Koptekst hamburger open
Logo zoeken

Spring naar

Momenteel aan het bekijken:

Nationale Wijndrinkdag - Waarom maakt wijn me slaperig?

een profielafbeelding van TSA-auteur Alex

Geschreven door Alex Petrović

Slaap Consultant

Afbeelding van maakt wijn me slaperig

20 mei 2024 11 min lezen

Wijn is zo'n belangrijke drank die al duizenden jaren bestaat. Dus "Waarom laat wijn me slapen?" moet een vraag zijn die velen van ons zich wel eens stellen. Laten we in het volgende artikel eens kijken waarom.

Dit rode drankje wordt vaak de nectar van de goden genoemd vanwege de smaak en de vele voordelen voor de gezondheid.

Wijn is tot op de dag van vandaag een van de populairste alcoholische dranken en je vindt wijnbouwgebieden over de hele wereld. Enkele van de beroemdste liggen in Europa, voornamelijk in Spanje, Frankrijk en Italië. Het Verenigd Koninkrijk, vooral Engeland, heeft steeds meer kwaliteitswijnen, dus je kunt er een proberen tijdens National Drink Wine Day. Laten we eens kijken naar manieren om deze feestdag te vieren en hoe wijn het centrale zenuwstelsel beïnvloedt.

Wat is nationale drinkwijnsdag?

Wijn is gefermenteerd druivensap en werd altijd beschouwd als de drank van de goden. Archeologische vondsten tonen aan dat door de mens gemaakte wijn in de Neolithisch door druiven op te slaan in de stenen holtes van de grot en fermentatie zou er een drank van maken. De oudste sporen van wijn werden gevonden op delen van 8.000 jaar oude kruiken van klei, die archeologen vonden op twee archeologische vindplaatsen in de buurt van Tbilisi, de hoofdstad van Georgië.

Wijn, waaraan genezende en goddelijke krachten werden toegeschreven, heeft altijd deel uitgemaakt van religieuze rituelen maar was ook een integraal onderdeel van het koken. Omdat wijn altijd duur is geweest, was het lange tijd alleen beschikbaar voor de hoogste klasse van de samenleving. In het oude Griekenland werden de god Dionysus en in de Romeinse mythologie de god Bacchus beschouwd als de goden van de wijn. De wijnproductie kwam vanuit Azië naar Europa; sindsdien is het zo geliefd en geabsorbeerd dat het een speciale dag heeft. De Nationale Wijndag wordt elk jaar gehouden op 18 februari. Het vieren van deze dag promoot de voordelen van wijnconsumptie in de context van gezondheid en smaak.

Een afbeelding van rode wijn die in een glas wordt geschonken.

Hoe vier je Nationale Drinkwijndag?

Een wijnproeverij is een creatieve manier om een evenement te vieren. Het is een gelegenheid om je vrienden samen te brengen die net zoveel van de goddelijke drank houden als jij. Experimenteer samen met nieuwe of ongebruikelijke soorten. Laat iedereen bijvoorbeeld een andere wijn meenemen en die aan de anderen voorstellen. Vergeet niet om ook eten mee te nemen, zoals bepaalde kazen en noten. Er zijn veel varianten van wijnproeverijen die je zou willen organiseren, dus onderzoek de beschikbare opties. Als je dit geen goed idee vindt, ga dan naar een lokale wijnbar of verken wijnhuizen met vrienden.

Ga naar een wijnbar

Waarom zou je je vrije uurtjes niet doorbrengen in de aangename sfeer van een wijnbar? Verken de beschikbare locaties en ga bij voorkeur naar een pas geopende locatie. Aangezien dergelijke etablissementen verschillen in kwaliteit en variëteit van wijnen, moet je eerst meer recensies lezen voordat je een plek boekt, vooral als je een nieuwe oenologische ervaring wilt opdoen.

Probeer een nieuwe wijn

Of je nu naar een plaatselijke wijnbar gaat of naar een afgelegen wijngebied, probeer eens een nieuwe wijn. Je hoeft niet altijd voor de bekende witte wijn of cabernet sauvignon te gaan. Vergeet niet om een foto te maken en deze te posten op sociale media met de hashtag National Drink Wine Day. Verwacht dat je smaak zal verschillen van die van anderen, maar sta open voor aanbevelingen. Wijnproeven moet leuk zijn. Probeer uit je comfortzone te komen, want een onbekend aroma kan je een nieuw niveau van plezier geven.

