Koptekst hamburger open
Logo zoeken

Spring naar

Momenteel aan het bekijken:

Hoe verwijder je bloedvlekken van lakens?

een profielafbeelding van TSA-auteur Alex

Geschreven door Alex Petrović

Gecertificeerd slaapadviseur

Uitgelichte afbeelding van hoe je bloedvlekken van lakens verwijdert.

19 mei 2024 5 min lezen

Bloedvlekken zijn blijvend als ze niet goed worden schoongemaakt. Het belangrijkste is om ze te verwijderen voordat de bevlekte stof gewassen en gedroogd wordt. Tijd is een even belangrijke factor, hoe eerder je begint met het schoonmaken van de vlek, hoe beter het resultaat.

Bloed van huisdieren en menstruatiebloed maken net zo gemakkelijk vlekken op je kleding als op andere stoffen in huis. Een snelle reiniging van bloedvlekken, ongeacht hun oorsprong, is essentieel voor het behoud van je stof. Soms verwijder je de bloedvlekken al met een eenvoudig washandje.

Deze klus hoeft niet veeleisend te zijn, want je kunt de biologische sporen uit het beddengoed verwijderen met de middelen die je altijd bij de hand hebt en die in elk huis beschikbaar zijn. Bovendien zijn er speciale manieren om dit soort onzuiverheden te verwijderen.

Welke methode je ook kiest, behandel de stof voorzichtig volgens de volgende tips voor het verwijderen van bloedvlekken en onderhoudsinstructies.

Bloedvlekken uit lakens verwijderen

een vrouw met een laken in haar handen vol bloedvlekken.

Natte, met bloed bevlekte lakens met verse bloedvlekken moeten worden schoongemaakt met koud water. Anders creëer je een nog groter probleem, want heet water bindt het bloed aan de stof, dus dat is de verkeerde manier om bloedvlekken te verwijderen.

Dan wordt het nog moeilijker om de lakens schoon te krijgen. Bij hoge temperaturen hebben eiwitten de neiging om in te storten en dat saboteert je poging om bloedvlekken te verwijderen.

Dus wat je ook doet, gebruik nooit heet water totdat je de vlek kunt verwijderen!

Plaats de bloedvlekken onder koud water

Bloed wordt snel opgenomen in de structuur en daarom is het noodzakelijk om onmiddellijk te handelenzonder te wachten tot het droog is, vooral als het bloed eruit stroomt als water en je het hele bed hebt bedekt. Je krijgt het beste resultaat als je de vlek onder koud stromend water legt. Zo verwijder je gemakkelijker alle hardnekkige vlekken. Vermijd wrijven over de stof als je de bloedvlekken niet wilt verspreiden. Wacht een paar minuten en droog de stof dan af, herhaal het proces indien nodig.

Dep de plek met de bloedvlek met een nat washandje

In plaats van agressief wrijven, kun je de plek met het bloed deppen met een nat washandje. Alle onzuiverheden kunnen met minimale inspanning en zonder moeite worden verwijderd. Voor deze stap heb je een koele, natte, schone doek nodig om zachtjes op de bevlekte plek te drukken. Wrijven versnelt het proces waarbij het bloed verandert van een vloeibare naar een vaste toestand. De tikmethode verwijdert alle vlekresten uit de stof die nog op het oppervlak zitten en niet in de stof zijn gedrongen. Dit is vooral belangrijk als je duurdere lakens hebt, zoals zijden lakens.

Week het laken in koud water

een vrouw die met de hand lakens wast in koud water.

Nadat je het overtollige bloed van de stof hebt verwijderd, kun je verder met de volgende stap. Om de vlek volledig te verwijderen, moet je de stof in koud water laten weken. Dit is vooral belangrijk als het gaat om een zeer delicate stof zoals zijde.

En hoe eerder je de stof in het water legt, hoe beter. Wat betreft hoe lang je het moet laten weken, is ongeveer 20-30 minuten een veilige gok. Je kunt het er echter wat langer in laten als dat je beter uitkomt. Zorg er wel voor dat je het er niet te vroeg uithaalt.

