Koptekst hamburger open
Logo zoeken

Spring naar

Momenteel aan het bekijken:

Hoe kan ik een matrasmatras wassen en nieuw maken?

beeld van onze schrijver Filip Maric

Geschreven door Filip

Slaap Adviseur

Uitgelichte afbeelding van hoe je een matrasmatras wast.

20 mei 2024 8 min lezen

Vandaag beantwoorden we de vraag "hoe was ik een matrasbeschermer?

Of het nu gaat om matrasbeschermers, matrasbeschermers of matras toppers, het is altijd een goed idee om je matras te beschermen tegen vlekken en de houdbaarheid te verlengen.

Maar het matras moet ook gereinigd worden! Vandaag bekijken we alle matrasonderleggers en bespreken we hoe je ze schoon kunt houden! Om te beginnen:

VEREIST VAARDIGHEIDSNIVEAU: 2/5.

VEREISTE WERKTIJD: 1-2 uur werk, 8+ uur om te voltooien.

GEREEDSCHAP/APPARATUUR DIE JE NODIG HEBT:

  • Vaccum
  • Sproeifles
  • Gebrande witte azijn
  • Citroensap
  • Reiniger op basis van enzymen
  • Water
  • Mild wasmiddel met laag schuimgehalte
  • Omlaag oplossing
  • Mild afwasmiddel
  • Wasmachine
  • Droogmachine.

Hoe vaak moet ik mijn matrasmatras wassen?

Laten we eerst de vraag beantwoorden hoe vaak u uw matrasmatras moet wassen. Hoewel ze niet in de frontlinie liggen (zoals je lakens), nemen ze toch veel vuil op. Je moet een matrasmat dus minstens één keer per jaar reinigen.

Het is echter veel beter om op veilig te spelen en dit elke 3-4 maanden te doen. En dit spreekt voor zich, maar als je iets op je matrasmat morst, maak het dan meteen schoon.

En het laatste scenario dat ik wil bespreken is als je allergieën hebt en/of met huisdieren leeft. In dit geval moet je zelf inschatten hoe vaak je last hebt van opvliegers en van daaruit verder gaan. In ernstige gevallen moet je je matrasmat misschien zelfs elke week wassen.

Moet ik het vaak wassen als ik huisdieren heb?

een afbeelding van een huisdier dat op een otty bed staat

Zoals ik al kort heb vermeld, betekent het hebben van huisdieren dat je je matrasmat vaker moet schoonmaken - dit geldt dubbel voor mensen met een allergie. Vooral als je huisdier verhaart en graag veel tijd met je doorbrengt in bed.

Maar zelfs iets schijnbaar onschuldigs als een hamster kan betekenen dat je hem vaker moet schoonmaken als je hem op je bed laat rondrennen - je weet immers nooit of de natuur hem heeft geroepen terwijl je niet keek.

Het reinigen van het matras beschermt niet alleen jou tegen het inademen van haren en dode huidcellen van huisdieren tijdens de nacht, maar ook je huisdier. Wees dus niet lui en houd het schoon.

Een katoenen matrasonderlegger reinigen

De eerste stap voor al deze verschillende matraskussens is het lezen van de reinigingsinstructies op het label. Niemand weet immers beter hoe een matrasmatras gereinigd moet worden dan degene die hem gemaakt heeft. En aangezien katoenen matraskussens bijzonder lastig zijn en meerdere keren per jaar moeten worden gereinigd, is dit informatie die u wilt hebben.

Nu dat uit de weg is, laten we eens kijken naar de meest algemene aanpak die je zou moeten hebben. Neem eerst een stofzuiger (bij voorkeur met het borstelhulpstuk) en verwijder eventueel vuil of klonten die op de matrasmat zijn gevallen.