Reizen naar wijnproducerende gebieden

Het hoofdmotief van de reis is wijnproeven en kennismaken met het proces van wijnproductie, verpakking en opslag. De reden kan echter ook Nationale Wijndrinkdag zijn. Als je van reizen en wijn houdt, zul je ongetwijfeld een geweldige tijd hebben in de natuurlijke omgeving. Zulke reizen zijn leerzaam en een kans om quality time door te brengen met dierbare mensen. Je kunt ook verschillende gastronomische specialiteiten proeven en wijnproeverijen bijwonen. festivals en tentoonstellingen. Kies een regio die je nog nooit hebt bezocht en geniet van de wijnroutes.

Hoe te vieren- nationale-drink-wijn-dag_vrouw-uitproberen-wijn-1

Word je slaperig van wijn?

Waarom maakt wijn je slaperig? Het antwoord ligt in de schil van de druif of precies in de melatonine die erin zit. Dat is waarom je slaperig wordt van wijn. Druivenschillen bevatten een stof die melatonine heet. Het is hetzelfde hormoon dat gevonden en afgescheiden wordt door onze pijnappelklier en dat helpt bij de slaap-waakcyclus, waaronder het bereiken van een diepe slaap.

Fermentatie speelt een sleutelrol in de hoeveelheid geproduceerde melatonine, waarbij een directe en evenredige relatie wordt waargenomen. Wijn, zowel witte als zwarte wijn, zoals cabernet franc, heeft niet meer dan 20 minuten nodig om na consumptie in onze bloedsomloop te komen. Het benadert dan GABA-A-receptoren en veroorzaakt het vertragen van neuronale vezels. Op deze manier wordt de hersenactiviteit verminderd, wat een kalmerend effect heeft. Nationale Wijndag is een uitstekende gelegenheid om te ontspannen met een glas van je favoriete wijn en sneller de snelle oogbewegingsfase (REM) te bereiken.

Afbeelding van maakt wijn me slaperig

Voordelen van 's avonds wijn drinken

Drink rode wijn om de risico's op sommige chronische ziekten te verminderen en jezelf te helpen sneller en makkelijker in slaap te vallen. De beste manier is om het te gebruiken als regelmatige aanvulling op het mediterrane dieet, een populaire manier van eten waarvan de effecten op een betere gezondheid en een langer leven zijn bevestigd. Iedereen die af en toe een glas wijn drinkt, heeft een lager risico op leveraandoeningen, diabetes type II, bepaalde soorten kanker, hartaanvallen en beroertes. Daarnaast verlaagt het drinken van wijn het cholesterolgehalte, helpt het ons ontspannen, maakt het onze geest scherper en combineert het met de juiste maaltijd om de smaken van kruiden, fruit en sauzen te versterken. Van gezondheidsvoordelen tot leuke weetjes, leer alles wat je moet weten over de geliefde alcoholische drank ter ere van National Drink Wine Day.

Helpt je ontspannen (mentale gezondheidsverbetering)

Slechte dag op het werk, slecht nieuws, ruzie met een naaste, vermoeidheid of gebrek aan energie. Dit alles beïnvloedt ons humeur en bederft onze dag, week of maand. Een glas wijn na een drukke dag kan ons helpen. Een beetje wijn heelt de geest maar ook het lichaam. Er zijn talloze onderzoeken gedaan naar de invloed van het drinken van wijn op de gezondheid. Ze toonden allemaal aan dat goede wijn in gematigde hoeveelheden een positief effect heeft op de gezondheid van volwassenen. Verschillende rode wijnen ontspannen je hersenen en ruggenmerg, evenals de rest van het CZS.

Gewichtsverlies

Ik drink wijn - zei Adele, en ze verraste ons met een ongelooflijke transformatie. Toeval? Nee, er zit iets in wijn dat jou ook kan helpen. Het kan je helpen afvallen omdat het Reservatol bevat. Dit type polyfenol versterkt de hartspier en geeft kracht aan andere organen, wat experts vergelijken met een uur lichaamsbeweging.

Technisch gezien neem je puur fruit in je lichaam op. Samen met andere polyfenolen versterken ze de genen die de oxidatie van voedingsvetten verhogen, zodat het lichaam er niet mee bezig is. Lipiden worden verbrand en het lichaam blijft in balans. Ze voorkomen obesitas en stofwisselingsstoornissen.

