Koptekst hamburger open
Logo zoeken

Spring naar

Momenteel aan het bekijken:

Hoe hangen obesitas en slaap samen?

beeld van onze schrijver Filip Maric

Geschreven door Filip

Slaap Adviseur

Uitgelichte afbeelding voor wereld obesitas dag

20 mei 2024 14 min gelezen

Er is bijna niemand die niet graag junkfood eet. Recente onderzoeken hebben echter aangetoond dat het eten van meer koolhydraten en voedingsmiddelen met toegevoegde suikers direct leidt tot obesitas en slaaptekort.

We weten allemaal dat je energie wordt vernieuwd tijdens je slaap. Maar wat gebeurt er als dit proces mislukt? Nou, je lichaam zal compensatie willen. En als je ooit een sugar rush hebt gehad, denk je misschien dat een paar donuts je de energieboost geven die je nodig hebt.

Maar zo eenvoudig is het zelden. Het effect is van korte duur en de gevolgen kunnen behoorlijk slecht zijn. Dit wijst echter wel op een interessante relatie tussen slaaptekort en een teveel aan suiker - of, als we nog een stapje verder gaan, obesitas.

Vandaag gaan we dus bespreken hoe deze twee precies met elkaar verbonden zijn. Kan je gewicht slapeloosheid veroorzaken, of veroorzaakt slaaptekort gewichtstoename? Of allebei? Nou, het is tijd om dat uit te zoeken.

Het verband tussen obesitas en slaap

Een afbeelding van een vrouw met haar handen gekruist

Kwaliteitsslaap is de sleutel tot een goede gezondheid. Aan de andere kant kan obesitas zeer schadelijk zijn voor je gezondheid. Hoe kunnen deze tegengestelde fenomenen dan met elkaar in verband staan?

Ten eerste zijn meer zweten, vermoeidheid en gebrek aan energie enkele van de eerste symptomen van obesitas. En als zo'n aandoening niet wordt behandeld, kan dit leiden tot slaapapneu en slaapverlies in het algemeen. Overgewicht kan dus leiden tot gevaarlijke slaapstoornissen en onvoldoende slaap.

Het werkt echter ook andersom, Omdat een slechte slaapkwaliteit ook overgewicht kan veroorzaken. Slechts vier nachten slecht slapen kan het risico op obesitas verhogen, zo bevestigen de resultaten van een nieuw onderzoek van de Universiteit van Pennsylvania.

Dit komt doordat slecht slapen een aanzienlijke daling in het niveau van hormonen die de eetlust regelen. Dan begint je lichaam te hunkeren naar vet, gefrituurd voedsel en zoetigheid, en de meest voorkomende uitkomst is obesitas.

En daar houdt het niet op. Hoewel het niet de plechtige oorzaak is, is obesitas in verband gebracht met een paar specifieke slaapstoornissen. Laten we het eens hebben over de meest voorkomende.

Obstructief slaapapneusyndroom

Ben je ooit vergeten om adem te halen? We gaan ervan uit dat het antwoord "nee" is, aangezien je lichaam je niet echt toestaat om het te vergeten. Maar geloof het of niet, er is een slaapstoornis die onder deze algemene categorie valt. En het is niet eens zo zeldzaam!

Stoppen met ademen en vermindering van de luchtstroom door de luchtwegen zijn kenmerkend voor OSA. Het gaat meestal gepaard met luid snurken. Het obstructieve slaapapneusyndroom is een slaapstoornis die kan worden veroorzaakt door toegenomen vet in de nek, hoewel dat niet de enige factor is die meespeelt. Vet kan op de zachte weefsels van de luchtweg drukken en deze afsluiten terwijl de persoon ligt. Het moet behandeld worden, anders kan het leiden tot andere gezondheidsproblemen en slaaptekort.

Het is een van de meest voorkomende slaapstoornissen bij zwaarlijvige mensen omdat een verhoogde body mass index een van de belangrijkste risicofactoren is. Het omgaan met deze aandoening kan een zware strijd zijn en vereist vaak speciale apparatuur zoals een continue positieve luchtwegdruk (CPAP) apparaat.

Astma

Volgens de British Lung Foundation is bij 12% van de Britten astma vastgesteld. Deze 8 miljoen + mensen hebben vaak last van de volgende symptomen:

Zoals je je kunt voorstellen, kunnen deze symptomen je 's nachts gemakkelijk wakker maken en een algehele verslechtering van je levenskwaliteit betekenen - vooral als de symptomen ernstiger zijn in hun intensiteit.

