Koptekst hamburger open
Logo zoeken

Spring naar

Momenteel aan het bekijken:

Dry January - Hoe alcohol vermijden en toch een leuke tijd hebben?

een profielafbeelding van TSA auteur Andjela

Geschreven door Anđela Rajković

Slaap Consultant

Aanbevolen afbeelding voor Dry January

20 mei 2024 8 min lezen

Hallo, vriend? Heb je problemen met het vermijden van alcohol? Je bent niet de enige! Laten we deze Dry January Day gebruiken om je te vertellen hoe je alcohol kunt vermijden en toch een leuke tijd kunt hebben met je geliefden tijdens deze feestdagen.

Januari zit vol verleidingen als het gaat om voedsel- en alcoholmisbruik. Dit is de vakantietijd, dus Dry January is een kans om niet te veel te drinken. Onthouding van alcohol heeft veel voordelen voor je gezondheid - zowel lichamelijk als geestelijk. Overmatig alcoholgebruik is bijvoorbeeld schadelijk voor de psyche en verhoogt gevoelens van angst en onrust. depressie. Hierdoor kunnen mensen te prikkelbaar zijn en gemakkelijker conflicten krijgen.

Je hoeft geen alcohol te drinken om toch een leuke tijd te hebben. Laat je focussen op het organiseren van evenementen en vrije tijd van hoge kwaliteit in plaats van daarvoor drank en bars te kiezen. Vakanties kunnen bestaan uit skiën met vrienden, naar de tropen gaan of verschillende uitdagingen zoals 30 dagen yoga of meditatie.

Wat is droog januari?

Een afbeelding van een man die nee zegt tegen alcohol.

Dry January is dus de missie achter de organisatie Alcohol Change UK. Het doel is om mensen bewust te maken van slechte gewoonten zoals comazuipen en positieve veranderingen aan te moedigen.. Daarom is het een specifieke maand die veel gerespecteerd wordt. Dankzij de vele voordelen kan het je leven verbeteren. Het is ook een gelegenheid om geliefden te motiveren over het belang van matig drinken.

 

Veel mensen die online steun hebben verzameld, doen graag mee aan de uitdaging. De challenge vindt plaats tijdens de feestdagen en is voor het eerst gestart in augustus. Het belangrijkste doel is dat mensen een leuke tijd hebben zonder drank te nuttigen. Aan het einde van de maand moeten ze het belang van de missie inzien en voor velen kan dit een belangrijke verandering in hun leven teweegbrengen.

Waarom drinken mensen alcohol in januari?

Een afbeelding van mensen die alcohol drinken

Nieuwjaar en Kerstmis zijn een tijd van feest. De feestdagen brengen een gezellige sfeer met zich mee, maar ook veel druk op individuen en mogelijk onaangename situaties met familie of vrienden. Door gewoonte, omgeving of andere redenen drinken mensen in deze periode meestal meer dan normaal.

Omdat de feestdagen ons op verschillende manieren beïnvloeden, kunnen we minder slapen of niet goed genoeg eten, waardoor het sympathische zenuwstelsel meer onder druk komt te staan. In deze toestand verzwakt alcohol onmiddellijk de zintuigen en ontspant het lichaam. Als je bijvoorbeeld naar een nieuwjaarsfeest gaat, zul je waarschijnlijk een betere tijd hebben na het drinken. Maar dan ben je 's ochtends op zoek naar een remedie tegen een kater na oudejaarsavond.

Mensen willen iets drinken zodra ze op vakantie gaan, zich ontspannen of een praatje maken tijdens het eten. Een andere reden is dat alcohol al lang deel uitmaakt van de Britse cultuur. Jongeren zijn geïnteresseerd in het ontwikkelen van relaties met hun leeftijdsgenoten, en als ze ervoor kiezen om niet te drinken, maken ze misschien geen deel uit van een bepaalde samenleving. Als je anderen wilt helpen prioriteiten te stellen, vraag ze dan nooit twee keer of ze gaan drinken.

Tips voor droge januari

Als je een manier vindt om vol te houden in je missie, zul je veel meer zelfvertrouwen hebben, actiever zijn en vele andere voordelen ervaren. Denk echter goed na over elke stap die je zet in de richting van je doel, want zij vormen de sleutel tot succes.

Drink een non-alcoholische drank in plaats van alcohol

Veel frisdranken zijn net zo lekker als alcoholische dranken. TNeem een alcoholvrij biertje of een sapje. Daarna heb je geen gevolgen meer, dat wil zeggen, je hebt geen kater, en je kunt net zo goed een leuke tijd hebben. Je zult je ook alles herinneren en je zult in staat zijn om goede gesprekken te voeren met andere mensen. Het is een kans om een vriendje of vriendinnetje te ontmoeten omdat je het niet te druk hebt met drinken. Op deze manier hoef je je niet te schamen als je de enige bent die alcoholvrije drankjes drinkt op het feest, omdat niemand kan weten of je alcohol op hebt. bier alcohol bevat.

