Koptekst hamburger open
Logo zoeken

Spring naar

Momenteel aan het bekijken:

Hoe maak je een dekenfort? 12 eenvoudige tips

een profielafbeelding van TSA-auteur Alex

Geschreven door Alex Petrović

Slaap Consultant

Aanbevolen afbeelding voor hoe je een dekenfort maakt

19 mei 2024 8 min lezen

Of je nu kinderen hebt of gewoon het kind in jezelf in leven wilt houden, een dekenfort maken houdt de boel zeker leuk. Vandaag bekijken we hoe je op verschillende manieren een dekenfort kunt maken!

We weten zeker dat de meesten van jullie goede herinneringen hebben aan het bouwen van een dekenfort en het rondhangen met je broers, zussen, vrienden of knuffeldieren. Maar deze traditie moet niet alleen in het verleden blijven! Per slot van rekening, eenvoudige dekenforten maken kost maar een paar minuten en kan ontelbare uren plezier bieden.

Bovendien is dit een geweldige manier om een band met je kinderen op te bouwen en herinneringen te creëren. We bekijken een paar verschillende manieren om het beste dekenfort te maken dat je kinderen ooit hebben gezien.

Zo maak je een 1-persoons dekenfort

Hoewel alles beter is met een vriend, Eenpersoons dekenforten kunnen nog steeds voor een leuke middag zorgen. Dit geldt vooral als je kind wat tijd voor zichzelf wil. Hier zijn een paar manieren waarop je in een paar minuten een 1-persoons dekenfort kunt maken. Ze zien er misschien niet altijd uit als het coolste fort, maar ze klaren de klus wel. En als je iets uitgebreiders wilt maken, blijf dan tot het einde.

Tent forten

Een van de makkelijkste forten om te maken is een tentfort. Je hoeft alleen maar een kledingrek te nemen dat als centrale steunbalk dient en er dekens of lakens overheen te draperen. Afhankelijk van het kledingrek kun je beter voor wat lichtere lakens gaan om ervoor te zorgen dat het niet omvalt.

Je kunt dan wasknijpers gebruiken om de lakens/deken aan de bovenkant vast te maken. Voor de zijkanten kun je gebruik een paar zware boeken om de lakens aan de bovenkant vast te zetten of stop de uiteinden van de lakens in een paar kussens die je dan gebruikt voor de muren van het fort. Hoe dan ook, het fort moet vrij snel klaar zijn. Plaats dan zoveel kussens en dekens als je wilt. En als je het nog sneller wilt, kun je ook gewoon een echte tent gebruiken.

Banken

Een andere snelle en gemakkelijke manier om wat vrolijkheid in het leven van je kind te brengen, zijn bankschroeven. Het enige wat je hoeft te doen is Neem twee of meer kussens van de bank en gebruik die als muren voor het fort en drapeer er lichtere dekens of lakens overheen.

Je kunt dit fort ook op de bank zelf maken, zodat het comfortabel is en een ideale plek om een dutje te doen. Zorg er gewoon voor dat de kussens van de bank stevig genoeg zijn om de lakens te dragen. Je kunt ook wat extra steun toevoegen door wat zware boeken aan de voet van de kussens te leggen. Of, als de kussens groot genoeg zijn, laat ze dan op elkaar rusten als een kleine tent.

Stoelforten

Een afbeelding van een kind onder een stoel fort

Zoals je later zult zien, stoelen zijn een belangrijk onderdeel van fortbouw. We hebben ze allemaal en ze vormen echt goede muren. In dit scenario hoef je alleen maar een stoel te nemen, bij voorkeur met een hoge rugleuning, en dan dekens op te hangen van de bovenkant tot op de grond.

Het is niet het grootste fort, maar het is heel gemakkelijk te bouwen en er past makkelijk één kind in. Je kunt ook strandlakens of lichtgewicht lakens gebruiken als de dekens niet groot genoeg zijn. Dan hoef je alleen nog maar wat vulling op de grond aan te brengen zodat het comfortabel is om te zitten en je bent klaar!

Kant-en-klare forten


Als je geen zin hebt om dekens en kussens op te halen nadat je kind zich heeft vermaakt, is een kant-en-klaar fort een goede oplossing. Het zijn meestal opblaasbare koepels die je in een minuut of twee kunt oppompen, met unieke en leuke ontwerpen.

Ze hebben misschien niet hetzelfde knusse gevoel als een zelfgemaakt fort, maar ze zijn ook een stuk eenvoudiger en waarschijnlijk veiliger. Je hoeft je geen zorgen te maken dat de kussens van de bank omvallen, je hoeft geen fortwanden vast te houden met zware voorwerpen en je dekens en lakens blijven schoon. Natuurlijk zijn er grotere modellen op de markt die geschikt zijn voor meer dan één persoon, maar omdat ze meestal wat kleiner zijn, hebben we besloten ze in deze rubriek te plaatsen.

