Koptekst hamburger open
Logo zoeken

Spring naar

Momenteel aan het bekijken:

Wat is de beste kruidenthee om te slapen?

een profielafbeelding van TSA-auteur Alex

Geschreven door Alex Petrović

Slaap Consultant

Aanbevolen afbeelding voor beste kruidenthee om te slapen

19 mei 2024 6 min lezen

Wie houdt er niet van een lekker kopje thee? Het is niet alleen lekker, maar het kan je ook helpen om in slaap te vallen en te ontspannen. Maar wat is de beste kruidenthee om te slapen en wat is het geheim van de magie ervan?

We hebben het uitgebreid gehad over de gezondheidsvoordelen van theeVooral als het om slapen gaat. Maar kruidenthee heeft waarschijnlijk de meeste invloed in deze categorie. Dus vandaag gaan we kijken naar de wetenschap achter hoe kruidenthee je helpt in slaap te vallen en welke kruidenthee precies het beste is in wat ze doet.

Waarom is kruidenthee goed voor de slaap?

Voordat we de verschillende theesoorten op een rijtje gaan zetten en gaan bepalen welke de beste is, laten we het hebben over hoe thee drinken je helpt om in slaap te vallen. Zoals je snel zult zien, biedt vooral kruidenthee heel wat voordelen die je helpen in slaap te vallen en zelfs de algehele slaapkwaliteit verbeteren. Laten we eens kijken hoe dat precies in zijn werk gaat!

Kalmerend karakter

Door verschillende bestanddelen die in bepaalde kruidentheeën zitten, s Nachts een kopje thee drinken kan werken als een licht kalmerend middel. Dit is het duidelijkst bij Valeriaanwortelthee en er zijn veel "slaaptheeën" die zich richten op deze kalmerende eigenschappen.

Het is de moeite waard om te vermelden dat de sedatie erg mild is en dat het op zichzelf discutabel is of het veel zou helpen. In combinatie met al het andere waar we het over gaan hebben, kunnen deze stoffen sommige mensen echter helpen om veel sneller in slaap te vallen.

Verlicht de spanning

Een afbeelding van drie verschillende kruidentheeën

Stress heeft een grote invloed op de slaap. Daarom kunnen mensen vaak niet uitrusten voor hun sollicitatiegesprek of na een zware dag. Gelukkig is echter aangetoond dat thee de spanning kan verlichten.

Bijvoorbeeld in een onderzoekVan lavendelthee is aangetoond dat het helpt bij verhoogde cortisolniveaus en bij angst en depressie. Er moet echter meer onderzoek worden gedaan naar dit onderwerp, omdat het bewijs niet altijd 100% overtuigend is. Niettemin, veel deelnemers hebben positieve effecten ervaren!

Geen cafeïne

Toen we hoeveel cafeïne er in thee zithebben we erop gewezen dat kruidenthee de enige thee is die helemaal geen cafeïne kan bevatten! En zelfs als er cafeïne in zit, is het in zulke kleine hoeveelheden dat het hoogst onwaarschijnlijk is dat het je slaap beïnvloedt.

En hoewel het niet hebben van cafeïne je niet direct helpt om in slaap te vallen, is het toch de moeite waard om erop te wijzen. Cafeïne zit immers in veel meer dranken dan je zou denken. Van koffie tot sommige frisdranken, 's avonds iets drinken kan een mijnenveld zijn. Drink dus gewoon kamillethee en maak je geen zorgen!

Zorgt voor een geweldige routine

hebben de beste routine voor het slapengaan betekent dat je elke avond iets ontspannends kunt doen. En zoals we net al zeiden, is kruidenthee de perfecte keuze! Er zit immers geen cafeïne in, het helpt je te kalmeren en is over het algemeen heerlijk.

En als je het als onderdeel van je bedtijdroutine gebruikt, heb je nog een paar extra voordelen. Namelijk, je hersenen kruidenthee gaan associëren met slaap. Dus als je elke avond lavendelthee drinkt, kan het dienen als een uit-schakelaar die de slaap bevordert. Zeker het onderzoeken waard, vooral als je moeite hebt om zelf in slaap te vallen. Zorg er wel voor dat je ook de perfecte matras Er is een grens aan hoeveel kruidenthee alleen kan helpen.

Helpt bij andere medische aandoeningen

Als je nog niet van plan was om elke avond thee te drinken, is dit misschien het gedeelte dat je over de streep trekt. Hoewel deze feiten niet altijd 100% vaststaand zijn, Uit veel onderzoek blijkt dat sommige kruidentheeën aanzienlijke voordelen voor de gezondheid kunnen bieden.

Dit zijn maar een paar voorbeelden, maar ze moeten het duidelijk maken. Al deze aandoeningen kunnen je 's nachts wakker houden. In slaap vallen is immers niet makkelijk als je pijn hebt. Dus door deze aandoeningen ook maar een beetje te verlichten, kan kruidenthee indirect je slaapkwaliteit verbeteren.

Welke soorten kruidenthee kun je krijgen?

Een afbeelding van verschillende kruidentheeën

Feit is dat er heel veel verschillende theesoorten zijn. Van de basiscategorieën, zoals groene thee, zwarte thee, oolongthee, witte thee en kruidenthee, tot specifieke theesoorten. Er is veel om te bespreken. Alleen al voor kruidenthee hebben we het volgende gevonden een website dat vermeld 50 verschillende soorten!

