Koptekst hamburger open
Logo zoeken

Spring naar

Momenteel aan het bekijken:

Nationale kamerplantendag - Beste planten voor je slaapkamer

een profielafbeelding van TSA auteur Andjela

Geschreven door Anđela Rajković

Slaap Consultant

Aanbevolen afbeelding voor Nationale Dag van de Kamerplant

19 mei 2024 7 min lezen

Wist je dat 10 januari in het teken staat van kamerplanten? Ja, op deze dag vieren we de Nationale Dag van de Kamerplant! Dus geef je kleine groene vrienden wat liefde op deze koude en sombere januaridag.

Nadat we Kerstmis en Nieuwjaar en alle andere feestdagen in deze wintervakantie hebben gevierd, pakken we onze boom en al onze decoraties in en laten ze ergens veilig achter tot volgend jaar. Maar dan zien onze huizen er leeg en levenloos uit, vind je niet? Als je dat denkt, kun je een nieuwe plant nemen. Kamerplanten brengen leven in elk huis - ze maken huizen gelukkiger en vrolijker om in te wonen. Denk dus niet te veel na. Als je een leeg hoekje in je kamer hebt of een lege plek bij je raam, zorg dan voor een kamerplant.

Planten worden echter niet alleen gebruikt voor hun schoonheid en voor de frisheid en helderheid die ze in onze huizen brengen, nee. Ze zijn zeer gunstig voor het verbeteren van de luchtkwaliteit! Dit heb je geleerd tijdens je biologielessen, weet je nog? Planten zetten kooldioxide om in de broodnodige zuurstof. Door dit te doen, creëren ze meer lucht voor ons om in te ademen en zuiveren ze de lucht die we al hebben.

Dus als binnenhuis tuinieren interessant voor je klinkt, blijf dan lezen. We zullen een aantal geweldige kamerplanten met je delen, evenals een aantal manieren om ze de liefde te geven die ze nodig hebben om te gedijen.

De geschiedenis van de Nationale Kamerplantendag

Een afbeelding van een heleboel planten verspreid door de kamer

Hoe zijn we allemaal begonnen met het vieren van deze 'feestdag'? Dat wil zeggen, wat is de oorsprong van deze feestdag?

Nou, Het begon allemaal met The Gardener's Network en hun wens om deze feestdag in het leven te roepen, zodat iedereen zich ervan bewust wordt waarom we planten in onze huizen nodig hebben.. De geschiedenis van National Houseplant Appreciation Day gaat echter veel dieper dan dat.

 

We weten bijvoorbeeld dat zelfs Egyptenaren deze feestdag vierden door het buitenleven naar binnen te halen. Voor hen was dit een statussymbool. Alleen de adellijke en rijke families hadden planten in hun huizen. Hetzelfde zien we in de 17e eeuw, waar machtige families citrusbomen kweekten omdat ook deze in die tijd als statussymbool werden beschouwd. In Frankrijk, Engeland en Spanje hadden alleen de allerrijksten de kans om kassen te bouwen en daarin verschillende citrussen te kweken. In de 18e en 19e eeuw zagen we aristocraten opscheppen over hun zeldzame geïmporteerde planten, meestal prachtige bloemen die een heerlijke geur verspreidden in hun huizen. Ook in de 20e eeuw zijn er veel kunstenaars (meestal dichters en schilders) die planten in hun kunstwerken hebben gevierd.

Met zo'n rijke geschiedenis is het dus echt geen wonder hoe en waarom deze feestdag is ontstaan.

Hoe vier je Nationale Dag van de Kamerplant?

Een afbeelding van mensen die potten met planten in de lucht houden

Als je een van die hardcore plantenliefhebbers bent die een enorme plantencollectie heeft, dan zou je de Nationale Dag van de Waardering van Kamerplanten moeten vieren. Je zou het zelfs moeten vieren als je dat niet bent. Want, kom op, planten zijn geweldig.

Maar hoe vier je deze feestdag eigenlijk?

Nou, er zijn veel dingen die je kunt doen. Het minste wat je kunt doen is bijvoorbeeld meer leren over planten en alle voordelen die ze hebben. Leer hoe jij en je huis kunnen profiteren van slechts één plant. En deel je kennis vervolgens met anderen. Hoe meer mensen over planten weten, hoe meer ze zullen planten en kweken. En hoe meer planten er groeien, hoe gezonder onze planeet zal zijn.

