Koptekst hamburger open
Logo zoeken

Spring naar

Momenteel aan het bekijken:

Laatst bijgewerkt op 19 mei 2024

Autisme en slaap - hoe slaap mensen met het spectrum beïnvloedt

een profielafbeelding van TSA-auteur Alex

Geschreven door Alex Petrović

Slaap Consultant

Een pictogram dat informatie weergeeft die op feiten is gecontroleerd en is bevestigd door een professional

Deskundig advies

Expertbijdrager: Beth A. Malow, MD

Aanbevolen afbeelding voor Autisme en slaap - hoe slaap mensen met het spectrum beïnvloedt
Autisme is een complexe neurologische ontwikkelingsstoornis die bij elk individu op een iets andere manier kan voorkomen. Een patroon dat echter veel lijkt voor te komen is de manier waarop autisme en slaapproblemen vaak samengaan.

Zoals eerder gezegd, kunnen mensen met een Autisme Spectrum Stoornis op totaal verschillende manieren worden beïnvloed. Wat voor de één geldt, kan voor de ander precies het tegenovergestelde zijn. Dat gezegd hebbende, is het heel nuttig om goed geïnformeerd te zijn als het gaat om leven met of ondersteunen van anderen met autisme. Daarom willen we het hebben over enkele van de meest voorkomende redenen waarom mensen met autisme moeite hebben met inslapen. We willen graag de wetenschap erachter uitleggen.

Slaap is immers essentieel voor een gezond leven. En we willen ons vooral richten op kinderen met autisme, omdat je kind helpen slapen cruciaal is voor zijn ontwikkeling. Natuurlijk steunen we op de medische expertise van artsen in deze ruimte. We zullen onderweg een aantal nuttige links achterlaten. Voor het geval je meer wilt weten over de aandoening en de effecten ervan op de slaap.

Waarom hebben mensen met een autismespectrumstoornis moeite met inslapen?

Een afbeelding van een vrouw die naar de wekker grijpt terwijl ze in bed ligt

Geschat wordt dat 50 tot 80 procent van de autistische kinderen in meer of mindere mate aan slapeloosheid lijdt. En hoewel dat aantal voor volwassenen iets lager ligt, hebben ze nog steeds veel vaker last van dergelijke slaapstoornissen dan hun collega's die niet tot het spectrum behoren. Om de verschillende factoren die een rol spelen bij kinderen met autisme en slaapstoornissen uit te leggen, gaan we uit van de categorisering van Dr. Beth Malow.

Biologische factoren

Als het gaat om biologische factoren, kunnen deze het meest interessant zijn, maar ook het meest speculatief. Over het algemeen hebben deze factoren te maken met iemands genetische make-up en hoe specifieke genen ons kunnen helpen in slaap te vallen.

Als we kinderen vergelijken met kinderen die zich normaal gesproken ontwikkelen, kunnen we een paar belangrijke verschillen afleiden. Ten eerste, ze hebben de neiging om een hogere hartslag te hebben, zelfs als ze slapen. Ze hebben ook andere vormen van verhoogde gevoeligheid voor prikkels. En overgevoeligheid is iets waar we later wat dieper op in zullen gaan.

Los hiervan, Er zijn ook bepaalde verschillen te zien als je kijkt naar verwerking van melatonineOok verschillen in de melatoninepaden, neurotransmitterafwijkingen en mogelijke verschillen in de GABA- en serotoninepaden. Dit alles gezegd hebbende, is het ook belangrijk om te weten dat er is geen concreet bewijs dat een autismespectrumstoornis slaapproblemen veroorzaakt of andersom. De twee processen zijn eerder verbonden met een paar van dezelfde genen.

Maar wat betekent dit allemaal in lekentaal? Simpel gezegd helpt melatonine onze biologische klok (ook wel circadiaan ritme genoemd) om te weten wanneer het tijd is om te gaan slapen. De belangrijkste trigger is duisternis en het is de reden waarom we meestal 's nachts slapen. Maar als ons lichaam melatonine niet op de juiste manier verwerkt, kan het slechte slaap veroorzaken. Het kan ervoor zorgen dat we ons energiek voelen, zelfs als we weten dat we moeten gaan slapen.

Medische factoren

In deze categorie willen we het hebben over andere medische aandoeningen die slaapproblemen kunnen versterken of veroorzakenVooral bij kinderen met autisme. De meest voorkomende aandoeningen zijn ADHD, ADD, sommige vormen van parasomnieën (zoals slaapwandelen en Restless Legs Syndrome/Periodic Leg Movement Disorder), evenals aandoeningen zoals slaapapneu.

Gezien het feit dat het hebben van een slaapstoornis de slaap meestal verstoort, is het gemakkelijk te begrijpen waarom mensen in het spectrum ook slaapproblemen hebben wanneer ze te maken krijgen met omstandigheden. Echter, Een andere belangrijke factor in deze categorie heeft te maken met medicatie.