En het kan moeilijk zijn om de beste theesoorten voor het slapen te bepalen als je niet eens weet hoeveel kruidenthee er überhaupt bestaat. Dus we gaan proberen om een aantal van de meer gebruikelijke kruidentheeën op te sommen die je kunt vinden en misschien in je dagelijkse routine kunt opnemen!

Zoals je kunt zien, zijn er meer theezakjes dan sterren aan de hemel - althans zo kan het voelen. En als je je hele leven alleen maar kamillethee hebt gedronken, mis je tientallen andere kruidentheeën waar je mogelijk nog meer van zou kunnen genieten!

Wat is de beste kruidenthee om te slapen?

Nu je weet hoe kruidenthee je kan helpen om te slapen en je een idee hebt van de vele verschillende soorten kruidenthee, komen we bij de titulaire vraag: wat is de beste kruidenthee om te slapen?

Natuurlijk, dit is geen pasklare vraag en verschillende mensen kunnen op verschillende manieren reageren op verschillende kruidentheeën. Als algemene vuistregel zouden we echter zeggen dat de volgende kruidentheeën het meest waarschijnlijk helpen om in slaap te vallen en te blijven.

Kamillethee

Kamillethee is een van de populairste soorten kruidenthee en wij vinden dat het die titel verdient. Onderzoek suggereert dat het je helpt te kalmeren en zelfs je demonen tot op zekere hoogte te bestrijden (zoals bij gegeneraliseerde angststoornis). En als je 's avonds vaak last hebt van maagklachten, kan het je een stuk gemakkelijker maken om in slaap te vallen.

Om nog maar te zwijgen over het feit dat het ook ongelooflijk populair is. Dit betekent dat je het bijna overal kunt vinden en er meestal niet veel voor hoeft te betalen. Als je van theetijd je avondroutine wilt maken, is kamillethee dus het makkelijkst te implementeren.

Valeriaanwortel thee

Een afbeelding van meerdere kopjes kruidenthee

Het drinken van valeriaanwortelthee staat bijna op hetzelfde niveau als het nemen van slaapmedicatie. Dit komt omdat valeriaanwortel wordt eigenlijk gebruikt voor bepaalde medicijnen en slaapsupplementen! En hoewel het moeilijk te zeggen is of het in theevorm net zo krachtig is, lijkt het onderzoek veelbelovend.

Namelijk in de meeste onderzoeken die de invloed van valeriaan op de slaapkwaliteit onderzochten, waren de resultaten positief. Vergeleken met de placebogroep hadden deelnemers die valeriaan thee dronken zelfs twee keer zoveel kans op een goede nachtrust. En wij zouden zeggen dat dit behoorlijk goede kansen zijn - vooral als je gewoon van een heerlijke thee nipt.

Citroenmelisse thee

Hoewel het waarschijnlijk niet zo populair is als de vorige twee, is citroenmelisse thee een andere zeer heilzame kruidenthee. Het wordt meestal gebruikt om angst te verminderen en mensen te kalmeren. Onderzoek heeft echter aangetoond dat het in specifieke gevallen een aantal extra voordelen heeft.

Bijvoorbeeld, één onderzoek vonden dat citroenmelisse thee kan postmenopauzale vrouwen helpen hun slaapkwaliteit te verbeteren. En een ander onderzoek concludeerde dat citroenmelisse thee ook kan helpen bij mensen met chronische stabiele angina pectoris (CSA). Natuurlijk kan een sneetje thee ernstige medische aandoeningen of problemen volledig onderdrukken, maar het is de moeite waard om te weten dat het een beetje kan helpen.

Lavendel thee

Net als een paar van de theesoorten tot nu toe is lavendel anxiolytisch, wat betekent dat het helpt bij het verlichten van angst. En net als Valeriaan thee wordt het ook buiten de theedranken medisch gebruikt - in dit geval in aromatherapie.

En je raadt het al, uit onderzoek blijkt dat lavendelthee je helpt slapen. Om precies te zijn, de studie gaf aan dat in combinatie met goede slaaphygiënehadden deelnemers vaker een goede nachtrust. Hoewel het de moeite waard is om erop te wijzen dat de slaapkwaliteit de enige grote differentiator was, aangezien de slaapduur over het algemeen onveranderd bleef.

Opmerkingen (0)

Er zijn nog geen reacties

Over de auteur

Alex Petrović
Slaap Consultant
A CPD gecertificeerd slaapadviseur met meer dan 2000 uur onderzoek naar alle verschillende manieren waarop we een goede nachtrust kunnen krijgen. Als voormalig slapeloze weet ik hoe moeilijk het leven kan zijn zonder nachtelijk herstel en ik vind het geweldig dat ik alles wat ik heb geleerd met jullie kan delen. Hopelijk kunnen we allemaal rustig slapen!
Mis het niet!
Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...
[instagram-feed feed=1]
Knop Sluiten

Mis het niet!

Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...

Door dit formulier te verzenden, meldt u zich aan voor onze mailinglijsten.
Bekijk onze privacybeleid.

Dit veld is voor validatiedoeleinden en moet ongewijzigd blijven.

nl_NLNederlands