Koptekst hamburger open
Logo zoeken

Spring naar

Momenteel aan het bekijken:

Dekbed TOG Gids - Zo vindt u uw ideale dekbed

een profielafbeelding van TSA-auteur Alex

Geschreven door Alex Petrović

Slaap Consultant

TSA presentator met dekbed

19 mei 2024 11 min lezen

In deze TOG-gids voor dekbedden bespreken we wat de TOG-waarde van een dekbed eigenlijk betekent en welke dekbedden je comfortabel houden in welk seizoen of bij welke temperatuur.

In tegenstelling tot een matras of een kussen is het vermogen van een dekbed om je op een comfortabele temperatuur te houden het #1 verkoopargument. Daarom staat er bij elk dekbed ergens op de pagina een TOG-waarde vermeld. Als je echter niet echt weet wat een dekbed TOG is, is deze informatie niet erg nuttig.

Daarom hebben we een dekbed TOG gids gemaakt die je alle informatie geeft die je nodig hebt om het perfecte dekbed te vinden dat je comfortabel houdt. Eerst bespreken we de TOG-classificatie, dan welke TOG-classificaties voor welk seizoen gelden en we sluiten af met enkele andere belangrijke factoren (zoals dekbedden voor alle seizoenen en hoe dekbedovertrekken de temperatuurregeling beïnvloeden).

Zonder verder oponthoud, laten we beginnen!

Wat is een dekbed TOG - TL;DR

Om een korte samenvatting te geven: TOG staat voor "Thermal Overall Grade" en het beschrijft eigenlijk gewoon hoe warm het dekbed is. Of, om precies te zijn, hoe goed het is om je lichaamstemperatuur onder het dekbed te houden en niet naar buiten te laten sijpelen.

Over het algemeen gaan TOG-classificaties van 1 tot 15, maar je kunt ook dekbedden vinden met een TOG-classificatie van 16,5.

Zomerdekbedden - waar moet je op letten

Dekbed's 10,5 + 4,5 TOG beoordeling

Zoals we al zeiden, wil je tijdens de warmere zomermaanden meestal een dekbed met een vrij lage TOG. Hoewel de schaal technisch gezien begint bij 1, is het meestal zo, vind je meestal zomerdekbedden met een TOG-waarde van 4,5.

En dat zou meer dan genoeg moeten zijn om het je comfortabel te maken in de zomer! Zorg er wel voor dat je je zomerdekbed combineert met de juiste dekbedovertrekken. De overtrekken komen namelijk in direct contact met je huid en als ze te dicht of benauwd zijn, kan het dekbed zelf veel warmer aanvoelen dan zou moeten.

Maar als zelfs een lichter dekbed een beetje te benauwd aanvoelt, kun je jezelf ook gewoon bedekken met de overtrekken en het dekbedinzetstuk er helemaal uithalen. Denk er wel aan dat je dit alleen moet doen als het 's nachts erg warm is.

En als je dekbedden wilt vinden die over het algemeen goed zijn voor warme slapers, kun je hier enkele van onze favorieten bekijken.

Lente- en herfstdekbedden - waar moet je op letten?

Als het gaat om iets koudere en frissere nachten, wil je meestal een medium dekbed TOG. En vaker wel dan niet, Met een TOG-waarde van 10,5 voor dekbedden moet het comfortabel blijven.. Als je een warme slaper bent, kun je het beste een 10,5 TOG dekbed zoeken met een zeer ademende tijk.

Zoals we al eerder zeiden, maakt dit het dekbed net iets koeler zonder de warmte van de vulling van het dekbed teniet te doen. Aan de andere kant, als je het 's nachts koud hebt (zelfs tijdens warmere nachten), wil je een tijk die warme lucht vasthoudt.

Het is ook de moeite waard om op te merken dat 10.5 TOG dekbedden vallen vaak onder de categorie all-season dekbedden.. Dit is echter niet altijd het geval. Weet dus dat deze twee termen niet altijd hetzelfde betekenen en we zullen later bespreken wat je nog meer kunt verwachten van dekbedden voor alle seizoenen.

Winterdekbedden - waar moet je op letten

Een afbeelding van Een man bedekt met Slumberdown Climate Control dekbed.

Hoe hoger de TOG-waarde, hoe warmer het dekbed. Daarom beginnen winterdekbedden meestal bij 13,5 TOG. Je kunt echter een nog warmer dekbed vinden als je ernaar op zoek bent - zoals een 15 of zelfs een 16,5 TOG.