Of het nu gaat om medicijnen die worden genomen om bepaalde aspecten van de autismespectrumstoornis te verlichten of medicijnen die worden genomen voor een van de bijkomende aandoeningen (zoals de hierboven genoemde), het is mogelijk dat ze de slaap verstoren. In een onderzoek van SSC werd bijvoorbeeld gevonden dat kinderen met autisme die stemmingsregulerende medicijnen gebruiken hadden de neiging om meer te slapen, terwijl degenen die kalmerende middelen en ADD-medicatie gebruikten minder sliepen.

Natuurlijk willen we niet generaliseren en raden we ook niet aan om op eigen houtje van voorgeschreven medicatie af te stappen. Een bezoek aan je huisarts en eventueel een slaaponderzoek kunnen je echter meer inzicht geven in waar je lichaam op reageert.

Gedragsfactoren

Van de drie hoofdcategorieën die we hebben genoemd, zijn gedragsfactoren degene waar je waarschijnlijk de meeste controle over hebt. Dat komt omdat het verwijst naar hoe verschillende routines voor het slapengaan of dieetopties je slaap kunnen verstoren. Dit is vooral belangrijk voor de slaap van een kind, omdat ze in dit opzicht vaak wat gevoeliger zijn.

Zoals met alles tot nu toe, er is geen pasklare oplossingEr zijn echter bepaalde gewoonten die het inslapen kunnen bemoeilijken. Het is bijvoorbeeld aangetoond dat het kijken naar schermen voor het slapen gaan onderdrukken onze melatoninespiegel. Dat maakt in slaap vallen moeilijker. Dit geldt vooral voor kinderen, omdat zij gevoeliger zijn voor blauw licht. Andere factoren in deze categorie zijn het gebruik van cafeïne, opgaan in een film/videospel en te vroeg/te laat naar bed gaan.

Het is echter de moeite waard om erop te wijzen dat niet alle factoren in deze categorie voor de hand liggen. Webinar van Dr. Beth Malow legt bijvoorbeeld uit hoe zelfs het wrijven van de rug van je kind voor het slapen problemen kan veroorzaken. Dat komt omdat het kind slaap misschien strikt associeert met jouw aanwezigheid. We zullen het later hebben over het creëren van een goede routine voor het slapengaan.

Slaapproblemen die mensen met autisme vaak ervaren

Een afbeelding van een man met problemen

Nu we de wetenschappelijke achtergrond uit de weg hebben geruimd, willen we het graag hebben over specifieke slaapproblemen waar mensen met een autismespectrumstoornis mee te maken kunnen krijgen. Zoals we al hebben gezegd, komen slaapstoornissen zoals slapeloosheid veel voor.

Niet alleen dat, maar mensen in het spectrum krijgen gemiddeld ook minder REM-slaap dan hun normaal ontwikkelende collega's (met een gemiddeld verschil van 8%). Het resultaat van minder REM-slaap, die cruciaal is voor leren en het vasthouden van geheugen, is dat mensen in het spectrum (gemiddeld) lager scoren op IQ-tests en meer uitgesproken problemen hebben met bepaalde sociale interacties.

Overprikkeling en geestelijke gezondheid

En dit brengt ons bij twee andere belangrijke factoren die we tot nu toe nog niet volledig hebben besproken. Ten eerste, overstimulatie. Zelfs als een persoon in het spectrum geen gediagnosticeerde slaapstoornis heeft, kan hij of zij soms moeite hebben met slapen door bepaalde stimulerende middelen. Een van de meest voorkomende is licht. Of het nu een reclamebord is dat zichtbaar is vanuit het slaapkamerraam of het blauwe licht van je telefoon als je scrollt voor je naar bed gaat, het kan problemen veroorzaken.

Andere stimulerende middelen kunnen echter ook soortgelijke effecten veroorzaken, zoals aanraking, geur of een bepaald geluid dat je aandacht trekt. Zelfs het kijken van een echt goede film voor het slapengaan kan op een vergelijkbare manier werken. Dat komt omdat je gedachten bezig zijn met wat er is gebeurd.

En dit brengt ons bij de tweede veelvoorkomende slaapuitdaging. geestelijke gezondheid. Hoewel het geen exacte wetenschap is, onderzoek suggereert dat mensen in het spectrum vaker last hebben van depressies dan hun collega's. Dat is niet het enige. Niet alleen dat, maar ze hebben ook vaak problemen met angst, vooral 's nachts. Beide factoren kunnen een grote invloed hebben op hun slaappatroon. Dat komt omdat verhoogde cortisolniveaus het inslapen kunnen bemoeilijken.

Strategieën om de slaap te verbeteren voor mensen met autisme

We weten nu wat slaapproblemen kan veroorzaken bij mensen met autisme. Nu we weten hoe die problemen zich kunnen manifesteren, is het tijd om over oplossingen te praten. Natuurlijk kunnen we niet beweren dat een van deze strategieën het probleem bij de bron kan oplossen. Maar het kan mensen in het spectrum wel helpen om gemakkelijker in slaap te vallen.

Dat gezegd hebbende, zijn er een aantal algemene strategieën. We behandelen medicatie in de volgende sectie en praten hier over meer algemene gedragsstrategieën. Echter, elke serieuze verandering moet worden gedaan in overleg met uw huisarts of een slaapspecialist.

