Koptekst hamburger open
Logo zoeken

Spring naar

Momenteel aan het bekijken:

Hoe voorkom je dat je matras verschuift?

een profielafbeelding van TSA auteur Andjela

Geschreven door Anđela Rajković

Slaap Consultant

Uitgelichte afbeelding voor Hoe voorkom je dat je matras verschuift

19 mei 2024 9 min lezen

Vandaag gaan we het hebben over hoe je kunt voorkomen dat een matras verschuift.

goed matras is essentieel voor een goede nachtrust. Maar voorkomen dat je matras verschuift tijdens de nacht is misschien wel net zo belangrijk.

Welk bed je ook hebt, een matras die niet op zijn plaats blijft liggen tijdens het slapen kan een grote impact hebben op je gezondheid.

Bovendien kan dit niet alleen je slaap verstoren, maar het kan intiem worden ook nogal lastig maken. En we weten allemaal hoe belangrijk dat is om gelukkig en gezond te blijven.

Daarom gaan we vandaag het probleem bij de wortel aanpakken. Waarom schuiven matrassen 's nachts eigenlijk? En wat kunt u doen om dit vervelende voorval te voorkomen en uw onderbroken schoonheidsslaapje te houden? Nou, blijf lezen en hopelijk leert u hoe u kunt voorkomen dat een matras gaat schuiven en hoe u voor morgen een goede nachtrust kunt hebben.

P.S. Als je een vriend(in) hebt die met hetzelfde probleem te maken heeft, voel je dan vrij om deze tips en trucs ook te delen.

Waarom schuift mijn matras?

Laten we eerst eens bespreken waarom matrassen de neiging hebben om te verschuiven. Wel, gezien hoeveel je meestal beweegt in je slaap, kan het een gevolg zijn van een van de volgende boosdoeners - of zelfs een combinatie van meerdere. Let dus goed op welke segmenten passen bij uw specifieke situatie.

Je bed zal gaan glijden omdat er geen grip is tussen de poten en de vloer. De beweging en het glijden zullen meestal plaatsvinden wanneer er beweging op het bed is - dus tijdens het in en uit bed stappen of tijdens buitenschoolse activiteiten. En we weten niet hoe het met jou zit, maar een verschuifbaar bedframe is niet iets wat we willen tijdens leuke momenten.

Oud matras

Slijtage is een onontkoombaar onderdeel van het leven. Het is dus logisch dat dit ook voor je matras geldt. En aangezien mensen de neiging hebben om hier niet zo vaak bij stil te staan... Oude matrassen zijn een hoofdverdachte als het gaat om het verschuiven van matrassen.

Dus na hoeveel tijd moet je je afvragen of je matras te oud is? Hoewel het geen exacte wetenschap is (omdat het afhangt van het onderhoud en het type matras), zal de grens van acht jaar voor de meeste matrassen wel gelden. De meest voor de hand liggende manier om te zien of een matras te oud is, is als je ziet dat de hoeken beginnen door te zakken. Een andere belangrijke indicator is als de matras niet meer zo comfortabel of ondersteunend is als vroeger.

En als je denkt dat de leeftijd de reden is dat je matras verschuift, is het misschien een goed idee om een nieuw matras te kopen.

Ophoping van vuil

Dit klinkt in eerste instantie misschien een beetje vreemd, maar het is heel logisch als je erover nadenkt. Dode huidcellen, stof, lichaamsvloeistoffen, kruimels, haren van huisdieren en wie weet wat nog meer hebben de neiging om zich na verloop van tijd op te hopen.. En op een bepaald moment zal het ervoor zorgen dat de matras niet voldoende wrijving heeft met het bedframe, waardoor het gemakkelijker verschuift.

Gelukkig is dit probleem het gemakkelijkst te verhelpen. Til gewoon de matras op en gebruik een stofzuiger om de bodem van het bed schoon te maken. Je kunt ook een meubelborstel gebruiken en de matras zelf doorkammen.

Ongeschikte grootte van een matras/bedkader

In tegenstelling tot het eerste segment is dit segment vrij eenvoudig te controleren. Als er extra ruimte is tussen je matras en het bedframe, is de oorzaak van het probleem met het verschuiven van je matras vrij duidelijk.. Een matras hoort immers niet vrij te kunnen bewegen. Als je een verstelbaar bedframe hebt, is dit geen probleem, omdat je het snel strakker kunt maken en het probleem bij de wortel kunt oplossen.

Zo niet, dan moet je misschien een nieuw bedframe of matras kopen. En hoewel het aanschaffen van een groter matras of winkelen voor bedframes misschien lastig klinkt, maak je geen zorgen - wij hebben een aantal tips die een stuk eenvoudiger en goedkoper zijn.

Slechte ondersteuning

Aan de andere kant kunnen bedframes de schuldigen zijn. Als de poten van het bedframe bijvoorbeeld niet allemaal even groot zijn, kan dat ertoe leiden dat het hele bed van de ene rand naar de andere kant kantelt. Zorg er dus voor dat het probleem niet te wijten is aan een ongelijke ondersteuning.