Over het algemeen zijn winterdekbedden vrij eenvoudig. Omdat zelfs warme slapers in de winter zelden last hebben van oververhitting, wil je gewoon een zo warm mogelijk dekbed. Dus hoe kouder het wordt, hoe hoger de TOG zou moeten zijn.

En zelfs de vulling van het dekbed is meer afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Immers, als je het gevoel van een 15 TOG synthetisch dekbed verkiest boven een 15 TOG wollen dekbed, is er geen reden om daar niet voor te gaan. We zullen later echter dieper ingaan op de vullingen van dekbedden.

En je kunt onze favoriete winterdekbedden hier bekijken.

Wat is een all-season dekbed?

Om dit deel af te ronden, willen we het hebben over dekbedden voor alle seizoenen, omdat we ze al een paar keer hebben genoemd. Het uitgangspunt van een all-season dekbed is dat je ze het hele jaar door kunt gebruiken en comfortabel kunt blijven.

Klinkt ideaal, nietwaar?

Het is echter belangrijk om te weten hoe dit precies werkt. Ten eerste, zoals we al zeiden in de herfst/voorjaar-sectie, veel all-season dekbedden hebben een TOG-waarde van 10,5. Dit betekent dat ze niet te warm of te warm zijn. Bovendien hebben de meeste all-season dekbedden vullingen die helpen je temperatuur te reguleren, zoals wol of speciaal behandelde microvezel.

En voor sommige mensen doen deze all-season dekbedden wat ze moeten doen. Maar anderen geven misschien de voorkeur aan de "andere soort" all-season dekbedden. Deze andere soort heeft twee aparte dekbedden die gecombineerd kunnen worden als dat nodig is.. Een all-season dekbed kan bijvoorbeeld bestaan uit een 4,5 TOG en een 9 TOG dekbed. U gebruikt de 4,5 TOG voor de zomer, de 9 voor de herfst/voorjaar en combineert de 2 tot een 13,5 TOG winterdekbed.

En als je een kijkje neemt in onze lijst met de beste all-season dekbedden, zul je zien dat beide groepen redelijk populair zijn.

Welke invloed hebben de vullingen van dekbedden op de TOG-waarde?

Een afbeelding van Silentnight winternachten dekbed opgerold.

Op zoek naar het perfecte dekbed, het is belangrijk om te weten welke vullingen van dekbedden geschikt zijn voor jou. Want ook al is de TOG-classificatie #1 als het gaat om het regelen van je lichaamstemperatuur, toch wil je ook een behaaglijk dekbed.

En als je het verschil weet tussen synthetische dekbedden en natuurlijke dekbedden, kun je gemakkelijker bepalen welk dekbed perfect voor je is. Laten we snel de populairste vullingen voor dekbedden doornemen en kijken wat ze te bieden hebben.

Donzen en veren dekbedden

Donzen en veren dekbedden zijn de het populairst als het gaat om winterdekbedden. Dus als je op zoek bent naar een dekbed met een hogere TOG, zul je deze vulling waarschijnlijk vaak tegenkomen. En dat komt omdat zowel veren als dons goede isolatoren en kan je zelfs tijdens zeer koude nachten warm houden.

Maar van de twee is dons absoluut de belangrijkste factor. Dit komt omdat, net als bij vogels, een donzen vulling is beter in staat om lucht vast te houden en een hogere temperatuur te handhaven. Dus een winterdekbed met een 90/10 verdeling van dekbed en veren zal doorgaans een stuk warmer zijn dan een dekbed met een 50/50 verdeling.

En dit geldt niet alleen voor winterdekbedden! We zien dat hoogwaardige slaapzakken vaak dons gebruiken om mensen zelfs in de koudste omgevingen veilig te houden. En wat comfort betreft, als je een zachter kussen wilt, is een vulling van dons meestal ook de juiste keuze.

Het is echter het vermelden waard dat van de dekbedden met natuurlijke vulling, donzen dekbedden bijzonder prijzig kunnen zijn. Pluspunten, sommige mensen allergisch kan zijn voor de veren en/of het dons (hoewel dit heel zeldzaam is). En je moet wat voorzichtiger zijn met het schoonmaken van donzen dekbedden, zodat de vulling niet gaat klonteren.

Voordelen

Een pictogram met een thermometer
Extreem warm
Donzen dekbedden hebben vaak een zeer hoge TOG-waarde.
Een pictogram met een vergrootglas dat een hoge kwaliteit aangeeft
Hoogwaardige
Donzen en veren dekbedden zijn meestal producten van hoge kwaliteit.
comfortabel-pro
Comfort
Als je een warm maar licht dekbed wilt, zal een donzen vulling je niet teleurstellen.

