Koptekst hamburger open
Logo zoeken

Spring naar

Momenteel aan het bekijken:

Hoe berg je een matras op als je hem niet nodig hebt?

een profielafbeelding van TSA-auteur Alex

Geschreven door Alex Petrović

Slaap Consultant

Uitgelichte afbeelding van hoe je een matras opbergt.

20 mei 2024 7 min lezen

Als u om een of andere reden besloten hebt om uw matras op te bergen, moet u dat goed doen. Op die manier gaat al het werk sneller en beter en beschadigt u de matras niet. Het belangrijkste is om het goed schoon te maken en te bedekken met een beschermende hoes. Het moet in de juiste positie liggen en dat hangt af van het type matras.

De matras zelf is volumineus en groot, ook al is hij niet zwaar. Daarom is het nodig om het op de juiste manier weg te gooien. Als je de matras buitenshuis opbergt, heb je een geschikt voertuig nodig waarin je de matras in de juiste positie legt. Omdat de matras in buikligging wordt aanbevolen, heb je veel ruimte nodig.

Een goede voorbereiding van de matras voordat hij wordt weggegooid, is uiterst belangrijk voor de duurzaamheid. Als u het op de juiste manier doet, kunt u de levensduur verlengen. In principe is er niet veel voorbereiding voor het weggooien van de matras. Je moet een nieuwe plek zoeken, het schoonmaken, alles verwijderen en het beschermen. Als je het weer nodig hebt, is het meteen klaar voor gebruik.

Een plek vinden om het op te slaan

Er zijn verschillende plaatsen waar je het kunt opslaan. Het kan je huis, garage of gehuurde opslagruimte zijn. De ruimte die je kiest moet genoeg ruimte hebben voor de matras. Het is ook belangrijk dat de ruimte goed ventileert, goed geïsoleerd is, een gereguleerde temperatuur heeft en dat het er niet vochtig is.

In huis

Als u hebt besloten om de matras in uw huis te laten, zult u deze waarschijnlijk in uw garage of opslagruimte bewaren.. Voordat je dat doet, moet je voldoende ruimte maken en zorgen voor goede omstandigheden. Verplaats bijvoorbeeld alle voorwerpen die erop kunnen vallen of reorganiseer de ruimte. Deze plekken zijn meestal koeler dan andere kamers in huis, dus ze zijn een goede optie.

Opslag

Het huren van opslagruimtes is ook een goed idee. Het is een goede gelegenheid om veel ruimte te besparen in je garage of andere ruimte. Let bij het zoeken naar de ideale opslagruimte op de grootte van de ruimte en de opslagperiode. De ruimte moet schoon zijn. Controleer de ventilatie en temperatuur.

De ruimte organiseren

Voordat je de matras naar de gekozen plek brengt, moet je de ruimte waar hij de hele tijd zal staan voorbereiden. Dit omvat een grondige reiniging van het hele oppervlak. Doe dit in de volgende volgorde. Verwijder vuil en stof met een stofzuiger. Controleer of er geen kleine voorwerpen zijn achtergebleven die de toestand van de matras in gevaar kunnen brengen. Veeg vervolgens alle oppervlakken die in contact komen met de matras schoon met een doek en een geschikt reinigingsproduct. Als je dit gedaan hebt, laat je het gebied drogen zodat je de matras op een volledig droge ondergrond kunt leggen.

Verwijder het beddengoed

Het beddengoed verwijderen is de eerste vereiste om de matras voor te bereiden. Stop het in de wasmachine, want daar zit al het zweet en de rest van het vuil. Als je van plan bent om de kussens samen met de matras op te bergen, verwijder dan de bescherming ervan en pas de reinigingsmethode toe zoals voor de matras. Nadat je alles hebt verwijderd, pak je het op. Leg het op een verticaal oppervlak en laat het enkele uren aan de lucht hangen.

