Koptekst hamburger open
Logo zoeken

Spring naar

Momenteel aan het bekijken:

Hoe je bewegingsoverdracht in bed kunt verminderen en goed kunt slapen

een profielafbeelding van TSA-auteur Alex

Geschreven door Alex Petrović

Gecertificeerd slaapadviseur

Uitgelichte afbeelding van hoe je bewegingsoverdracht in bed kunt verminderen.

19 mei 2024 5 min lezen

Vandaag behandelen we de vraag hoe je bewegingsoverdracht in bed kunt verminderen. Want zoals we allemaal weten, kan slapen met je geliefde, hoe mooi ook, ook leiden tot ernstige stress en verminderde slaapkwaliteit als je elkaar per ongeluk wakker blijft maken.

Je hoeft je echter geen zorgen te maken. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om de bewegingen van je partner onmerkbaar te maken. Ze zullen ervoor zorgen dat jullie allebei een goede nachtrust hebben. De juiste bewegingsisolatie zorgt er namelijk voor dat jouw kant van het bed ongestoord blijft, zelfs als je partner 's nachts woelt en draait.

Daarom zijn hier een paar dingen die je persoonlijk kunt proberen om bewegingsoverdracht in bed te verminderen. Op die manier heb je de beste nachtrust nog een keer.

Koop een traagschuim matras

een handgeperste Inofia traagschuim matras topper

In termen van bewegingsisolatie, Geen enkel ander bedtype kan zich meten met alle schuimmatrassen. Dat komt omdat traagschuimmatrassen een zacht slaapoppervlak bieden. Je kunt erin wegzakken terwijl je slaapt, omdat het zich bij aanraking aanpast aan je lichaam.

Dit betekent dat de andere kant van het bed vrijwel onaangeroerd blijft, ongeacht de hoeveelheid woelen en draaien. Bovendien zijn traagschuimmatrassen extreem comfortabel en kunnen ze ook de slaap van je partner verbeteren.

Matrassen van traagschuim hebben echter ook hun gebreken. Zo hebben ze niet altijd de beste temperatuurregeling. Dit betekent dat als u of uw partner warme slapers zijn of graag knuffelen tijdens de nacht, u snel oververhit kunt raken.

Dat is natuurlijk niet altijd het geval. Doe dus goed onderzoek. Voorkom dat je in een situatie terechtkomt waarin je het probleem van bewegingsoverdracht vervangt door een probleem van oververhitting. En als je je afvraagt welke schuimrubberen matrassen het beste zijn, dan hebben we dat voor je geregeld!

Koop een hybride matras

een afbeelding van een man die op een Vesgantti Pro Hybrid matras drukt

Hybride matrassen bieden dezelfde voordelen als de meeste schuimmatrassen, maar zijn over het algemeen een iets veiligere optie. Net als schuimmatrassen bieden hybride matrassen een laag traagschuim die zich aanpast aan je lichaam en je bewegingen isoleert aan jouw kant van het bed.

Bovendien hebben hybride matrassen ook de neiging om wat gevarieerder te zijn. Bijvoorbeeld, hybride matrassen hebben verschillende veringen, verentypes, schuimtypes en vulmaterialen - die allemaal de mate van bewegingsoverdracht kunnen beïnvloeden. die je 's nachts ervaart.

Je kunt dus kiezen voor een hybride matras met een zachte maar ademende traagschuimhoes en een boxspring die gespecialiseerd is in bewegingsisolatie. Op die manier krijg je het beste van zowel binnenveringmatrassen als traagschuimmatrassen! En als u op zoek bent naar een snelle selectie van de beste hybride matrassenBekijk onze lijst.

Hoe de overdracht van beweging in bed te verminderen - latex matras

Een afbeelding van Silentnight Mirapocket Latex 1400 2-lades Divan Bed

Net als in de vorige twee voorbeelden, latex matrassen bieden bewegingsisolatie waardoor jouw kant van het bed volledig gescheiden aanvoelt van de kant van je partner.

