Koptekst hamburger open
Logo zoeken

Spring naar

Momenteel aan het bekijken:

Waarom slapen vleermuizen ondersteboven?

een profielafbeelding van TSA-auteur Alex

Geschreven door Alex Petrović

Slaap Consultant

Uitgelichte afbeelding van Waarom vleermuizen ondersteboven slapen

20 mei 2024 4 min lezen

Door de populariteit van vampiershows weten we allemaal hoe een slapende vleermuis eruitziet. Maar heb je je ooit afgevraagd waarom vleermuizen ondersteboven slapen? Nou, het is tijd om daar achter te komen.

Er zijn genoeg fascinerende feiten om te observeren in de natuur, want het lijkt erop dat elke soort zijn eigen manier heeft om dingen te doen. En als je onze "Hoe dolfijnen slapen", zul je weten dat dit zelfs jonglerende hersenactiviteit kan inhouden.

Vandaag willen we echter specifiek naar vleermuizen kijken. Hoe kunnen ze slapen terwijl ze ondersteboven hangen? Waarom hangen vleermuizen eigenlijk ondersteboven? Nou, om te overleven! Gezien de anatomie van vleermuizen is ondersteboven slapen best makkelijk, het houdt ze uit de buurt van rovers en ze kunnen er snel vandoor.

Hoe vliegen vleermuizen?

Om te bepalen hoe vleermuizen slapen, moeten we het eerst hebben over hoe ze vliegen, want die twee zijn met elkaar verbonden! Dat komt door één simpel feit - vleermuizen kunnen niet vliegen vanaf de grond. De meeste vleermuizen hebben gewoon niet genoeg draagkracht om net als andere vliegende wezens vanaf de grond comfortabel de lucht in te gaan.

Bovendien, hun achterpoten zijn ook niet krachtig genoeg om ze een vliegende start te geven om snel genoeg te kunnen opstijgen. In plaats daarvan zitten ze hoog boven de grond. Op die manier zijn ze al in de lucht en kunnen ze in een oogwenk opstijgen. En we zullen later zien waarom dat belangrijk is.

Het verschil tussen hoe vogels en vleermuizen vliegen

Een afbeelding van een vliegende vleermuis

Hoewel de manier waarop vogels en vleermuizen vliegen op het eerste gezicht identiek lijkt, zijn er in werkelijkheid nogal wat verschillen. Dit komt vooral door de structuur van hun vleugels.

Hoewel de manier waarop vogels en vleermuizen vliegen op het eerste gezicht identiek lijkt, zijn er toch heel wat verschillen. Dit komt vooral door de manier waarop hun vleugels zijn gestructureerd.

Terwijl vogels langwerpige armen hebben met één vinger, hebben vleermuizen drie vingers die ze onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen. En terwijl vogels veren en relatief sterke, holle botten hebben, hebben vleermuizen een laag uitgerekte huid over hun vingers en botten die kunnen vervormen als dat nodig is, vleermuizen hebben drie vingers die ze onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen. En terwijl vogels veren en relatief sterke, holle botten hebben, hebben vleermuizen een laag uitgerekte huid over hun vingers en botten die kunnen vervormen als dat nodig is.

En dit leidt tot het belangrijkste verschil tussen de twee. Terwijl vogels een zeer krachtige stuwkracht hebben en vleermuizen qua snelheid op afstand kunnen overtreffen, vleermuizen zijn de koningen van de wendbaarheid. Ze kunnen draaien en keren in de lucht en in een fractie van een seconde van richting veranderen.

Dus als het aankomt op snel rondzweven, voelen vleermuizen zich helemaal thuis. Maar omdat ze zo geëvolueerd zijn dat ze wendbaarheid verkiezen boven pure kracht, hebben ze gewoon niet de nodige snelheid om op te stijgen en te vliegen. moeten al bovengronds zijn. Bovendien kunnen ze met hun unieke vleugels op hoge punten klimmen waar ze kunnen hangen (in tegenstelling tot vogels, waarvan de vleugels niet flexibel genoeg zijn).

Waar slapen vleermuizen?

Een afbeelding van twee vleermuizen die naast elkaar slapen

Nu we weten waarom een vleermuis ondersteboven moet slapen, gaan we het hebben over de plekken waar ze slapen. De meest voor de hand liggende plek is een vleermuizengrot, zoals jullie vast wel weten. Echter, het is lang niet hun enige slaapplek.