Hoe maak je een groot dekenfort

Als je kind wat socialer is en zijn vriendjes en vriendinnetjes wil uitnodigen, of als jij met hem of haar in het fort wil, is het belangrijk om het wat groter te maken. Hoewel Grotere forten vereisen iets meer tijd en meer materialen, maar ze bieden ook meer vloeroppervlak.

Dit betekent dat je bordspellen, spelletjesavonden of andere groepsactiviteiten kunt spelen in het comfort van je fort. En wat later zullen we ook bespreken hoe je maximaal plezier kunt beleven aan een groter fort. Maar laten we nu beginnen met het bouwen van een fort!

Meerdere stoelforten

Een afbeelding van een meisje in haar pyjama onder een grote deken fort

De makkelijkste manier om een groot fort te maken is door gebruik meerdere stoelen als muren. Neem gewoon een even aantal stoelen van dezelfde hoogte en zet ze zo neer dat ze rug aan rug staan. Gebruik vervolgens een paar lakens om de stoelen zelf te bedekken. Ze hoeven niet helemaal bedekt te zijn en je kunt ook zware dekens gebruiken, want dit is meer voor de esthetiek.

Gebruik daarna een grote deken of laken als dak van het fort. Bij voorkeur Je kunt het beste een zo groot mogelijke deken of laken gebruiken om zoveel mogelijk ruimte te hebben. En je kunt het dak aan de wandstoelen en zijzeilen bevestigen met elastiekjes, klemmen of zelfs spelden.

Ten slotte, als je het beste fort van de stad wilt hebben, heb je iets nodig om het middelste gedeelte omhoog te houden zodat het niet doorhangt. Idealiter wil je iets dat op zichzelf kan staan en niet omvalt als iemand er tegenaan stoot. Denk aan kledingrekken of zelfs een lantaarnpaal waarvan de gloeilamp is verwijderd. Je kunt ook gewoon een bezem gebruiken, maar zorg ervoor dat die stevig staat.

Gordijnroede forten

Als je een fort dat de hoogte kan maximaliserenHet gebruik van gordijnroedes is essentieel. Bevestig het grootste laken dat je hebt aan de gordijnroede en laat het dienen als vestingmuur. Vervolgens kun je het andere uiteinde vastzetten met zware boeken en aan weerszijden nog twee doeken draperen. Dit is nog beter als je het in een hoekruimte kunt doen, want dan is de helft van het fort automatisch af!

Gordijnroede forten zijn ideaal als je ervoor wilt zorgen dat de kinderen genoeg vloeroppervlak hebben om rond te rennen en spelletjes te spelen. Bovendien is het waarschijnlijk het meest stabiel in de meeste situaties. Zorg er wel voor dat je in de buurt blijft, want je wilt niet dat iemand op de lakens stapt en de gordijnroede losmaakt.

Waslijn forten

Waslijnforten lijken op gordijnroedeforten, maar zijn misschien nog makkelijker te maken. Het enige wat je hoeft te doen is een waslijn spannen van de ene muur naar de andere en er wat lakens overheen draperen. Het lijkt dan meteen op een kampeertent en je krijgt een heel hoog fort dat niet snel zal instorten.

Plus, je kunt een heel deel van de kamer in een hoek zettenEr passen dus best veel mensen in. Zorg er wel voor dat de lakens aan de muur en de lijn zelf worden bevestigd met spaanclips, wasknijpers of elastiekjes.

Hoe maak je de beste dekenfort

Een afbeelding van een vrouw onder een deken met haar kind

Tot slot willen we nog een paar tips geven die je toch al fantastische fort nog beter zullen maken! Dit zijn maar een paar van onze ideeën, dus wees niet bang om zelf creatief te worden, want creativiteit is de eerste vereiste om een dekenfort te bouwen!

En als je nog andere ideeën hebt om van een doorsnee fort een superfort te maken, laat dan wat suggesties achter in de comments. Zo help je ons en alle andere fortbouwers. Maar laten we nu beginnen met de tips en trucs.

De juiste vulling hebben

Tenzij je je dekenfort op een bed/bank bouwt, zal iedereen op de grond zitten. Dus, ervoor zorgen dat ze zo comfortabel mogelijk zitten! De makkelijkste manier om dit te doen is door zoveel mogelijk zachte, pluizige dekens neer te leggen. Er zijn echter ook andere opties.