Nadelen

Een pictogram met een geldbuidel dat een duur product aanduidt
Kan duurder zijn
Duurder dan de meeste synthetische dekbedden.
geen hypoallergene eigenschappen
Mogelijke allergieën
Sommige mensen zijn allergisch voor veren en/of dons.
Een icoon met een hand in water
Moeilijker schoon te maken
Dons is gevoelig voor klonteren als er niet goed voor wordt gezorgd.

Wollen dekbedden

Met wol gevulde dekbedden komen, net als donzen dekbedden, meestal naar voren als het gaat om hogere TOG-ratings. Maar omdat wol kan de temperatuur tot op zekere hoogte reguleren en houdt niet alleen lucht vastZe passen ook in de categorie zomerdekbedden.

Dus als je een dunner dekbed ziet met een wolvulling en een lagere TOG-waarde, weet dan dat je niet wordt opgelicht. Bovendien zijn wollen dekbedden net als donzen dekbedden vrij licht. Ze zijn echter niet zo donzig als donzen dekbedden.

Wat de nadelen betreft, zijn het meestal dezelfde dingen waar je mee te maken krijgt als je andere natuurlijke dekbedden koopt. Wollen dekbedden kunnen duurder zijn en sommige mensen kunnen een wolallergie. Bovendien kan wol in het begin een specifieke geur hebben die sommige mensen vervelend vinden. Maar maak je geen zorgen, die geur verdwijnt na een paar nachten.

Je kunt onze lijst met de beste wollen dekbedden hier bekijken als je denkt dat een wollen dekbed het juiste dekbed voor jou is!

Voordelen

Een pictogram van een thermometer met goede thermoregulerende eigenschappen
Temperatuur regulerend
Wol kan je lichaamstemperatuur tot op zekere hoogte reguleren.
Een pictogram met lichtgewicht eigenschappen
Lichtgewicht
Als je een lichter dekbed wilt, is wol een goede optie.
Een pictogram met een vergrootglas dat een hoge kwaliteit aangeeft
Hoge kwaliteit
Wollen dekbedden zijn typische kwaliteitsproducten.

Nadelen

Een pictogram met een geldbuidel dat een duur product aanduidt
Kan duurder zijn
Synthetische dekbedden zijn meestal goedkoper.
geen hypoallergene eigenschappen
Mogelijke allergieën
Sommige mensen kunnen reageren op de wol.
Een pictogram dat uitgassing uitbeeldt
Lichte uitgassing
Wol heeft een initiële geur die na een paar nachten verdwijnt.

Synthetische dekbedden

Hoewel synthetische materialen misschien slecht klinken, kan je nieuwe dekbed absoluut een synthetische vulling hebben en je een goede nachtrust bezorgen. En dat komt omdat Als het op veelzijdigheid aankomt, zijn synthetische vullingen de beste.

Daarom vind je ze in bijna al onze lijsten met beste dekbedden, ongeacht de TOG-waardering die we zoeken. En dan hebben we het nog niet eens over het feit dat ze ook qua prijs het meest verschillen. Luxe zijden dekbedden kunnen synthetische vullingen gebruiken en budgetvriendelijke polyester dekbedden kunnen synthetische vullingen gebruiken. Het is echt het Wilde Westen in dit opzicht.

Maar als je de prijs laag wilt houden, bijvoorbeeld als je alleen een extra dekbed voor je logeerkamer wilt, is dit een enorm pluspunt! Per slot van rekening, Zelfs een kingsize microvezeldekbed is vaak goedkoper dan een tweepersoonsdekbed met een natuurlijke vulling. (zelfs als het dezelfde TOG-classificatie heeft). Bovendien kunnen synthetische materialen meestal in de wasmachine worden gewassen.

Zijn synthetische vullingen dan perfect? Natuurlijk niet. Qua kwaliteit kunnen ze nog steeds achterblijven bij hun natuurlijke broeders en ze gaan veel minder lang mee. En als je een miljoen keuzes hebt, kan het moeilijk zijn om de juiste te kiezen. Tot slot, als het op comfort aankomt en je slaapt alsof je onder een wolk ligt, dan kan een synthetisch dekbed een beetje ondermaats aanvoelen.

Voordelen

een pictogram dat veel opties weergeeft
Genoeg opties
Er zijn talloze synthetische dekbedden op de markt.
een pictogram van een geldbuidel, ter illustratie van een betaalbaar product
Betaalbaar
Je kunt ongelooflijk goedkope dekbedden vinden met een synthetische vulling.
Een pictogram van een wasmachine, ter illustratie van een product dat geschikt is voor machinaal wassen
Machinewasbaar
Ze zijn meestal niet zo fijn als natuurlijke dekbedden.

