Koptekst hamburger open
Logo zoeken

Spring naar

Momenteel aan het bekijken:

Hoe slapen met kiespijn?

een profielafbeelding van TSA auteur Andjela

Geschreven door Anđela Rajković

Slaap Consultant

Aanbevolen afbeelding voor Hoe slapen met kiespijn.

19 mei 2024 5 min lezen

Vandaag is het Nationale Tandartsdag! En, in de geest van deze dag - laat ons, De Slaap Adviseurs, je vertellen hoe je kunt slapen met kiespijn!

Allereerst moet u begrijpen dat kiespijn of andere pijnklachten aan uw gebit u ellendig zullen maken. Overdag voelt u waarschijnlijk een doffe pijnscheut en zegt u 'Hé, het is niets', maar als het nacht wordt, zou u willen dat u naar de tandarts was gegaan. Die kiespijn wordt echter alleen maar erger naarmate de late uurtjes vorderen.

Maak je geen zorgen. er is een manier om die zeurende kiespijn aan te pakken en een goede nachtrust te hebben! Hoe? Lees verder om erachter te komen.

Tandpijn 's nachts? Dit is wat je moet doen!

Een afbeelding van een man met kiespijn.

Je denkt waarschijnlijk dat slapen met kiespijn onmogelijk is, toch? Nou, ja en nee.

Het is een JA omdat het niet ongewoon is om last te hebben die maar niet ophoudt totdat we naar de tandarts gaan. En het is een NEE omdat het ook niet ongewoon is om de pijn 'uit te stellen' met wat moderne medicijnen en ouderwetse remedies.

Dus, indien mogelijk, ga naar de tandarts zodra je tand pijn begint te doen. Maar zo niet - wees dan niet wanhopig. Hier is wat je kunt doen om de pijn van kiespijn te verlichten.

Ga zo snel mogelijk naar je tandarts!

Zoals eerder gezegd, als het nog niet te laat is, ga dan meteen naar je tandarts. Hij (of zij) zal je gebit onderzoeken en binnen een uur of twee ga je pijnvrij naar huis.

Door een röntgenfoto van je tand te maken, zal je tandarts bepalen wat de oorzaak van je pijn is - tandbederf, een ontbrekende of losse vulling, een barst in je tand, een gaatje, een ontsteking aan de tandvleesrand, enz. Zodra het probleem is vastgesteld, zal uw tandarts het verhelpen, u wat medicijnen geven en u naar huis sturen zodat u een betere nachtrust kunt hebben.

Neem wat pijnstillers

Maar als een afspraak bij de tandarts nu geen oplossing is (omdat het waarschijnlijk nacht is), Ga naar je apotheker en koop medicijnen zonder recept voor tijdelijke verlichting. Je kunt bijvoorbeeld ibuprofen krijgen zoals Advil. Je apotheker kan je ook medicijnen of medicinale zalven voorschrijven, dus vraag er zeker naar.

Bovendien moet je er zeker van zijn dat je alle aandoeningen of medische gezondheidsproblemen met je apotheker deelt. En waarom is dat belangrijk? Omdat bepaalde pijnstillers niet goed 'mengen' met bepaalde medische aandoeningen!

Spoel met zout water

Heb je gehoord over de zoutspoeling? Natuurlijk als je je mond spoelt met warm zout water. Dit doodt de bacteriën in je mond en verzacht de pijn van je kiespijn.. Sommige mensen beweren ook dat dit hen niet alleen hielp bij het verminderen van ontstekingen, maar ook bij het verminderen van zwellingen in hun mond. Of dit waar is of niet, weten we niet. Maar wat we wel weten is dat een warme zoutwater spoeling voor het slapen gaan geen kwaad kan.

Dus zo maak je het: meng in een groot glas 100 milliliter water met een theelepel zout. Spoel dit een minuut in je mond en spuug het dan uit. Doe dit een paar keer, totdat je al het zoute water hebt opgebruikt.

Als je een kloppend gevoel ervaart, ga dan naar 'koude extremen'. Ja, tandartsen raden dit aan. Gebruik in plaats van warm water ijskoud water om een zoutwater spoeling te maken. Koud water is geweldig om ontstekingen te verminderen.