Een matrasbeschermer maakt het extra comfortabel omdat deze meestal een mooie vulling van traagschuim hebben. En als je het zekere voor het onzekere wilt nemen, is een matrasbeschermer nog beter, omdat die meestal waterdicht zijn. Als je fort groot genoeg is, kun je zelfs een hele matras neerleggen voor het ultieme comfort!

Maak van je fort een slaapplaats

Als je kind het fort dat je hebt gemaakt leuk vindt, zal het er ook veel tijd in willen doorbrengen. Dus, ervoor zorgen dat ze comfortabel kunnen dutten of slapen is een groot pluspunt. De makkelijkste manier om dit te doen is door een dekbed en kussens in het fort te leggen.

Maar als je kind een logeerpartijtje heeft, is het nog beter om goede slaapzakken te kopen! Ze zijn immers gemaakt om comfortabel te zijn, zelfs als ze op de harde grond liggen. Bovendien is het dan veel gemakkelijker om uit te rekenen hoeveel mensen er in het fort kunnen slapen. En als je een slaapzak van een hoger niveau koopt, kun je er waarschijnlijk ook twee dekbedden van maken, zodat je 's ochtends nog meer slaapcomfort hebt.

Activiteiten toevoegen


In een dekenfort zitten is al heel leuk. Maar dat betekent niet dat je er nog een paar activiteiten aan toe moet voegen! Dus, Als je nog bordspellen hebt liggen, waarom leg je die dan niet in het fort voor nog meer plezier?

Je kunt er ook een laptop met spelletjes bij doen als je kinderen wat ouder zijn, of zelfs een hele tv. Aan de andere kant, als de kinderen aan de jongere kant zijn, zorg er dan voor dat er meer dan genoeg knuffeldieren zijn.

De esthetiek voltooien

Als je wilt dat je fort echt aanvoelt als een geheim hol, moet je het er ook zo laten uitzien. Dus, indien mogelijk, probeer de kleuren van de buitenkant op elkaar af te stemmen om het op een grot of een kampeertent te laten lijken. Of, aan de andere kant, kun je lichtjes ophangen om het wat magischer te laten lijken.

Natuurlijk is het voor deze stap essentieel dat je weet wat je kind leuk vindt. Het is echter de moeite waard als ze uiteindelijk het gevoel hebben dat ze hun dromen waarmaken.

Ventilatie toevoegen

Laten we het tot slot hebben over een zeer praktische stap - alles lekker koel houden. Als er meerdere mensen in het dekenfort gaan zitten, wordt het vroeg of laat vast benauwd. Houd daar dus rekening mee! Vooral omdat de meeste kinderen waarschijnlijk geen gaten in het fort willen om lucht binnen te laten.

De makkelijkste oplossing is om een ventilator in het fort te plaatsen of om het fort in een kamer te plaatsen waar airconditioning is. Je kunt echter ook kleine aanpassingen doen, zoals gebruik maken van het hoge ademende vermogen van de meeste bamboe stoffen Of het fort laten luchten als iedereen slaapt. Als je de meester wilt zijn in het maken van een dekenfort waar iedereen versteld van zal staan, kun je je kinderen niet onder het zweet wakker laten worden!

Aanbevolen lectuur:

Opmerkingen (0)

Er zijn nog geen reacties

Over de auteur

Alex Petrović
Slaap Consultant
A CPD gecertificeerd slaapadviseur met meer dan 2000 uur onderzoek naar alle verschillende manieren waarop we een goede nachtrust kunnen krijgen. Als voormalig slapeloze weet ik hoe moeilijk het leven kan zijn zonder nachtelijk herstel en ik vind het geweldig dat ik alles wat ik heb geleerd met jullie kan delen. Hopelijk kunnen we allemaal rustig slapen!
Verwante berichten

Meer richtlijnen voor een goede nachtrust

Uitgelichte afbeelding van hoe je een zijden pyjama wast.
19 mei 2024

Hoe was ik een zijden pyjama?

Zoals je je waarschijnlijk wel kunt voorstellen, hebben zijden stoffen speciale verzorging nodig. Meestal moet je zijden artikelen met de hand wassen, inclusief je...
Aanbevolen afbeelding voor Hoe je slaap te verbeteren na het drinken
20 mei 2024

Hoe je je slaap kunt verbeteren na dagenlang drinken

Wat alcohol en slaap betreft, is iedereen anders. We kunnen dus niet garanderen dat deze tips voor iedereen zullen werken, maar ze...
Mis het niet!
Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...
[instagram-feed feed=1]
Knop Sluiten

Mis het niet!

Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...

Door dit formulier te verzenden, meldt u zich aan voor onze mailinglijsten.
Bekijk onze privacybeleid.

Dit veld is voor validatiedoeleinden en moet ongewijzigd blijven.

nl_NLNederlands