Dit komt omdat latex matrassen heel zacht zijn, waardoor je in de matras kunt wegzakken en zich voortdurend aan je lichaam aanpast. Latex matrassen zijn zelfs beter op dit gebied dan traagschuim matrassen.

Hoewel traagschuim matrasmaterialen erg sponsachtig en zacht zijn, bieden ze meestal aanvankelijk weerstand. Het duurt even voordat het traagschuim zich aanpast aan je lichaamsvorm en het kan zelfs stevig zijn als je er voor het eerst op slaapt.

Latex reageert daarentegen zeer snel en zelfs je eerste dutje is merkbaar comfortabel. Dit is ook de reden waarom latex matrasmaterialen iets betere bewegingsisolatie bieden. Je moet er wel rekening mee houden dat latex matrassen vrij duur zijn, vooral als je wilt dat het vulmateriaal natuurlijk latex is.

Koop een luchtbed

Een afbeelding van een luchtbed.

Als je de woorden "luchtmatras" leest en denkt aan zo'n goedkoop opblaasbaar matras dat je gebruikt om te relaxen in het zwembad, dan lijkt deze suggestie misschien wat vreemd. Luchtmatrassen zijn immers notoir slecht als het gaat om bewegingsoverdracht.

Het zal je echter verbazen hoe ver luchtmatrassen zijn gekomen. Hoogwaardige luchtbedden zijn gemaakt met een aanpassingsvermogen waar maar weinig matrassen tegenop kunnen.

Luchtmatrassen met twee kamers bieden u en uw partner bijvoorbeeld de mogelijkheid om onafhankelijk van elkaar uw kant van het bed te kiezen. Als uw partner van een steviger slaapoppervlak houdt terwijl u graag op een wolk slaapt, dan is dat mogelijk met deze matrassen.

En als je nog verder in de prijsklasse gaat, vind je een aantal briljante ontwerpen. Bepaalde luchtmatrassen met twee kamers verminderen niet alleen de bewegingsoverdracht, maar bieden ook realtime aanpassingen tijdens de nacht. Dit betekent dat de matras zich gedurende de nacht aanpast aan uw bewegingen, zodat u altijd de meest optimale ondersteuning krijgt.

Hoe de overdracht van beweging in bed te verminderen - binnenste spiraalmatras

een Silentnight miracoil ortho matras in een slaapkamer

Als het op bewegingsoverdracht aankomt, zijn veren over het algemeen je vijand. Dat zou je tenminste denken. Er zijn echter een paar verschillende soorten boxsprings die misschien wel de perfecte keuze voor jou zijn.

Het probleem met de meeste traditionele binnenveringmatrassen is dat elke beweging wordt overgebracht van de ene veer naar de andere, waardoor de hele matras wiebelig aanvoelt. Dat komt omdat de meeste bedden (vooral oudere) een boxspring uit één stuk hebben.

Nieuwere matrassen hebben echter twee aparte boxsprings, zodat de beweging van de ene de andere niet beïnvloedt. Dit is echt een gemakkelijke manier om bewegingsoverdracht in bed te minimaliseren. Maar dat is niet de enige optie als je kijkt naar binnenveringmatrassen.

Je kunt altijd een binnenveringmatras met opgerolde spoelen. Dit betekent in feite dat de spiralen individueel omwikkeld zijn, waardoor de onderlinge bewegingsoverdracht geminimaliseerd wordt. Deze matrassen met pocketveren bieden niet alleen de bewegingsisolatie die u zoekt, maar ze bieden ook de ondersteuning die u verwacht van een typische matras met veren.

Koop een multisprung matras

Tennyson 4000 Pocketvering Orthopedisch Matras declaratielabel

Aangezien we het al hebben over kingsize boxsprings en dergelijke, is het de moeite waard om te vermelden multisprung matrassen ook. Ook bekend als "niet-oprolbare matrassen", Deze matrassen zijn gemaakt met het oog op bewegingsisolatie.

