Koptekst hamburger open
Logo zoeken

Spring naar

Momenteel aan het bekijken:

Hoe maak ik mijn matras steviger - Tips en trucs

een profielafbeelding van TSA-auteur Alex

Geschreven door Alex Petrović

Gecertificeerd slaapadviseur

Aanbevolen afbeelding voor hoe maak ik mijn matras steviger

20 mei 2024 15 min gelezen

De stevigheid van een matras is ongelooflijk belangrijk voor zowel je gezondheid als je comfort. Dus als je je ooit hebt afgevraagd hoe ik mijn matras steviger kan maken, hier is alles wat je moet weten!

Een zacht matras klinkt misschien als het beste scenario, maar dat is het eigenlijk niet. Tenminste, niet voor iedereen. Dat komt omdat zwaardere slapers, buikslapers en mensen met bepaalde rugproblemen een steviger matras nodig kunnen hebben om gezond en comfortabel te blijven.

Maar kun je een zacht matras steviger maken? Wat blijkt: ja! Tenminste tot op zekere hoogte. Dus als je ooit hebt willen weten hoe je je matras steviger kunt maken, dan zijn hier alle manieren waarop je dat kunt doen!

Waarom is mijn matras zachter dan voorheen?

Voordat we ingaan op hoe u uw matras steviger kunt maken, bespreken we eerst waarom het niet zo stevig is als toen u het kocht. Immers, als de matras vanaf het begin zacht was, zijn uw opties enigszins beperkt wat betreft hoe stevig u hem kunt maken.

Over het algemeen geldt dat als je matras zacht is geworden, het wordt veroorzaakt door een van twee dingen: de matras zelf of het bedframe. Of, als je echt pech hebt, een combinatie van de twee.

Dus als u uw matras steviger wilt laten aanvoelen, moet u een van deze of beide problemen aanpakken. En afhankelijk van de specifieke opstelling die je hebt, zijn er een paar dingen die je kunt proberen.

Hoe maak je een matras steviger?

Laten we het eerst hebben over hoe je de matras zelf steviger kunt maken. Afhankelijk van de vulling van je matras, heb je een paar goede opties. Het is echter belangrijk om te weten dat Een nieuw matras is de enige 100% gegarandeerde methode om je matras "stevig te maken".

En omdat stevige matrassen ideaal zijn voor buikslapers, raden we aan onze gids over de perfecte matras voor frontslapers. Dus als geen van onze tips helpt om je slaapkwaliteit te verbeteren, ga dan eens kijken en koop een van de stevigere matrassen die we daar hebben beschreven.

Maar laten we nu naar de echte tips gaan.

Je matrassen draaien/kantelen

onze recensent slaapt op het Silentnight Miracoil Memory matras

Als je een binnenveringmatras of traagschuimmatras steviger wilt maken, De matras omdraaien zou uw eerste stap moeten zijn.. Dat komt omdat heel wat matrassen dubbelzijdig zijn en je dus comfortabel kunnen houden, hoe je de matras ook draait of keert.

Dit is vooral handig bij schuimmatrassen met meerdere lagen. Als je immers niet meer rechtstreeks op de versleten lagen slaapt, zal de matras zelf een stuk steviger aanvoelen. Bovendien kan het omdraaien van je matras om de paar weken de duurzaamheid van de matras aanzienlijk verlengen.

Houd er echter ook rekening mee dat niet alle matrassen dubbelzijdig zijn. De meeste hybride matrassen zijn specifiek gemaakt om bijvoorbeeld een boven- en onderkant te hebben. Dus als je het model van je matras kent, controleer dan de beschrijving online.

Maar over het algemeen, als de matras aan beide kanten hetzelfde afdekmateriaal en veerkracht heeft, kan hij waarschijnlijk omgedraaid worden.