De redenen voor het verergeren van astmasymptomen 's nachts zijn nog niet volledig opgehelderd. Bepaalde factoren kunnen echter bijdragen aan deze ongelukkige wending. Een van de belangrijkste is overgewicht. Mensen met overgewicht worden bijvoorbeeld sneller moe.

Mobiliteitsproblemen

Obesitas kan je ook belemmeren in je dagelijks leven en ervoor zorgen dat gewoon bewegen een beetje lastig wordt. Vooral in extremere gevallen.

De meest voorkomende mechanische complicaties zijn artrose (degeneratieve gewrichtsziekte) en lumbaal syndroom. Psychologische en sociologische problemen veroorzaken ook gevoelens van traagheid. Dit zorgt voor problemen bij het uitvoeren van dagelijkse taken en vermindert de mobiliteit - soms zo erg dat mensen moeite hebben om uit bed te komen. Dit alles verstoort natuurlijk de kwaliteit van de slaap.

Depressie en angst

Obesitas verspreidt zich over de hele wereld. Betekent dit dat de meerderheid van de bevolking niet goed slaapt? Dat is moeilijk te zeggen. Er is echter één factor die de afgelopen jaren gestaag is toegenomen en die de schuld zou kunnen zijn - depressie.

Er is een onmiskenbare verband tussen depressie, lichaamsgewicht en slapen. Constante bezorgdheid over aankomen veroorzaakt angst. Angst maakt het vervolgens moeilijker om in slaap te vallen. En minder slapen kan gewichtstoename veroorzaken - wat zorgt voor een negatieve lus.

Maar waarom gebeurt dit precies? Nou, het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor eetlust- en stemmingsregulatie wordt te actief als we veel stress hebben. Een van de symptomen is emotioneel overetenMaar ook slapeloosheid.

Maagdarmstelselaandoeningen

Enkele van de belangrijkste factoren die bijdragen aan maag- en darmziekten zijn zaken als je levensstijl, hoeveel fastfood je eet en of je minder aan lichaamsbeweging doet. En hoewel dit niet altijd het geval is, kan obesitas een of meer van deze factoren in de hand werken.

En zoals je misschien al hebt geraden, kunnen deze problemen later slaapstoornissen veroorzaken. De National Sleep Foundation raadt volwassenen aan om minstens 7 uur slaap. Dat kan echter moeilijker zijn als je steeds wakker wordt van krampen of als je elke 30 minuten naar het toilet moet rennen.

Hoe kun je beter slapen met overgewicht?

We weten zeker dat je, zelfs voordat je dit artikel las, al wist dat leven met obesitas geen sinecure is. En gezien de mate waarin het bepaalde aspecten van je gezondheid en je leven kan beïnvloeden, is het logisch dat je tegen deze aandoening wilt vechten.

Gelukkig zijn er stappen die je kunt nemen. Van specifieke routines om levensstijl aan te passenHet leven met obesitas en de strijd ertegen kunnen beter beheersbaar worden gemaakt. We willen er echter wel op wijzen dat dit slechts algemeen advies is en dat het raadplegen van een professional altijd de beste manier van handelen is.

Meer informatie over obesitas

Wat moet je weten over obesitas? Nou, hoe meer je weet, hoe gemakkelijker je deze aandoening kunt omzeilen en bestrijden voordat het wortel schiet. Merk bijvoorbeeld op dat het verschijnt niet plotseling en is een chronische aandoening. Dit betekent dat het meestal lang duurt voordat het wortel schiet, maar ook dat zelfs de beste medicijnen en veranderingen in levensstijl het niet in een oogwenk zullen doen verdwijnen.

Denk dus aan het bredere plaatje. Bepaalde voedingsmiddelen leiden bijvoorbeeld tot een verhoging van de concentratie verzadigd vet in het bloed. Door frequente consumptie van dergelijke voedingsmiddelen vergroot je de kans op het ontwikkelen van een chronische ziekte - obesitas. Let dus op wat je eet.

Houd er bovendien rekening mee dat een toename in gewicht is een van de duidelijkste tekenen van obesitas. Hoewel we dus zeker niet aanraden om geobsedeerd te zijn door de cijfers op de weegschaal, moet je wel rekening houden met de schommelingen van je gewicht op jaarbasis.

