Koptekst hamburger open
Logo zoeken

Spring naar

Momenteel aan het bekijken:

Kan slapen op de vloer gevaarlijk zijn voor je gezondheid?

beeld van onze schrijver Filip Maric

Geschreven door Filip

Slaap Adviseur

Uitgelichte afbeelding van slapen op de vloer.

20 mei 2024 7 min lezen

Op de grond slapen is een onderwerp waarover veel tegenstrijdige feiten te vinden zijn. Terwijl sommigen zweren dat het de perfecte manier is en dat het hun rugpijn heeft genezen, vinden anderen het schadelijk om op de grond te slapen. Laten we samen uitzoeken wat de waarheid is.

In het Verenigd Koninkrijk en over het algemeen in de westerse wereld is het normaal om in een bed te slapen. Vanaf onze geboorte slapen we in een wieg en later kopen we verschillende bedframes. Maar dat wij het zo doen, betekent niet dat het overal ter wereld zo is.

In Japan is het bijvoorbeeld een traditie om op de grond te slapen. Japan is geen uitzondering, dit is de situatie in het grootste deel van Azië. In Afrika kunnen velen zich geen bed veroorloven, dus slapen ze op de grond en hebben ze een goede nachtrust.

Maar het is merkbaar dat slapen op de vloer een trend aan het worden is en ook in de VS. Er zijn verschillende redenen waarom meer en meer mensen op de vloer slapen. De belangrijkste zijn minimalisme, het bevorderen van de slaapkwaliteit en rugpijn.

Ook zijn er een aanzienlijk aantal slapers die het erg comfortabel vinden. We staan op het punt om alles wat met dit onderwerp te maken heeft te onderzoeken om de voor- en nadelen beter te begrijpen.

Op de grond slapen en rugpijn

Een afbeelding van een moeder en zoon die op de vloer slapen.

Rugpijn is waarschijnlijk het eerste waar je aan denkt als je het hebt over slapen op de grond. Bent u een van degenen die op zoek zijn naar pijnvermindering? We moeten u zeggen dat de bewering dat de harde vloer kan helpen bij rugpijn niet door de wetenschap wordt ondersteund.

Dit betekent niet dat het schadelijk is en dat je het moet opgeven als het je helpt. Maar je moet er zeker over nadenken of je matras ondersteunend genoeg is. Misschien is de matras te zacht en zoek je steun op de vloer. Maar de vloer is te stevig, wat ook niet hetzelfde is als een te stevig matras. Daarom kies je best voor een medium matras als je last hebt van rugpijn.

Helpt slapen op de grond tegen ischias?

De heupzenuw is de grootste zenuw in het menselijk lichaam. Het strekt zich uit van de onderrug tot de voetzool. Ischias is pijn in een deel van deze zenuw en is een van de veelvoorkomende problemen van een zittende levensstijl. De directe oorzaak is meestal een uitpuilende of hernia, maar het kan ook een vernauwing van de tussenwervelopening of iets anders zijn.

Als je ischias hebt, zal je arts je aanraden om een steviger matras te kopen.. Je kunt kiezen voor een vloer in plaats van een steviger matras, maar ook hier is er geen bewijs dat het je zal helpen. Er is wel bewijs dat een stevige matras gunstig is voor deze aandoening.

Gerelateerde lectuur:

Kan slapen op de vloer mijn houding verbeteren?

Je kunt waarschijnlijk concluderen dat we je weer hetzelfde zullen vertellen. Op de grond slapen kan een positief effect hebben op je houding als je momenteel op een te zacht matras slaapt dat je lichaam niet ondersteunt, wat leidt tot een verkeerde houding.

De vloer helpt maar tijdelijk, maar zodra je opstaat, is je houding weer slecht. Het is nodig om de spieren te versterken en te rekken, zodat ze in staat zijn om zonder hulp een goede houding aan te nemen. Als het probleem niet alleen een slechte houding is, maar je weet dat je een aandoening hebt zoals scoliose, raadpleeg dan zeker een arts of fysiotherapeut.

Is op de grond slapen gevaarlijk voor zwangere vrouwen?