Bovendien, als het bedframe van hout is, kunnen de poten wegglijden op de vloer door een gebrek aan wrijving. Dus, het zou verstandig zijn om een tapijt of een rubberen mat onder het bed te leggen en te kijken of dat je problemen verhelpt.. Zelfs het beste matras kan tegen problemen aanlopen als het gepaard gaat met een verkeerde ondersteuning, dus je moet hier goed naar kijken.

Gebrek aan reling

In een perfecte wereld zouden matrassen 's nachts helemaal niet verschuiven. Maar als je een onrustige slaper bent, zullen ze zeker een beetje verschuiven. Daarom hebben de meeste bedframes een leuning als extra voorzorgsmaatregel.. Dus als je bed er geen heeft, kan dat een van de redenen zijn voor de verschuivende matras. Dit komt vooral voor als je een platformbed hebt - maar daar komen we later op terug.

Dubbelzijdige matras

Dubbelzijdige matrassen zijn meestal geweldig, omdat ze ervoor zorgen dat een matras geruime tijd fris en nieuw blijft aanvoelen. Echter, Hoewel beide zijden van de matras goed zijn om op te slapen, zijn ze niet het beste om de matras op zijn plaats te houden.

Dubbelzijdige matrassen moeten aan beide zijden glad zijn om hun taak te kunnen vervullen - maar dat betekent dat geen van beide zijden ruw is. Er is immers een reden waarom bepaalde matrassen maar één "slaapzijde" hebben, omdat de andere gemaakt is om zich vast te hechten aan het bedframe. Dit kan dus gemakkelijk de oorzaak zijn van een glijdende matras.

Op het bed springen

Een afbeelding van twee jonge kinderen die op het bed springen.

Hoewel het misschien te simpel lijkt om waar te zijn, kan de oorzaak van uw problemen met verschuivende matrassen liggen in de manier waarop u in bed stapt. Als je bijvoorbeeld elke avond gewoon in bed springt, kun je de matras per ongeluk uit het midden duwen - ook al lijken de matras en het bedframe verder in orde. Om nog maar te zwijgen over het feit dat een bedveer beschadigd of vervormd kan raken. Dus, Probeer voordat je naar meubelwinkels gaat kijken eerst rustig in bed te gaan liggen.

Hoe voorkom je dat de matras verschuift?

Nu we alle redenen kennen waarom uw matras kan verschuiven, laten we het hebben over concrete stappen die u kunt nemen om er een eind aan te maken.

Gebruik padgrijpers

Als je het stiekeme vermoeden hebt dat een gebrek aan wrijving het belangrijkste probleem is dat je slaap vernielt, dan zijn pad grippers de gemakkelijkste manier om te voorkomen dat je matras gaat schuiven. Hoewel ze meestal gebruikt worden om het tapijt vast te houden, kunnen pad grippers je matras net zo gemakkelijk stabiel houden. Plaats ze gewoon tussen je matras en het bedframe en laat ze hun werk doen. Het is zeker een stuk goedkoper dan een nieuw matras of bedframe kopen.

Koop antislipmatrasbeschermers

Antislip matrasbeschermers zijn net als matrasbeschermers, maar dan nog specialer. Terwijl matrasgrijpers meestal gebruikt worden om te voorkomen dat je tapijt wegglijdt, zijn antislip matrasbeschermers specifiek gemaakt om - je raadt het al - het wegglijden van matrassen tegen te gaan.

Meet gewoon je matras op, koop een antislipmat in de juiste maat (of combineer zelfs twee kleinere) en pluk de vruchten. Dit is niet alleen eenvoudig, maar een antislipmatras is ook veel subtieler dan een yogamat.

Klittenband

Als matrasbeschermers en matrasgrijpers te ingewikkeld voor je klinken of als je niet weet waar je ze kunt vinden, dan kan klittenband je geruststellen. Door gewoon een paar klittenbandstrips op de matras aan te brengen en vervolgens een paar bijpassende strips op het bedframe, moet het verschuiven van je matras achter de rug zijn. Zorg er gewoon voor dat je de klittenbandstrips correct uitlijnt en de matras zal nauwelijks bewegen.

Gaten vullen

Als je matras verschuift omdat het te klein is voor je bedframe, is een eenvoudige oplossing om de gaten gewoon op te vullen. Het is zeker gemakkelijker en goedkoper dan het kopen van een nieuwe matras of een nieuw bedframe.

En er is een goede kans dat je al iets in huis hebt liggen dat je kunt gebruiken om kieren op te vullen (shirts, handdoeken of een ander zacht materiaal is prima). Zorg er gewoon voor dat er weinig tot geen extra ruimte is tussen de matras en de leuning/het bedframe.

Tapijttape

Een afbeelding van een tapijttape die wordt gebruikt om te voorkomen dat matrassen verschuiven.