Is dat de enige indicator? Natuurlijk niet. Er zijn er nog veel meer, zoals de bloedsuikerspiegel, cholesterol en huidproblemen. Het is dus een zeer complex onderwerp dat de moeite waard is om verder te onderzoeken. En hoewel we nog steeds willen benadrukken dat je je niet moet blindstaren op deze feiten, is het goed om te weten alle risicofactoren van obesitas.

Verander je eetpatroon

Onthoud - obesitas wordt beïnvloed door de kwaliteit van voedsel, niet alleen door de hoeveelheid. Jullie moeten allebei veranderen wat je eet en je voedselinname beperken. Kies voedingsmiddelen met een hoge voedingswaarde en bewezen oorsprong en gebruik gezonde manieren om voedsel te bereiden. Vervang geraffineerde en geconcentreerde suiker door noten, zaden, olijfolie, vers fruit, peulvruchten en groenten.

Eet meer van deze voedingsmiddelen in elke maaltijd:

Je hoeft het alleen maar te mengen met magere melk of yoghurt. Voeg wat amandelen toe en zet ze in de koelkast.

Even gewilde toevoegingen zijn chiazaad, zonnebloempitten en cashewnoten (misschien een beetje pure chocolade).

Salades in een potje kunnen net zo lekker zijn omdat ze makkelijk en snel te bereiden zijn. Giet de dressing op de bodem van de pot, dan een laag voedzame groenten en vlees. Leg de bladgroenten helemaal bovenaan.

Bovendien heeft meer aandacht voor je voeding nog een aantal extra voordelen. Bijvoorbeeld, wat je eet voor je naar bed gaat de slaap kunnen beïnvloeden. Dus als je de juiste voeding gebruikt, kun je beter slapen en het dus iets makkelijker hebben om gezond te blijven.

Lichamelijke activiteit

Een afbeelding van een vrouw die traint

Hoe komen we aan? Wanneer onze calorie-inname groter is dan wat ons lichaam verbruikt -, komen we aan. je moet nadenken over energieverbruik. Te veel zitten en een gebrek aan lichaamsbeweging leidt tot gewichtstoename en ook tot metabolische en hormonale veranderingen.

Hoe dan ook, het kiezen van een fysieke activiteit die bij jouw levensstijl past verdient de voorkeur. Het helpt niet alleen bij het verminderen van het lichaamsgewicht, maar verbetert ook de kwaliteit van de slaap. Je moet streven naar 150 minuten lichamelijke activiteit per week plus 10.000 stappen per dag.

Nu denk je waarschijnlijk dat naar de sportschool gaan niet gemakkelijk is. Nou, weet je wat? Iedereen was ooit een beginner en je zult waarschijnlijk merken dat mensen veel meer accepteren dan we denken. Maar om mogelijke vooroordelen te overwinnen, kun je ook zoek een steungroep die met je meegaan op je reis om af te vallen.

Het is ook een uitstekende gelegenheid om anderen met een vergelijkbaar probleem te steunen. Als je doorgaat met sporten, zul je al snel de voordelen van lichaamsbeweging merken. Zelfs een lichte wandeling kan positieve veranderingen in het lichaam teweegbrengen. In de sportschool zijn een goede houding tijdens het trainen, een goede ademhaling en een goede gewichtheftechniek een eerste vereiste. Plan echter een proeftraining met een personal trainer om onaangename verrassingen te voorkomen.

En als je niet naar de sportschool kunt, zijn er alternatieven. Je kunt een paar dumbells kopen en thuis trainen met een virtuele trainer, 's ochtends joggen of zelfs yoga doen voor wat extra flexibiliteit.

Een geschikt matras kopen

Elk matras is gemaakt voor een specifiek lichaamstype en een specifieke slaaphouding. Producten voor zware mensen hebben bijvoorbeeld verschillende ondersteuningsniveaus. Als uw bed uw schouders, onderrug en heupen niet ondersteunt, is het niet geschikt voor u. Hoewel velen denken dat een matras niet zo belangrijk is voor de levenskwaliteit, hebben ze het mis. Een ongeschikt matras kan leiden tot veel slaapproblemen en slaapstoornissen.

