Koptekst hamburger open
Logo zoeken

Spring naar

Momenteel aan het bekijken:

Roken en slapen - Hoe beïnvloedt roken de algehele slaapkwaliteit?

een profielafbeelding van TSA auteur Andjela

Geschreven door Anđela Rajković

Slaap Consultant

Sigarettenrook

20 mei 2024 7 min lezen

Er is een reden waarom mensen zeggen dat als je eenmaal begint met roken, je slaap nooit meer hetzelfde zal zijn. Dat komt omdat roken en slapen nauw met elkaar verbonden zijn!

Er is een reden waarom mensen zeggen dat als je eenmaal begint met roken, je slaap nooit meer hetzelfde zal zijn. Dat komt omdat roken en slapen nauw met elkaar verbonden zijn!

Een halve eeuw geleden geloofde men dat roken goed was voor de gezondheid en ontspanning. Gelukkig zijn deze tijden al lang voorbij en kennen we nu alle slechte dingen die roken met zich meebrengt - kanker, hartaanvallen, beroertes, infecties aan de luchtwegen, verzwakt immuunsysteem, enz. Erger nog, deze slechte dingen treffen niet alleen de rokers, nee. Ze treffen iedereen in hun omgeving, de zogenaamde tweedehands rokers.

Bovendien kan roken nog een ander slecht effect hebben. Het is misschien niet algemeen bekend, maar roken beïnvloedt de slaap. En als we slaapproblemen hebben, dat wil zeggen als onze slaapduur en slaapkwaliteit verstoord zijn, worden we het slachtoffer van een hele andere groep lichamelijke en geestelijke gezondheidsproblemen. Het is een vicieuze cirkel, ziet u.

Hoe beïnvloedt roken de algehele slaapkwaliteit?

Een afbeelding van een persoon die een sigaret vasthoudt.

Je hebt dit waarschijnlijk al vaak gehoord, maar het kan geen kwaad om het nog eens te zeggen. Tabak roken is namelijk vreemd genoeg verslavend. Het is net zo verslavend (en misschien zelfs meer) als alcohol, drugs en medicijnen. En waarom is dat? Nou, het roken van tabak verslavend is omdat sigaretten vol nicotine zitten - een verslavende organische verbinding. Zodra deze stof ons lichaam binnenkomt, stimuleert het de afgifte van dopamine - een neurotransmitter die ons simpelweg een goed gevoel geeft en vol zit met onverklaarbaar plezier. Maar zodra de aanwezigheid van deze prettige stof ons lichaam begint te verlaten, is het eerste dat aangetast wordt onze slaapkwaliteit.

 

Roken en slaapstoornissen kunnen vervolgens leiden tot veel meer lichamelijke en geestelijke gezondheidsproblemenMaar laten we ons vandaag alleen richten op de slechte slaapkwaliteit als gevolg van het roken van sigaretten.

Verstoring van het circadiane ritme

Onderzoekers van het University of Rochester Medical Center ontdekten dat roken tot slaapstoornissen kan leiden omdat nicotine ons circadiane ritme negatief beïnvloedt. Deze onderzoekers stelden verschillende muizen bloot aan sigarettenrook, zowel chronisch als acuut. Na enkele weken merkten ze een verstoring op in het natuurlijke circadiane ritme van de muizen. Naarmate de tijd vorderde en deze muizen meer en meer werden blootgesteld aan sigarettenrook, begonnen ze niet alleen tekenen van slaapstoornissen te vertonen, maar ook tekenen van stemmingswisselingen, angst en zelfs depressie.

Als je het niet weet, het circadiane ritme is je slaap-waakcyclus. Met andere woorden, Het circadiane ritme vertelt je wanneer het tijd is om naar bed te gaan en wanneer je wakker moet worden. En natuurlijk helpt het ons ook om onze slaap te reguleren, langer te slapen en een betere slaapkwaliteit te bereiken. Dus als je je slaapkwaliteit wilt verbeteren, circadiaan hacken is zeker iets wat je moet proberen.

REM-slaap onderbreken

Wie al lang rookt, kan merken dat hij vreemde dromen heeft of helemaal niet droomt. Dit komt omdat roken onze REM-slaap beïnvloedt. De REM-slaap of rapid eye movement is een stadium waarin dromen voorkomen. Als deze fase van onze slaap echter verstoord wordt, zullen onze dromen dat ook zijn.

Maar je dromen zouden hier niet het grootste probleem moeten zijn. Wanneer onze REM-slaap verstoord is, worden processen zoals geheugenconsolidatie, emotionele expressie en leren namelijk ook verstoord.