 

Maar als je meer wilt doen dan alleen praten over planten, dan zijn hier een paar ideeën om National Houseplant Appreciation Day te vieren.

Kamerplanten kopen

Het eerste wat je kunt doen is een plant kopen en die in je huis zetten - ja, zo eenvoudig is het. Of, als je geld wilt besparen, kun je een blad van een plant van een vriend nemen en het helemaal zelf kweken. Maar voor dat laatste heb je wel groene vingers nodig.

Dit alles roept nog een vraag op. Namelijk, welke kamerplanten reageren het beste op omstandigheden binnenshuis. Dat zijn er veel. Maar de volgende drie zijn het goedkoopst om te kopen en het gemakkelijkst om te kweken.

Aloë Vera

De aloë vera plant is een mengsel van vetplanten en cactussen. Het is een zeer veerkrachtige plant, wat betekent dat hij zonder veel zorg kan gedijen. Dus als je hem af en toe vergeet water te geven, maak je geen zorgen, hij overleeft het wel.

Deze plant staat echter niet bekend om zijn schoonheid. Begrijp ons niet verkeerd - deze plant is niet lelijk. Hij staat echter bekend om iets anders. De 'gel' die je in deze plant kunt vinden is heilzaam voor mensen. Dat wordt gebruikt voor het genezen van veel huidproblemen. En het beste is dat je geen chemicus hoeft te zijn om dit geneesmiddel te maken. Het enige wat je hoeft te doen is een mes pakken, een aloë vera blad opensnijden en de gel eruit knijpen. Breng het vervolgens aan op je gezicht of op elk deel van je lichaam dat vocht of een remedie nodig heeft. Na slechts één keer gebruik heb je een huid zo zacht als een babybilletje.

Spinplanten

En nu hebben we een plant die beroemd is om zijn uiterlijk. Als je het ons vraagt, de spinplant is een van de beste kamerplanten voor in huis. Hij is gemakkelijk te onderhouden en het zal de uitstraling van elke kamer verbeteren. Je hoeft hem alleen maar dicht bij het raam te zetten, want spinnenplanten houden erg van zonlicht. Je hebt geen gieters of iets dergelijks nodig om water te geven. Eén keer per week een kopje water is alles wat deze plant nodig heeft om die mooie en gezonde witte en groene bladeren te krijgen.

Cactussen

Eindelijk, we hebben cactussen. We hebben er allemaal wel eens een gehad. Dus waarom zouden we ze niet nog een keer hebben? Vooral omdat dit de meest veerkrachtige planten ooit zijn. Ze kunnen zowel binnen in huis als buiten in de tuin groeien. Ze kunnen weken (en in sommige gevallen zelfs maanden) zonder water. Het enige wat ze nodig hebben is direct licht, oftewel direct zonlicht.

Het is bovendien niet omdat we gewend zijn om overal van die kleine cactussen te zien, dat deze plant groter kan worden. Mensen houden ze gewoon liever klein vanwege hun stekels. Maar als je wilt dat je cactussen groter worden, koop dan gewoon een paar nieuwe potten (grotere potten), meng de aarde met wat mest van goede kwaliteit en wacht tot de magie gebeurt. Zodra je dit hebt gedaan, er groeit het hele jaar door een cactus.

Geef je planten liefde en laat ze goed groeien

Als je al veel groeiende kamerplanten hebt, kun je National Houseplant Appreciation Day vieren door die planten wat liefde te geven. Doe dat door het volgende te doen.

Bemest ze

Alle planten moeten één keer per jaar worden bemest. Zo kunnen ze groeien en hun werk blijven doen. En hun werk is natuurlijk het produceren van lucht en het verfraaien van onze huizen. Maar als je dit doet, zorg er dan voor dat je weet welke meststof het beste is voor jouw soort plant. Als je het antwoord hierop niet weet, doe dan online onderzoek. Of ga naar een plantenkwekerij en vraag het de experts.

Verpot ze indien nodig

Wanneer je de planten bemest, moet je ze verpotten. Dit betekent dat je de grond vervangt en ze in een nieuwe, en bij voorkeur, grotere pot zet. Houd er echter rekening mee dat het proces van bemesten en verpotten niet zo eenvoudig is als het lijkt. Praat dus eerst met een expert voordat je het doet. Of, als je er geen kunt vinden, zoek dan naar video's van experts op YouTube.