Let bij het kiezen van een matras op het volgende:

Tip: Je weet dat het de juiste is als het je tegelijkertijd steun en comfort geeft. Net als het kiezen van een liefdespartner, toch? En als je een wingman nodig hebt, raden we je aan een kijkje te nemen in onze koopgids voor de beste matrassen voor zwaardere mensen.

Creëer een goede slaapomgeving

Om het giswerk te vermijden, verwijder je gewoon alle verstoorders uit je omgeving. De belangrijkste oorzaken van een korte slaapduur zijn:

We vroegen  Dr. Gabriela Rodríguez RuizMD PhD FACS en een gediplomeerd bariatrisch chirurg bij VIDA Wellness en Schoonheid, wat mensen met obesitas kunnen doen om hun levenskwaliteit te verbeteren, en ze hadden het volgende te zeggen:

"Ze kunnen baat hebben bij een goede slaaphygiëne, zoals elke dag op dezelfde tijd naar bed gaan en wakker worden, het vermijden van cafeïne en alcohol voor het slapen gaan, 's avonds laat niet eten en minstens een uur voor het slapen gaan geen beeldschermen gebruiken. Daarnaast kan een rustige slaapomgeving die donker en koel is helpen om de slaapkwaliteit te verbeteren."

Natuurlijk is dit een oversimplificatie, want er zijn veel bewegende delen. Voor het grootste deel zou het echter vrij intuïtief moeten zijn. Maar als u een meer gedetailleerde gids over slaaphygiëneraden we aan ons artikel over dit onderwerp te lezen.

Overleg met uw arts of slaapspecialist

We hopen dat we het nu duidelijk hebben gemaakt hoeveel factoren obesitas en slaap kunnen beïnvloeden. Er zijn veel verschillende gezondheidsproblemen die de slaap direct kunnen beïnvloeden, de duur van je slaap kunnen verkorten en onbedoeld gewichtstoename en zelfs obesitas kunnen veroorzaken.

Daarom is het essentieel om naar de dokter te gaan, je jaarlijks te laten controleren en gezondheidsproblemen aan te pakken voordat ze andere aspecten van je leven gaan beïnvloeden! Per slot van rekening, artsen weten het het beste en potentiële problemen kunnen opsporen voordat ze te problematisch worden. Hier zijn enkele van de vele gezondheidsaandoeningen die je slaap kunnen verstoren en op lange termijn obesitas kunnen veroorzaken.

Rustelozebenensyndroom

Het wordt gedefinieerd als een reeks neurologische symptomen gekenmerkt door ongemak in de benen tijdens het rusten. De arts zal je waarschijnlijk adviseren om de aanwezigheid van foliumzuur, magnesium en ijzer in het lichaam te controleren. Sommige soorten geneesmiddelen die kalmerende antihistaminica bevatten, kunnen de symptomen verergeren.

Zoals altijd is het raadplegen van een professional je beste gok in deze situatie, want RLS kan een aanzienlijke slaapverstoring veroorzaken. Als je graag meer weten over Restless Leg Syndromeraden we aan ons artikel over dit onderwerp te lezen.

Bloedarmoede

Zonder voldoende hemoglobine of rode bloedcellenEr is niet genoeg zuurstof, waardoor het lichaam zich moe of zwak voelt. Elk bloedonderzoek zal uitwijzen of je bloedarmoede hebt. Je moet onthouden dat bloedarmoede niet alleen gerelateerd is aan ijzertekort. Er zijn verschillende mogelijke oorzaken. Als je bleek bent en overdag veel slaperig bent, kun je dit het beste met je arts bespreken.

Hypothyreoïdie

Deze toestand treedt op wanneer de schildklier produceert niet genoeg hormonen en is minder actief. Schildklierhormonen regelen ook onze stofwisseling, dus in het geval van lage niveaus zal dit leiden tot gewichtstoename, vermoeidheid en andere symptomen. Soms kan het symptomen geven zoals depressie, wat zoals we weten ook zeer schadelijk is voor de slaap.

Onthoud: je kunt pas een geschikte oplossing vinden als je het probleem hebt geïdentificeerd. Misschien moet je afvallen of is een slaapmedicijn nodig voor een goede nachtrust en gewichtsverlies. Blijf dus op de hoogte en raadpleeg je arts over de beste manier om verder te gaan.