Matras stofzuigen

De matras stofzuigen is een nuttige gewoonte. Doe dit elke keer als je de lakens verschoont om huisstofmijt te helpen verwijderen en te voorkomen dat vuil de matrasstructuur binnendringt. Daarom doe je het voordat je het opbergt, zodat het tijdens de periode van niet-gebruik altijd schoon blijft en het gemakkelijker wordt om de rest van het vuil te verwijderen. Anders riskeer je schimmelvorming op de matras. Stofzuig vooral de hoeken en gebruik bekledingsreiniger.

Pleksgewijs schoonmaken indien nodig

Grondig schoonmaken is erg belangrijk. Als je een matras hebt met een of meer kleine vlekken, kun je proberen om vlekjes te verwijderen. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Je kunt een niet-giftige enzymatische reiniger gebruiken om de vlek chemisch af te breken. Als je meer wilt doen, gebruik dan een combinatie van waterstofperoxide, vloeibare afwasmiddel en zuiveringszout. Meng het mengsel in een spuitfles en breng het aan op de vlekken, waarna je het droogt met een schone, vochtige doek.

Een sterke geur op de matras moet voor jou merkbaar zijn. Als je merkt dat de matras een lichte geur heeft, kun je proberen om een laag zuiveringszout over het oppervlak te strooien en dit een paar uur te laten zitten. Zuig daarna de zuiveringszout op. Je kunt dit het beste doen met een kleinere stofzuiger of een handstofzuiger.

Laat de matras aan de lucht drogen

Het is ook een goed idee om het vocht uit je matras te laten verdampen. voordat je het afdekt met een beschermhoes. Rol het op of leg een dekbed aan het voeteneind van het bed en laat de matras overdag volledig drogen. Het beste is om het buiten in de zon te leggen, maar niet te lang. Je kunt het in de kamer laten, maar zet alle ramen open voor een betere luchtstroom.

Koop een opbergtas voor je matras en stop hem erin/wikkel hem in plastic

Na het schoonmaken moet je een matraszak en een beschermer kopen. Zo houd je het lang fris en schoon. Je beschermt het ook tegen invloeden van buitenaf, zoals ongedierte, vocht, vuil, water en andere deeltjes. Het is het beste om iemand je te laten helpen tijdens deze operatie.
Controleer tot slot of er nog scheurtjes zijn voordat je verder gaat. De volgende stap is het inpakken van de matras in plastic. Leg het materiaal op een schone vloer en leg de matras eroverheen. Wikkel de matras voorzichtig in het plastic en gebruik duct tape om het geheel af te sluiten.

Houd de matras plat

Een afbeelding van Relyon Classic Natural Supreme 1390 Pocket Matras voorzijde.

Ongeacht het type, is het aan te raden om het liggend op een schoon en vlak oppervlak te plaatsen. Deze positie is vooral goed als je een pocketvering en natuurlijke matrasvulling. Als u het bijvoorbeeld op zijn kant legt, riskeert u misvormingen. Op een bepaald moment zal de vulling zich op één plaats vastzetten en de vorm van het bed waarop je slaapt veranderen. Er zijn soorten matrassen die je op hun kant kunt leggen. Dit zijn traagschuim en latex.

Traagschuim matras

Zorg ervoor dat het volledig plat op het oppervlak ligt nadat je het hebt opgeborgen. Als je het op een andere plek legt vanwege ruimtegebrek, wacht dan niet te lang om het te verplaatsen, want traagschuimmatrassen kunnen onherstelbaar beschadigd raken. Hybride matrassen hebben dezelfde mate van zorg nodig.

Gerelateerde lectuur:

Springmatras

Het is niet aan te raden om een matras op zijn kant op te bergen, maar bepaalde types komen er ongeschonden doorheen. Dit geldt niet voor verende matrassen, die moeten altijd achterover liggen. Anders heeft de positie een negatief effect op de interne lading en verandert de functie.

