Koptekst hamburger open
Logo zoeken

Spring naar

Momenteel aan het bekijken:

Waarom slaap ik elke nacht met mijn mond open?

beeld van onze schrijver Filip Maric

Geschreven door Filip

Slaap Adviseur

Uitgelichte afbeelding van Waarom slaap ik met mijn mond open.

20 mei 2024 9 min lezen

Heb je ooit bij jezelf gedacht "Waarom slaap ik met mijn mond open?". Zo ja, dan is dit het antwoord dat je zoekt.

Als je met je mond open slaapt, maak je dan geen zorgen - je bent niet de enige. En als je je afvraagt "Waarom slaap ik met mijn mond open", dan ben je ook niet de enige.

Of je er als een hijgende vis uit het water uitziet, weten we niet. Dat moet je aan je partner vragen. Wat we wel weten is dat mondademhaling tijdens de slaap heel gewoon is en we weten ook waarom het gebeurt. Dus laten we er eens in duiken.

Waarom slapen we soms met open mond?

Een man die op zijn rug slaapt en snurkt

Waarom doen we het dan? Waarom worden we wakker met een vlek op ons kussen en een droge mond? Nou, er zijn een paar redenen.

De De eerste reden heeft te maken met je neusholtes. Als ze op de een of andere manier verstopt zitten - door een verkoudheid, allergie of zelfs gewoon een verstopte neus - kan dat ervoor zorgen dat je 's nachts mondademhaling hebt.

De De tweede reden heeft te maken met je slaaphouding. Als je op je rug slaapt, kan de zwaartekracht ervoor zorgen dat je tong naar achteren valt en je luchtweg blokkeert. Hierdoor kan het moeilijk ademen door je neusDus je eindigt met mondademhaling.

De derde reden... Nou, weet je wat, we zullen later op alle andere redenen ingaan, maar één ding moeten we nu al onthullen: mondademhaling is niet alleen griezelig om naar te kijken, maar het is ook niet goed voor je.

Mondademhaling kan allerlei problemen veroorzakenVan snurken en slaapapneu tot slechte adem en zelfs tandvleesaandoeningen. Maar laten we nu niet op de zaken vooruit lopen.

Wat is het voordeel van neusademhaling tijdens het slapen?

Een afbeelding van een oudere vrouw die door de neus ademt.

De meeste mondademhalers... Schrap dat. De meesten van ons realiseren zich pas echt hoe belangrijk neusademhaling is als we het niet meer kunnen. Een standaard "je weet niet wat je hebt tot het weg is" situatie. Als we door onze neus ademen, wordt de lucht die we inademen gefilterd, opgewarmd en bevochtigd. Dit is belangrijk omdat het helpt onze longen te beschermen en infecties aan de luchtwegen te voorkomen.

Als we echter met de mond ademen, omzeilen we dat allemaal en kan de droge lucht onze keel irriteren en allerlei problemen veroorzaken. Maar hoe doen onze neuzen dat allemaal?

Onze neuzen produceren iets dat stikstofmonoxide heet. En dit gas is magisch.

Het helpt niet alleen onze longen om gemakkelijk zuurstof op te nemen, maar het helpt ook onze bloedvaten verwijden. Stikstofmonoxide, ook wel stikstofmonoxide genoemd, is ook schimmelwerend, antiviraal, antibacterieel en antiparasitair. Dus als je het wilt zien als jouw De eerste verdedigingslinie van het immuunsysteem als het gaat om infecties aan de luchtwegen - dat kan.

Neusademhaling is dus niet alleen goed voor je, maar ook belangrijk voor je gezondheid.

Maar dat is niet het enige wat je neus doet als je inademt. Het verwarmt en bevochtigt ook de lucht die we inademen.

Bovendien werkt het, zoals we allemaal weten, als een filter en houdt het de kleine, ongewenste deeltjes in onze neus in plaats van in onze longen. Hier volgt een klein advies: Als je je neusharen knipt, ga dan niet helemaal naar boven. Knip alleen die haartjes weg die in de knoop zitten met je snor.

Hoe weet ik dat ik door mijn mond adem als ik slaap?