Hoe beïnvloedt slaaptekort gewichtstoename

Een afbeelding van een man die te weinig heeft geslapen en geeuwt

We hebben al een paar keer gezegd hoe belangrijk slaap is voor ons gewicht. Slaapgebrek heeft zelfs invloed op de algehele gezondheid, waaronder obesitas. Maar hoe komt dat? Laten we beginnen met te zeggen dat zelfs één slapeloze nacht verhoogt het cortisolniveau in het lichaam. Om je te helpen het verband tussen obesitas en slaap beter te begrijpen, laten we eens kijken wat cortisol is en hoe het chronische klachten veroorzaakt.

 

Het staat ook bekend als de "stresshormoon", en de aanwezigheid ervan verhoogt de eetlust. Bepaalde voedingsmiddelen veroorzaken ook ontstekingsprocessen. Voorbeeld? Frisdrank, snoep en gefrituurd voedsel. Het organisme ziet dit als een gevaar. Hoe probeert het zich te verdedigen? Door te reageren met een aanzienlijke toevloed van cortisol. Daarom, het draagt bij aan een toename van het lichaamsgewicht.

In zulke omstandigheden hebben mensen meer tijd om ongezond te eten omdat ze niet zoveel slapen als zou moeten. Gedurende deze tijd zorgt het hormonale niveau in het lichaam ervoor dat ze nog meer honger krijgen, waardoor een vicieuze cirkel ontstaat. De oplossing voor dit probleem is geschikte manieren vinden om de slaap te verbeteren. Op deze manier wordt de hormonale balans hersteld. Natuurlijk moet het dieet worden aangepast.

Wat is de Wereldobesitasdag?

Het werd in 2015 opgericht als een jaarlijkse campagne met een belangrijk doel. Het idee was het belang van een gezonde levensstijl benadrukken en de obesitasepidemie een halt toeroepen. Je hebt deze term vaak gezien, maar weet je ook waar hij voor staat? Dit omvat een uitgebalanceerd voedingspatroon, lichaamsbeweging en een goed slaapschema.

Naast een ongezond dieet is een gebrek aan lichaamsbeweging een van de belangrijkste oorzaken van obesitas. Wereld Obesitas Dag is een oproep tot actie in deze context. Elk jaar probeert een groot aantal organisaties en partijen succes te behalen met de campagne. Als je hun inspanningen waardeert en een bijdrage wilt leveren, heb je op 4 maart de kans.

Conclusie

De energie die we herstellen door te slapen is de basis voor alle andere lichaamsfuncties. Als er een onbalans ontstaat, kan deze op geen enkele andere manier worden gecompenseerd. Dit zijn perfecte omstandigheden voor de ontwikkeling van veel gezondheidsproblemen. Onder hen is obesitas een van de meest voorkomende, die een oorzaak-en-gevolgrelatie heeft met andere aandoeningen. Slapeloosheid kan ook worden geïnterpreteerd als een gevolg.

Wacht niet langer, maar begin aan je odyssee. The Biggest Loser, een reality tv-show, is een uitstekende indicator van wat je snel kunt bereiken als je toegewijd bent aan je doel. En hoewel we niet kunnen aanraden om tot het uiterste te gaan en het proces te overhaasten, kan het een goede motivatieopbouwer zijn! Zoek een vonk die je nodig hebt bij deelnemers of mensen die fit zijn en die je bewondert.

Aanbevolen lectuur:

Opmerkingen (0)

Er zijn nog geen reacties

Verwante berichten

Slaapadvies om je te helpen snoozen

Aanbevolen afbeelding voor tips voor gezond slapen.
20 mei 2024

Wetenschappelijke gezondheid slaaptips

Wees echter voorzichtig bij het kiezen van een matras. Doe onderzoek naar verschillende soorten matrassen en vind er een die het beste bij je behoeften past. Fo...
Uitgelichte afbeelding van Waarom voel ik me 's nachts ziek?
19 mei 2024

Waarom voel ik me 's nachts ziek?

Voor we verder gaan, moeten we één vraag beantwoorden: wat is nachtelijke misselijkheid en is het anders dan gewone misselijkheid? Nou, eerst...
Mis het niet!
Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...
[instagram-feed feed=1]
Knop Sluiten

Mis het niet!

Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...

Door dit formulier te verzenden, meldt u zich aan voor onze mailinglijsten.
Bekijk onze privacybeleid.

Dit veld is voor validatiedoeleinden en moet ongewijzigd blijven.

nl_NLNederlands