Cardiovasculaire gezondheid

Vanwege de antioxiderende, ontstekingsremmende en lipidenregulerende effecten is rode wijn opgenomen in de groep van gewenste voedingsmiddelen in voorgeschreven hoeveelheden. Gemaakt van geplette en gemodderde donkere druiven is het een rijke bron van resveratrol - een natuurlijke antioxidant die in de schil van druiven zit. Antioxidanten verminderen, zoals bekend, oxidatieve stress in het lichaam, wat een bewezen verband heeft met veel ziekten, waaronder kanker en hartaandoeningen.

Er zijn aanwijzingen dat rode wijn, of beter gezegd de polyfenolen van rode wijn, de beschermende HDL-fractie van cholesterol verhogen en tegelijkertijd de stijging van de LDL-fractie en de oxidatie ervan, die de vorming van plaques veroorzaakt, voorkomen. Het gehalte aan polyfenolen in wijn hangt af van de druivensoort en de klimatologische omstandigheden waarin de wijn wordt verbouwd, maar ook van de productiemethode.

Goed voor de darmgezondheid

Onze maag bevat miljarden bacteriën en andere micro-organismen die helpen de darmen gezond te houden. Polyfenolen, zoals resveratrol in de schil van rode druiven, zijn micronutriënten waarvan wordt aangenomen dat ze heilzaam zijn en de microben in onze darmen voeden. Polyfenolen in rode wijn en druiven kunnen de darmmicrobiota verbeteren, wat bijdraagt aan een gezondere darm, en verbindingen uit rode wijn kunnen fungeren als prebiotica, wat de functie van gezonde darmbacteriën bevordert. Om een delicaat evenwicht in de maag te creëren, moet je de diversiteit van de darmflora vergroten. Eén manier is om af en toe een glas rode wijn te drinken.

Gunstig voor de huid

Naast het verrijken van de smaak van voedsel en het creëren van een goed humeur, heeft wijn ook een positieve invloed op het uiterlijk van de huid. Deze drank bevat vitamine A, B1, B2, B6 en C. Ze beschermen het lichaam tegen vrije radicalen, en blootstelling aan vrije radicalen versnelt het verouderingsproces en maakt ons vatbaarder voor verschillende ziekten. Het heeft antibacteriële, antimutagene en ontstekingsremmende effecten. Hierdoor wordt de huid strakker en worden puistjes gereinigd. Het verbetert ook de bloedsomloop en regelmatig drinken maakt de huid gezonder en beter bestand tegen schade door de zon.

Een afbeelding van een wijnfles die wordt geopend.

Bijwerkingen van elke avond wijn drinken

In een ideale wereld zouden we elke dag nuchter en gezond een glas van onze favoriete wijn kunnen drinken. Helaas is het onmogelijk om de gevolgen van een te frequente alcoholconsumptie te vermijden. Naast de mogelijkheid om een wijnverslaving te ontwikkelen, zijn er nog andere gezondheidsproblemen.

Ze worden onderverdeeld in kortetermijneffecten en langetermijneffecten. Alles hangt af van hoe vaak je drinkt, je gewicht en je alcoholtolerantie. De eerste groep omvat slaperigheid, verminderd beoordelingsvermogen, verminderde beweging en spraak. Na verloop van tijd is er een schadelijk effect op de bloeddruk, het geheugen en de huidconditie. Langetermijneffecten zijn hoge bloeddruk, geheugenverlies, leverschade, slaapstoornissen en een verhoogd risico op kanker.

Slaapverstoring

De wetenschap heeft het positieve effect van wijn bevestigd, maar er is nog een andere kant van de medaille. Laten we beginnen met de veronderstelling dat alcohol niet alleen gerelateerd is aan slaap. Zwaar drinken leidt bijvoorbeeld tot de inactivatie van GABA-A receptoren. Na een zware intoxicatie is het mogelijk dat je 's nachts vaak wakker wordt of in zeldzame gevallen nachtmerries krijgt.

Tijdens dit proces vindt er een zeer hoge productie van epinefrine plaats. Dit is een stof die organismen helpt om te "vechten of te vluchten". Het gevolg is dus woede of lafheid. Gelukkig verschilt wijn van andere alcoholische dranken met hogere alcoholconcentraties omdat het niet wordt geassocieerd met agressief gedrag. Grote hoeveelheden kunnen echter een depressie in het zenuwstelsel veroorzaken, wat resulteert in frequente lethargie en een verstoorde slaap.