Verhoogd risico op slaapapneu

Heb je gehoord over slaapapneu? Het is wanneer we 's nachts herhaaldelijk stoppen met ademen. Hierdoor snurken we, hijgen we, worden we midden in de nacht wakker en voelen we ons de hele dag moe. Slaapapneu ontstaat doordat de spieren aan de achterkant van onze keel 's nachts in elkaar zakken.

Bij rokers kan deze spierverzakking echter nog sterker zijn, omdat de rook die ze inademen alle weefsels op en rond die spieren sterk irriteert. Deze aandoening wordt vaak zelfs stoppen met roken genoemd, omdat rook de neiging heeft om deze weefsels te laten zwellen en de luchtstroom te beperken, waardoor slaapapneu nog erger wordt.

Verhoogd risico op slapeloosheid

Als je een actieve roker bent, heb je een verhoogde insomnia severity index. Ja, we weten wat je gaat zeggen - slapeloosheid komt meestal door bepaalde medische aandoeningen. Maar het kan ook komen door roken!

Nicotine, een chemische stof in sigaretten, is een stimulerend middel dat de hartslag en bloeddruk kan verhogen, waardoor het moeilijker wordt om in slaap te vallen en te blijven.. Daarnaast kan roken het ademhalingssysteem beschadigen, wat leidt tot ademhalingsmoeilijkheden tijdens de slaap en verstoringen in slaappatronen veroorzaakt.

Bovendien kunnen mensen die roken 's nachts last krijgen van ontwenningsverschijnselen van nicotine, die de slaap kunnen verstoren en slapeloosheid kunnen veroorzaken. Deze symptomen kunnen hunkeringen, angst en rusteloosheid zijn.

Moeite hebben om in slaap te vallen en te blijven

Sigarettenrokers hebben vaak moeite om in slaap te vallen en te blijven. Dit gebeurt meestal door alle ontwenningsverschijnselen die iemand kan ervaren, zelfs nadat hij een paar uur niet heeft gerookt. Als je bijvoorbeeld besluit om je tabaksgebruik te verminderen, zul je de eerste paar maanden last hebben van stemmingswisselingen, prikkelbaarheid, rusteloosheid, hoofdpijn, vermoeidheid, benauwdheid en nog veel meer.

Nicotineverslaving zorgt ervoor dat je de hele dag en nacht naar tabak verlangt. En ja, als het tijd is om te gaan slapen, zul je dat niet kunnen. Waarom niet? Omdat je alleen maar aan roken denkt.

Om je slaap te verbeteren, moet je stoppen met roken

Als je eindelijk die goede nachtrust wilt hebben, en natuurlijk als je van je slaapstoornissen af wilt komen, net als van je lichamelijke en geestelijke stoornissen, dan is er een eenvoudige oplossing. gewoon stoppen met roken.

Maar we weten allemaal hoe moeilijk dat kan zijn. Nicotineverslaving is niets om grapjes over te maken. Stoppen met roken is volgens velen een van de moeilijkste dingen die ze ooit hebben gedaan. En waarom is dat? Vanwege alle ontwenningsverschijnselen die je 'overvallen' zodra je die sigaret in de prullenbak gooit. Hier zijn enkele van de meest voorkomende ontwenningsverschijnselen:

Deze ontwenningsverschijnselen kunnen variëren in intensiteit en duur, afhankelijk van factoren zoals de hoeveelheid en duur van het tabaksgebruik, de algehele gezondheid van de persoon en eerdere ervaringen met stoppen met roken.

Het is belangrijk om te weten dat, hoewel ontwenningsverschijnselen ongemakkelijk kunnen zijn, ze meestal binnen de eerste paar dagen na het stoppen op hun hoogtepunt zijn en na verloop van tijd verbeteren.

Stoppen met roken

Een afbeelding van een hand die een sigaret vasthoudt.

Vechten tegen de drang om die sigaret op te steken kan een van de moeilijkste dingen zijn die je ooit zult doen. Maar hé, veel mensen zijn je voorgegaan, dus je kunt het. Denk eraan, Hoe sterk die drang ook is, hij zal overgaan. Het zal overgaan in een paar minuten, uren of dagen. En probeer, totdat het overgaat, een van de volgende activiteiten te doen.

Nicotinevervangingstherapie

Als je al lange tijd rookt, iemand die al 20 of 30 jaar rookt, is het beste wat je voor jezelf kunt doen de zogenaamde nicotinevervangingstherapie proberen. Deze therapie kan bestaan uit nicotine op recept in een neusspray of inhalator, medicijnen zonder nicotine op recept of nicotinepleisters of -kauwgom.