Controleer de luchtvochtigheid en de kamertemperatuur 

Hoewel we ons er allemaal wel vaag bewust van zijn dat matrassen te lijden hebben onder slijtage, vergeten we vaak dat ook zaken als temperatuur en zelfs vochtigheid invloed kunnen hebben op de matras. Met name als je een traagschuimmatras hebt en ergens woont met een hoge luchtvochtigheid, daardoor kan het wat zachter worden.

En dat komt omdat de matras een deel van het vocht in de lucht kan "opnemen". Een goede ontvochtiger kan er dus voor zorgen dat de matras wat zachter wordt. Pluspunten, vochtigheid beïnvloedt houten bedframes ook. En je zult later zien waarom dat belangrijk is.

Een soortgelijk principe geldt voor de kamertemperatuur. Hoe warmer het is in je kamer, hoe zachter je matras aanvoelt. En omdat slapen in een koude kamer je kan helpen om gemakkelijker in slaap te vallen, kan het lager zetten van de airco in dit geval dubbel voordeel opleveren!

Maar we willen wel benadrukken dat de verandering in hardheidsniveau niet astronomisch zal zijn. Verwacht dus niet dat een zacht matras aanvoelt als een medium stevig matras of iets dergelijks.

De matras luchten

Nu we het toch over vocht en temperatuur hebben, willen we er even op wijzen dat zelfs gewoon de matras luchten al voordelen kan bieden.

Ten eerste, het kan helpen het aantal huismijten en andere allergenen op de matras zelf te verminderen. Maar het kan ook helpen tegen het vochtprobleem en de matras op die manier wat steviger maken.

En zelfs als je geen steviger matras wilt, moet je echt af en toe de hoezen eraf halen en je matras luchten om het schoon te houden. Dit is vooral belangrijk als de matras wordt gebruikt door kinderen met huisstofmijtallergie of problemen met hun ademhaling.

Controleer op beschadigde veren

Als je een veermatras hebt, de veren zijn essentieel om de matras stevig te houden. Maar de veren zijn meestal ook het eerste aan slijtage onderhevig - vooral als je elke nacht op het bed springt.

Dus als sommige veren beschadigd zijn, kun je ze technisch proberen te repareren. Als je een pocketveringmatras hebt, moet dit niet al te moeilijk zijn, omdat de veren individueel in hun eigen zak zijn geplaatst. Je kunt dus proberen een vervangende veer te vinden bij de fabrikant of bij een derde partij.

Als het een binnenveringmatras (of open spiraalmatras) is, kan het iets moeilijker zijn omdat de veren met elkaar verbonden zijn. Als je handig bent, kun je de veren nog steeds repareren of vervangen.

Dit gezegd hebbende, is er wel een zeker risico. Dus als je matras nog binnen de garantieperiode valt, kun je het beste contact opnemen met de klantenservice en het via hen oplossen. En aangezien matrassen met open spiraal zijn over het algemeen vrij goedkoop, is het misschien de moeite waard om gewoon op zoek te gaan naar een vervanger.

Controleer op beschadigde lagen

Net zoals je de veren van een matras met springveren kunt vervangen, je kunt de schuimlagen in hybride of schuimmatrassen mogelijk verwisselen. Maar net als bij de veren is het goed om te weten dat dit je garantie ongeldig maakt en dat het wat handwerk vereist.

Maar als je wilt, kun je de matrashoes eraf halen en controleren of een van de schuimlagen doorweekt is. Dit zal meestal de bovenste laag zijn, omdat die het grootste deel van je lichaamsgewicht opneemt. Maar het kan ook de onderste, ondersteunende laag zijn.

Dan kun je het er gewoon helemaal uithalen, als er nog andere schuimlagen onder zitten, of het vervangen door een matrasonderlegger of een matras topper zonder hoes. Matrasonderleggers zijn waarschijnlijk beter omdat ze dunner zijn, maar dit verschilt van model tot model.

Gebruik een hoeslaken

Als je een erg doorweekte matras hebt, kan een strak hoeslaken ervoor zorgen dat het wat steviger aanvoelt. Het "drukt" de matras immers van alle kanten samen. Dit is vooral goed voor traagschuimmatrassen, omdat die gemakkelijker samen te drukken zijn.