Nadelen

Een pictogram dat een non-prof kwaliteit weergeeft
Niet altijd de beste kwaliteit
Budgetdekbedden zijn meestal van mindere kwaliteit.
Een pictogram met kettingschakels dat een lage duurzaamheid aangeeft
Niet zo duurzaam
Zowel wol als dons gaan langer mee.
een pictogram dat aangeeft dat het product niet voor iedereen geschikt is
Niet zo comfortabel voor sommigen
Wol en dons hebben de neiging om veel pluiziger te zijn.

Hebben kinderen een dekbed met een hogere TOG-waarde nodig of een met een lagere TOG-waarde?

een afbeelding van een vrouw die een kind bedekt met hypoallergeen laken

Als je een dekbed wilt kopen voor je kostbare kleine bundeltje, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Sommige liggen meer voor de hand, zoals een kleiner dekbed te nemen en ervoor te zorgen dat het een lichter dekbed is.

Andere factoren zijn echter niet zo voor de hand liggend. Je hebt bijvoorbeeld een dekbed met een lagere TOG nodig. Dit komt omdat jonge kinderen veel meer lichaamswarmte produceren en zweten dan volwassenen. Dus zelfs een dekbed van 4,5 TOG zal ze waarschijnlijk comfortabel houden tijdens koudere nachten.

Bovendien wil je een dekbed dat ademt, omdat ze ook meer zwetenen kan gemakkelijk worden gewassen. Als het kan helpen om huisstofmijt uit te roeien, is dat ook een groot pluspunt. Je kunt onze lijst met favoriete peuterdekbedden hier bekijken.

Tot slot, en dit is een belangrijke, professionals adviseren dat kinderen jonger dan één jaar helemaal geen dekbedden moeten gebruiken! Dit geldt ook voor ander beddengoed, dus wacht nog even met het kopen van dat stevige kussen. Het kind is op die leeftijd namelijk nog te zwak om het dekbed weg te duwen en dat kan tot potentieel gevaar leiden.

Tips voor het perfecte dekbed TOG

Laten we tot slot alles wat we tot nu toe hebben geleerd op een rijtje zetten en een lijst maken met tips en trucs die je kunt gebruiken om het perfecte dekbed te vinden. We doen dit door De vragen die je jezelf moet stellen voordat je op de knop Toevoegen aan winkelwagentje drukt.

En als je zelf nog vragen of tips hebt, laat ze dan gerust achter in de comments!

Hoe koud is je kamer?

Een afbeelding van een man bedekt met een dekbed.

Zoals we helemaal aan het begin hebben vastgesteld, zijn verschillende TOG-ratings gemaakt om verschillende temperaturen te "bestrijden". Maar zelfs als het winter is, als de temperatuur in je kamer nooit onder de 22 graden Celsius komt, heb je waarschijnlijk niet eens een winterdekbed nodig.

Kijk dus, afhankelijk van je verwarmingsopties, hoe koud of warm het 's nachts meestal wordt. Ook, Als je het bed deelt met een partner of een peuter hebt, houd hier dan ook rekening mee voor hun dekbedden.

Hoe warm krijg je het meestal?

Nu we weten hoe warm de kamer wordt, laten we het eens over jou hebben. Als je een notoire warme slaper bent en graag de hele nacht de airco aan hebt, heb je niet alleen een dekbed met een lage TOG nodig, maar moet je ook zoek een dekbed dat je kan helpen afkoelen.

Zijden dekbedden zijn in dit opzicht een goede keuze of dekbedden met een bamboe tijk. Je kunt zelfs een dun dekbed met een wollen vulling krijgen in de 4,5 tot 7 TOG range als je de iets hogere prijs niet erg vindt.

Hoeveel schommelt de temperatuur in je kamer?

Dit lijkt misschien dezelfde vraag, maar dat is het niet. Het antwoord op deze vraag zal namelijk het volgende bepalen of je nu meerdere dekbedden nodig hebt of slechts één. Als je kamer bijvoorbeeld echt nooit kouder wordt dan 20 graden of warmer dan 22, neem dan gewoon een zomerdekbed.

Als de temperatuur echter wat meer schommelt (wat voor de meeste mensen het geval zal zijn), kun je nog steeds volstaan met een 10,5 TOG all-season dekbed. Zolang het maar niet kouder wordt dan 10 graden.

Ten slotte, als je geen centrale verwarming gebruikt of als de temperatuur van seizoen tot seizoen drastisch schommelt, zou je het beste een zomerdekbed, een medium TOG dekbed en een winterdekbed kunnen nemen. Of, als alternatief, een van die all-season dekbedden die uit twee dekbedden bestaan.