Van zolders tot boomtakken, vleermuizen slapen bijna overal ondersteboven! En er is altijd één constante - dat ze moeilijk te bereiken zijn. Dit is heel logisch als je bedenkt dat vleermuizen overdag slapen wanneer andere roofdieren wakker en hongerig zijn.

En ze zijn niet alleen moeilijk te bereiken, ze zijn zelfs moeilijk te vinden - vooral als ze zich in een grot bevinden. Er zijn immers maar weinig dieren die een vleermuis die ondersteboven in een donkere hoek van een grot hangt, kunnen vinden en bereiken. En dan hebben we het nog niet eens over het feit dat ze ook nog eens heel goed in de gaten hebben wanneer er iets in hun buurt is en dat ze bijna elk roofdier te slim af zijn.

Hoe slapen vleermuizen ondersteboven?

Oké, nu weten we waarom vleermuizen zo hoog en ondersteboven slapen, maar hoe doen ze dat? Zal het bloed niet naar hun hoofd stromen en ze duizelig maken? Nou, nee - omdat, in tegenstelling tot mensen, vleermuizen zijn perfect ontworpen om ondersteboven te slapen en zijn daarbij waarschijnlijk ook heel comfortabel. Dit komt door twee belangrijke factoren.

Hun klauwen

Een afbeelding van een slapende vleermuis op zijn kop

Als iemand lang ondersteboven hangt, worden zijn armen en vingers moe. Maar net als een luiaard, het kost vleermuizen geen moeite om zich vast te houden. Dit komt omdat hun klauwen gesloten zijn als ze ontspannen zijn en geen energie meer nodig hebben!

Dit komt omdat hun pezen zijn verbonden met het bot en niet met hun spieren. De eenvoudigste manier om dit te visualiseren is te denken aan een strop. Als deze om een tak zit en er is een kracht die naar beneden trekt, blijft de strop stevig en op zijn plaats. Maar als je de neerwaartse spanning loslaat, kan de strop onmiddellijk losraken.

Dit is hoe de klauwen van een vleermuis werken. Zolang hun lichaamsgewicht op hun klauwen drukt, blijven ze stevig op hun plaats. Als een vleermuis ondersteboven sterft, kan hij zelfs voor altijd in die positie blijven (tenzij iemand hem eraf stoot). Als vleermuizen echter vallen, is de spanning weg en kunnen ze snel ontsnappen.

Hun hart

Hoewel de klauwen van een vleermuis erg indrukwekkend zijn, kunnen ze niet voorkomen dat de vleermuis duizelig wordt. Maar gelukkig heeft moeder natuur een oplossing. Dit komt simpelweg door hoe compact het bovenlichaam van een vleermuis is. Omdat ze geen uitgestrekte ledematen hebben zoals mensen, pompt hun hart gemakkelijk bloed naar hun hele lichaam, of ze nu ondersteboven zijn of niet.

En dat betekent dat ze niet hetzelfde duizelingwekkende effect hebben als wij wanneer het bloed naar ons hoofd stroomt. Met andere woorden, doordat hun klauwen geen energie verbruiken en hun hart alles onder controle houdt, kunnen vleermuizen hun lichaam laten ontspannen en slapen als een roos.

Conclusie

Hoewel de meeste vleermuizen ondersteboven slapen (slechts 6/1200+ soorten doen dat niet), is het niet meteen duidelijk waarom ze dat doen. Maar als je eenmaal begint te kijken naar hun anatomie en hun plaats in de voedselketen, wordt dit mysterie al snel ontrafeld! Het is tenslotte survival of the fittest. De vraag zou dus niet moeten zijn waarom vleermuizen ondersteboven slapen, maar waarom niet meer dieren hetzelfde doen?

Opmerkingen (0)

Er zijn nog geen reacties

Over de auteur

Alex Petrović
Slaap Consultant
A CPD gecertificeerd slaapadviseur met meer dan 2000 uur onderzoek naar alle verschillende manieren waarop we een goede nachtrust kunnen krijgen. Als voormalig slapeloze weet ik hoe moeilijk het leven kan zijn zonder nachtelijk herstel en ik vind het geweldig dat ik alles wat ik heb geleerd met jullie kan delen. Hopelijk kunnen we allemaal rustig slapen!
Mis het niet!
Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...
[instagram-feed feed=1]
Knop Sluiten

Mis het niet!

Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...

Door dit formulier te verzenden, meldt u zich aan voor onze mailinglijsten.
Bekijk onze privacybeleid.

Dit veld is voor validatiedoeleinden en moet ongewijzigd blijven.

nl_NLNederlands