Natuurlijk zal dit geen enorm verschil maken. En het daadwerkelijk aantrekken van het laken zal je geduld zeker op de proef stellen. Maar als je de matras steviger wilt laten aanvoelen, kan dit een goedkope manier zijn om dat te doen.

Je bedframe repareren om de matras steviger te maken

Een afbeelding van houten latten in een opbergbed.

Zoals we al zeiden, speelt het bedframe ook een rol bij het stevig houden van je matras. Dus als de matras zelf relatief nieuw is en stevig aanvoelt, kan het de bedomranding zijn die uw problemen veroorzaakt.

Dus net als bij het matrasgedeelte gaan we een paar dingen bespreken die je kunt doen om je bedframe te repareren of te helpen om je matras goed te ondersteunen.

Controleer of het bedframe in goede staat is

Een afbeelding van een man die de hoeken van een bedframe in elkaar zet en controleert.

Als je een matras steviger wilt maken en denkt dat het bedframe de oorzaak kan zijn, is het eerste wat je wilt doen het frame zelf controleren. Kijk of er zichtbare tekenen van slijtage zijn. Bijvoorbeeld als een van de poten instabiel is of als er een lamel gebroken is.

De latten zijn vooral belangrijk omdat zij je matras omhoog houden! Controleer dus elke lamel afzonderlijk en kijk of er latten zijn die meer buigen dan zou moeten. Zo ja, vervang ze dan.

In tegenstelling tot de matras, Nieuwe bedlatten krijgen moet relatief eenvoudig zijn. Dus hoewel je garantie hierdoor komt te vervallen, is het niet zo riskant als het knutselen aan de lagen van een matras.

Controleer de boxspring

Als je geen divanbed hebt maar een boxspring, moet je die grondig inspecteren. Net als bij matrassen met veren kunnen zelfs een paar wiebelende veren de prestaties van de boxspring verminderen en leiden tot een zompig aanvoelende matras. En omdat veren meestal in vorm blijven ongeveer 5 jaaris het misschien tijd om te controleren of ze nog steeds sterk zijn.

Veren repareren is echter ook ingewikkelder dan alleen de lamellen vervangen. Dus als je er niet zeker van bent dat je het zelf kunt, kijk dan of je iemand kunt bellen.

Als je een divanbed hebt en het frame is uit vorm, dan kun je ook een boxspring kopen. Die maken je matras over het algemeen steviger en zijn niet al te duur.

Leg de matras op de vloer

Een afbeelding van Silentnight 2800 Pocket Memory King Size matras op een vloer.

Hoewel dit geen oplossing voor de lange termijn is, kan het helpen totdat je weet wat je wilt doen. Als je vloer niet stevig is, heb je immers veel grotere problemen dan alleen je matras.

Echter, Houd er rekening mee dat dit verre van ideaal is. Het is immers waarschijnlijker dat de vloer de matras beschadigt terwijl je 's nachts woelt en draait. Bovendien is het verre van hygiënisch om altijd zo dicht bij de grond te liggen.

We raden je dus alleen aan om dit te doen terwijl je wacht op een nieuw bedframe.

Plaats iets tussen het frame en de matras

Een van de makkelijkste en goedkoopste manieren om je matras steviger te maken als je bedframe niet voldoet, is door iets tussen het frame en de matras te plaatsen. Een multiplex plaat is hier een solide optie, omdat het vrij stevig is en je er gemakkelijk mee om kunt gaan.

Maar mensen zijn ook heel creatief geworden. Sommigen hebben zelfs zwembadnoedels of piepschuim voor hetzelfde effect. Op een vergelijkbare manier kun je ook een opgevouwen handdoek in de matrashoes als slechts één deel van de matras doorgezakt is.

Dit zal niet veel helpen als je een zachter matras hebt. Maar als het alleen het bedframe is dat niet lekker ligt, kan het helpen. Bovendien kost het bijna niets om te proberen.

