Koptekst hamburger open
Logo zoeken

Spring naar

Momenteel aan het bekijken:

Nationale Lachdag - Slapen mensen die vaak lachen beter?

een profielafbeelding van TSA auteur Andjela

Geschreven door Anđela Rajković

Slaap Consultant

Aanbevolen afbeelding voor Nationale lachdag

19 mei 2024 5 min lezen

Waar zijn jullie, giechelaars? Wisten jullie dat deze dag voor jullie is? Ja, 19 maart is de Nationale Lachdag, dus laten we er gebruik van maken om te grinniken, grinniken, giechelen en gewoon keihard te lachen!

Mensen lachen op zoveel manieren - ze schreeuwen, brullen, gieren, snuiven, enz. Ze doen het als ze blij of opgewonden zijn en soms zelfs als ze verdrietig of in de war zijn om hun spanning kwijt te raken. Al met al zit lachen in de menselijke natuur.

Lachen heeft ook veel voordelen - het verlaagt bijvoorbeeld ons stresshormoon (cortisol) en zorgt ervoor dat we ons van binnenuit goed voelen. Maar dat is niet het enige wat een goede lach kan doen, nee. Het is namelijk bewezen dat lachen ons ook beter laat slapen! Dus als je hier meer over wilt weten, lees dan verder.

Wat is nationale lachdag?

Een afbeelding van vrienden die een foto nemen en lachen.

Maar voordat we het gaan hebben over lachen en slapen, willen we je eerst iets vertellen over de Nationale Lachdag.

Deze Dag van de Lach is dus in het leven geroepen om mensen eraan te herinneren dat, hoewel we in een drukke en hectische wereld leven die vaak gevuld is met allerlei stressfactoren, ze nog steeds een beetje humor nodig hebben om de boel op te vrolijken. Lachen is het beste medicijn - dus lach je stressoren weg.

Bovendien wordt Laugh Day gebruikt om mensen te vertellen over alle goede dingen die voortkomen uit een beetje humor. Om er maar een paar te noemen - lachen stimuleert ons immuunsysteem, versterkt alle gezichts- en buikspieren in ons lichaam, maakt endorfine vrij, verbrandt wat calorieën, enz.

Lachen is ook geweldig voor sociale interactie - door moppen te vertellen, leuke weetjes te vertellen of gewoon wat verhalen op een leuke manier te vertellen, word je zeker de meest geliefde persoon in de sociale groep van je vrienden - dat staat vast.

Hoe vier je Nationale Lachdag?

Nu weet je hoe belangrijk lachen is voor je lichaam en geest. Vier deze onofficiële feestdag dus door jezelf te beloven dat je elke dag naar je lachbel zult gaan.

Lachdag zou je elke dag moeten vieren! Maar omdat dit een speciale gelegenheid is, moet je iets anders doen. Je kunt bijvoorbeeld de zogenaamde lachyoga doenLachyoga is geweldig als je pijnlijke buikspieren wilt hebben terwijl je ook gezichtsspieren beweegt - als je begrijpt wat we bedoelen.

Een andere leuke manier om deze dag te vieren is mensen om je heen in een goed humeur brengen. Vertel wat grappige verhalen aan je collega's en ga net zo lang door tot jullie allemaal in lachen uitbarsten. Maar wees gewaarschuwd - lachen is besmettelijk! Als jij en je collega's lang moeten lachen, bestaat de kans dat je baas meedoet.

De voordelen van lachen

Zoals eerder gezegd, heeft lachen veel voordelen - emotionele en fysieke voordelen voor de gezondheid. Laten we er een paar opnoemen.

Verbeterd humeur

Oké - moeten we dit nog uitleggen? Het is gewoon simpel! Lachen staat gelijk aan een goed humeur. Hoe meer we lachen, hoe beter we ons voelen. Sommige wetenschappers hebben bewezen dat zelfs als we neplachen, onze hersenen ze als echt opvatten en ze ons nog steeds al die gezondheidsvoordelen bieden. Dus zelfs als je het gevoel hebt dat alles wat je doet op een laag pitje staat en zelfs als je je vreselijk voelt, maskeer dat dan met lachen - op die manier help je je lichaam en geest.

Verlichting van stress

Als we lachen, komen er bepaalde chemische signalen in onze hersenen vrij. Deze signalen worden endorfine genoemd en zijn verantwoordelijk voor ons welzijn. Bovendien vermindert lachen de aanwezigheid van het stresshormoon cortisol. Als we gestrest zijn, giert cortisol door ons lichaam en voelen we ons gespannen. Maar als we onze stress loslaten en gewoon een beetje lachen, kan het cortisolniveau drastisch dalen.