Schadelijke interactie met medicijnen

Voor sommige mensen is een behandeling met medicijnen een onderdeel van het dagelijks leven. Helaas moeten ze veel voorzichtiger zijn dan anderen bij het kiezen van hun maaltijden en drankjes. Anders kunnen deze keuzes zeer schadelijke gevolgen hebben voor hun organisme. Raadpleeg voor de zekerheid je arts voordat je wijn drinkt, omdat de invloed van het medicijn verandert. Het gebied van interacties tussen geneesmiddelen is zeer complex, wat betekent dat niet alle interacties schadelijk zijn. Je moet bijvoorbeeld geen alcohol innemen met een antibioticum, omdat de totale effectiviteit van het geneesmiddel dan verloren gaat. Misselijkheid en braken, hoofdpijn en slaperigheid kunnen ook optreden.

Verhoogt het levenslange risico op kanker

Meer alcohol creëert gifstoffen in het lichaam, beschadigt lichaamsweefsels en zorgt voor oxidatie, wat betekent dat de mogelijk schadelijke effecten van alcohol zwaarder kunnen wegen dan de voordelen. Deskundigen leggen een verband tussen zwaar alcoholgebruik en verschillende vormen van kanker, waaronder mond-, keel-, lever-, borst- en darmkanker. Matige alcoholinname, vooral rode wijn, wordt in verband gebracht met een lager percentage leverfibrose bij mensen met een niet-alcoholische vette leverziekte.

Het effect van rode wijn op de gezondheid van de lever is echter nogal ingewikkeld. Hoewel het antioxidanten levert en oxidatieve stress vermindert, kan consumptie ervan urinezuur en triglyceriden verhogen, die de lever beschadigen. Natuurlijk moeten mensen met een actieve leverziekte alcohol vermijden.

Kater

Hoofdpijn, een uitgeput gevoel en een maag die van streek is. Iedereen heeft wel eens last gehad van de symptomen van een kater. Je zou ze niet meer moeten ervaren als je de aanbevolen hoeveelheid wijn drinkt. Bereid je anders voor op een zware dag. De eerste oorzaak van een kater is dus de hoeveelheid alcohol, en de tweede is het soort wijn. Een congeneer is een stof die gebruikt wordt bij de productie en die kleur en smaak geeft aan de wijn. Als het in grote hoeveelheden wordt gebruikt, heeft het een giftig effect op ons lichaam. De bijproducten van het gistingsproces blijven in het lichaam hangen, waardoor we de volgende ochtend een kater krijgen.

Verslaving

Voor de meeste mensen kan het dagelijks drinken van een glas of twee rode wijn deel uitmaken van een hedonistisch ritueel en een gezondere levensstijl. Ongeacht de vele mogelijke voordelen voor de gezondheid, is het essentieel om te herhalen dat het consumeren van grote hoeveelheden alcohol zeker meer kwaad dan goed doet. Het drinken van wijn is meestal geen reden tot zorg, maar misbruik wel. Vooral als er symptomen zijn die wijzen op problematisch gedrag. Als iemand drinkt om zich gelukkig te voelen, zorgen te vergeten of meer zelfvertrouwen te krijgen, wijst dit op een probleem met alcohol.

Een afbeelding van drie mensen die wijnglazen vasthouden.

Conclusie

De consumptie van alcohol kan de slaapkwaliteit en slaappatronen beïnvloeden. Wijn is echter anders. Of het nu rode of witte wijn is, een goede wijn gedronken met een favoriete activiteit of gezelschap bevalt iedereen. Daarom is het voor velen een favoriete gewoonte, niet alleen tijdens de Nationale Drinkwijndag. Zolang je het met mate drinkt, helpt het de geest te ontspannen en heeft het een positieve invloed op hart en bloedvaten. Het heeft ook een gunstig effect op de geestelijke gezondheid die direct gerelateerd is aan slaapgewoonten. Drink verantwoord en alles komt goed.

Aanbevolen lectuur:

Opmerkingen (0)

Er zijn nog geen reacties

Over de auteur

Alex Petrović
Slaap Consultant
A CPD gecertificeerd slaapadviseur met meer dan 2000 uur onderzoek naar alle verschillende manieren waarop we een goede nachtrust kunnen krijgen. Als voormalig slapeloze weet ik hoe moeilijk het leven kan zijn zonder nachtelijk herstel en ik vind het geweldig dat ik alles wat ik heb geleerd met jullie kan delen. Hopelijk kunnen we allemaal rustig slapen!
Mis het niet!
Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...
[instagram-feed feed=1]
Knop Sluiten

Mis het niet!

Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...

Door dit formulier te verzenden, meldt u zich aan voor onze mailinglijsten.
Bekijk onze privacybeleid.

Dit veld is voor validatiedoeleinden en moet ongewijzigd blijven.

nl_NLNederlands