Een stevigere matras topper kopen

Een afbeelding van een vrouw die de Dormeo Octaspring Classic matrastopper oprolt.

We hebben besloten om matrastoppers een eigen segment te geven, omdat het krijgen van een stevige matrastopper de eenvoudigste manier om je matras steviger te maken. Het hele doel van een matrastopper is immers om het gevoel van je matras een beetje te veranderen.

Maar niet alle stevige matrastoppers zijn gelijk. Net als bij matrassen is het goed om het verschil te weten tussen een goede matrastopper en geldverspilling. Laten we dus snel even overlopen waar je op moet letten als je stevige matrastoppers koopt.

Schuim matras toppers

Als je een stevige matrastopper wilt, lijkt een model met schuim misschien een beetje contraproductief. Staat traagschuim er immers niet om bekend dat het ongelooflijk zacht is?

Nou, ja en nee.

Aan de ene kant zal een matrastopper die alleen traagschuim gebruikt waarschijnlijk leiden tot een zachter matras. Aan de andere kant gebruiken niet alle schuimmatras toppers alleen traagschuim.

Je kunt goede schuimrubberen toppers vinden die schuim met een hoge dichtheid gebruiken. En deze zullen je matras zeker steviger maken. We hebben zelfs een lijst met goede matrastoppers die je nu kunt bekijken!

Latex matras toppers

Het fijne aan latex is dat het hetzelfde knuffelende gevoel geeft als traagschuim. terwijl ze ook steviger en steviger zijn. En hoewel latex matrastoppers niet zo gebruikelijk zijn, kun je ze zeker vinden!

Op deze manier krijg je een steviger matras zonder echt in te leveren op comfort - vooral als je schuimmatrassen gewend bent. Je kunt zelfs kijken naar een goed latex matras krijgen als dit klinkt als de ideale matrasvastheid voor jou.

Synthetische matrastoppers

Synthetische toppers zijn over het algemeen een veilige keuze als het gaat om de stevigheid van een matras, omdat ze vrij stevig zijn. Bovendien zijn synthetische toppers erg handig, omdat er honderden verschillende modellen zijn die sterk in prijs kunnen verschillen.

Dus, een matrastopper vinden die de perfecte hardheid heeft en is ook niet duur zou meer dan haalbaar moeten zijn. Als je een matras gewoon steviger wilt maken, hoef je immers niet de chicste topper op de markt te kopen.

Hybride matras toppers

Tot slot hebben we het over hybride matrastoppers. Over het algemeen nemen we alles wat we in het vorige deel hebben gezegd en draaien het om. Ten eerste zijn ze vrij moeilijk verkrijgbaar. In feite is de Simba matrastopper een van de zeldzame voorbeelden die we konden vinden.

Maar als je een matras steviger wilt maken, zijn deze toppers waarschijnlijk ook het meest effectief. Ze hebben immers hun eigen veersysteem! En als het gaat om drukverlaging en ondersteuning, gaan er maar weinig dingen boven een stevige veerlaag.

Houd er wel rekening mee dat hybride toppers niet goedkoop zijn. Je kunt zelfs een budgetmatras vinden dat is ongeveer dezelfde prijs als een goede hybride topper.

Welke matrastoppers kunnen je matras steviger maken?

Als je je een beetje overweldigd voelt door alle toppercategorieën en wat ze te bieden hebben, maak je dan geen zorgen. Hier is onze korte lijst van een paar matrastoppers die je matras steviger kunnen maken en het comfort kunnen bieden waar je naar op zoek bent!

Wanneer moet je een nieuw, steviger matras kopen?

een afbeelding van een koppel dat een nieuw matras krijgt

Hoewel we er zeker van zijn dat de meeste mensen liever hun huidige matras "repareren" in plaats van een nieuwe te kopen, is dit niet altijd mogelijk. Soms moet je immers gewoon je oude matras weggooien en een nieuw, beter matras vinden om het je comfortabel te maken.

