Koptekst hamburger open
Logo zoeken

Spring naar

Momenteel aan het bekijken:

Hoe lang voor het slapen gaan moet ik stoppen met het eten van suiker?

TSA-beoordelaar Connie Hack

Geschreven door Connie

Slaap Adviseur

hoe-lang-voor-het-bed-moet-ik-stoppen-met-suiker-eten-featured-image

20 mei 2024 7 min lezen

Hunkeren naar suiker 's nachts kan voor velen een bekend fenomeen zijn, maar het is essentieel dat je geen suiker eet voordat je naar bed gaat. Je zult moeilijk in slaap vallen en merken dat het de kans op gezondheidsproblemen vergroot.

Veel mensen zijn zoetekauwen, waardoor het moeilijk kan zijn om suikerhoudende voedingsmiddelen te vermijden. Natuurlijk kun je suikerhoudende lekkernijen eten, maar het is aan te raden om op je suikerinname te letten - vooral de hoeveelheid suiker voor het slapengaan. Ongezond eten laat op de avond kan leiden tot een verstoorde slaap door het effect op je lichaam. Als je merkt dat je honger krijgen voor het slapen gaanVermijd suiker en kies voor een lichte snack.

Weinig vezels, veel verzadigde vetten en een hoge suikerinname spelen allemaal een rol bij een slechte slaap en minder diepe slaap. Te veel eten vlak voor het slapengaan is niet ideaal en omvat niet alleen het eten van suiker. Het omvat ook junkfood, gekruid voedsel, gefrituurd voedsel en meer. Het wordt aanbevolen om 2-3 uur voordat je naar bed gaat te stoppen met eten. In die tijd kan je lichaam het voedsel verteren voordat je in slaap valt. Als je weet dat je 's avonds laat moet eten, verhoog dan je calorie-inname voor de lunch en neem iets lichters voor het avondeten. A goed tussendoortje is een kleine portie yoghurt of kwark zonder toegevoegde suiker en vers fruit.

Veroorzaakt chocolade nachtmerries?

Kortom, ja dat kan. Dit betekent echter niet dat elke keer dat je suiker eet voor je naar bed gaat, je een nachtmerrie krijgt. Chocolade eten kan je hersenen 's nachts actief houden en dan is de kans groter dat je een nachtmerrie krijgt. Er is een klein verband tussen het eten van suiker en nachtmerries, maar het heeft de mogelijkheid om je dromen te verbeteren. Het kan in de richting gaan van het hebben van een echt goede droom, hoewel er ook een kans is dat het echt slecht is.

Chocolade bevat niet alleen veel suiker, maar ook cafeïne, waarvan bekend is dat het je wakker houdt. Het kan je een energieboost geven vlak voordat je moet gaan slapen. Chocolade moet 's nachts worden vermeden als je een goede nachtrust wilt.

Veroorzaakt-chocolade-nachtmerries_chocolade

Word je hyper van suiker?

Suiker die je hyper maakt is in feite een mythe. Het lijkt misschien alsof je er hyper van wordt, maar het levert dezelfde hoeveelheid energie als andere koolhydraten. Wanneer je suiker consumeert, kan het je een eerste energiestoot geven, maar geen hyperactiviteit. Verwerkte suiker veroorzaakt pieken in de bloedsuikerspiegel en de alvleesklier geeft insuline af om suiker naar de cellen te brengen om ze van brandstof te voorzien. Op zijn beurt krijg je een stoot dopamine.

De slaapdokter ontdekte dat zelfs het zien van een suikerachtige traktatie het beloningssysteem van de hersenen stimuleert en dopamine vrijmaakt. Daarom geeft het je eerder een gevoel van geluk en opwinding dan dat het je hyper maakt.

Maakt-suiker-werkelijk-hyper_suikerblokjes-en-een-lepeltje-suiker

Welk effect heeft suiker op het lichaam?

Als je een zoetekauw bent, kan dat een aantal nadelen met zich meebrengen. Hierdoor ga je meer suiker eten, wat kan leiden tot een hoge bloedsuikerspiegel. Wanneer dit gebeurt, voel je een uitbarsting van energie die 30 minuten tot een uur duurt, maar zodra dat voorbij is, heb je een suikercrash.

Je zult het gevoel krijgen dat je meer suiker nodig hebt om wakker te blijven tot het tijd is om naar bed te gaan. Te veel suiker voor het slapengaan maakt je echter te alert om te slapen. De bloedsuikerspiegel zal de hele dag door zigzaggen, afhankelijk van je suikerconsumptie, waardoor het moeilijk wordt om in slaap te vallen en wat ook leidt tot een slechte slaapkwaliteit.

Hoe beïnvloedt-suiker-het-lichaam_glas-vol-suikerblokjes

De bijwerkingen van slaapgebrek zijn onder andere een stijging van het hongerhormoon ghreline en het stresshormoon cortisol. Beide verhogen het verlangen om junkfood te eten, zodat je de volgende dag meer suiker wilt. Het is een vicieuze cirkel waar je in terecht kunt komen als je je gewoonten niet verandert. Het eten van meer junkfood, verzadigde vetten en geraffineerde suiker kan verslavend worden, dus het is beter om deze waar mogelijk te schrappen.

Het eten van suiker heeft langetermijneffecten op je lichaam. Ten eerste is er een kans dat het leidt tot gewichtstoename doordat overtollige glucose wordt opgeslagen als vet in het lichaam. Te veel gewichtstoename kan leiden tot obesitas waardoor je vatbaarder bent voor hartaandoeningen.