Geef ze een douche

Als je plant niet verpot hoeft te worden, kun je begin januari je plant een douche geven. Alle planten houden van douchen - geloof het of niet. Zet je plant dus in de gootsteen of, als hij groter is, in bad en spoel hem af. Gebruik natuurlijk niet te warm of te koud water. Gebruik natuurlijk niet te warm of te koud water. Ga altijd voor iets warms.

Geef iemand de kamerplant cadeau

Misschien is een van de beste manieren om National Houseplant Appreciation Day te eren wel het geven van een plant aan je geliefde. Of om een plant te geven aan een familielid, vriend, collega of zelfs aan die vervelende buurman met wie je de strijdbijl wilt begraven.

Waarom zijn kamerplanten goed voor je?

Kamerplanten hebben veel voordelen! Laten we eens een paar van de belangrijkste opnoemen.

Productiviteitsstimulans

Wist je dat planten de kracht hebben om ons 's ochtends uit bed te krijgen? Hun groene kleur en de zuivere lucht die ze verspreiden, zijn een geweldige productiviteitsboost. Daarom hebben de meeste kantoren planten! En als ze geen planten hebben, verven ze de muren groen en plaatsen ze overal luchtzuiveraars.

Minder angst

Eenkleurige, lege en donkere huizen kunnen een tol eisen van onze geestelijke gezondheid. Als we omringd zijn door alles wat grijs is, voelen we ons vaak angstig. Gelukkig hebben planten veel voordelen voor de geestelijke gezondheid, vooral tijdens de wintermaanden wanneer het buiten net zo somber is. Dus, Verrijk je huis met wat groen en zeg vaarwel tegen angsten.

Minder luchtvervuiling

Zoals eerder vermeld, planten zijn degenen die kooldioxide omzetten in zuurstof! Ze dienen dus niet alleen als decor, maar geven ons ook de lucht die we nodig hebben om te ademen. Bovendien is kooldioxide een gas dat schadelijk is voor onze planeet. En omdat planten dit gas kwijtraken, helpen ze ons om minder luchtvervuiling te hebben.

Hogere luchtvochtigheid

Een afbeelding van een kamer vol planten.

Het laatste, maar zeker niet het minste voordeel van je nieuwe kamerplant (of van al je oude kamerplanten) is een hogere luchtvochtigheid. Dit kan zeer heilzaam zijn voor onze huid en ademhalingsorganen. Sommige kamerplanten produceren voldoende luchtvochtigheid om mensen te helpen met hun snurkproblemen.

Conclusie

Zoals je hebt gezien, zijn er veel dingen die je kunt doen om Nationale Kamerplantendag te vieren. Dus doe ze allemaal. Of doe er maar één van. Het belangrijkste is dat je weet en begrijpt waarom planten zo belangrijk zijn voor ons allemaal. Deel dat belang met de mensen om je heen en als we allemaal ons best doen om planten te planten en voor planten te zorgen, wordt deze wereld een betere plek.

Opmerkingen (0)

Er zijn nog geen reacties

Over de auteur

Anđela Rajković
Als CPD-gecertificeerd slaapadviseur en ervaren slaapliefhebber vind ik het erg leuk om mijn kennis over te brengen aan onze lezers - bij voorkeur aan degenen die van slapen houden. Met een achtergrond in de Engelse taal en literatuur en een liefde voor onderzoek, ben ik altijd op zoek naar nieuwe manieren om de nieuwste slaapwetenschap en bedgerelateerde bevindingen te delen. En als ik niet in contact sta met mijn lezers, kun je me vinden terwijl ik de natuur verken, of, nou ja, me oprol in bed.
Verwante berichten

Artikelen die u niet wilt missen

kust-slaapkamer-ideeën
20 mei 2024

Kust Slaapkamer Ideeën

Kustslaapkamers zijn open voor interpretatie omdat je er verschillende routes voor kunt nemen. Het meest voorkomende thema is het gebruik van licht en ...
Slaapkamer met houten bed met marineblauwe en gele stoffering.
20 mei 2024

Geweldige slaapkamerideeën voor jongens

We hebben geprobeerd het terug te brengen tot acht ontwerpideeën die je kunnen helpen bij je missie om een geweldige tienerkamers te creëren.
Mis het niet!
Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...
[instagram-feed feed=1]
Knop Sluiten

Mis het niet!

Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...

Door dit formulier te verzenden, meldt u zich aan voor onze mailinglijsten.
Bekijk onze privacybeleid.

Dit veld is voor validatiedoeleinden en moet ongewijzigd blijven.

nl_NLNederlands