Over het algemeen, als u uw matras al meer dan 10 jaar hebtdan heb je zeker een nieuwe nodig. Je kunt een matras immers niet steviger maken als het nauwelijks heel blijft. Bij binnenvering- of schuimmodellen kan zelfs vijf jaar ernstige schade aan de matras veroorzaken.

Laten we daarom snel een paar tips geven om ervoor te zorgen dat uw nieuwe matras de juiste hardheid heeft en dat nog een tijdje blijft.

Heb je een steviger bed nodig?

Dit klinkt misschien als een heel vreemde vraag, want steviger dan metaal of hout krijg je het niet echt, maar laat het ons uitleggen. Als je namelijk een nieuw bedframe of zelfs maar een nieuwe matras krijgt, kan het de moeite waard zijn om specifiek naar slaapbanken te kijken.

Dit komt omdat een goede slaapbank meestal steviger zal zijn en veel duurzamer dan de meeste standaard bedframes.

Enigszins verwant hieraan is dat je ook kunt kijken naar een opbergbed, omdat ze meestal een zeer stevige constructie hebben en je matras steviger kunnen doen aanvoelen. Bovendien krijg je er extra opbergruimte bij, wat altijd een pluspunt is.

Hoe bereken je de perfecte hardheid van een matras

Of het nu te stevig of te zacht is, de hardheidsgraad van een matras is niet echt intuïtief. We weten zeker dat velen van jullie nog steeds denken dat een zacht matras het beste is.

Dus laten we alles eens uit elkaar halen en kijk of u baat hebt bij een steviger matras of niet. Dit komt allemaal neer op uw lichaamsgewicht en uw slaaphouding, zoals u snel zult zien. En dan zullen we een paar tips geven om ervoor te zorgen dat uw nieuwe matras in alle opzichten ideaal voor u is.

Een infographic met de hardheidsschaal van matrassen

Hoe uw slaaphouding en gewicht de hardheid van uw matras beïnvloeden

Afhankelijk van hoe je slaapt en of je groter of kleiner gebouwd bent, zullen verschillende hardheidsgraden van matrassen meer of minder geschikt voor je zijn. En dit komt meestal neer op de positie van je ruggengraat.

Zoals je in de tabel hieronder kunt zien, zullen buikslapers met een groter postuur over het algemeen zeer stevige matrassen willen, terwijl lichtere zijslapers zachtere matrassen zullen willen.

Een infographic over de verschillende hardheidsgraden van matrassen

Dit komt omdat de hardheid van de matras rechtstreeks bepaalt hoeveel je lichaam, vooral je heupen en schouders, in de matras zelf kunnen wegzakken. Dit is het overzicht:

Zijslapers

Zijslapers willen over het algemeen zachtere modellen. Dit komt omdat je heup en schouder in de matras moeten zakken om te voorkomen dat je ruggengraat in je midden gaat doorhangen. U kunt kijken op onze favoriete matrassen voor zijslapers hier.

Maagslapers

Zoals we in het begin al hebben gezegd, buikslapers willen stevigere matrassen. Als het matras uw heupen laat zakken, zal het namelijk een kromming creëren en druk uitoefenen op uw onderrug.

Rugslapers

Rugslapers willen meestal ook een iets steviger matras, zodat hun heupen niet te ver inzakken. Echter, het is niet zo cruciaal als bij buikslapers omdat je rug meestal naar beneden zakt zonder al te veel druk op je ruggengraat uit te oefenen.

Als u echter last hebt van rugpijn, volgt hier een lijst met een paar matrassen die uw rug kunnen ondersteunen.

Hoe de vulling de hardheid van een matras beïnvloedt

Tot slot, als je hebt besloten dat je bijvoorbeeld een medium stevig matras nodig hebt, welke vulling is dan de beste optie? Een traagschuimmatras zal zich immers niet op dezelfde manier gedragen als een springveermatras. En afhankelijk van wat u zoekt, hebben bepaalde matrastypes zeker een voordeel.