Weersta de verleidingen

Alcohol is niet de belangrijkste eigenschap van entertainment. Je bent bijvoorbeeld nerveus en verdrietig naar het feest gekomen. Alles wat je nodig hebt zijn een paar shots alcohol om je op te beuren. Praat in plaats daarvan met iemand voordat je naar het feest gaat. Denk na over wat je dwars zit en verlicht de druk, want op die manier zul je je gevoelens gemakkelijker onder controle kunnen houden en bewuster zijn. Als je je favoriete muziek draait of danst, verhoogt dat je geluksgevoel. Daarom dans je omdat muziek zorgt voor dopamineDat wordt zelfs afgescheiden als we dronken zijn.

Genieten van eten

Verschillende culturele en persoonlijke tradities beïnvloeden feestdagen, die ongeacht cultuur, land, familie of eten - als een verbindende factor - gemeenschappelijk zijn. Het tafereel van de feesttafel en lieve gezichten draagt veel meer met zich mee dan alcohol drinken. Daarom is lekker eten een van de oplossingen. Als je gewoonlijk op je voeding let, gun jezelf dan wat meer in januari. Eet bijvoorbeeld je favoriete snoepjes omdat ze ook gevoelens van geluk en tevredenheid veroorzaken.

Op deze manier vervang je alleen de slechtste stof door een andere met dezelfde aanleg. Natuurlijk gaan sommige voedingsmiddelen perfect samen met alcohol. Dit zijn vlees, pasta en zeevruchten. Je zou in de verleiding kunnen komen omdat het deze maaltijd perfect aanvult. Vermijd deze voedingsmiddelen of weersta de drang om te drinken, wat je karakter enorm op de proef kan stellen.

Vraag steun aan familie en vrienden

Het zou het beste zijn als je ook uit de vicieuze cirkel zou stappen, want het consumeren van deze drank kan een gewoonte worden in de maatschappij. Neem je partner mee die ook niet drinkt. Op deze manier krijg je steun en stimuleer je verantwoordelijkheid bij jezelf. Als je aan je familie en vrienden uitlegt dat je een geweldige tijd kunt hebben zonder alcohol, zal iemand dit idee zeker steunen.

Niet iedereen gelooft immers dat vreugde en voldoening alleen in zulke producten zitten. Ze zeggen dat het makkelijk is om een vriend te zijn in goede tijden, maar echte vrienden staan erom bekend dat ze er voor je zijn in moeilijke tijden. En in zulke situaties besef je hoe belangrijk en mooi het is om iemand bij je te hebben die je omhelst, troost, steunt en je hand stevig vasthoudt.

Geef niet op, wat er ook gebeurt

Hoewel alcohol diep verankerd is in ons sociale leven, is de cultuur aan het veranderen. Wees niet bang om deel uit te maken van deze beweging en neem het initiatief. Het is een kans om voor jezelf op te komen, om je leven in de juiste richting te sturen en niet in de richting van de overtuigingen van anderen. De sleutel tot succes is geduld. Na verloop van tijd zul je meer vertrouwen in jezelf krijgen en de resultaten zullen niet uitblijven. Al na een paar dagen zul je talloze voordelen zien, vooral als je omgaat met mensen die zich anders gedragen. Zelfs als je een fout maakt, beschouw het dan als een uitzondering. Improviseer om te beginnen, probeer verschillende alternatieven en concentreer je op de gezonde aspecten van plezier.

Als je het niet kunt laten.... af en toe een drankje te nemen

Je hoeft niet helemaal te stoppen met drinken als je denkt dat dat te veel stress zou veroorzaken. Het belangrijkste is om niet te overdrijven en niets geforceerd te doen, want de feestdagen zouden een tijd moeten zijn waarin we ons mooi voelen en goed voor onszelf zorgen. Drink dus gerust je favoriete drankje, maar houd het bij één drankje in plaats van vijf of meer drankjes te drinken.. Af en toe iets drinken stelt je in staat om je zenuwstelsel te ontspannen, geaccepteerd te worden in de maatschappij, te genieten van een heerlijk drankje en te oefenen in controle krijgen. Op deze manier stuur je je lichaam een belangrijke boodschap - alles is in orde. Als je dit al vaak hebt geprobeerd en het is mislukt, kun je natuurlijk het beste op zoek gaan naar een alternatief.

Voordelen van droge januari

Een afbeelding van een man die met zijn handen een 'ok'-teken schudt.