Daarna gooi je het in de wasmachine, met warm of koud water en een mild wasmiddel. Nogmaals, raadpleeg het etiket op het product voor meer informatie.
Daarna, als het label het toelaat, in de droogtrommel op de laagste temperatuur. Het helpt ook om er rubberen droogballen bij te gooien om het matrasmatje luchtig te houden. Maar als je die niet hebt, werken tennisballen ook.

En als machinaal drogen geen optie is, laat het dan gewoon buiten aan de lucht drogen. Zorg er in elk geval voor dat elk deel van de matrasbeschermer volledig droog is voor je hem terug op de matras legt, zodat er zich geen schimmel kan ophopen.

Een matrasbeschermer met vinyl rug schoonmaken

vinyl, dat vaak gebruikt wordt voor matrasbeschermers, heeft meestal een waterdicht membraan en kan dus gewoon worden afgeveegd. Bij matrasbeschermers met een vinyl achterkant is dat echter maar de helft van het verhaal, want er komt ook katoen aan te pas.

Controleer dus eerst of je het in de wasmachine kunt wassen. De meeste matraskussens met vinyl achterkant kunnen in de wasmachine, maar het kan nooit kwaad om het zeker te weten. Gebruik koud of warm water, zet de wasmachine op een zacht programma en gebruik een mild wasmiddel.

En net als bij katoenen matraskussens geldt ook hier dat je het, indien mogelijk, in de droogtrommel gooit op een laag vuurtje en er droger/tennisballen in gooit, zodat het matras zijn pluisjes behoudt. Zo niet, droog het dan buiten of leg het op een schoon oppervlak in huis met goede ventilatie en draai het om de paar uur om zodat het gelijkmatig droogt.

Hoe dan ook, je wilt eerst de vinylkant drogen en dan omdraaien om de katoenen kant te drogen. En als je zeker weet dat alles helemaal droog is, kun je het terug op het bed leggen.

Een schuimrubberen matrasmat reinigen

Traagschuimmatrassen zijn verreweg het moeilijkst te reinigen. In tegenstelling tot de vorige twee items kun je een matrasmatras van traagschuim niet gewoon in de wasmachine gooien, omdat het schuim dan onherstelbaar beschadigd zou raken. Sommige mensen raden zelfs aan om je schuimrubberen matrasmatras weg te gooien en een nieuwe te kopen als hij te vuil wordt.

Maar als je het zou schoonmaken, ziet het proces er als volgt uit. Eerst stofzuig je het schuimrubberen matras en verwijder je alle vuildeeltjes die zich aan weerszijden van het matras hebben gevormd. Daarna kun je het beste de matras ter plekke schoonmaken. Gebruik hiervoor een enzymhoudend schoonmaakmiddel en begin aan de buitenkant van de vlek en werk er in cirkels naartoe. Als je geen enzymhoudend schoonmaakmiddel bij de hand hebt, kun je ook een oplossing gebruiken van een gelijk deel water, gedestilleerde witte azijn en citroensap.

Laat de oplossing of het enzymhoudende reinigingsmiddel ongeveer twintig minuten inwerken en gebruik dan een natte spons om de matras voorzichtig schoon te maken. Dep de schuimrubberen matrasmat ten slotte met een schone doek of handdoek tot hij droog is.
En als spotreiniging niet mogelijk is en het hele oppervlak een grondiger reiniging nodig heeft, herhaal je het proces, spoel je het lichtjes af met een handdouchekop en laat je het aan de lucht drogen. Je kunt ook een andere oplossing gebruiken - één deel mild, weinig schuimend wasmiddel op twee delen water en dan schoonmaken op de beschreven manier.

Een matrasmatras van eierkrat schoonmaken

Matrassen van eierkratten zijn ideale schuilplaatsen voor kruimels en huisstofmijt. De meest voor de hand liggende eerste stap is dus om beide zijden van de matrasmatras te stofzuigen. Je kunt ook alle vulling van het matras verwijderen en ongewenst vuil en kruimels er gewoon afschudden.

