Koptekst hamburger open
Logo zoeken

Spring naar

Momenteel aan het bekijken:

Waarom droom ik over een ex?

een profielafbeelding van TSA-auteur Alex

Geschreven door Alex Petrović

Slaap Consultant

Uitgelichte afbeelding van Waarom droom ik over een ex.

19 mei 2024 6 min lezen

Hoewel we kunnen proberen de inhoud van een droom te beïnvloeden, hebben we er in de meeste gevallen geen controle over. Daarom denken we dat dromen heel belangrijk zijn en vaak onze stemming tijdens de wakkere uren kunnen beïnvloeden. Maar wat betekent het als je droomt over een ex?

Na een zeer aangename slaap worden we gelukkig en vol positieve energie wakker. Maar dit is zeker niet het geval als we van een ex dromen. Zelfs als we niet al te slechte gevoelens voor hem of haar hebben, is het nog steeds een zeer onaangename ervaring. Vooral als de breuk recent was en je er nog niet overheen bent.

Een levendige droom over je ex zal sterke emoties veroorzaken en je kunt je gaan afvragen waarom je hem eigenlijk gedroomd hebt. Als je al je beslissingen in twijfel begint te trekken, kom je in een vicieuze cirkel terecht en die moet je vermijden. We zullen je helpen door je een paar redenen te vertellen waarom je over een ex droomt. Vaak is het geen verborgen boodschap van ons onderbewustzijn, maar proberen de hersenen ons iets anders te vertellen.

3 droomtheorieën die cruciaal zijn om te begrijpen

Sigmund Freud, de legendarische neuroloog en psychoanalyticus, is iemand die een aanzienlijk deel van zijn carrière wijdde aan de analyse van dromen. Hoewel hij het vaakst genoemd wordt in de context van droomanalyse, hebben vele anderen ook aan verschillende droomtheorieën gewerkt. We hebben drie droomtheorieën uitgekozen die volgens ons cruciaal zijn voor het begrijpen van de achtergrond van terugkerende dromen over vroegere relaties.

Gerelateerde lectuur:

ideeën in helder dromen

Psychodynamische theorie

Psychodynamische psychologie richt zich op onderliggend menselijk gedrag, gevoelens en emoties en hun relatie met vroege ervaringen in het wakende leven. Sigmund Freud legde een verband tussen dromen en het onbewuste. Volgens Freuds theorieDromen kunnen worden gezien als een toegangspoort of als verwerkte ervaringen die eigenlijk belangrijke informatie voor ons zouden moeten zijn. Dat kunnen ervaringen van die dag zijn of eerdere ervaringen die ons leiden naar het antwoord waarom je droomt over een ex met wie je niet meer praat.

Activering-Invoer-Model

AIM is een hypothese dat meer dan 40 jaar geleden werd voorgesteld door de psychiaters John Allan Hobson en Robert McCarley van de Harvard Universiteit.. Het is een neurobiologische theorie over dromen. Er werd een verschil waargenomen in de activiteit van de hersenstam tijdens de waak- en REM-slaap. Tegenwoordig wordt een driedimensionaal AIM-model gebruikt om de toestand van de hersenen te bepalen en de verkregen gegevens leidden tot de conclusie dat dromen een reactie zijn op hoge activiteit tijdens de slaap.

Neurocognitieve theorie

Velen beschouwen de neurocognitieve theorie van dromen als de meest realistische. Deze theorie suggereert dat aan de basis van elke droom een herinnering of wakkere zorgen liggen. Daarom heeft elke persoon unieke dromen, omdat het herinneringen en zorgen zijn die de hersenen vervolgens op hun eigen manier verwerken tijdens de slaap. Omdat de hersenen deze herinneringen verwerken en met elkaar verbinden, komt het voor dat dromen helemaal geen verband houden met een specifieke gebeurtenis, maar eerder een mix zijn van al deze gebeurtenissen.

Concrete verklaringen voor dromen over een ex

Nu je meer weet over deze drie droomtheorieën, zal het makkelijker voor je zijn om de vraag waarom ik blijf dromen over mijn ex te beantwoorden. We geven je verschillende concrete verklaringen die in de meeste gevallen juist blijken te zijn.

een afbeelding van een vrouw met hoofdpijn door tandenknarsen

Onopgeloste gevoelens over je ex

Dit is een vrij logische verklaring. Het is mogelijk dat je erover denkt om terug te gaan naar een ex, en dat idee kwam terug in je dromen. Zelfs als je er niet 100% zeker van bent dat het een goed idee is, als je nog steeds bepaalde gevoelens voor die persoon hebt, zul je het niet uit je hoofd kunnen zetten. Wees dus eerlijk tegen jezelf of praat met een psychotherapeut die je kan helpen om meer grip te krijgen op je emoties.