Een man snurkt terwijl hij slaapt

Je hoeft geen dokter te zijn om mondademhaling vast te stellen. Nou ja, je moet wel, maar geloof ons - het zal meer dan duidelijk zijn dat je je neus niet gebruikt zoals de bedoeling is.

Vooral als je het bed deelt met een partner!

Hier zijn een paar dingen die je kunnen vertellen of je door je mond ademt of niet. De kans is groot dat je minstens één van deze dingen opmerkt!

Snurken

Snurken en mondademhaling gaan hand in hand. Daar is geen twijfel over mogelijk. Of het nu je bent zo luid dat je jezelf wakker maakt Of gewoon vervelend genoeg om je partner 's nachts wakker te houden, is snurken een duidelijk teken dat je mondademhaling hebt.

En, snurken door de neus bestaat wel, maar dat betekent niet dat je door je neus snurkt. Dat betekent gewoon dat er een probleem is met je neus, zoals een afwijkend tussenschot of een verkoudheid waardoor je door je mond ademt.

Droge mond

Als je ooit wakker wordt met een mond die zo droog is dat je hem kunt horen als je hem probeert te openen, dan is dat nog een teken dat je mondademhaling in je slaap hebt plaatsgevonden.

Een droge mond gaat vaak gepaard met een witte tong en een branderig gevoel als gevolg van de droogte.

Slechte adem

Een afbeelding van een vrouw met een slechte adem.

Iets anders dat gepaard gaat met een uitgedroogde mond is de gevreesde ochtendadem. We hebben er allemaal wel eens last van, maar als je merkt dat je kokhalst van je eigen adem zodra je wekker afgaat, is het tijd om actie te ondernemen.

En met actie bedoelen we niet je tanden poetsen - dat is een gegeven. We bedoelen proberen dit probleem op te lossen.

Chronische vermoeidheid

Naast een verstoorde mondgezondheid kan een chronische mondademhaling ook leiden tot dat gevreesde gevoel van vermoeidheid en sufheid.

Het is normaal om je een beetje slaperig te voelen na een nachtje mondademhaling, maar als je merkt dat je overdag moeite hebt om je te concentreren, is het misschien tijd om een bezoekje te brengen aan de dokter.

Donkere kringen rond je ogen

Een afbeelding van een slaperige vrouw die een kussen vasthoudt.

Hoewel we donkere kringen rond onze ogen meestal toeschrijven aan slaapgebrek (wat niet verkeerd is), kunnen ze ook een teken zijn van mondademhaling.

Als het je regelmatig lukt om 7 tot 9 uur te slapen, maar je er nog steeds uitziet alsof je dagen niet geslapen hebtis het misschien tijd om te controleren of je ademt zoals het hoort.

Wat is de oorzaak van mondademhaling?

Zoals we in het begin al zeiden, zijn er veel redenen waarom je 's nachts niet door je neus ademt.

En meestal is het meer dan waarschijnlijk dat je last hebt van meer dan één.

Verstopte neus

Een afbeelding van een vrouw die een decongestivum gebruikt.

De meest voorkomende en meest voor de hand liggende is verstopte neus. Als je verkouden of grieperig bent, is de kans groot dat je neus verstopt zit en je moeite hebt om door je neus te ademen.

In dat geval kun je het beste een neusspray of een zoutoplossing gebruiken om je neusgaten te reinigen en te ontstoppen.

Zorg er alleen voor dat je niet overdrijft. Met één pchit-pchit ben je de hele nacht zoet.

Vergrote adenoïden

De adenoïden zijn een kleine weefselmassa aan de achterkant van de neus, boven het dak van de mond. Ze zijn er om infecties te helpen bestrijden, maar kunnen soms gezwollen raken en de luchtweg blokkeren, waardoor problemen met de neusademhaling kunnen ontstaan.

Vergrote of gezwollen adenoïden komen het meest voor bij mondademende kinderen, omdat ze vaak groeien tijdens de kindertijd en dan verdwijnen tijdens de vroege tienerjaren, maar ze kunnen ook volwassenen treffen.