Droog de lakens en giet ½ kopje waterstofperoxide over de vlekken

Als je alles hebt gedaan wat we je hebben verteld, is het tijd om de belangrijkste stappen in het proces te nemen. Gebruik een vlekkenbestrijder zoals waterstofperoxide met water. Breng ½ kopje waterstofperoxide aan op de vlekken en laat dit 24 uur intrekken. Voor gekleurde stoffen lakens raden we een spottest aan om er zeker van te zijn dat waterstofperoxide de stof niet beschadigt.

Giet er koud water over en laat de lakens 24 uur weken

Als je de stof met waterstofperoxide hebt ingesmeerd, dompel je deze in koud water.. Het gereedschap zou binnen de volgende 24 uur moeten werken. Als dit niet gebeurt, herhaal dan de procedure. Als de bloedvlek vrij klein of vaag is, is tien minuten voldoende om de doek in deze vloeistof te houden.

Was de lakens na het drogen in de wasmachine

een vrouw die witte lakens in een wasmachine doet.

Een sterke straal water en waterstofperoxide moet al het overtollige bloed van de lakens verwijderen.. De gedroogde stof is nu klaar voor het normale wasprogramma. Omdat tijdens het wassen meestal wasmiddel wordt gebruikt, moet je op de fabrikant letten. Je hebt een mild wasmiddel nodig. Zorg er dus voor dat het wasmiddel dat je gebruikt niet te sterk is, zodat je de stof niet verpest.

Ook moet de watertemperatuur laag zijn. Zo weet je zeker dat de vlek zich niet verspreidt en dat de stof niet verpest wordt.

Laat ze aan de lucht drogen

Als je regelmatig een droger gebruikt, doe het dan deze keer niet. Als je hardnekkige vlekken uit lakens wilt verwijderen, moet je hoge temperaturen vermijden. Daarom kun je de lakens het beste aan de lucht drogen. Je kunt ze buiten in de zon leggen of een beetje föhnen als je het proces wilt versnellen.

Hoe verwijder je opgedroogde bloedvlekken van lakens?

Gedroogde bloedvlekken verwijderen is moeilijker, maar niet onmogelijk. Het enige wat je hoeft te doen is volhardend zijn en een agressievere aanpak gebruiken. Probeer hiervoor verschillende combinaties van producten. We zijn er zeker van dat minstens één van de volgende oplossingen voor jou zal werken.

Week de lakens in koud water en laat ze een nacht liggen

een vrouw in een zijden pyjama.

Het eerste wat je in deze situatie kunt doen, is de lakens in koud water weken en het water al het werk laten doen. Misschien krijg je niet alles weg, maar je zult niet ongelukkig zijn met het resultaat. Op deze manier verwijder je een deel van de bloedvlek, wat betekent dat je gemakkelijker kunt afmaken waar je aan begonnen bent.

Net als in de vorige paragraaf is het beter om te ver door te schieten dan om de vellen er te vroeg uit te halen. Laat ze dus minstens een half uur weken.

Giet de waterstofperoxide op de vlek en dep het in

Behandel oude vlekken met een 3% waterstofperoxideoplossing. Wees zeer voorzichtig met gekleurde en kleurrijke materialen. Probeer het eerst met een 1% oplossing van dit middel. Spreid de stof uit op een vlakke ondergrond, breng peroxide aan op de probleemzone en wacht op de reactie. Wanneer het product in contact komt met deeltjes, zal er schuim ontstaan. Nadat het is verdwenen, veeg je het behandelde gebied af met een katoenen bal en herhaal je het proces.

Machinewas met mild wasmiddel

een vrouw giet een wasverzachter in een wasmachine

Het wasmiddel wordt gekozen op basis van het type stofMaar was de lakens tijdens het verwijderen van bloedvlekken altijd met de milde variant. Zo voorkom je dat je je lievelingslakens verpest. En het is vooral belangrijk als je zijden lakens hebt.

Nadat je hebt geprobeerd het overtollige bloed uit de stof te verwijderen en de schade te herstellen, moet je de stof wassen. Op deze manier was je alle resten die je met de vorige methoden niet hebt kunnen verwijderen.

Drogen aan de lucht

Goed drogen is een even belangrijke stap in dit proces. Dit betekent ook dat je drogers en andere bronnen van hoge temperaturen moet vermijden. Je kunt een haardroger gebruiken om het proces te versnellen, maar doe het snel en op een lage temperatuur. Je kunt de lakens het beste in de zon of naast een open raam laten liggen.