Verhoogde immuniteit

En nu tot slot. Als je niet gestrest bent en een goed humeur hebt, stijgt de immuniteit van je lichaam! En hoe doet het dat? Dat doet het door twee dingen te doen - het verhogen van de endorfineniveaus en het verlagen van de cortisolniveaus. Als deze twee in hun optimale bereik zijn, ben je gewoon gezond (en gelukkig, natuurlijk).

Slaap je beter van lachen?

JA! Dit kunnen we met zekerheid zeggen!

Als je de hele dag hebt gelachen - wees er dan zeker van dat je dat zult doen binnen vijf minuten in slaap vallen!

Fysiologische effecten van lachen

Een afbeelding van een lachende man.

Hoe beïnvloedt lachen onze psyche?

Nou, door verlaging van cortisol en adrenaline en verhoging van endorfine en dopamine. Het resultaat is dat onze stress verdwijnt, onze angst afneemt en zorgen, angsten en zelfs fobieën beter beheersbaar worden.

Lachen verhoogt ook de serotonine - het zogenaamde feel good hormoon. En als we een verhoogd serotonineniveau hebben (door te lachen), verhogen we ons humeur, vergroten we onze veerkracht en verhogen we onze pijntolerantie.

Bij lachen komen ook gammastralen vrij! Gammagolven komen meestal vrij als we rustig zijn, bijvoorbeeld tijdens meditatie of yoga. Maar ze kunnen ook vrijkomen als we lachen - zelfs als we ongecontroleerd lachen of snel giechelen. Als we genoeg gammagolven in onze hersenen hebben, voelen we ons meer gefocust, kalm en creatief.

En, last but certainly not least - lachen verhoogt de hoeveelheid melatonine die vrijkomtMelatonine is een ander hormoon dat ons een goed gevoel geeft. Maar dit hormoon doet iets meer dan dat. Melatonine helpt ons namelijk in slaap te vallen en in slaap te blijven. En natuurlijk zorgt het ervoor dat we fris en gelukkig wakker worden.

Om te bewijzen dat lachen het beste medicijn is, willen we het volgende verhaal met je delen.

Een groep Japanse onderzoekers vroeg 48 vrouwen die borstvoeding gaven om ze in twee groepen te verdelen en zevenentachtig minuten tv te kijken. De eerste groep vrouwen keek Moderne Tijden van Charlie Chaplin, die, daar zijn we het allemaal over eens, erg grappig is. De tweede groep vrouwen keek naar willekeurige weersinformatie. Na zevenentachtig minuten verzamelden de eerder genoemde onderzoekers de moedermelk van de vrouwen en analyseerden die. De resultaten waren opmerkelijk: de vrouwen die naar Charlie Chaplin keken, hadden een verhoogd melatonineniveau!

Dus daar is je link tussen lachen en slapen. Als je je dagen vult met lachen, zul je beter slapen.

Tips om overdag meer te lachen

Nu ken je alle voordelen van lachen. Het zou dus dom zijn om niet te proberen om lachen in je dagen te integreren. Dat zou dom zijn, want dat is vrij gemakkelijk. Maar als je wat begeleiding nodig hebt, zijn hier een paar dingen die je kunt doen om meer te lachen.

Conclusie

Zoals je hebt gezien, heeft lachen veel voordelen. Het is goed voor de gezondheid van ons lichaam en onze geest. En het is goed voor ons geluk en welzijn. Houd die lach dus nooit in. Lach vanuit je hart. En als iemand je slecht aankijkt vanwege je lach, lach dan om hun gezicht.

Opmerkingen (0)

Er zijn nog geen reacties

Over de auteur

Anđela Rajković
Als CPD-gecertificeerd slaapadviseur en ervaren slaapliefhebber vind ik het erg leuk om mijn kennis over te brengen aan onze lezers - bij voorkeur aan degenen die van slapen houden. Met een achtergrond in de Engelse taal en literatuur en een liefde voor onderzoek, ben ik altijd op zoek naar nieuwe manieren om de nieuwste slaapwetenschap en bedgerelateerde bevindingen te delen. En als ik niet in contact sta met mijn lezers, kun je me vinden terwijl ik de natuur verken, of, nou ja, me oprol in bed.
Mis het niet!
Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...
[instagram-feed feed=1]
Knop Sluiten

Mis het niet!

Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...

Door dit formulier te verzenden, meldt u zich aan voor onze mailinglijsten.
Bekijk onze privacybeleid.

Dit veld is voor validatiedoeleinden en moet ongewijzigd blijven.

nl_NLNederlands