Maak een ontspannende routine voor het slapengaan

Een afbeelding van een vrouw met een handdoek op haar hoofd die deelneemt aan een ontspannende bedtijdroutine

Een van de beste manieren om de overgang tussen waken en slapen te vergemakkelijken, is het creëren van een ontspannende routine waar jij/je kind zich consequent aan kan houden. Over het algemeen kan op dezelfde tijd naar bed gaan en wakker worden het circadiane ritme van je lichaam helpen om op schema te blijven en zo een gezonde slaapduur mogelijk te maken.

Bovendien hebben ontspannende activiteiten als bijkomend voordeel dat ze de stress verlichten die mensen met een spectrumspectrum 's nachts kunnen voelen. De enige regel is dat het niet te stimulerend mag zijn of dat je naar een scherm moet kijken.

Sommigen vinden het fijn om 's ochtends een slaapdagboek bij te houden en het dan voor het slapen gaan door te lezen. Anderen kunnen zich lichtjes strekken of mediteren. Wat het geval ook is, zorg ervoor dat de persoon zich op zijn gemak voelt en dat de activiteit hem helpt ontspannen.

Schermtijd schrappen

Niet naar een scherm kijken voor het slapengaan is altijd een goed advies. En als je kind in slaap valt met een telefoon in de hand, is dat zelfs nog gunstiger omdat ze erg gevoelig zijn voor blauw licht. Probeer dus, indien mogelijk, elk elektronisch apparaat te vermijden minstens 30-60 minuten voor het slapen gaan.

Dit helpt niet alleen op fysiek niveau omdat je melatonineniveaus niet worden onderdrukt, maar het kan ook helpen op emotioneel niveau. Als je 's avonds laat een interessante video of een verontrustende foto ziet, kun je er uren over wakker liggen.

De rol van medicijnen bij het verbeteren van de slaap van mensen met autisme

Een afbeelding van een soort medicijnen die uit de fles vallen

Als het op slaapmedicatie aankomt, lijkt er geen eenduidig antwoord te zijn. Zoals we al hebben gezegd, zijn mensen met autisme gevoeliger voor bepaalde prikkels. En het is niet zeldzaam dat slaapstoornissen samengaan met hun aandoening. Het kan dus lastig zijn om verschillende soorten medicatie te gebruiken.

We vroegen Dr Jay Slosar, de psycholoog van Practicalpie, om hun mening over deze kwestie, waarop ze antwoordden: "Mensen met ASS kunnen gevoeliger zijn voor of slecht reageren op slaapvoorschriften. Daarom is het belangrijk om een arts te raadplegen die expertise heeft in het behandelen van slaapproblemen bij mensen met ASS. Daarom moeten slaapmedicijnen, na het overwegen van niet-farmacologische therapieën, als laatste optie worden gebruikt."

Maar aan de andere kant, Dr. Malow suggereert dat supplementen zoals melatonine zijn over het algemeen vrij goedaardig en kan helpen bij slaapproblemen. Aangezien mensen met autisme vaak lagere melatonineniveaus hebben (zoals besproken in het gedeelte over biologische factoren), kan het extern aanvullen van melatonine het lichaam helpen om de slaap-waakcyclus beter te reguleren.

Conclusie: Het belang van slaap voor mensen met autisme

Of je nu een autismespectrumstoornis hebt of voor een kind in het spectrum zorgt, kennis is macht. We hopen dat de vele facetten die we hebben behandeld je hebben geholpen autisme en de vele manieren waarop het de slaap beïnvloedt beter te begrijpen.

Er spelen nog veel factoren mee en we hebben niet alle antwoorden. Maar proberen om een soort ontspannende routine in te bouwen voor het slapengaan, blauw licht vermijden en een professional raadplegen voor melatoninesupplementen of andere geschikte medicatie lijken allemaal goede manieren om actie te ondernemen. En bovenal, hou van de mensen om je heen, zorg voor ze en respecteer ze, want met een gelukkige en heldere geest is het veel waarschijnlijker dat je in een diepe slaap valt. En vertel ons gerust over jouw ervaringen met autisme en slaap in de comments.

Aanbevolen lectuur:

Opmerkingen (0)

Er zijn nog geen reacties

Over de auteur

Alex Petrović
Slaap Consultant
A CPD gecertificeerd slaapadviseur met meer dan 2000 uur onderzoek naar alle verschillende manieren waarop we een goede nachtrust kunnen krijgen. Als voormalig slapeloze weet ik hoe moeilijk het leven kan zijn zonder nachtelijk herstel en ik vind het geweldig dat ik alles wat ik heb geleerd met jullie kan delen. Hopelijk kunnen we allemaal rustig slapen!
Mis het niet!
Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...
[instagram-feed feed=1]
Knop Sluiten

Mis het niet!

Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...

Door dit formulier te verzenden, meldt u zich aan voor onze mailinglijsten.
Bekijk onze privacybeleid.

Dit veld is voor validatiedoeleinden en moet ongewijzigd blijven.

nl_NLNederlands