Koptekst hamburger open
Logo zoeken

Spring naar

Momenteel aan het bekijken:

Hoe pluist u een kussen opnieuw?

een profielafbeelding van TSA-auteur Alex

Geschreven door Alex Petrović

Slaap Consultant

Uitgelichte afbeelding van hoe je een kussen opnieuw pluist.

19 mei 2024 5 min lezen

De levensduur van je dekbedden en kussens hangt af van de kwaliteit en hoe goed je ze onderhoudt. Je moet de kussens elke dag opschudden om de optimale dichtheid en elasticiteit van de vulling te behouden.

Het is mogelijk dat het kussen iets krimpt doordat er vocht in de vulling komt. De opfrismethode houdt een bepaalde techniek in waarmee je het kussen weer met lucht vult. Er zijn verschillende manieren om kussens op te schuiven. Je kunt ervoor kiezen om met de hand te pluizen, in de droger te pluizen of natuurlijk buiten te pluizen.

De keuze van de techniek hangt af van het type kussenvulling. Om dit goed te doen, moet je elke stap van het proces plannen.

Om de vulling haar oorspronkelijke vorm terug te laten krijgen, kun je het dekbed of kussen enkele uren in de droogtrommel laten liggen, bij voorkeur met 3 tennisballen om de vulling gelijkmatig te verdelen. Vergeet niet de instructies te lezen. Uiteindelijk kan schudden met je handen voldoende zijn.

Waarom worden kussens na verloop van tijd plat?

Het is onmogelijk om precies te zeggen hoe lang kussens meegaan. Een kussen geeft steun aan ons hoofd en onze nek en heeft dus direct invloed op onze wervelkolom, dus het is belangrijk dat het altijd dezelfde vorm heeft. Anders riskeer je een verkeerde uitlijning van de wervelkolom en veel andere gezondheidsproblemen. Het kan echter zijn vorm verliezen als het te vaak in de wasmachine wordt gewassen en als het lang wordt gebruikt. Verschillende factoren kunnen de vorm beïnvloeden en het gevolg is een pijnlijk gevoel in de nek en een slechtere slaapkwaliteit.

Het verliest ook zijn functie omdat er zich na verloop van tijd dode huidresten, stof en roos in verzamelen.. De hoezen zien eruit als elke kussensloop, maar zijn speciaal ontworpen om het kussen te beschermen. Ze voorkomen dat stof en andere allergenen binnendringen.

Welk type kussens kunnen opnieuw worden gevuld?

Verschillende soorten kussens vereisen een andere aanpak. Sommige kussens kunnen bijvoorbeeld niet opnieuw worden opgeschud, zoals traagschuimkussens. Andere hoofdkussens kunnen gemakkelijker worden opgeschud dan andere, en bij sommige is deze methode heel effectief. Veren- en donzen kussens kun je heel gemakkelijk opnieuw opschudden. Zo'n comfortabel kussen is zelfs geweldig voor buikslapers.

Twee Relyon kussens op bed.

Hoe pluist u een kussen met de hand?

Soms heb je geen hulpmiddelen zoals een tennisbal en een wasdroger nodig om je kussen weer pluizig te maken. Probeer eerst een eenvoudige aanpak door alleen je handen te gebruiken. Probeer met handbewegingen de oneffenheden in het kussen te breken.

Leg hem op je schoot en duw hem in en uit

Neem een kussen in je handen en leg het op je schoot. Gebruik je bewegingen om het accordeon spelen na te bootsen door het kussen in en uit te duwen. Herhaal dit proces aan de lange en korte kant van het kussen. Op deze manier breek je alle elementen in het kussen en laat je lucht stromen.

Breek de grote stukken in kleinere en verdeel ze opnieuw

Als je er met de vorige methode niet in slaagde om grote stukken weg te krijgen, probeer dan de volgende methode. Steek je handen in het kussen en masseer het. Voel de grote stukken en druk erop. Ze zullen steeds kleiner worden tot ze verdwijnen. Doe dit tot ze herverdeeld zijn in het kussen.

wattenbrokken-op-tafel

Hoe kan ik een kussen opnieuw pluizen met een droger?

Controleer de instructies van de fabrikant voordat je het in de droger stopt. Je mag het bijvoorbeeld niet blootstellen aan hoge temperaturen omdat je het dan beschadigt. Soms heb je geen volledige cyclus nodig om een kussen op te kloppen.