Laten we dus snel de verschillende matrastypes overlopen en kijken waar ze typisch in uitblinken.

Traagschuim matrassen

Als je een matras wilt die druk kan verlichten, zijn traagschuimmodellen meestal je beste keuze.. Ze zijn er ook in alle vormen, maten en prijsklassen, dus je zult waarschijnlijk keuze te over hebben. Als je echter een steviger bed wilt, let er dan op dat de matras schuim met een hoge dichtheid gebruikt.

En onthoud dat de meeste tips die we in het begin deelden over hoe je je matras steviger kunt maken, vooral goed werken bij schuim. Dus hoewel ze niet altijd de beste optie zijn voor mensen die op zoek zijn naar stevigere matrassen, kunnen ze wel volstaan.

En je kunt onze favoriete traagschuimmatrassen hier bekijken.

Veermatrassen

Hoewel het iets moeilijker is om een veermatras steviger te maken, zou dit niet al te veel problemen moeten opleveren. Immers, als je op zoek naar orthopedische matrassenzullen de meeste stevig (pun intended) in de categorie verende matrassen vallen.

We willen er echter op wijzen dat pocketveringmatrassen hier over het algemeen de betere optie zijn. Dit komt omdat ze meer ondersteuning bieden en minder beweging overbrengen.

En hier is onze lijst met de beste pocketveringmatrassen die je kunt vinden.

Hybride matrassen

We hebben het er al over gehad hoe geweldig een hybride matrastopper kan zijn, dus het mag geen verrassing zijn dat hybride matrassen ook alle positieve punten krijgen. Je krijgt immers een schuimlaag voor extra comfort en veren om het bed steviger te laten aanvoelen.

Het is een win-winsituatie! Hoewel ze wat duurder zijn en moeilijk verkrijgbaar.

Gelukkig voor jou hebben we al De beste hybride matrassen gespot en gerangschikt kunt u vinden.

Conclusie

Er zijn zeker manieren om je matras steviger te laten aanvoelen. Of je nu werkt aan de matras zelf, aan het bedframe of gewoon een matrastopper toevoegt, je kunt een relatief zacht matras stevig laten aanvoelen.

Maar tien van de tien keer is nieuw beddengoed de veiligste optie. En hopelijk weet je nu waar je op moet letten bij het kopen van een nieuw bed of een nieuw bedframe. Maar als je nog vragen hebt, stel ze dan gerust in het commentaarveld!

Over de auteur

Alex Petrović
Slaap Consultant
A CPD gecertificeerd slaapadviseur met meer dan 2000 uur onderzoek naar alle verschillende manieren waarop we een goede nachtrust kunnen krijgen. Als voormalig slapeloze weet ik hoe moeilijk het leven kan zijn zonder nachtelijk herstel en ik vind het geweldig dat ik alles wat ik heb geleerd met jullie kan delen. Hopelijk kunnen we allemaal rustig slapen!
Verwante berichten

Meer richtlijnen voor een goede nachtrust

Baby slaapt met speeltje
19 mei 2024

Hoe krijg je een baby in slaap?

Veiligheid voorop - maak het wiegje leeg en kies de juiste matras - Je baby heeft een veilige slaapomgeving nodig, dus zorg ervoor dat: Kies een fi...
een uitgelichte afbeelding van hoe je baby in de wieg slaapt
20 mei 2024

Hoe laat je je baby in de wieg slapen?

Het is bekend dat baby's graag hun eigen vaste slaapplek hebben. Dat betekent dat ze behoorlijk koppig kunnen zijn, maar er is een oplossing. Want...
Mis het niet!
Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...
[instagram-feed feed=1]
Knop Sluiten

Mis het niet!

Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...

Door dit formulier te verzenden, meldt u zich aan voor onze mailinglijsten.
Bekijk onze privacybeleid.

Dit veld is voor validatiedoeleinden en moet ongewijzigd blijven.

nl_NLNederlands