Het is echter belangrijk om te vermelden dat al deze voorgeschreven dingen niet zo schadelijk zijn voor onze gezondheid als roken, alle nicotine erin zal je nog steeds slaapstoornissen bezorgen.

Triggers vermijden

Als je probeert te stoppen met roken, moet je ook wegblijven van alle triggers, dat wil zeggen van alle dingen die ervoor zorgen dat je een sigaret wilt opsteken. Blijf bijvoorbeeld uit de buurt van bars en cafés, ga niet naar coffeeshops waar gerookt mag worden en ga zelfs niet om met vrienden die roken. Natuurlijk hoef je dit niet voor altijd te doen, alleen totdat je je zeker voelt en totdat je zeker weet dat niets je oude gewoonte kan triggeren.

Fysiek worden

Een van de dingen die je kunnen afleiden van het roken van sigaretten (en iets dat je slaapduur en slaapkwaliteit zeker zal verbeteren) is bewegen. Je hoeft niet naar de sportschool te gaan en gewichten te heffen, je hoeft zelfs niet te sporten. Word fysiek zoals jij het wilt. Als je van wandelen houdt, zal dat je ook afleiden van je nicotinehonger. Doe elke fysieke activiteit die je leuk vindt - fietsen, yoga, zwemmen, enz.

Probeer enkele ontspanningstechnieken

Over dingen die je leuk vindt gesproken, je kunt ook wat ontspanningstechnieken proberen. Misschien kun je een rustige ademhaling oefenen. Of je kunt meditatie proberen. Of zelfs de eerder genoemde yoga proberen. De bedoeling hiervan is dat je je geest en gedachten leegmaakt. En natuurlijk om niet meer aan roken te denken.

Word lid van een steungroep

hoe-te-stoppen-met_hand-breken-sigaretten

Tegenwoordig zijn er veel steungroepen. Er is waarschijnlijk wel een nicotine-ontwenningssteungroep bij jou om de hoek of ergens in de stad. Dus ga erheen. Praat met mensen die hetzelfde probleem hebben als jij. Als je eenmaal ziet dat iedereen je steunt en, nog belangrijker, als je ziet dat je er niet alleen voor staat, zal stoppen met roken veel gemakkelijker zijn.

Conclusie

Zoals je hebt gezien, hebben roken en slapen veel dingen gemeen. Ja, roken kan leiden tot veel gezondheidsproblemen (fysieke en mentale gezondheidsproblemen), maar het kan ook leiden tot een verminderde slaapkwaliteit. Dus als je slaapproblemen hebt gehad, is dat de reden.

In dit artikel heb je alle verbanden tussen slaap en nicotineverslaving gezien. Maar je hebt ook gezien wat je allemaal kunt doen om deze afhankelijkheid te verhelpen. Dus, wees moedig. Probeer deze afhankelijkheid te verhelpen en je zult niet alleen een gezonder leven leiden, maar ook beter slapen.

Aanbevolen lectuur:

Opmerkingen (0)

Er zijn nog geen reacties

Over de auteur

Anđela Rajković
Als CPD-gecertificeerd slaapadviseur en ervaren slaapliefhebber vind ik het erg leuk om mijn kennis over te brengen aan onze lezers - bij voorkeur aan degenen die van slapen houden. Met een achtergrond in de Engelse taal en literatuur en een liefde voor onderzoek, ben ik altijd op zoek naar nieuwe manieren om de nieuwste slaapwetenschap en bedgerelateerde bevindingen te delen. En als ik niet in contact sta met mijn lezers, kun je me vinden terwijl ik de natuur verken, of, nou ja, me oprol in bed.
Verwante berichten

Slaapadvies om je te helpen snoozen

Vrouw doet push-ups
20 mei 2024

Push-ups voor het slapen gaan

Wat topatleten doen is zeker niet de gouden standaard, want minder dan 1% van de mensen in de wereld heeft zulke aanleg, en ook j...
Uitgelichte afbeelding van Waarom voel ik me 's nachts ziek?
19 mei 2024

Waarom voel ik me 's nachts ziek?

Voor we verder gaan, moeten we één vraag beantwoorden: wat is nachtelijke misselijkheid en is het anders dan gewone misselijkheid? Nou, eerst...
Mis het niet!
Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...
[instagram-feed feed=1]
Knop Sluiten

Mis het niet!

Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...

Door dit formulier te verzenden, meldt u zich aan voor onze mailinglijsten.
Bekijk onze privacybeleid.

Dit veld is voor validatiedoeleinden en moet ongewijzigd blijven.

nl_NLNederlands