Gebruik een tennisbal in een sok om het kussen opnieuw te pluizen.

Tennisballen kunnen ook worden gebruikt om het kussen in zijn oorspronkelijke staat te herstellen zonder deuken en bobbels. Je hebt ook een sok nodig om de ballen in te doen. Leg de tennisbal in het kussen en zet de droger aan. Zet de droger 30 minuten op de laagste snelheid. De bal zou de 'klonten' op het kussen moeten breken en de sok zal helpen voorkomen dat de gele kleur op het kussen komt.

Verfris je kussen buiten op een zonnige plek en in de frisse lucht

Probeer je kussen elke dag na het wakker worden op te schudden en leg het bij voorkeur voor een raam om het te laten luchten of zet het in de zon. Het zal je helpen om vocht, onaangename geurtjes en vervelende mijten te bestrijden.

Een afbeelding van een jonge vrouw die met haar handen in een kussen knijpt.

Wanneer is het tijd om het platte kussen te vervangen?

Je weet dat het tijd is voor verandering als je al 3 jaar hetzelfde kussen gebruikt. Door een hoes te gebruiken, kan deze periode verdubbeld worden. Wie geen kussenbeschermer gebruikt of het afdekt met een deken, moet zijn kussen waarschijnlijk veel eerder vervangen. Als je het zeker wilt weten, doe dan een test. Er zijn twee soorten testen voor verschillende soorten hoofdkussens. 

Een afbeelding van een man die een kussen omhelst.

Als het polyester wordt, vouw je het dubbel en leg je de schoen erop. Het is nog geen tijd om te kopen als het rechtop gaat staan en de schoen laat vallen. Het is aan te raden om veren kussens dubbel te vouwen en er zoveel mogelijk lucht uit te persen. Als het kussen niet terugkeert naar de oorspronkelijke vorm, moet het worden vervangen.

Gerelateerde lectuur:

Conclusie

Kussens worden snel vies, ongeacht de bescherming die het kussensloop biedt. Dit betekent dat er zich na verloop van tijd steeds meer vocht, huisstofmijt en ander vuil ophoopt. Het wordt aanbevolen om het twee keer per jaar te wassen. Lees de instructies van de fabrikant voordat je het in de wasmachine stopt. Als je niet zeker weet of je kussen nog steeds het juiste voor je is, doe dan een test.

Vouw het kussen gewoon dubbel en als het niet terugkeert naar zijn oorspronkelijke staat, is het tijd om een nieuwe te kopen. Daarna kun je de populaire herpluistertechnieken proberen, maar als het al een paar jaar geleden is dat je het hebt gebruikt, heb je een nieuw kussen nodig. Anders kun je last krijgen van verschillende ongemakken zoals rugpijn, nekpijn en allergie. Riskeer dus geen goede nachtrust omdat je een plat kussen gebruikt.

Aanbevolen lectuur:

Opmerkingen (0)

Er zijn nog geen reacties

Over de auteur

Alex Petrović
Slaap Consultant
A CPD gecertificeerd slaapadviseur met meer dan 2000 uur onderzoek naar alle verschillende manieren waarop we een goede nachtrust kunnen krijgen. Als voormalig slapeloze weet ik hoe moeilijk het leven kan zijn zonder nachtelijk herstel en ik vind het geweldig dat ik alles wat ik heb geleerd met jullie kan delen. Hopelijk kunnen we allemaal rustig slapen!
Verwante berichten

Meer richtlijnen voor een goede nachtrust

Aanbevolen afbeelding voor top washacks
19 mei 2024

Top wasmiddelen trucs

We hebben uitgelegd hoe je droogblaadjes maakt, maar hoe zit het met droogballen? Helaas is het proces iets ingewikkelder, maar het kan nog steeds ...
Een dekbed wassen - Aanbevolen afbeelding
19 mei 2024

Hoe een dekbed wassen in 6 eenvoudige stappen?

Dekbedden kunnen van verschillende materialen worden gemaakt. De meeste dekbedden van hoge kwaliteit hebben voor een deel polyester overtrekken, terwijl sommige voor een deel bamboe...
Mis het niet!
Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...
[instagram-feed feed=1]
Knop Sluiten

Mis het niet!

Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...

Door dit formulier te verzenden, meldt u zich aan voor onze mailinglijsten.
Bekijk onze privacybeleid.

Dit veld is voor validatiedoeleinden en moet ongewijzigd blijven.

nl_NLNederlands