Een andere factor die je kunt ervaren is een chronische ontsteking die gekoppeld is aan de toename van het stresshormoon cortisol - een hormoon dat alertheid stimuleert. Dit alles kan leiden tot slaapstoornissen - één grote vicieuze cirkel.

Hoe kom je van een sugar rush af?

Het is altijd aan te raden om suiker te combineren met voedsel dat de suikerinname tegengaat. Bijvoorbeeld gezonde vetten of proteïnerijk voedsel. Door deze samen met suiker te eten, breng je de bloedsuikerspiegel in balans en voorkom je een suikerhigh. Voedingsmiddelen met veel eiwitten en vezels helpen de opname van suiker door je lichaam te vertragen.

Drinkwater is essentieel voor je dagelijkse gewoonten, het is een goede manier om je lichaam een vol gevoel te geven zodat je geen trek hebt in zoete lekkernijen. Het is echter ook een manier om te helpen bij een sugar rush. Als je water drinkt, spoelt het door je lichaam en helpt het overtollige suiker weg te spoelen.

Hoe-kom-je-van-een-suiker-rush_vrouw-met-een-glas-water af

Voordelen van minder suiker eten

s Avonds snoepen heeft zo zijn nadelen, dus wat zijn de voordelen van minder suiker?

Minder suiker eten heeft een aantal voordelen voor de gezondheid. Het vermindert het risico op langdurige problemen in de toekomst. Minder suiker betekent bijvoorbeeld minder gewichtstoename en dus een kleinere kans op hartproblemen. Minder suiker helpt ook bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel.

Je zult makkelijker slapen als je minder suiker in je dieet hebt, zodat je een goede slaapcyclus creëert. Het is de ideale manier om je circadiane ritme aan te passen zodat het gunstiger is voor je levensstijl. De trage slaap is de meest essentiële fase die nodig is voor een herstellende slaap. Dit is het soort slaap dat helpt te herstellen van de vorige dag en op te frissen voor de volgende.

Vaker diep slapen zorgt voor een gezonde stofwisseling, wat moeilijker te bereiken is met een hoge suikerinname. Beter slapen en een betere nachtrust hebben een domino-effect op andere aspecten van je leven. Van productiviteit en motivatie tot het verminderen van stress en gezond blijven.

Als je water kiest in plaats van drankjes met toegevoegde suikers, zoals sap of sportdrankjes, zul je merken dat je je gemakkelijker kunt ontspannen en tot rust kunt komen. Als je ook maar een klein beetje minder toegevoegde suikers drinkt, zul je al een verschil merken.

Voordelen-van-het-eten-van-minder-suiker_vrouw-slapen

Zit er suiker in melatonine?

Melatonine is een natuurlijk hormoon dat in de hersenen wordt geproduceerd en helpt bij het regelen van je slaapcyclus. Het wordt 's nachts aangemaakt als het donker is en vermindert overdag, waardoor de slaap 's avonds wordt bevorderd. Het hormoon kan in tabletvorm worden ingenomen om de voorraad melatonine aan te vullen.

De tabletten bevatten lactose monohydraat, een soort melksuiker dat wordt gebruikt als vulmiddel in medicijnen. Technisch gezien bevat melatonine dus wel suiker, maar het gaat om een zeer kleine hoeveelheid.

Conclusie

Je kunt ongezond eten, maar houd je wel aan een uitgebalanceerd dieet. Suiker heeft geen voedingswaarde en daarom kun je beter kiezen voor vezelrijk fruit als alternatief. Het is het beste om een balans te vinden met de voedingsmiddelen die je graag eet, zodat er minder kans is op pieken in je bloedsuikerspiegel.

Houd je aan je circadiane ritme door op dezelfde tijd naar bed te gaan en wakker te worden, en zorg ervoor dat je je drie maaltijden per dag op hetzelfde tijdstip nuttigt. Dit helpt allemaal bij het krijgen van een goede nachtrust en zorgt ervoor dat je minder vaak slecht slaapt. Vermijd zo veel mogelijk snacken laat op de avond - vooral te veel suiker eten voor je naar bed gaat. Je wilt natuurlijk niet met een lege maag gaan slapen, dus kies voor een gezonde snack zoals volle granen of noten. Die maken je slaperiger, zodat je klaar bent voor een goede nachtrust.

Referenties en bronnen:
Aanbevolen lectuur:

Over de auteur

Connie
Als CPD gecertificeerd slaapadviseur weet ik hoe belangrijk slaap is. En als combinatieslaper vond ik het moeilijk om producten te vinden die bij mijn slaapstijl passen. Ik heb meer dan 2 jaar ervaring met het testen van producten bij The Sleep Advisors, wat betekent dat ik op, met en onder meer dan 500 producten heb geslapen met wisselend succes. Dit komt bovenop de meer dan 2 jaar ervaring als productbeoordelaar voor de tijdschriften Closer, Heat en Grazia, dus ik heb een streng proces. Ik deel graag mijn slaapgetuigenissen met onze lezers en hoor ook graag hun ervaringen.
Mis het niet!
Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...
[instagram-feed feed=1]
Knop Sluiten

Mis het niet!

Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...

Door dit formulier te verzenden, meldt u zich aan voor onze mailinglijsten.
Bekijk onze privacybeleid.

Dit veld is voor validatiedoeleinden en moet ongewijzigd blijven.

nl_NLNederlands