Koptekst hamburger open
Logo zoeken

Spring naar

Momenteel aan het bekijken:

Gevoelloosheid in handen tijdens het slapen

een profielafbeelding van TSA-auteur Alex

Geschreven door Alex Petrović

Slaap Consultant

Aanbevolen afbeelding voor gevoelloze handen tijdens het slapen.

20 mei 2024 13 min gelezen

Gevoelloze handen tijdens het slapen is niets om je zorgen over te maken... zolang het maar vijf minuten duurt. Wij zijn er om je te helpen het gevoel terug te krijgen.

Gevoelloosheid in de handen kan een verontrustend en ongemakkelijk gevoel zijn en heeft verschillende oorzaken. Bij de eerste symptomen moet worden vastgesteld of het om een tijdelijk symptoom gaat of om een symptoom dat langer aanhoudt.

Als je het zat bent dat er telkens als je wakker wordt twee blokken beton aan je armen vastzitten, is het tijd om actie te ondernemen. We zullen die handen snel genoeg weer aan het werk zetten, maar eerst moeten we de oorzaak van het probleem begrijpen.

Oorzaken van gevoelloze handen tijdens het slapen

Wakker worden met een gevoelloze hand kan een raadselachtige en ongemakkelijke ervaring zijn. Wanneer de handen tintelen, kan de lijst met redenen voor deze aandoening lang zijn - van zenuwbeschadiging tot problemen met de bloedsomloop.

De oorzaak kan ook zijn dat je in een ongemakkelijke houding slaapt die zenuwen samenperst, dat je een te hoog of te laag kussen gebruikt, of dat je een droom hebt waarin je urenlang iets stevig vasthoudt (hé, het kan gebeuren!).

Een afbeelding van een slapende man.

In feite is zo'n aandoening het gevolg van druk op de bloedvaten of zenuwen in de handen. Het gevoel kan onschuldig zijn en vanzelf weer overgaan. Laten we eens kijken naar enkele mogelijke redenen waarom je last hebt van gevoelloze handen tijdens het slapen.

Ongezonde slaaphouding

In de meeste gevallen gaan de symptomen (branderig gevoel, gevoelloosheid) snel over. Het kan helpen om de handpalm langzaam te bewegen totdat het gevoel terugkeert. Een zachte handdruk helpt ook. Als dit je echter vaker overkomt, moet de oorzaak (ongezonde slaaphouding) worden behandeld, niet het gevolg.

Of je nu een zijslaperrugslaper of buikslaper, je kunt je slaaphouding verbeteren. Bepaalde slaaphoudingen druk uitoefenen op de zenuwen in de armen en handen. Hierdoor lopen buikslapers het meeste risico. Op je zij slapen kan echter even slecht zijn als je arm of pols gebogen is.

De gezondste keuze is om op je rug te slapen, maar wees voorzichtig. Als je je achterhoofd op je hand laat rusten, verwacht dan geen verbetering!

Ongeschikt matras en/of kussen

Hoe beïnvloedt een verkeerde matras uw lichaam? Onvoldoende ondersteuning voor het hoofd, de nek en de wervelkolom veroorzaakt ongemak en spanning in de spieren. Vervolgens verschijnen pijn en stijfheid in deze delen van het lichaam. Uiteindelijk tast het ook uw zenuwen aan en veroorzaakt gevoelloosheid en tintelingen. Stijfheid en pijn ontstaan door zenuwcompressie.

Door de juiste matras en het juiste kussen te kiezen, blijven je zenuwen gezond en voorkom je zenuwaandoeningen. Je hebt een oppervlak nodig dat voldoende ondersteuning, comfort en uitlijning van de wervelkolom biedt.

Beknelde zenuw

Wat betekent een beknelde zenuw? Het is alsof je in je vinger knijpt. Het is erg oncomfortabel en omvat gevoelloosheid, tintelingen, zwakte en spierkrampen. Beknelde zenuwen kunnen echter in verschillende delen van het lichaam voorkomen. Het kan bijvoorbeeld je nek, schouders of benen zijn. De meest voorkomende oorzaken van beknelde zenuwen zijn blessures, een slechte houding of iets ernstigers zoals een hernia.

