Koptekst hamburger open
Logo zoeken

Spring naar

Momenteel aan het bekijken:

Banaan en slapen - Slaap je beter als je bananen eet voor het slapen gaan?

beeld van onze schrijver Filip Maric

Geschreven door Filip

Slaap Adviseur

Een afbeelding van bananen en slaap.

20 mei 2024 6 min lezen

Laat een banaan voor het slapengaan je slaperige hoofd rusten? Het eten van een banaan kan je helpen om een goede nachtrust te krijgen. We gaan je de details geven over de correlatie tussen een banaan en slaapkwaliteit.

Je weet nu waarschijnlijk wel dat te dicht bij bedtijd eten niet ideaal is, maar sommige voedingsmiddelen zijn beter dan andere om van te snoepen. Het kiezen van de juiste gezonde snack is erg belangrijk om de kans op slaapverstoringen of slapeloze nachten te verkleinen.

s Avonds wat eten kan de slaapkwaliteit verbeteren en je helpen sneller in slaap te vallen. Slecht slapen heeft veel bijwerkingen, dus je zult veranderingen willen aanbrengen om dit te voorkomen. Begin met het schrappen van een late snack en geef jezelf een paar uur de tijd om het voedsel te verteren voordat je gaat slapen. Hetzelfde geldt voor bananen - het eten van een banaan voor het slapengaan heeft voordelen, zolang het niet te dicht bij het slapengaan is. Laten we dus de fascinerende relatie tussen je dagelijkse banaan en slaapkwaliteit onderzoeken!

Voordelen van het eten van bananen

Bananen hebben verschillende voordelen, voornamelijk door de ingrediënten die erin zitten. Een banaan als tussendoortje is een goed idee, maar houd het wel bij één (of maximaal twee) per dag. Hier zijn enkele van de voordelen van het eten van een banaan:

Bananen bevatten magnesium

De magnesium in bananen is goed voor jou en je lichaam. Als je een magnesiumtekort hebt, kan dat leiden tot een hoge bloeddruk en dat kan gezondheidsproblemen veroorzaken. In het lichaam heeft magnesium invloed op het gedeelte van de hersenen dat verantwoordelijk is voor het aansturen van de bijnieren en hypofyse (hypothalamus). Het is ook de plek waar stressniveaus worden bijgehouden. Dus, magnesium helpt de melatonineproductie te verhogen en vermindert het stresshormoon cortisol.

Simpel gezegd - magnesium in bananen helpt je te ontspannen en snel in slaap te vallen, door stress of angst te verminderen, zodat je een goede nachtrust hebt.

Bananen bevatten vitamines

Een afbeelding van twee bananen

De vitamines in bananen zijn vitamine C en vitamine B6.

Vitamine C is een antioxidant die je kan beschermen tegen schadelijke vrije radicalen, waardoor je gezonder blijft. Terwijl het helpt om alle delen van je lichaam te genezen, herstellen en onderhouden. Dit is belangrijk om de kans op toekomstige gezondheidsproblemen te verkleinen.

Vitamine B6 in je lichaam zet aminozuur (tryptofaan) in serotonine. In combinatie met melatonine kan dit helpen om beter te slapen. Voldoende melatonine en serotonine produceren kan je slaap-waakcyclus bevorderen door je 's nachts slaperig te maken en je routine voor het slapengaan te verbeteren.

Gewichtsverlies

Een ander voordeel is dat snoepen van een banaan goed is om af te vallen. Om te beginnen bevatten bananen weinig calorieën, wat ze al ideaal maakt voor wie wil afvallen. Ten tweede zitten bananen vol vezels die de spijsvertering vertragen, waardoor ze je langer vol kunnen houden. Op zijn beurt zal je je een tijdje te vol voelen om nog snacks te nemen en dit zal je calorie-inname verminderen.

Er is dus niet per se een verband tussen het eten van bananen en afvallen, maar er zijn wel factoren die kunnen helpen. Als je honger hebt, is het een betere keuze om een banaan te eten dan suikerhoudende lekkernijen, omdat ze meer vullen dan snoep.

Voordelen voor de gezondheid

De gezondheidsvoordelen van bananen hebben allemaal te maken met de punten die we eerder hebben besproken.

Bananen bevatten tryptofaan dat een essentieel aminozuur dat ons lichaam niet aanmaakt, dus de enige manier om genoeg binnen te krijgen is door voedsel te eten dat tryptofaan bevat. Dit wordt in ons lichaam omgezet in serotonine. Daarom helpt het bij je stemming, slaapkwaliteit, spijsvertering en meer lichaamsfuncties.

Een ander belangrijk voordeel is de gezondheid van het hart verbeteren. Dit komt doordat bananen kalium bevatten dat de bloeddruk helpt. Je bloeddruk kan dalen na het eten van een banaan, omdat het hoge kaliumgehalte het effect van natrium vermindert. Een goede balans betekent dat je bloeddruk op een normaal niveau blijft.

Het volgende voordeel is dat het eten van bananen kunnen je bloedsuiker verbeteren en helpen je bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Dit kan voordelen hebben op de lange termijn en de kans op diabetes verkleinen. Het is ook belangrijk voor mensen met diabetes om hun bloedsuikerspiegel op een normaal niveau te houden.

Tot slot zijn bananen goed voor het herstel na een training. Het eten van een banaan na een training kan spierkrampen en ontstekingen verminderen om de hersteltijd te versnellen.

Waarom zou je een banaan eten voor je naar bed gaat?