Een onderzoek heeft aangetoond dat neusobstructie bij volwassenen één op de vijf keer wordt veroorzaakt door vergrote adenoïden.

Afgeweken septum

Een afwijkend tussenschot is de vloek van veel mondademhalers. Het is een aandoening waarbij het kraakbeen dat de twee neusgaten scheidt, scheef of uit het midden staat, wat kan leiden tot problemen met ademen door de neus.

Het is een veelvoorkomende aandoening die (volgens sommige schattingen) ongeveer 80% van de bevolking in meer of mindere mate treft en die vaak het gevolg is van een verwonding, zoals een gebroken neus.

Een afwijkend neustussenschot kan worden behandeld met een operatie, maar dat is niet altijd nodig. In sommige gevallen kan het gebruik van neussprays of antihistaminica helpen om de neus te deblokkeren en de luchtstroom te verbeteren, hoewel we allemaal weten dat neussprays geen goede langetermijnoplossing zijn.

Neuspoliepen

Neuspoliepen zijn kleine, niet-kankerachtige gezwellen die zich ontwikkelen op het slijmvlies van de neus of de sinussen. Net als andere poliepen worden deze dingen veroorzaakt door een heleboel verschillende dingen en het is vaak onmogelijk om te weten hoe of waarom ze zijn ontstaan.

Neuspoliepen kunnen veel meer veroorzaken dan alleen mondademhaling. Ze kunnen zelfs leiden tot reukverlies, post-nasale druppels, neusbloedingen, snurken enzovoort.

Gelukkig lost een vrij standaard operatie het probleem op.

Verkoudheid & griep

Een afbeelding van een jonge vrouw die lijdt aan zure reflux.

Deze is vrij eenvoudig te begrijpen en verreweg de meest voorkomende oorzaak van mondademhaling. Als je verkouden bent of griep hebt, zit je neus verstopt en is het moeilijk om door je neus te ademen.

In dat geval, Het enige wat je kunt doen is afwachten, Neem wat vrij verkrijgbare medicijnen en gebruik een neusspray om lucht binnen te laten.

Tongriem

Een tongriem (of ankyloglossie) is een aandoening die al bij de geboorte voorkomt en die de beweging van de tong beperkt.

Hoewel het misschien niet erg klinkt, kan het in werkelijkheid veel problemen veroorzaken, zoals problemen met borstvoeding, eten en spreken. Het kan ook mondademhaling veroorzaken, omdat de aandoening de ontwikkeling van het bovenste gehemelte kan verhinderen.

Gelukkig wordt dit probleem tegenwoordig meestal binnen de eerste drie maanden na de geboorte behandeld, zodat er in de jaren daarna niet veel volwassenen zijn die hier last van hebben.

Slaapapneu

Een man snurkt in zijn slaap

Helaas wordt slaapapneu vaak genegeerd, maar het is een aandoening die ernstiger is dan je denkt. Het is een slaapstoornis die verstoringen in je ademhalingspatronen veroorzaakt, wat kan leiden tot mondademhaling en snurken - maar dat zijn zo ongeveer de minste van je zorgen.

Maar nu we het toch hebben over 's nachts niet door je neus kunnen ademen, laten we het daar maar bij.

Tumoren

Nogmaals, in het geval van dit specifieke probleem is mondademhaling het minste van je zorgen. Toch kan een tumor (kanker of niet) een verstopping in de neus veroorzaken, waardoor je moeite hebt met ademhalen.

Zo simpel is het.

Stress en angst

een afbeelding van een vrouw met stress door nachtmerries

Stress en angst, vooral paniekaanvallen, zorgen ervoor dat je onregelmatig ademt. Dit leidt op zijn beurt bijna altijd tot mondademhaling, omdat je lichaam het gevoel heeft dat het niet genoeg zuurstof krijgt.

Het goede nieuws is dat dit vaak een tijdelijk probleem is dat verdwijnt zodra de stressfactor verdwenen is.

Probeer je ondertussen te concentreren op je ademhaling en haal langzaam en diep adem - door je neus. Dat zou je moeten helpen om te kalmeren en de aanval gemakkelijker te verwerken.

Zijn er risico's verbonden aan het ademen door de mond tijdens het slapen?