Als je om welke reden dan ook geen klittenbandstrips wilt gebruiken, is dubbelzijdige tapijttape een gemakkelijk alternatief. Net als bij klittenbandstrips leg je gewoon de tegenoverliggende stukken tapijttape op de matras en het bedframe en ze moeten ervoor zorgen dat je matras niet verschuift. Het is vrij gemakkelijk te vinden en onopvallend, dus het is een solide optie.

Hoe voorkom je dat een traagschuim matras verschuift?

Zoals eerder vermeld, hebben traagschuimmatrassen het moeilijk als het op wrijving aankomt. Ze worden meestal zonder boxspring geleverd en hebben het moeilijker om op hun plaats te blijven liggen. Dus, of het nu door middel van klittenband, dubbelzijdige tapijttape, matrasbeschermers of antislip matrasbeschermers is, zorg ervoor dat je wat wrijving toevoegt tussen je schuimmatras en het bedframe. En als je nog geen rails hebt, probeer dan een andere manier te vinden om te voorkomen dat je matras vrij rondloopt.

Hoe voorkom je dat een matras verschuift op een metalen bedframe?

Aan de andere kant is je matras misschien perfect in orde en is het je bedframe dat je slaap verpest. Immers, metalen bedframes hebben de neiging om los van de matras omhoog te glijden door de lage wrijving. Doe er dus, net als in de vorige paragraaf, alles aan om ervoor te zorgen dat er voldoende grip is tussen de matras en het bedframe.

Hoe voorkom je dat een boxspring van het bedframe glijdt?

Soms is het de boxspring die ervoor zorgt dat de hele matras verschuift. Dus als je een boxspringmatras hebt, zorg er dan voor dat die goed vastzit en dat de spijkers die de boxspring op zijn plaats houden niet losgeraakt zijn. De slijtage van een boxspring kan immers vrij groot zijn en zonder de boxspring heeft je matras niets om hem op zijn plaats te houden.

Schuift mijn matras op een platformbed?

Hoewel ze er heel mooi en modern uitzien, ontbreken bij een platformbed de rails om te voorkomen dat een matras gaat schuiven. Dus zelfs de beste matrassen kunnen op de grond belanden als er niet genoeg wrijving is tussen de matras en het bedframe. Raadpleeg daarom de tips die we hebben gegeven over het toevoegen van wrijving of overweeg om een aantal zijhekken toe te voegen. Aangezien je al voor een minimalistische look gaat, is een matrasbeschermer waarschijnlijk je beste keuze.

Kan ik veiligheidsspelden gebruiken om te voorkomen dat de matras verschuift?

Hoewel je veiligheidsspelden niet echt kunt gebruiken om je matras vast te pinnen, kunnen ze toch nuttig zijn. Je kunt bijvoorbeeld veiligheidsspelden gebruiken om ervoor te zorgen dat je matrastopper de hele nacht op zijn plaats blijft liggen, zodat er minder wrijving is tussen jou en de matras als je beweegt in je slaap. Zorg ervoor dat je minstens vijf veiligheidsspelden gebruikt voor elke kant van het bed en de topper moet goed zitten.

Conclusie 

Kortom, als je wilt voorkomen dat een matras gaat schuiven, begin dan bij de basis. Controleer de poten van het bed, het bedframe zelf, de boxspring, de matras en dan de topper. Of het nu een gebrek aan frictie is of gewoon een oude matras, met deze tips zou je een goede nachtrust moeten hebben.

Over de auteur

Anđela Rajković
Als CPD-gecertificeerd slaapadviseur en ervaren slaapliefhebber vind ik het erg leuk om mijn kennis over te brengen aan onze lezers - bij voorkeur aan degenen die van slapen houden. Met een achtergrond in de Engelse taal en literatuur en een liefde voor onderzoek, ben ik altijd op zoek naar nieuwe manieren om de nieuwste slaapwetenschap en bedgerelateerde bevindingen te delen. En als ik niet in contact sta met mijn lezers, kun je me vinden terwijl ik de natuur verken, of, nou ja, me oprol in bed.
Verwante berichten

Meer richtlijnen voor een goede nachtrust

Uitgelichte afbeelding van hoe je een zijden pyjama wast.
19 mei 2024

Hoe was ik een zijden pyjama?

Zoals je je waarschijnlijk wel kunt voorstellen, hebben zijden stoffen speciale verzorging nodig. Meestal moet je zijden artikelen met de hand wassen, inclusief je...
Uitgelichte afbeelding van Sleeping upright
20 mei 2024

Rechtop slapen 101

Het meest voor de hand liggende nadeel van zittend slapen heeft te maken met nek- en rugklachten. Tenslotte heeft je hoofd meestal geen...
Mis het niet!
Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...
[instagram-feed feed=1]
Knop Sluiten

Mis het niet!

Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...

Door dit formulier te verzenden, meldt u zich aan voor onze mailinglijsten.
Bekijk onze privacybeleid.

Dit veld is voor validatiedoeleinden en moet ongewijzigd blijven.

nl_NLNederlands