Maar als er vlekken op komen, dan moet je het reinigen zoals bij een schuimmatras - dat kan dus wat meer werk zijn. Maar misschien heb je geluk, want sommige fabrikanten maken matraskussens van eierkratten die stevig genoeg zijn om in de wasmachine te wassen. Als je geluk hebt, kun je een commerciële of grote wasmachine gebruiken, die je op een fijnwasprogramma zet en een mild wasmiddel gebruikt om de klus te klaren.

Als dit niet het geval is, kunt u dezelfde methode gebruiken als bij schuimrubberen matrasbeschermers - zorg ervoor dat u dept en gebruik ofwel de oplossing van gelijke delen water, gedistilleerde witte azijn en citroensap of het enzymhoudende reinigingsmiddel.

Een donzen matras reinigen

De eerste twee stappen om een donzen matrasmatras schoon te maken zijn dezelfde als bij alle andere matrassen. Gebruik een stofzuiger om kruimels of vuil te verwijderen en kijk op het wasetiket of het in de wasmachine kan.

Als de donzen matrasmatras in de machine kan worden gewassen, controleer hem dan eerst op scheuren (zodat je niet eindigt met veren en gebruik dan een voorlader, zet deze op een fijnwasprogramma met koud water en een weinig schuimend wasmiddel of een speciale donsreiniger.

En als er vlekken op het matje zitten, kun je ze het beste voor het wassen inwrijven met wat wasmiddel of donsreiniger, zodat ze er gemakkelijker uitkomen. Zorg ervoor dat je de oplossing zo'n 20 minuten laat inwerken en alles is in orde.

En als het gaat om het drogen van de mat, is de gebruikelijke tactiek om de droger op een lage warmtestand te zetten en er droger/tennisballen in te gooien voldoende. Zorg er echter ook voor dat je de mat om het kwartier of zo uit de droger haalt om hem op te schuimen en eventuele klonters te verwijderen.

Stappen voor het reinigen van een matrasmatras

Laten we de basisstappen nog een keer doornemen, zodat we allemaal op dezelfde pagina zitten. En om het nog eens te herhalen: kijk altijd op het verzorgingslabel om te zien of deze methoden van toepassing zijn op jouw product.

Verwijder het matje van het bed

matrasbeschermers

Je wilt niet het risico lopen dat er wasmiddel of schoonmaakmiddel op je matras terechtkomt, dus je kunt het het beste afdoen voordat je begint met schoonmaken.

De pad stofzuigen

een afbeelding van het reinigen van een matras topper met een stofzuiger

Ongeacht of je een wasmachine gebruikt of gewoon ter plekke schoonmaakt, wil je eerst alle kruimels, stofmijt of vuil verwijderen. En vergeet niet beide zijden van de matrasmat te stofzuigen.

Geurtjes verwijderen

een lepel zuiveringszout op een houten tafel

Als je matrasmatras gloednieuw is, moet je niet raar opkijken als hij een beetje vreemd ruikt. Vooral als er schuim in verwerkt is. Maak je geen zorgen en laat het gewoon in een goed geventileerde kamer liggen. Als je hem echter al een tijdje hebt, moet je de bron direct aanpakken.

Zuiveringszout over het matrasmatras strooien, een paar uur laten zitten en dan opzuigen is de eenvoudigste manier om van nare geurtjes af te komen. Je kunt ook een kom met azijn in dezelfde kamer laten staan zodat het wat van de nare geurtjes absorbeert.

Als dat niet werkt, moet je de pad helemaal schoonmaken of zelfs vervangen door een nieuwe.

Vlekken verwijderen

Een afbeelding van een bevlekt matras

Als het gaat om het verwijderen van vlekkenHet is altijd goed om een spons met een mild schoonmaakmiddel of een reinigingsoplossing te gebruiken en over het aangetaste gebied te wrijven.