Een betere vraag zou zijn: hoeveel risico's zijn er? Nachtelijk mondademen gaat gepaard met zoveel risico's dat het moeilijk is om ze allemaal op te noemen en niets te vergeten. Maar we doen ons best.

Uitdroging

een afbeelding van een vrouw die zich hydrateert

Om te beginnen kan mondademhaling uitdroging veroorzaken, Daarom snak je zo naar water zodra je wakker wordt.

Als je door je mond ademt, droogt de lucht die je inademt je mond uit en wordt ook je speekselproductie verstoord.

Dit alles kan allerlei problemen veroorzaken, zoals tandvleesaandoeningen, tandbederf, gaatjes en een verhoogd risico op infecties.

Gezichtsdeformaties

De term mondademer is meestal pejoratief, en als je bedenkt dat mondademhaling kan gezichtsafwijkingen veroorzaken (voornamelijk kaak en kin)kun je een beetje begrijpen waarom.

Mondademhaling kan ervoor zorgen dat de onderkaak zich terugtrekt en de boventanden op elkaar gaan staan, waardoor het lijkt alsof je een overbeet hebt, maar ook echt een overbeet hebt.

Daarom is het belangrijk om mondademhaling bij kinderen te behandelen. Zodra je het merkt!

Hese stem

Het is niet ongewoon dat mondademhalers 's ochtends wakker worden met een schorre stem. En hoewel het misschien niet zo erg klinkt, kan het behoorlijk vervelend zijn en zelfs langdurige gevolgen hebben.

Sommigen van jullie hebben misschien liever een schorre stem, maar dat is meestal niet zo goed voor de gezondheid van de mond en de stembanden.

Allergieën

Een afbeelding van een jonge vrouw die haar neus snuit vanwege allergieën.

Zoals we in het begin al zeiden, filtert ademen door je neus de deeltjes uit de lucht.

Dat gebeurt niet als je inademt via je mond, wat allerlei problemen kan veroorzaken voor mensen die last hebben van allergieën.

Met andere woorden, als je last hebt van seizoensgebonden of andere allergieën, kan mondademhaling deze juist verergeren doordat pollen of stof in je luchtwegen terechtkomen.

Hoofdpijn

Een afbeelding van een jonge man met hoofdpijn.

Hoofdpijn en migraine zijn relatief veel voorkomende problemen bij mensen die door hun mond ademen. En hoewel we niet precies weten waarom dat zo is, komt het waarschijnlijk door de uitdroging waar we het eerder over hadden.

En dan hebben we het nog niet eens over het feit dat als je door je mond ademt, je lang niet genoeg zuurstof binnenkrijgt, wat ook kan leiden tot hoofdpijn en migraine.

Astma 

Hoewel mondademhaling geen astma veroorzaakt, kan het je symptomen wel verergeren en de aandoening zelfs verergeren.

Mondademhaling kan ervoor zorgen dat de luchtwegen droog en geïrriteerd raken, wat kan leiden tot een astma-aanval.

Dus als je last hebt van astma, is het waarschijnlijk het beste om te proberen zoveel mogelijk door je neus te ademen.

Hoe voorkom je dat je met je mond open slaapt en door je mond ademt tijdens het slapen?

Laten we nu proberen te leren hoe je kunt stoppen met mondademen.

Regelmatig je neus schoonmaken

Een afbeelding van een man die zijn neus snuit.

Je mondstuk goed schoon houden is een goede manier om mondademhaling te voorkomen. En hoewel je dat zeker zelf kunt doen, raden we je aan ons advies van eerder op te volgen en niet te veel te proberen je neusharen af te knippen.

Daarnaast zou regelmatige neushygiëne moeten helpen. Verwijder eventueel slijm of korstjes die zich overdag (of 's nachts) hebben opgehoopt en probeer je neus zo schoon mogelijk te houden.

Neusdecongestiva

Neussprays en -strips of zoutoplossingen kunnen je ook helpen om gemakkelijker door je neus te ademen.

Decongestiva kunnen heel nuttig zijn als je verkouden bent of last hebt van allergieën, omdat ze vrijwel onmiddellijk verlichting bieden.