Je weet maar nooit wanneer je zenuwbeknelling kunt veroorzaken. Zoals je inmiddels al een miljoen keer hebt gevoeld - ze zijn erg gevoelig. Dat komt omdat ze signalen doorgeven door het hele lichaam en ons in staat stellen sensaties te voelen zoals pijn, aanraking, temperatuur en druk.

Als je erover nadenkt, heb je ze toch nodig? Daarom is het belangrijk om op je lichaamshouding te letten, zelfs als het gaat om de slaaphouding. Zo voorkom je potentiële schade.

Carpaal tunnel syndroom

De nervus medianus loopt van de onderarm naar de hand. Wanneer deze wordt samengedrukt in de carpale tunnelJe voelt een vervelend gevoel; triggers kunnen handbewegingen, artritis of diabetes zijn. Hetzelfde geldt voor compressie van de nervus ulnaris, een andere zenuw die samen met de nervus radialis in de onderarm loopt. Compressie van de nervus radialis veroorzaakt bijna hetzelfde gevoel. Heb je ooit pijn in je handen gevoeld na een paar uur typen op de computer?

Je lichaam vertelt je dat het tijd is om te rusten en de pijn in de carpale tunnel te verlichten. Maar als je, zoals de meesten, deze signalen negeert, zul je gevoelloosheid ervaren. Probeer niet met je hand te schudden of je vingers te buigen omdat je hand in de typstand wil blijven staan. Het goede nieuws is dat er een oplossing is. Volg deze stappen:

Raadpleeg je arts als er geen verbetering optreedt.

Cardiovasculaire problemen

Verschillende cardiovasculaire problemen, waaronder mogelijk dodelijke hartaanvallen, kunnen gevoelloosheid in de handen veroorzaken tijdens het slapen. Hetzelfde geldt voor een beroerte. Gevoelloosheid na een beroerte is een veelvoorkomend neveneffect vanwege de getroffen gebieden. Als je begeleidende symptomen ervaart, zoals pijn op de borst of moeite met spreken/lopen, ga dan onmiddellijk naar de eerste hulp.

Vitamine tekort

Zoals we allemaal weten, zijn vitamines cruciaal voor iemands psychofysieke welzijn. Een tekort veroorzaakt verschillende problemen. Vitamine B12 en B6 zijn bijvoorbeeld belangrijk voor het behoud van een gezonde zenuwfunctie.

Wat zijn de gevolgen van een tekort aan deze vitamines? Een van de meest voorkomende gevolgen is beschadiging van de zenuwen, wat leidt tot gevoelloosheid of tintelingen. Daarnaast kan een tekort aan vitamine E dezelfde aandoening veroorzaken. Het menselijk lichaam kan ze niet zelf aanmaken, dus moeten ze worden opgenomen via voedsel of supplementen.

Tips om gevoelloosheid te verlichten

Dus moet het bloed door je aderen stromen en je handen wakker maken! Je kunt een handstand doen, jezelf high-fiven of het van je afschudden zoals Taylor Swift. Er zijn echter nog betere methodes om van het ongemak af te komen.

Een afbeelding van een slapende vrouw.

Slaaphouding veranderen

Dit is een krachtige methode om gevoelloosheid in de ledematen veroorzaakt door zenuwcompressie te verlichten. Maar er zijn een paar dingen die je moet weten. Op je buik slapen is een grote NEE. Op deze manier zet je druk op de pols en ellebogen. In plaats daarvan kun je beter op je rug of zij slapen.

Een kussen tussen je benen leggen is geen slecht idee. Zo verminder je het risico op zenuwbeknelling in je handen en val je gemakkelijker in slaap. Experimenteer gerust met slaaphoudingen en matrassen.

De slaappositie en de matras moeten compatibel zijn!

Koop een ergonomisch kussen of een nieuwe matras

Heb je overwogen om je matras te vervangen? Het veranderen van je matras of kussen is een belangrijk onderdeel van je behandelplan voor gevoelloosheid in je hand. Ongeacht of de oorzaak onschuldige druk op de zenuwen is of een onderliggende medische aandoening, je moet je slaapomgeving aanpassen.

Laten we dus gaan winkelen! Bedenk wel dat niet alle slaapoppervlakken gelijk zijn.