In tegenstelling tot de vorige voorbeelden maakt deze matras geen gebruik van meervoudige boxsprings of speciale spiraalsoorten. Het geheim van het succes zit hem alleen in hoe de veren zelf geplaatst zijn.

Bij sommige matrassen met veren liggen de veren horizontaal, wat betekent dat elke beweging zich als een golf door de veren kan verplaatsen en je partner ruw wakker kan schudden. Dit komt doordat de veren van nature naar links of rechts buigen, waardoor het hele bed wiebelt.

Bij "no roll together matrassen" zijn de veren echter verticaal geplaatst. Dit betekent dat de "golven" van het omdraaien in je slaap beperkt blijven tot jouw kant van het bed. Dit is natuurlijk niet zo'n goede oplossing als gewoon verschillende boxsprings, maar het kan op de lange termijn wel een merkbaar verschil maken.

Hoe de overdracht van beweging in bed te verminderen - matras topper

Als het kopen van een compleet nieuw matras een beetje te ontmoedigend lijkt, dan is een matras topper waarschijnlijk de beste oplossing.

Je moet echter voorzichtig zijn met de matrastopper die je koopt. Zorg er vooral voor dat je een topper koopt die meer dan 9 cm dik is. Dit is omdat toppers over het algemeen comfort toevoegen aan de matras in plaats van ondersteuning, dus het moet een van de dikkere modellen zijn om de bewegingsoverdracht te beïnvloeden.

Het is ook belangrijk om de matrastypes te onthouden en de juiste topper te kiezen. Als je bijvoorbeeld al een schuimmatras hebt, zal een schuimtopper niet veel helpen op het gebied van bewegingsisolatie. De meeste matrassen met een binnenvering hebben echter baat bij extra schuimlagen.

Ten tweede, denk aan het type topper en de gebruikte materialen. Net als bij matrassen wil je een traagschuim topper of een topper gemaakt van latex. Je kunt ook kiezen voor een verentopper (vooral als je wat extra drukontlasting wilt), maar zorg er dan wel voor dat ze pocketspiralen hebben.

Koop een ander bedframe

een beeld van Dunelm Monaco Pine Bedframe

Bedframes spelen ook een veel belangrijkere rol dan mensen denken. Ze vormen immers het ondersteuningssysteem van je matras.

Als je dus een heel oud bedframe hebt, kan dat de reden zijn van je slechte bewegingsisolatie. Vooral als het bedframe bouten en moeren gebruikt en gemaakt is van hout. Dit komt omdat houten bedframes nogal onderhevig zijn aan slijtage en vaak instabiel en wiebelig worden.

Als je dus het gevoel hebt dat het bed zelf beweegt wanneer je slapende partner zich omdraait, dan ligt dat niet alleen aan de matras. Want geen enkele goede bewegingsisolatie van de matras kan het schommelen van het hele bed compenseren.

De meest praktische oplossing hiervoor is om een compleet nieuw bed kopen frame. En als je je bed toekomstbestendig wilt maken en de bewegingsisolatie wilt verbeteren, raden we je een bedframe met lattenbodem aan.

In tegenstelling tot het massieve hout dat gebruikt wordt voor typische bedbodems, zijn lattenbodems gemaakt van flexibel hout dat licht gebogen is. Dit biedt veel bewegingsisolatie omdat de latten met de matras meebewegen in plaats van ertegen te duwen. Dit is vooral handig als je matras van nature veerkrachtig is en je partner een lichte slaper is.

Gescheiden bedden hebben

Een afbeelding van een man die op de rand van zijn bed zit.

Dit klinkt misschien een beetje hard, maar het garandeert wel resultaat. Je voelt je partner immers niet bewegen als hij of zij in een volledig gescheiden bed ligt. Deze methode biedt dus per definitie de beste bewegingsisolatie.

Het idee om in verschillende bedden te slapen zal sommige mensen echter niet aanspreken. Het zijn tenslotte nog steeds je dierbaren, hoeveel ze 's nachts ook bewegen. Maar maak je geen zorgen, ook daar is een oplossing voor.