Leg een ijspack op je kaak

Over koud water gesproken, je kunt ook proberen een ijspack op je kaak te leggen, dat wil zeggen op het papier waar je pijn, ontsteking, zwelling, etc. ervaart. Maar wees voorzichtig - als je een ijspack (of een zak bevroren erwten) op je huid legt, kun je brandwonden oplopen. Om brandwonden door ijs te voorkomen, leg je een doek tussen je huid en het ijs.

Flossen!

Een van de redenen waarom je tand pijn doet, kan vastzittend voedsel zijn. Als je 's avonds laat hebt gegeten en je hebt je tanden niet goed gewassen en geflost, kunnen etensresten pijn doen aan je tandvlees. Je kunt deze pijn bijvoorbeeld herkennen aan het kloppende gevoel of aan de roodheid en gevoeligheid van je tandvlees. Gelukkig is er een gemakkelijke oplossing voor dit soort problemen - flos je tanden gewoon grondig.

Slaap met je hoofd omhoog

We gaan niet tegen je liegen - met kiespijn 's nachts is er geen kans dat je rustig kunt slapen. De kans is groot dat je midden in de nacht wakker wordt. Maar om ervoor te zorgen dat de pijn niet erger wordt, moet je vocht voorkomen, dat wil zeggen dat je de ophoping van vocht rond je tand moet voorkomen. Het vocht dat uit je mond komt, kan de ontsteking vergroten en je tand nog meer pijn doen.

Om dat te doen, moet je je hoofd omhoog houden terwijl je slaapt. Het zou het beste zijn als je zittend zou kunnen slapen. Maar we weten hoe moeilijk dat is, dus probeer in plaats daarvan tot morgenochtend nog een of twee kussens onder je hoofd en schouders te leggen.

Preventieve maatregelen nemen

Een afbeelding van een vrouw met kiespijn.

Om jezelf niet langer vragen te stellen als 'Waarom doen mijn tanden 's nachts pijn', 'Waarom doen mijn tanden pijn als ik wakker word', 'Waarom is deze kiespijn dodelijk voor mijn slaap' en uiteindelijk 'Hoe val ik in slaap met kiespijn', hoef je alleen maar aandacht te besteden aan je mondhygiëne. De meeste gebitsproblemen kunnen worden voorkomen door elke dag goed voor je mond te zorgen en twee keer per jaar naar de tandarts te gaan. Zo simpel is het.

Dus om pijnlijke symptomen van een aangetaste tand te voorkomen, zijn hier enkele dingen die je moet doen:

Conclusie

Er zijn veel dingen die een pijnlijke kaak kunnen veroorzaken. Welke dat zijn, weten we niet. Wij zijn geen tandartsen. Maar wij zijn De Slaap Adviseurs, en wat we wel weten is hoe je moet slapen als die pijn hun tol begint te eisen. Dus als jij ook last hebt van pijnlijke kiespijn vannacht, probeer dan eens een van de tips hierboven.

Over de auteur

Anđela Rajković
Als CPD-gecertificeerd slaapadviseur en ervaren slaapliefhebber vind ik het erg leuk om mijn kennis over te brengen aan onze lezers - bij voorkeur aan degenen die van slapen houden. Met een achtergrond in de Engelse taal en literatuur en een liefde voor onderzoek, ben ik altijd op zoek naar nieuwe manieren om de nieuwste slaapwetenschap en bedgerelateerde bevindingen te delen. En als ik niet in contact sta met mijn lezers, kun je me vinden terwijl ik de natuur verken, of, nou ja, me oprol in bed.
Verwante berichten

Slaapadvies om je te helpen snoozen

Uitgelichte afbeelding van melatonine & slaap.
20 mei 2024

Melatonine 101

Voor zonsopgang begint de afscheiding van melatonine af te nemen. Als alles goed is met ons circadiane ritme, dan zal de piek van energie tijdens ...
Uitgelichte afbeelding van beste slaaphoudingen voor slaapapneu.
19 mei 2024

Beste slaaphoudingen voor slaapapneu

Natuurlijk kan of wil niet iedereen op zijn zij slapen. Als dit voor jou het geval is, zijn er nog andere houdingen die kunnen helpen...
Mis het niet!
Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...
[instagram-feed feed=1]
Knop Sluiten

Mis het niet!

Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...

Door dit formulier te verzenden, meldt u zich aan voor onze mailinglijsten.
Bekijk onze privacybeleid.

Dit veld is voor validatiedoeleinden en moet ongewijzigd blijven.

nl_NLNederlands