Besteed wat tijd aan onderzoek, koop niet zomaar het eerste dat je vindt (net zoals je niet blindelings naar rechts zou vegen op een datingapp, koop ook niet blindelings een matras of kussen zonder wat onderzoek te doen).

Neem slaapsupplementen

Een vezelrijk dieet en antioxidanten verlagen het cholesterolgehalte en stimuleren de bloedsomloop, waardoor kwaaltjes afnemen. Een slechte slaaphouding of andere slaapgerelateerde problemen houden rechtstreeks verband met gevoelloze handen tijdens het slapen. Daarom zijn slaapsupplementen een geweldige oplossing!

Ze zullen de slaapkwaliteit aanzienlijk verbeteren en het risico op gevoelloze handen verminderen. Enkele van de bekendste supplementen zijn melatonine, valeriaanwortel, kamille en L-theanine.

Ze zijn echter geen vervanging voor een goede slaaphygiëne. Het is net zo belangrijk om cafeïne voor het slapengaan te vermijden als het gebruik van elektrische apparaten. Vergeet niet om een consequent slaapschema aan te houden.

Medische behandelingen

Langdurige tintelingen en gevoelloze handen kunnen een teken zijn van een ernstige medische aandoening. Problemen in de hersenen of het ruggenmerg kunnen de oorzaak zijn. Diabetische neuropathie (beschadiging van de perifere zenuwen door diabetes) kan tintelingen in de armen, handen en vingers veroorzaken.

Daarnaast zijn mogelijke oorzaken perifere neuropathie, migraine, artritis, multiple sclerose, radiculopathie (ischias), auto-immuunziekten of infecties. Daarom is het van vitaal belang om de oorzaak vast te stellen en pas daarna de aandoening te behandelen. De aanpak van het probleem vereist soms de betrokkenheid van een heel team van gespecialiseerde artsen. Door chemotherapie veroorzaakte perifere neuropathie is ook mogelijk, samen met andere symptomen.

Tip: Het is noodzakelijk om een arts te raadplegen voordat je medicijnen neemt.

Een afbeelding van een lachende arts.

Fysiotherapie

Het bestaat meestal uit een combinatie van oefeningen en rekoefeningen. Het omvat verschillende technieken om de bloedsomloop te versnellen en ontstekingen te elimineren. Deze zijn:

Versterkende oefeningen:

Onthoud: Het gebruik van specifieke technieken bij fysiotherapie is afhankelijk van de oorzaak van de klachten.

Bretels

Wie zegt dat gevoelloosheid niet in de mode kan zijn? Een beugel is een van de meest voorkomende behandelingen voor carpale tunnel (verbetert de bloeddoorstroming en verlicht de pijn). Dus als je gevoelloosheid, tintelingen of pijn in je handen voelt, wees dan niet bang om je nieuwe accessoire te omarmen. Het is een speciaal apparaat dat ondersteuning en compressie biedt.

Er zijn verschillende soorten braces, zoals polsspalken, compressiehandschoenen, vingerspalken, elastische polswraps of nachtbraces. Geef bij het kiezen echter prioriteit aan eigenschappen zoals verstelbaarheid, ondersteuning en duurzaamheid.

Chirurgie

Helaas is stretchen om het gevoel in je hand terug te krijgen soms niet genoeg. De behandeling van het carpale tunnelsyndroom kan hier een voorbeeld van zijn. Chirurgie is de enige oplossing als andere behandelingen (zoals spalken en fysiotherapie) niet effectief zijn. Is het proces pijnlijk?

Je hoeft niet bang te zijn, want de operatie wordt onder plaatselijke verdoving uitgevoerd. De ingreep omvat een kleine incisie in de pols en een incisie om de druk op de nervus medianus te verlichten. De ingreep is daarom niet zwaar, maar de herstelperiode is langer. Als je cervicale spondylose hebt, zal de operatie anders verlopen. Cervicale spondylose is niet gerelateerd aan het centrale zenuwstelsel, pa neurochirurgen zullen je moeten opereren.