Alcohol is verraderlijk en tast alle vitale organen aan - lever, nieren, huid, hart en hersenen. Als je er een paar weken mee stopt, zul je veel verlichting en positieve energie voelen. Als je eenmaal van deze slechte gewoonte af bent, kun je het volgende verwachten, zowel op de korte als op de lange termijn.

Geld besparen

Sinds de oprichting van de missie zijn er enquêtes gehouden onder deelnemers aan Dry January. De resultaten bevestigen vele voordelen, waarvan een van de meest voor de hand liggende het besparen van geld is. Sparen is niet alleen essentieel om existentiële redenen, maar ook om psychologische redenen. Dergelijk gedrag impliceert rationele actie en elke stap helpt je om de toekomst beter te plannen en te voorspellen. Na verloop van tijd krijg je meer controle over je leven en dat is altijd een goede beslissing. Daarom, blijf je sterk in de uitdaging. Mensen die in een staat van alcoholisme zijn geraakt, hebben hier het meeste baat bij.

Betere algemene gezondheidsstatus

Een man die af en toe drinkt, heeft meer energie en een gezondere relatie met alcohol. Je huid zal je ook dankbaar zijn voor deze beslissing. Na slechts een paar dagen alcoholontwenning zal je huid meer gehydrateerd zijn en er frisser uitzien. De reden is eenvoudig - alcohol is een diureticum, het dwingt je om veel meer vocht uit je lichaam te verdrijven. Dit leidt ook tot de uitscheiding van kalium, zink en magnesium. Het ontbreken van een of meer B-vitamines uit deze groep verhoogt de stress in het lichaam dramatisch.

Bovendien vermindert alcoholgebruik de productie van antidiuretische hormonen door het lichaam, wat leidt tot uitdroging van de huid. Roodheid op de wangen en rond de neus zal tot het verleden behoren, maar dat geldt ook voor veel andere gezondheidsproblemen. Het is belangrijk om het moment van een beter humeur te noemen, maar ook het risico op kanker is lager. Je zult beter functioneren op alle gebieden van het leven, op het werk en in relaties. Hoge bloeddruk is een andere stoornis in het gebruik van alcohol die behandeld kan worden door gewoon van drinkgewoonten te veranderen.

Goede nachtrust

Een recente studie toonde aan dat alcoholgebruik voor het slapengaan de alfagolfactiviteit in de hersenen verhoogt. Dit alles leidt tot een onderbroken en onrustige slaap. Misschien is het tegenovergestelde je al eerder overkomen - je valt sneller in slaap en valt in een diepere slaap. Maar dat is nog maar het begin. Door het vaker en langer te consumeren, wordt de slaapkwaliteit ernstig aangetast omdat het begint te branden in het bloed. Hierdoor blijf je lang wakker en gespannen. We weten zeker dat je je zult onthouden als je ziet hoe het is om uitgerust en slaperig wakker te worden. Beter slapen zorgt voor een goed humeur, concentratie en cognitieve vaardigheden.

Gewichtsverlies (of geen extra gewicht aankomen)

Een van de belangrijkste voordelen van alcoholonthouding is afvallen. Deze gewoonte helpt je minder te eten, omdat het je eetlust opwekt. De ingrediënten in de drank verhogen de zintuigen en zorgen ervoor dat we veel meer eten dan we nodig hebben. Dit geldt niet alleen voor de hoeveelheid, maar ook voor een specifiek soort voedsel.

Een kleine hoeveelheid alcohol verhoogt de hersenactiviteit in de hypothalamus, terwijl het nog erger wordt als je vier of meer drankjes op hebt. Daarna word je gevoeliger voor de geur van voedsel. Als je al die calorieën schrapt en wacht tot de drang van het vorige punt voorbij is, zul je met weinig moeite een aanzienlijke hoeveelheid gewicht verliezen.

Over de auteur

Anđela Rajković
Als CPD-gecertificeerd slaapadviseur en ervaren slaapliefhebber vind ik het erg leuk om mijn kennis over te brengen aan onze lezers - bij voorkeur aan degenen die van slapen houden. Met een achtergrond in de Engelse taal en literatuur en een liefde voor onderzoek, ben ik altijd op zoek naar nieuwe manieren om de nieuwste slaapwetenschap en bedgerelateerde bevindingen te delen. En als ik niet in contact sta met mijn lezers, kun je me vinden terwijl ik de natuur verken, of, nou ja, me oprol in bed.
Mis het niet!
Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...
[instagram-feed feed=1]
Knop Sluiten

Mis het niet!

Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...

Door dit formulier te verzenden, meldt u zich aan voor onze mailinglijsten.
Bekijk onze privacybeleid.

Dit veld is voor validatiedoeleinden en moet ongewijzigd blijven.

nl_NLNederlands