Trauma's uit het verleden

Als de relatie giftig was, dan is het waarschijnlijk dat je trauma's hebt uit die periode. Trauma's hebben de neiging om te blijven hangen en gaan meestal niet vanzelf weg. Dromen kan een nuttig hulpmiddel zijn, maar is meestal niet genoeg. Om trauma's uit de kindertijd, adolescentie, verbroken relaties of de dood van een geliefde te overwinnen, is de hulp van een getrainde professional of gecertificeerde droomanalist nodig. Als je een mishandelende ex hebt gehad, dan is de situatie nog ernstiger. Dit omvat niet alleen fysiek geweld, maar ook mentaal geweld.

een beeld van een vrouw in een bed bang voor nachtmerries

Onlangs je ex tegen het lijf gelopen

Als je je ex tegen het lijf loopt, zal dat waarschijnlijk bepaalde emoties opwekken. Jullie hebben tenslotte tijd met elkaar doorgebracht en sommige herinneringen zullen voor altijd blijven hangen. Het hoeft niet te betekenen dat je nog steeds verliefd bent op die persoon als je na een ontmoeting over hem of haar hebt gedroomd. Onderzoek heeft aangetoond dat dit een normaal onderdeel is van geheugenconsolidatie en dat het lijkt op dromen over oude vrienden. Dromen over je ex is ook mogelijk als je foto's op sociale media ziet en niet alleen als je elkaar fysiek ontmoet.

Soortgelijke zorgen in een huidige relatie

Soms kunnen dromen een waarschuwingssignaal zijn. Misschien hebben je hersenen een soortgelijk gedragspatroon opgemerkt bij de nieuwe partner als bij de vorige en vertellen ze je daarom voorzichtig te zijn. Dromen kunnen ook gewoon vals alarm zijn, omdat je je bijvoorbeeld zorgen maakt over ontrouw. Als je partner je in een vorige relatie heeft bedrogen, zul je daar waarschijnlijk over dromen omdat je je zorgen maakt, ook al zijn er geen duidelijke tekenen dat je huidige partner ontrouw is.

een afbeelding van een vrouw die denkt

Je bent nog niet over haar/hem heen

Experts zeggen dat als je droomt over vreemdgaan, dit niet automatisch betekent dat je hem echt wilt bedriegen. Het is een veel voorkomende droom. Iedereen heeft seksuele fantasieën, maar de meeste mensen willen ze niet vervullen. Als je echter vaak droomt dat je je huidige vriend of vriendin bedriegt met je ex, dan kan het zijn dat je die persoon aantrekkelijker vindt of dat je hem of haar weer nodig hebt in je leven.

Je probeert te vergeven

Het is normaal om je boos, verraden en verdrietig te voelen na een scheiding, vooral als de oorzaak van de scheiding bedrog was.. Dan heb je tijd nodig om te vergeven, zodat je verder kunt met je leven en toekomstige relaties. Een deel van het vergeven vindt plaats in je dromen. Je zult waarschijnlijk op een ochtend wakker worden met een veel beter gevoel omdat dromen je daarbij zullen helpen.

Een afbeelding van twee handen die een hart vasthouden op een papier.

Iets in je huidige leven zit je dwars

Misschien blijf je dromen over mijn ex en heeft dat eigenlijk niets met de ex te maken. Projectie is een van de bekendste verdedigingsmechanismen in de psychologie. Als iets in het echte leven je dwarszit, heb je de behoefte om het te verplaatsen. In dat geval is je ex-partner slechts een object waarop je je aandacht, negatieve gevoelens en schuld afschuift.

Heeft dromen over een ex een concrete betekenis?

Als je over die persoon droomt, zul je waarschijnlijk wakker worden met de vraag of ik terug moet naar mijn ex. Of die droom een concrete betekenis heeft of niet, is moeilijk te zeggen. Ons antwoord op die vraag kan niet ja of nee zijn, omdat dingen bijna nooit zwart-wit zijn.

Een beeld van Een vrouw die droomt in het bed.

Psychologen merken vaak bij hun patiënten dat ze dromen over hun exen en dat heeft niets te maken met de huidige situatie. Het is ook geen zeldzaam geval dat je je eigenlijk onbewust wilt verzoenen met je ex, vooral na een abrupte breuk. Mensen hebben de neiging om het uit te maken zonder duidelijke reden of gebruiken iets irrelevants als belangrijkste reden om het uit te maken, en hebben er dan onbewust spijt van, ook al is het moeilijk om het aan jezelf toe te geven. Dan komen dromen om de hoek kijken. Een droomdagboek kan je helpen met je geestelijke gezondheid en een nieuwe relatie.

Aanbevolen lectuur:

Over de auteur

Alex Petrović
Slaap Consultant
A CPD gecertificeerd slaapadviseur met meer dan 2000 uur onderzoek naar alle verschillende manieren waarop we een goede nachtrust kunnen krijgen. Als voormalig slapeloze weet ik hoe moeilijk het leven kan zijn zonder nachtelijk herstel en ik vind het geweldig dat ik alles wat ik heb geleerd met jullie kan delen. Hopelijk kunnen we allemaal rustig slapen!
Mis het niet!
Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...
[instagram-feed feed=1]
Knop Sluiten

Mis het niet!

Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...

Door dit formulier te verzenden, meldt u zich aan voor onze mailinglijsten.
Bekijk onze privacybeleid.

Dit veld is voor validatiedoeleinden en moet ongewijzigd blijven.

nl_NLNederlands