Zorg er wel voor dat je ze niet langer dan een paar dagen achter elkaar gebruikt, omdat ze je verstopping kunnen verergeren als je ze te lang gebruikt.

We raden ook neti-potjes af. Hoewel ze kunnen helpen om je sinussen vrij te maken, kunnen ze ook het risico op infecties verhogen, tenzij ze absoluut brandschoon zijn.

Antihistaminica

Je kunt antihistaminica krijgen als je neus verstopt is of als je allergieën hebt waardoor je neusweefsel is opgezwollen.

En hoewel ze zeker nuttig kunnen zijn, komen ze met een heleboel bijwerkingen.

Een van deze bijwerkingen is uitdroging. Dus als je al last hebt van mondademhaling, kunnen antihistaminica het probleem zelfs verergeren als je last hebt van een supersterke verstopping. Gebruik ze dus alleen als je arts je dat heeft aangeraden.

Medicijnen zonder recept

Een afbeelding van een oudere patiënt met een medicijn voor de ziekte van Parkinson.

Als je immuunsysteem wordt gebombardeerd met griep- en verkoudheidsveroorzakende virussen, of als je voortdurend last hebt van allergieën, is het misschien een goed idee om met je arts te praten over een aantal vrij verkrijgbare medicatieopties.

Deze kunnen een vrij effectieve kortetermijnoplossing zijn, maar ze moeten niet langer dan een paar dagen achter elkaar worden gebruikt - net als neussprays.

Verhoogd hoofd

Een goed kussen kan meer doen dan je je kunt voorstellen. Als je 's nachts vaak mondademhaling hebt, komt dat misschien omdat je hoofd niet goed omhoog ligt.

Met andere woorden, als je slaapt, moet je hoofd hoger liggen dan de rest van je lichaam. Dit zorgt ervoor dat je luchtwegen open zijn en dat je geen moeite hebt om door je neus te ademen.

Bewuste neusademhaling

Het is belangrijk dat je overdag bewust door je neus ademt. Zo train je je lichaam om het 's nachts automatisch te doen.

Natuurlijk zal dit in het begin niet gemakkelijk zijn en het zal zeker niet van de ene op de andere dag gebeuren, maar op de lange termijn zal het lonen.

Zelfs als je aan het sporten bent en je het gevoel hebt dat je diep door je mond moet ademen - gebruik je neus en controleer je ademhaling. Je zult de effecten snel genoeg voelen.

Chirurgie

Tot slot, als al het andere faalt, kun je altijd nog kiezen voor een operatie. Dit is meestal het laatste redmiddel om mondademhaling te behandelen, maar het is meestal meer dan effectief.

Of het nu gaat om poliepen of een afwijkend septum, deze procedures kunnen wonderen doen voor mensen die hun mondademhaling maar niet onder controle krijgen.

Conclusie

Mondademhaling kan een moeilijke gewoonte zijn om te doorbreken, maar het is niet onmogelijk.

Als je 's nachts moeite hebt om door je neus te ademen, denk dan eens na over een aantal van de oorzaken die we hebben genoemd en probeer erachter te komen welke de oorzaak is. Probeer ook enkele van de tips en trucs die we hebben voorgesteld.

Van neussprays en strips tot receptvrije medicijnen, er zijn genoeg oplossingen die je kunnen helpen om je ademhaling onder controle te krijgen. En als al het andere geen effect heeft, is een operatie altijd een optie.

Dus geef niet op! Blijf proberen tot je eindelijk wakker wordt met een schoon kussen en een gesloten mond! En als je je op de een of andere manier nog steeds afvraagt "waarom slaap ik met mijn mond open", stel ons dan aanvullende vragen in de comments!

Opmerkingen (0)

Er zijn nog geen reacties

Mis het niet!
Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...
[instagram-feed feed=1]
Knop Sluiten

Mis het niet!

Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...

Door dit formulier te verzenden, meldt u zich aan voor onze mailinglijsten.
Bekijk onze privacybeleid.

Dit veld is voor validatiedoeleinden en moet ongewijzigd blijven.

nl_NLNederlands