Waar voel je je prettig bij?

Laten we het tot slot hebben over comfort. Als je slaapt als een roos onder een heel licht dekbed, probeer dan een model met eendenveren en -dons te vinden. Als je je echter het liefst behaaglijk voelt, is een wollen of synthetisch zwaarder dekbed een veel betere optie.

Als je een gevoelige huid en/of allergieën hebt, van nature hypoallergene materialen zoals bamboe gebruiken. En als je de neiging hebt om vaak te woelen en te draaien, zijn de meeste dekbedden verkrijgbaar in grotere maten die passen bij jouw slaapvoorkeuren. Het is immers veel moeilijker voor een kingsize dekbed om op de grond te belanden.

Is de rest van je beddengoed in orde?

Tot slot laten we de wereld van de dekbedden even voor wat hij is. Want ook al heb je het perfecte 13,5 TOG dekbed voor de winter en het meest ademende zomerdekbed voor warmer weer, er zijn andere factoren die je comfort beïnvloeden.

Dus als je al meer dan tien jaar in hetzelfde bed slaapt en merkt dat je rug pijn doet, is dat waarschijnlijk geen toeval. En zelfs een nieuw bedframe kan precies zijn wat de dokter voorschrijft.

Een dekbed met een hogere TOG-waarde helpt je misschien door de kille nachten, maar een slechte matras kan ervoor zorgen dat je 's zomers oververhit raakt. In dit geval, een koelmatras krijgen is misschien een betere oplossing dan een dekbed met een lagere TOG.

En het doel van dit gedeelte is niet om je het gevoel te geven dat je elk slaapproduct op de markt moet kopen. Als je denkt dat je het juiste dekbed met de juiste TOG hebt, maar je voelt je nog steeds ongemakkelijk, wees je er dan van bewust dat er andere valkuilen zijn!

Conclusie

En dat is alles wat je moet weten over dekbed TOG's, hoe ze verschillen, wat ze beïnvloedt en hoe je een dekbed moet kiezen. We zouden zeggen dat dit zo uitgebreid is als een dekbed TOG gids kan worden! Maar als je nog vragen hebt, laat ze dan gerust achter in het commentaarveld hieronder.

We hebben dit artikel immers bijgewerkt op basis van feedback van een van jullie!

Verspreid het nieuws

Opmerkingen (4)

Tom 20/05/2024

Oei, dat doet pijn.
Maar.... we denken dat je gelijk hebt. We gaan deze opfrissen en nuttiger maken. We zullen het artikel opsplitsen in een aantal secties met meer relevante informatie over TOG en tijden van het jaar. En we zullen proberen de concepten op te splitsen in een of twee infografieën, zodat het makkelijker te begrijpen is.
Blijf bij ons, we zullen dit upgraden en hopelijk is het dan nuttiger voor jullie!
Was er nog iets dat je ons wilde laten behandelen terwijl we dit artikel opfrissen?


Kezza 20/05/2024

Een echt GEBRUIKSVOL artikel en het heeft me geholpen om een weloverwogen aankoop te doen. Bedankt, Alex!


Tom 20/05/2024

We horen het graag Kezza! Bedankt


Eddy 20/05/2024

nutteloos artikel


Over de auteur

Alex Petrović
Slaap Consultant
A CPD gecertificeerd slaapadviseur met meer dan 2000 uur onderzoek naar alle verschillende manieren waarop we een goede nachtrust kunnen krijgen. Als voormalig slapeloze weet ik hoe moeilijk het leven kan zijn zonder nachtelijk herstel en ik vind het geweldig dat ik alles wat ik heb geleerd met jullie kan delen. Hopelijk kunnen we allemaal rustig slapen!
Verwante berichten

Het beste van onze Blog

Uitgelichte afbeelding van diepe slaap.
20 mei 2024

Diepe slaap

Diepe slaap, ook bekend als trage slaap, is een slaaptoestand die optreedt tijdens de latere stadia van de slaapcyclus. Het wordt...
Aanbevolen afbeelding voor Hoe vaak moet je je lakens wassen?
19 mei 2024

Hoe vaak moet je je lakens wassen?

Voor de meeste mensen is het veilig om lakens wekelijks te wassen. Maar net als bij ander beddengoed willen sommige mensen hun lakens...
Mis het niet!
Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...
[instagram-feed feed=1]
Knop Sluiten

Mis het niet!

Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...

Door dit formulier te verzenden, meldt u zich aan voor onze mailinglijsten.
Bekijk onze privacybeleid.

Dit veld is voor validatiedoeleinden en moet ongewijzigd blijven.

nl_NLNederlands