Koptekst hamburger open
Logo zoeken

Spring naar

Momenteel aan het bekijken:

Wat zijn de nadelen van zijslapen?

beeld van onze schrijver Filip Maric

Geschreven door Filip

Slaap Adviseur

Aanbevolen afbeelding van nadelen van zijslapen.

19 mei 2024 2 min lezen

De meeste mensen slapen op hun zij. Maar ondanks dat deze positie zo populair is en ondanks het feit dat er een eindeloos aanbod aan matrassen voor zijslapers is om uit te kiezen, zullen de meeste zijslapers in hun leven een aantal problemen ervaren. Laten we het eens hebben over de nadelen van zijslapen.

Naar schatting slaapt meer dan 70% van de bevolking op de zij. Met dat gezegd zijnde, kunnen we zeggen dat zijslapen erg populair is onder de mensen. Toch heeft zijslapen, zoals elke slaaphouding, ook nadelen.

Hoewel deze niet gevaarlijk zijn voor onze gezondheid, kunnen sommige problemen veroorzaken die onze algehele slaapkwaliteit beïnvloeden. Uiteindelijk kunnen deze leiden tot ernstige problemen zoals slaapproblemen en de algehele kwaliteit van leven aantasten.

Meer druk op het hart

Tenzij je op je linkerzij slaapt (en zelfs dan), zorgt slapen op je zij (vermoedelijk) voor extra belasting en druk op je hart gedurende de nacht. Meer precies wordt gespeculeerd dat slapen op je zij je vena cava kan samendrukken, de ader die naar de rechterkant van je hart leidt.

Er is echter geen wetenschappelijk bewijs dat deze bewering ondersteunt, tenminste niet in de zin dat op je zij slapen je cardiovasculaire gezondheid zou kunnen beïnvloeden.

Grote kans op een slechte houding

Een afbeelding van een vrouw die haar onderrug vasthoudt vanwege rugpijn.

In tegenstelling tot bij het hart, is er sterk bewijs voor de bewering dat slapen op je zij een slechte houding veroorzaakt.

Als je op je zij slaapt, kromt je rug zich meestal op een onnatuurlijke manier. Als je bovendien niet op een goede matras slaapt, kunnen je heupen of schouders je ruggengraat extra belasten, waardoor deze de hele nacht uit balans blijft.

Meer schouderpijn

Schouderpijn is een van de meest voorkomende problemen bij zijslapers. Meestal wordt dit probleem veroorzaakt door een slechte matras.

De schouder is het tweede meest prominente drukpunt bij zijslapen en tenzij je investeert in een goede matras, kan schouderpijn een alledaags iets worden.

Acne problemen

Een afbeelding van een vrouw die acne op haar gezicht drukt.

Het komt niet zo vaak voor, maar sommige zijslapers kunnen last krijgen van acne, vooral rond de mond of op de wangen.

Als we onze kant van ons hoofd in het kussen laten zakken, kan onze huid niet goed genoeg ademen en komen alle oliën en dode huid in onze poriën terecht, waardoor ze verstopt raken en acne en zwarte vlekken veroorzaken. Zweet heeft ook de neiging om zich 's nachts op te hopen in onze kussenslopen, en dat kan ook problemen veroorzaken.

Gelukkig kunnen investeringen in hypoallergene of antibacteriële hoofdkussens voor zijslapers de meeste van deze problemen oplossen. Deze kussens kunnen ook helpen bij schouder- of nekpijn, dus dat is mooi meegenomen.

Pijn in je heupen en rug

Een jonge vrouw houdt haar heup vast van de pijn

Een ander veelvoorkomend probleem voor zijslapers is pijn. Om precies te zijn, pijn in de onder- en bovenrug en in het heupgebied.

Heuppijn wordt meestal veroorzaakt door overmatige druk op de heupen tijdens de nacht, omdat heupen het meest prominente drukpunt zijn voor zijslapers. We zijn over het algemeen het zwaarst rond onze heupen, dus op de zij slapen helpt daar zeker niet bij.

Wat rugpijn betreft: dat wordt meestal veroorzaakt door een slechte houding en uitlijning.

Gelukkig kunnen beide problemen eenvoudig worden opgelost met een goed matras voor rugpijn en een kniekussen.

Slechte bloedcirculatie

Een afbeelding van een bebaarde man gewikkeld in een deken.

Het is bekend dat zijslapen de bloedstroom beperkt en druk uitoefent op de zenuwen, vooral in je schouders en armen.

Probeer indien mogelijk niet op je hand te slapen als je op je zij ligt. Houd je hand in plaats daarvan voor je lichaam en onder je nek. Zo voorkom je zenuwdruk en een slechte bloedcirculatie.

Conclusie

Dat was het dan. Dit waren enkele van de meest voorkomende nadeel van zijslapen!.

Maar niet alles is zo somber. Zijslapen heeft ook veel voordelen. Vooral als je een goed matras voor zijslapers. We dachten alleen dat je de nadelen en mogelijke problemen wel zou willen weten. Op die manier weet je dat deze afkomstig zijn van zijslapers.

Maar als je vragen hebt over de nadelen van zijslapen, stel ze dan gerust in de comments!

Aanbevolen lectuur:

Opmerkingen (0)

Er zijn nog geen reacties

Mis het niet!
Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...
[instagram-feed feed=1]
Knop Sluiten

Mis het niet!

Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...

Door dit formulier te verzenden, meldt u zich aan voor onze mailinglijsten.
Bekijk onze privacybeleid.

Dit veld is voor validatiedoeleinden en moet ongewijzigd blijven.

nl_NLNederlands