Een afbeelding van twee bananen

Als we zeggen voor het slapen gaan, bedoelen we niet te dicht bij bedtijd, maar 's avonds. We raden aan om een banaan per dag te eten om te helpen met factoren die je slaap kunnen beïnvloeden. Als we de bovengenoemde voordelen nemen, zie je meteen hoe het eten van een banaan 's avonds je kan helpen om een betere nachtrust te hebben.

Het vermijden van andere voedingsmiddelen die magnesium bevatten, zoals bananen, kan je risico op een slaapstoornis verhogen. Er zijn natuurlijk veel dingen die ervoor kunnen zorgen dat je slaapstoornissen krijgt of dat je moeite hebt om in slaap te vallen, maar magnesiumconsumptie speelt daar een rol in.

Een laag magnesiumgehalte beïnvloedt je lichaam en wordt in verband gebracht met slaapstoornissen, slapeloosheidssymptomen en rustelozebenensyndroom. Het op peil houden van de hoeveelheid magnesium is dus belangrijk voor een diepe en rustgevende slaap. De juiste hoeveelheid magnesium helpt bij het vertragen van hersengolven en het kalmeren van het lichaam, wat nog eens versterkt waarom je een banaan zou moeten eten voor je naar bed gaat.

Slaap is een tijd om te herstellen, dus je wilt doen wat je kunt om de slaap te bevorderen en een goede nachtrust te ervaren. De beste tijd voor je lichaam om te herstellen is 's nachts, dus de ideale tijd om een banaan te eten is 's avonds. Dit komt door de eigenschappen van bananen die genezing en herstel bevorderen. Het eten van een banaan kan de herstelperiode versnellen - wat betekent dat je geen eindeloze dagen van spierkrampen meer hebt.

Andere snacks voor het slapengaan

Een afbeelding van een tros kersen

Dan nu de eetgelegenheden.

Er zijn veel do's en don'ts als het gaat om 's avonds laat eten en het vermijden van voedingsmiddelen die overdag slaperigheid kunnen veroorzaken. Overdag moe zijn kan het moeilijker maken om 's avonds in slaap te vallen.

Als je een diepe slaap wilt (en dat zou je moeten), moet je voedingsmiddelen kiezen die je hartslag of lichaamstemperatuur niet doen stijgen, omdat het dan moeilijker wordt om een rustgevende slaap te hebben. Je lichaam zal te alert zijn om te ontspannen.

Vervolgens moet je vet voedsel, gekruid voedsel en grote maaltijden vermijden - dit kan ongemak en indigestie veroorzaken. Wat dranken betreft, moet je cafeïnehoudende dranken en energiedrankjes vermijden. Zelfs het eten van pure chocolade, dat goed voor je is, is niet zo goed voordat je in slaap valt, omdat het een kleine hoeveelheid cafeïne bevat.

Nu het belangrijke eten en drinken. Hoewel er veel te vermijden valt, is er toch een selectie van eten en drinken die je 's avonds kunt nuttigen.

Wat we 's avonds laat kunnen eten

Laten we beginnen met de drankjes die je kunt drinken en de beste om de slaap te bevorderen. We raden aan om een glas warme melk te drinken, omdat het tryptofaan bevat, je helpt om snel in slaap te vallen en je slaapcyclus kan reguleren. Zuivelvrije alternatieven zijn ook goed voor het slapen gaan.

Kamillethee is een ander drankje dat de slaap bevordert. Het drinken van kamillethee wordt aanbevolen omdat het een slaapverwekkend hormoon bevat en je verlicht van opdringerige gedachten. Kamille staat erom bekend dat het de bloedsuikerspiegel verlaagt en zure reflux vermindert. Waarom neem je geen banaan bij je kopje thee terwijl je tot rust komt?

Voor degenen die een zoete tandProbeer dan eens tart kersen of tart kersensap. Beide helpen bij de melatonineproductie en bevatten vitamine C. Je kunt de kersen gebruiken om een heerlijk tussendoortje te maken - voeg wat yoghurt of zelfs een banaan toe en je hebt een klein toetje.

Een paar andere suggesties zijn marmite op toast, wit vlees (zalm, kabeljauw, kalkoen) als laatste maaltijd van de dag of amandelen, die allemaal slaapbevorderend werken.

Nogmaals, geen enkele avondsnack is de beste optie, maar er zijn keuzes als je na het eten trek krijgt.

Conclusie

Tot slot, bananen hebben hun voordelen en kunnen zeker een keuze zijn voor een rustgevende sluimer. Combineer ze met Griekse yoghurt en je hebt de perfecte avondsnack.

Het is belangrijk om na te denken over wat je overdag en vooral voor het slapengaan consumeert, omdat het slaapstoornissen kan veroorzaken. Cafeïne blokkeert bijvoorbeeld adenosine (een natuurlijk voorkomende chemische stof) die overdag wordt aangemaakt om 's avonds slaperigheid te bevorderen. Het nuttigen van bepaalde voedingsmiddelen of dranken kan dit proces stoppen, waardoor je lichaam zich niet kan voorbereiden op een goede slaapcyclus.

Hoe gaan een banaan en slaap samen? Bananen kunnen je helpen om een nacht gezond te slapen en slaapverstoringen te voorkomen.

Referenties & bronnen

Opmerkingen (0)

Er zijn nog geen reacties

Mis het niet!
Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...
[instagram-feed feed=1]
Knop Sluiten

Mis het niet!

Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...

Door dit formulier te verzenden, meldt u zich aan voor onze mailinglijsten.
Bekijk onze privacybeleid.

Dit veld is voor validatiedoeleinden en moet ongewijzigd blijven.

nl_NLNederlands