Herhaal tot de vlekken weg zijn

Wanhoop niet, zelfs als de vlek niet verdwijnt. Bloedvlekken kunnen erg hardnekkig zijn, maar dat moet jij ook zijn. Herhaal het proces totdat je verbetering ziet. Tot slot kun je altijd bleekmiddel gebruiken als het gaat om witte lakens.

Als je donkergekleurde vellen.... vlekt

Bij gekleurde lakens moet je altijd voorzichtig zijn met het gebruik van bepaalde middelen om de stof niet te beschadigen. Waterstofperoxide staat bekend als een van de meest effectieve producten om dit soort vlekken te verwijderen. Aan de andere kant kan het erg onhandig zijn om het op gekleurde lakens aan te brengen, omdat je het risico loopt dat de stof gekleurd wordt. Doe een spottest om de lakens niet te beschadigen.

Test de waterstofperoxide eerst op een klein stukje

een plastic bak met waterstofperoxide

Maak gewoon een wattenstaafje nat in een 3% waterstofoplossing. Breng het aan op een klein deel van de vellen om de reactie te zien. Dit is gewoon een veiligheidsmaatregel omdat een waterstofoplossing ongewenste resultaten kan geven. In de meeste gevallen zou het goed moeten zijn, maar het is meestal beter om op veilig te spelen.

Na een half uur weet je of het veilig is om dit product op je lakens te gebruiken of dat je een ander alternatief moet proberen.

Wat kun je nog meer gebruiken in plaats van waterstofperoxide?

Als je geen waterstofperoxide in huis hebt of het werkt gewoon niet, probeer dan andere opties. Je kunt populaire zeep voor vlekken gebruiken of een ander product dat bedoeld is om bloed te verwijderen. Als je alleen natuurlijke ingrediënten wilt gebruiken, zorg er dan voor dat je zeezout, aspirine, ammoniak en andere krachtige bondgenoten in huis hebt in de strijd tegen hardnekkige vlekken.

Vlees malser

een houten vleeshamer.

Als je deze methode wilt proberen, maak dan eerst het bevlekte gedeelte van de stof nat met water. Gebruik vervolgens een vleesvermalser en overdrijf het niet. Je krijgt een pastastructuur die je een half uur laat zitten. Spoel de stof daarna af zoals je normaal zou doen.

Je kunt iets anders gebruiken om de vlek uit de stof te "slaan", maar een vleeshamer is meestal de beste optie. Zorg er ook voor dat de doek niet op iets breekbaars ligt, want je wilt niet dat de kracht van je slagen overslaat en iets breekt.

Witte azijn

een fles witte azijn

Als je van doe-het-zelf schoonmaken houdt, ken je de kracht van witte azijn! En dat is hier niet anders.

Doop een doek in een beetje witte wijn en dep het direct op de vlek. Herhaal het proces totdat je een verandering merkt. Daarna zet je de stof onder koud water en spoel je de witte wijnresten goed uit. Als je verbetering merkt, kun je de lakens wassen zoals gewoonlijk.

Op deze manier kun je de resterende onzuiverheden verwijderen.

Citroensap

een glas citroenwater naast twee citroenen op een tafel.

Gebruik een citroen na het weken van de lakens in koud water. Vlekken op gevoeligere stoffen worden er perfect mee gereinigd.

Masseer de vloeistof zachtjes in de vlek en spoel de stof vervolgens af met koud water. Herhaal het proces tot je het gewenste resultaat hebt. Met natuurlijke producten moet je geduld hebben, want de resultaten zijn wat trager, maar ze zijn niet afwezig. Het zal ook een aangename geur van frisheid en citroen achterlaten.

Bovendien hoef je je geen zorgen te maken dat er gevaarlijke chemicaliën in de mix terechtkomen!

Zeewater

een zeewater.

Zeewater bevat tal van vitale elementen, zoals natrium en magnesium. Het is een natuurlijkere, goedkopere en snellere manier om hardnekkige vlekken zoals bloed te verwijderen, zelfs in bijzonder moeilijke gevallen. Voeg een paar theelepels zeezout toe aan een kom koud water.

Doop vervolgens een doek in die oplossing en week de bloedvlekken voorzichtig in. Daarna spoel je de lakens af en stop je ze in de wasmachine om ze op de normale manier te wassen. Je kunt ook zout en afwasmiddel proberen.