Medicijnen

Pijnstillers zoals ibuprofen of acetaminofen worden voornamelijk gebruikt. Ze staan erom bekend dat ze de spieren ontspannen en worden vaak gebruikt bij spierpijn. Ontstekingsremmende medicijnen worden aanbevolen bij zwellingen zoals carpaal tunnel syndroom of zenuwwortelcompressie. Bepaalde soorten antidepressiva kunnen de zenuwfunctie verbeteren.

Voorkomen van gevoelloze handen tijdens het slapen

Je wordt 's ochtends wakker en probeert je telefoon te pakken, maar je handen hebben zoiets van - nog maar vijf minuten (of een heel uur), dank je. Maak je geen zorgen - we hebben advies om je te helpen. Het enige wat je nodig hebt, is het verbeteren van je gewoontes. Het verwijst naar:

Dat is echter niet genoeg. Soms is stress de oorzaak van gevoelloze handen. Daarom moet je activiteiten ondernemen die de mentale gezondheid verbeteren.

Een afbeelding van een vrouwenhand

Regelmatige lichaamsbeweging

Gevoelloosheid in de handen kan soms worden veroorzaakt door inactiviteit, maar dit is niet altijd het geval. De waarheid is echter dat inactiviteit leidt tot een slechte bloedsomloop, wat tintelingen en gevoelloosheid kan veroorzaken. Met voetbewegingen stimuleren we de bloedsomloop en activeren we veel spieren in het lichaam.

Regelmatige lichaamsbeweging versterkt je lichaam en geest, vermindert stress en verbetert de algehele gezondheid. Je zult je ook fantastisch voelen. Je weet wat je te doen staat.

Dus pak je flesje water en trek trainingskleren aan!

De juiste houding aanhouden

Een correcte houding draagt niet alleen bij aan een beter uiterlijk. Door het aan te houden, verminder je het risico op gevoelloze handen. Hoe? Een slechte houding creëert ideale omstandigheden voor compressie op de zenuwen die door de nek, schouders en armen lopen. Thoracic outlet-syndroom komt zo vaak voor. Zo zijn slungeligheid en achteroverleunen de meest voorkomende oorzaken van spierspanning. Gelukkig kun je dit met een paar eenvoudige stappen voorkomen:

Tip: Geef je lichaam de tijd om zich aan te passen aan nieuwe houdingsgewoonten.

Methoden om stress en angst te verlichten

Door een stressvolle situatie geeft het lichaam hormonen af die de bloedsomloop beïnvloeden. Dan vernauwen de bloedvaten en de bloedstroom naar de handen. Op deze manier ontstaan tintelingen en gevoelloosheid. Om dit te voorkomen, moet je een manier vinden om je angst onder controle te houden. De meest effectieve methode is buikademhaling. Waarom?

Een gespannen situatie leidt tot een snelle ademhaling - hyperventilatie. In tegenstelling tot de borstademhaling, die oppervlakkig, versneld en onevenwichtig is, zorgt de buikademhaling voor het beste gebruik van zuurstof en kooldioxide. Adem langzaam in door je neus en voel hoe je longen zich vullen met lucht en je maag langzaam omhoog komt. Tel tot 4 terwijl je inademt. Adem dan 7 tellen uit door je mond.

Wanneer medische hulp zoeken bij gevoelloosheid in de handen tijdens het slapen?

Als de gevoelloosheid in je handen langer aanhoudt dan je eerder voelde, meestal een korte periode, dan adviseren experts om medische noodhulp te zoeken. Hoewel gevoelloosheid in de handen het eerste of enige symptoom kan zijn dat je opmerkt en voelt, is het nog steeds een aandoening die behandeld moet worden.

Het vaststellen van de oorzaak van tintelende handen begint met een onderzoek en het bepalen van de ziektegeschiedenis, zodat de arts zoveel mogelijk informatie kan krijgen.

Een afbeelding van een schrijvende arts.

Aanhoudende gevoelloosheid of tintelingen

Nou, je zult veel beter af zijn als je stopt met de hele nacht op je arm slapen. Op welk punt moet ik mijn gevoelloosheid als "aanhoudend" beschouwen?