Gerelateerde lectuur:

Latex matras

Een van de grootste fouten die je kunt maken bij het opbergen van latex matrassen is om de matras rechtop te zetten. Ook al heb je niet genoeg ruimte, doe het niet. Anders veroorzaakt u er aanzienlijke slijtage aan. Het gevolg van zwaartekracht is vervormde en ongelijke randen en het hele oppervlak van de matras. Als je het plat legt, kun je het maanden of zelfs jaren opbergen.

Gerelateerde lectuur:

Leg niets op de bovenkant van de matras

De belangrijkste regel is om niets op de matras te leggen. Hoewel het ontworpen is om menselijk gewicht te ondersteunen, is het niet van toepassing op willekeurige objecten. Tijdens de slaap wordt het menselijk gewicht gelijkmatig verdeeld. In tegenstelling tot zware voorwerpen oefent de matras geen druk uit op bepaalde delen en kan hij niet vervormen.

Vermijd een hoge luchtvochtigheid en lage/hoge temperaturen)

Controleer de temperatuur van de kamer voordat u de matras opbergt.. Anders kan het gaan schimmelen onder bescherming en plastic. Kies om dit te voorkomen alleen koelere ruimtes. Ga voor een opslagruimte met temperatuurregeling waar je kunt rekenen op een stabiele temperatuur.

Zorg ervoor dat de opslagruimte geventileerd is

Zorg voor vrije ruimte onder je bed zodat de matras voldoende lucht krijgt en vocht kan verdampen aan de onderkant. Huismijt houdt van een vochtige omgeving, dus geef ze geen kans om zich te nestelen, maar zorg ervoor dat je matras en matrastopper genoeg frisse lucht krijgen. Als je van plan bent om het voor langere tijd te bewaren, open dan af en toe de verzegeling van de zak of van het plastic. Doe dit één keer per week.

Hoe lang kan ik de matras bewaren?

Als je een opslagruimte met ideale omstandigheden hebt gevonden, kun je de matras goed voorbereiden en plaatsen, kun je het lang in die staat houden. Het is aan te raden om het eens per week te controleren en af en toe te openen.

Conclusie

Om dit zelf te doen, heb je een voertuig nodig dat groot genoeg is om de matras in te leggen en te vervoeren. Je kunt een overdekte verhuiswagen huren en zo tijd besparen. De matras onderhouden en schoonmaken is uiterst belangrijk. Als je de matras goed opbergt, verleng je de levensduur van de gesloten matras.

Als je de matras langer dan een week gaat opbergen, controleer dan regelmatig de toestand van de matras. Denk hierbij aan beschadigingen aan de beschermlaag of de matras, bobbels, vochtgehalte in de zak en andere veranderingen.

Opmerkingen (0)

Er zijn nog geen reacties

Over de auteur

Alex Petrović
Slaap Consultant
A CPD gecertificeerd slaapadviseur met meer dan 2000 uur onderzoek naar alle verschillende manieren waarop we een goede nachtrust kunnen krijgen. Als voormalig slapeloze weet ik hoe moeilijk het leven kan zijn zonder nachtelijk herstel en ik vind het geweldig dat ik alles wat ik heb geleerd met jullie kan delen. Hopelijk kunnen we allemaal rustig slapen!
Verwante berichten

Meer richtlijnen voor een goede nachtrust

Aanbevolen afbeelding voor matrashoes 101
20 mei 2024

Matrashoes 101

Hoewel je een ruime keuze aan matrashoezen kunt vinden, kan wat je krijgt enigszins verschillen afhankelijk van de winkel of website waar je het vandaan haalt...
Een afbeelding van verschillend voedsel.
19 mei 2024

Wat moet je eten voor het slapengaan en wat moet je vermijden?

Om te beginnen introduceren we de twee hoofdrolspelers als het gaat om een goede, ononderbroken slaap - tryptofaan en magnesium. ...
Mis het niet!
Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...
[instagram-feed feed=1]
Knop Sluiten

Mis het niet!

Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...

Door dit formulier te verzenden, meldt u zich aan voor onze mailinglijsten.
Bekijk onze privacybeleid.

Dit veld is voor validatiedoeleinden en moet ongewijzigd blijven.

nl_NLNederlands