Maïszetmeel & zuiveringszout

een lepel zuiveringszout op een houten tafel

Maïszetmeel en zuiveringszout staan bekend om hun absorberende eigenschappen. Ze neutraliseren ook onaangename geurtjes en verwijderen met succes bloedvlekken.

Meng deze twee ingrediënten die je waarschijnlijk al in je keuken hebt. Wrijf zachtjes op de probleemzone en laat het mengsel in de zon inwerken. Na enige tijd kun je de velletjes wassen. Net als citroensap is dit een goed alternatief voor mensen die geen agressieve chemicaliën willen gebruiken.

Ammoniak

Maak een mengsel van water en ammoniak. Je hebt 1 kopje ammonia en 1 liter water nodig als het een grote vlek is. Breng het mengsel aan op de lakens met een spons of een ander zacht oppervlak dat de stof niet beschadigt. Was de lakens na het verwijderen van de vlek in de wasmachine.

Bleek

een huisvrouw met een bleekmiddel en een strijkijzer.

Je zult veel meer succes hebben met kleurenvellen. Je hoeft je geen zorgen te maken dat waterstofperoxide vlekken achterlaat en het uiterlijk van je stof verpest. Je kunt ook bleekmiddel gebruiken, dat zelfs de meest hardnekkige bloedvlekken verwijdert.

Meng het bleekmiddel met water volgens de aanwijzingen van de fabrikant. Breng het mengsel aan op de vlek en laat het 40 minuten intrekken.

Conclusie

een bloedvlek op witte lakens.

Bloed uit lakens verwijderen is relatief eenvoudig als het bloed vers is. Eerst moet zoveel mogelijk opgehoopte vloeistof worden verwijderd. Hiervoor worden koud water en een doek gebruikt. Daarna wordt de bevlekte plek voorbehandeld. Je kunt een kleine hoeveelheid vlekkenverwijderaar gebruiken. Er zijn ook alternatieve oplossingen zoals producten die je in huis hebt. Bijvoorbeeld waterstof, zuiveringszout of coca cola.

Welk product je ook kiest, wees geduldig en wacht tot het begint te werken. Als je verschil merkt, kun je de stof wassen met een geschikt vloeibaar wasmiddel.

Gevoelige stoffen zijn vrij veeleisend, dus controleer eerst de instructies van de fabrikant. Dergelijke stoffen mogen bijvoorbeeld niet worden behandeld met wasmiddel, maar alleen met warm water. Vergeet niet het verschil tussen vers en oud bloed op de stof. Elk type vereist een andere aanpak. En dat is alles wat je moet weten over hoe je bloedvlekken uit lakens verwijdert!

Verspreid het nieuws

Opmerkingen (0)

Er zijn nog geen reacties

Over de auteur

Alex Petrović
Slaap Consultant
A CPD gecertificeerd slaapadviseur met meer dan 2000 uur onderzoek naar alle verschillende manieren waarop we een goede nachtrust kunnen krijgen. Als voormalig slapeloze weet ik hoe moeilijk het leven kan zijn zonder nachtelijk herstel en ik vind het geweldig dat ik alles wat ik heb geleerd met jullie kan delen. Hopelijk kunnen we allemaal rustig slapen!
Verwante berichten

Meer richtlijnen voor een goede nachtrust

Uitgelichte afbeelding van hoe je bed niet kan verschuiven op een houten vloer
20 mei 2024

Hoe voorkom je dat een bed op een houten vloer wegglijdt?

Now that we know that beds can slide all over the place and ruin your floor's finish in the process, there's just one more question to ask ...
Uitgelichte afbeelding van hoe je een verzwaarde deken wast.
19 mei 2024

Hoe een verzwaarde deken wassen?

De meest voorkomende vullingen voor verzwaarde dekens zijn: Glazen kralen Stalen kralen Kunststof korrels Gladde kiezels Organische vullingen (katoen, maïs, bonen,...
Mis het niet!
Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...
[instagram-feed feed=1]
Knop Sluiten

Mis het niet!

Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...

Door dit formulier te verzenden, meldt u zich aan voor onze mailinglijsten.
Bekijk onze privacybeleid.

Dit veld is voor validatiedoeleinden en moet ongewijzigd blijven.

nl_NLNederlands