Het antwoord is complex. Het hangt af van de specifieke kenmerken van de gevoelloosheid. Maar als je langer dan vijf dagen een branderig gevoel in je hand voelt en er geen verbetering optreedt, moet je actie ondernemen. Je kunt alleen honderd procent zeker zijn als je de voorgeschreven onderzoeken door een medisch professional laat uitvoeren.

Het is beter om het zekere voor het onzekere te nemen als het om je gezondheid gaat. Een arts raadplegen is altijd een goed idee!

Zwakte in handen en armen

Let ook op de intensiteit van het gevoel. Als je spierzwakte voelt, is het moeilijk voor je om voorwerpen vast te houden, dus zoek zo snel mogelijk medische hulp (ongeacht hoeveel dagen er voorbij zijn gegaan).

Gevoelloosheid en zwakte zijn vaak verwante symptomen, zoals bij het carpaal tunnel syndroom. Een dergelijke aandoening wijst op schade aan de spieren of zenuwen die de beweging en kracht van de arm regelen.

Toch kan waakzaamheid in de handen en armen ook een symptoom zijn van andere aandoeningen die de zenuwen of spieren in de armen en handen aantasten.

Pijn of zwelling

Als je pijn of zwelling ervaart naast gevoelloosheid in je hand, is het cruciaal om medische hulp te zoeken. Waarom? In sommige gevallen is er gewoon sprake van druk op of irritatie van de zenuw. Met een lichamelijk onderzoek weet je echter zeker of het iets ernstigers is. Bijvoorbeeld carpaal tunnel syndroom, artritis, peesontsteking of een verstuiking of verrekking.

Moeite met dagelijkse activiteiten

Ga naar de dokter als je moeite hebt om een voorwerp in je handen te houden en fijne motorische taken uit te voeren.

De arts zal beeldvormende tests en lichamelijk onderzoek uitvoeren om het juiste behandelplan te bepalen. In sommige gevallen gaat het om een operatie, maar meestal gaat het om medicijnen, fysiotherapie of eenvoudig advies. Dit zal je helpen om de symptomen pijnloos te verlichten en je vermogen om dagelijkse activiteiten uit te voeren te verbeteren.

Conclusie

Gevoelloosheid in de handen kan een echte uitdaging zijn bij het uitvoeren van alledaagse taken. Plotseling worden eenvoudige taken zoals het dichtknopen van een broek of het typen aan de telefoon een Herculesarbeid. Fysiotherapie, lichaamsmassage, medicijnen en, indien nodig, chirurgisch ingrijpen worden voornamelijk toegepast.

Maak je geen zorgen; je kunt je gewoonten verbeteren om je risico op dit vervelende gevoel te verkleinen. Verbeter daarom je slaaphouding, beweeg regelmatig en zorg voor een gezond dieet.

Aanbevolen lectuur:

Opmerkingen (0)

Er zijn nog geen reacties

Over de auteur

Alex Petrović
Slaap Consultant
A CPD gecertificeerd slaapadviseur met meer dan 2000 uur onderzoek naar alle verschillende manieren waarop we een goede nachtrust kunnen krijgen. Als voormalig slapeloze weet ik hoe moeilijk het leven kan zijn zonder nachtelijk herstel en ik vind het geweldig dat ik alles wat ik heb geleerd met jullie kan delen. Hopelijk kunnen we allemaal rustig slapen!
Verwante berichten

Slaapadvies om je te helpen snoozen

een afbeelding van hoe je op je zij slaapt en wakker wordt zonder pijn
19 mei 2024

Hoe slaap je op je zij en word je wakker zonder pijn?

Je hebt waarschijnlijk al vaak gehoord dat het gezond is om op je zij te slapen. Maar zelden kun je lezen waarom het eigenlijk gezond is en dan mensen t...
Vrouw doet push-ups
20 mei 2024

Push-ups voor het slapen gaan

Wat topatleten doen is zeker niet de gouden standaard, want minder dan 1% van de mensen in de wereld heeft zulke aanleg, en ook j...
Mis het niet!
Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...
[instagram-feed feed=1]
Knop Sluiten

Mis het niet!

Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...

Door dit formulier te verzenden, meldt u zich aan voor onze mailinglijsten.
Bekijk onze privacybeleid.

Dit veld is voor validatiedoeleinden en moet ongewijzigd blijven.

nl_NLNederlands