Iets simpels als een kingsize bedframe en twee twin xl matrassen kan al je problemen oplossen. Niet alleen zal er zo goed als geen bewegingsoverdracht zijn, maar je kunt zelfs verschillende matrastypes nemen voor het geval je verschillende voorkeuren hebt.

En als je je zorgen maakt over de spleet tussen de matrassen, weet dan dat we ook daar voor zorgen. Met matrasbruggen (of matraswiggen) kun je de twee matrassen laten aanvoelen als één matras, terwijl het ook onmogelijk wordt om beweging over te brengen. Echt een win-win situatie voor iedereen.

Verbeter de kwaliteit van je slaap

Een beeld van een jonge en mooie vrouw die alleen slaapt.

Hoewel het gemakkelijker is om de matras of het bed de schuld te geven, is er altijd iets wat we zelf kunnen doen om ook beter te slapen. En beter slapen betekent minder snel wakker worden als je partner beweegt.

Het is bijvoorbeeld heel normaal om verschillende slaapschema's te hebben, maar je kunt altijd proberen om je partner een voorsprong te geven bij het inslapen als hij of zij een lichte slaper is. En als je goed slaapt, heb je minder kans om 's nachts te woelen en te draaien, wat net zo belangrijk is.

Lichte slapers moeten vooral kijken naar het verbeteren van hun slaapkwaliteit, want hoe goed een matras ook is in het isoleren van beweging, het kan niet al uw problemen wegnemen. Kijk dus eens naar manieren om je slaapkwaliteit te verbeteren.

Conclusie

In het algemeen is het begrijpen van bewegingsisolatie de eerste stap op weg naar een betere slaap voor jou en je partner. Of het nu gaat om een matras die bewegingen kan opvangen of een flexibeler bedframe, er zijn altijd stappen die je kunt nemen om een rustgevende nachtrust te garanderen. Hopelijk is een van de methoden die we hebben beschreven het antwoord waar je naar op zoek was.

Je moet altijd naar een dokter gaan als je pijn hebt. Hij of zij kan je pijnstillers of crèmes aanraden. Je kunt ook professioneel medisch advies krijgen om bepaalde soorten massagetherapie te proberen of een fysiotherapeut bezoeken om te werken aan je ischias verbeteren en zo de slaapkwaliteit bevorderen.

Opmerkingen (0)

Er zijn nog geen reacties

Over de auteur

Alex Petrović
Slaap Consultant
A CPD gecertificeerd slaapadviseur met meer dan 2000 uur onderzoek naar alle verschillende manieren waarop we een goede nachtrust kunnen krijgen. Als voormalig slapeloze weet ik hoe moeilijk het leven kan zijn zonder nachtelijk herstel en ik vind het geweldig dat ik alles wat ik heb geleerd met jullie kan delen. Hopelijk kunnen we allemaal rustig slapen!
Verwante berichten

Meer richtlijnen voor een goede nachtrust

Aanbevolen afbeelding voor Hoe je slaap te verbeteren na het drinken
20 mei 2024

Hoe je je slaap kunt verbeteren na dagenlang drinken

Wat alcohol en slaap betreft, is iedereen anders. We kunnen dus niet garanderen dat deze tips voor iedereen zullen werken, maar ze...
Aanbevolen afbeelding voor Hoe slaap ik in een auto?
20 mei 2024

Hoe slapen in een auto?

En dit zijn onze favorieten: Subaru Outback vertegenwoordigt de nieuwe generatie. Hij biedt je ruime achterbanken die volledig kunnen worden...
Mis het niet!
Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...
[instagram-feed feed=1]
Knop Sluiten

Mis het niet!

Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...

Door dit formulier te verzenden, meldt u zich aan voor onze mailinglijsten.
Bekijk onze privacybeleid.

Dit veld is voor validatiedoeleinden en moet ongewijzigd blijven.

nl_NLNederlands