Zorg ervoor dat je van de buitenkant van de vlek naar binnen gaat, zodat de vlek zich niet verspreidt. Hierna kun je de hele mat in de wasmachine wassen of het proces herhalen en de vlek beetje bij beetje schoonmaken.

Besprenkel de pad met een reinigingsoplossing

een afbeelding van een man die een matras schoonmaakt

Als de mat niet in de wasmachine kan, kun je het beste de hele mat besprenkelen met een reinigingsoplossing, dit ongeveer 20 minuten laten zitten en met een spons de oplossing met lichte likjes verwijderen of de mat uitwrijven als deze duurzamer is.

Spoel de pad af en laat hem aan de lucht drogen

een afbeelding van een man die een matrasbeschermer schoonmaakt met azijn

Gebruik tot slot een handdoek om overtollig vocht te verwijderen of laat het aan de lucht drogen. Als je de mat aan de lucht laat drogen, zorg er dan voor dat hij gelijkmatig droogt, dus draai hem ongeveer elke twintig minuten om. En als je de mat niet aan een waslijn kunt hangen, leg hem dan op een schoon, plat oppervlak in een goed geventileerde kamer.

Wat is het verschil tussen matrasbeschermers, matrasbeschermers en matrastoppers?

Als je op het internet rondkijkt, zie je misschien dat deze drie termen in een gelijkaardige context worden gebruikt. Misschien heb je zelfs gelezen "hoe maak ik een matrasbeschermer schoon" en vraag je je nu af of je hetzelfde advies kunt gebruiken voor je matrasbeschermer.

Kortom, een matrasonderlegger, een matrasbeschermer en een matras topper hebben allemaal een vergelijkbare functie. Ze voegen allemaal wat zachtheid toe aan je matras en beschermen het tegen vlekken en vuil. Houd echter rekening met een paar dingen.

Een matrastopper is over het algemeen veel dikker dan een matrasonderlegger en kan door zijn formaat zelden in de wasmachine. Hij is echter veel zachter dan een matrasonderlegger. En matrasbeschermers zijn meestal dun, maar zijn meer gericht op het beschermen van de matras tegen vlekken dan op het toevoegen van comfort.

Hoewel ze allemaal erg op elkaar lijken en bepaalde schoonmaaktips op alle drie van toepassing zijn, is het geen one size fits all. Kijk altijd naar het onderhoudsetiket en zorg ervoor dat je de juiste aanpak kiest.

Gerelateerd lezen:

Conclusie

Nu alles gezegd is, hoop ik dat deze reinigingsmethoden je geholpen hebben en dat je matras zo goed als nieuw is! Zo niet, maak je dan geen zorgen - misschien is dit juist een kans om een nog betere, nieuwe matrasmatras te kopen. En wees gerust, de Slaapadviseurs staan klaar om je te helpen de allerbeste uit te zoeken!

Aanbevolen lectuur:

Opmerkingen (0)

Er zijn nog geen reacties

Verwante berichten

Meer richtlijnen voor een goede nachtrust

Uitgelichte afbeelding van Moderne bedden
19 mei 2024

Moderne bedden 101

Net als voor andere materialen, werd er een grote verscheidenheid gebruikt voor het maken van bedframes en afwerkingen. Leer, met zijn rijke en luxueuze uitstraling, vond zijn ...
hoe sneller in slaap vallen
20 mei 2024

Hoe je sneller in slaap valt met deze 7 trucs

We kijken vaak een hele serie op één avond of zitten tot laat in de avond naar de computer te staren. Sommigen hebben dringend...
Mis het niet!
Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...
[instagram-feed feed=1]
Knop Sluiten

Mis het niet!

Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...

Door dit formulier te verzenden, meldt u zich aan voor onze mailinglijsten.
Bekijk onze privacybeleid.

Dit veld is voor validatiedoeleinden en moet ongewijzigd blijven.

nl_NLNederlands