Op de grond slapen wordt als veilig beschouwd voor zwangere vrouwen. Er is geen objectieve reden waarom je het niet zou doen als je je er goed bij voelt. Het enige probleem kan zijn dat het moeilijk is om op te staan en op de grond te gaan liggen als je in de latere periode van de zwangerschap bent. Als je dat heel moeilijk vindt, kun je beter terug naar bed gaan tot de bevalling.

Op de grond slapen is ook veilig voor de baby. Hoewel de oorzaak van plotselinge wiegendood (SIDS) is vaak onbekend, maar verstikking door kussens is een van de meest bekende oorzaken. Daarom komt SIDS minder vaak voor in culturen waar op de grond slapen deel uitmaakt van de routine.

Op de grond slapen: Een beknopte gids

Een afbeelding van een stel op de grond dat pizza eet.

Als op de grond slapen jouw ding is, zullen we je niet proberen te overtuigen dat je dat moet opgeven. Wat we wel zullen doen, is je een korte handleiding geven.

Als je de volgende aanpassingen doorvoert, zal slapen op de grond nog comfortabeler zijn dan voorheen en zul je sneller in slaap vallen.

Voldoende ruimte rondom

Als je besluit om het bed permanent te vervangen door een vloer, moet je de kamer opruimen. Het is noodzakelijk om jezelf voldoende ruimte te geven zodat je vrij kunt bewegen in je slaap. Dit is vooral belangrijk voor onrustige slapers die de hele nacht woelen en draaien. Nadat je genoeg ruimte hebt gemaakt om veilig te kunnen slapen, moet je de vloer regelmatig schoonmaken. De vloer is vuiler dan het bed, dus je moet hem om de paar dagen schoonmaken, zo niet elke dag.

Leg een yogamat, matras of deken op de grond

Hoewel het comfortabel is om direct op de vloer te slapen, zal het comfortabeler zijn als je een matje, matras of deken neerlegt.. De vloer is te stevig en je hebt iets nodig om het oppervlak wat zachter te maken, terwijl de ondersteuning hetzelfde blijft. Als je het net iets zachter wilt, ga dan voor een matje of een deken, en als je een slaapervaring wilt die meer lijkt op die van een bed, dan kun je kiezen voor een matrastopper of zelfs een matras.

Houd er rekening mee dat een matras die direct op de vloer ligt gemiddeld een kortere levensduur heeft dan een matras die op een bedframe ligt. Slaapbedrijven benadrukken altijd het belang van een stevig bedframe voor de levensduur en algemene prestaties.

Test je slaaphouding

problemen hebben met schouder- en heuppijn op een steviger matras, dan is het zeker dat de situatie nog erger zal zijn op de vloer. We zien dus niet in hoe zijslapers hiervan kunnen profiteren. Toch zullen andere slaaphoudingen - buik- en rugslapers - zeker een veel betere nachtrust hebben op de vloer dan zijslapers. Combinatieslapers zouden het ook moeten testen, want het hangt ervan af wat de primaire slaaphouding van een combinatieslaper is.

Gebruik een dun kussen

De vloer houdt je ruggengraat in lijn en dat is de reden waarom veel mensen besluiten om op de vloer te gaan liggen als ze pijn in hun rug hebben.. Een kussen met een lage loft is het enige antwoord in deze situatie. Elk kussen met een hogere loft brengt je hoofd te hoog en dat leidt tot nekpijn.

Gerelateerde lectuur:

Gebruik een extra kussen als je buikslaper bent

Hoewel slapen op de grond goed is voor een aantal frontslapers, lopen ze een groot risico op nek- en rugklachten, zelfs als het kussen geschikt is. Vaak wordt aangeraden om zonder kussen te slapen, en als je toch een dun kussen wilt gebruiken, voeg dan nog een kussen toe onder je hoofdkussen. bekkengebied. Zo wordt de druk op de nek en schouders aanzienlijk verminderd.

Probeer een kort dutje om te zien of het bij je past

Je zult niet weten of slapen op de grond iets voor jou is als je het niet probeert. Maar probeer deze manier van slapen niet de hele nacht uit, anders loop je het risico dat je wakker wordt van de pijn. Een snel middagdutje is een uitstekende indicator om te bepalen of je een nachtrust moet proberen of dat je meteen terug naar bed moet gaan.

Mogelijke nadelen van slapen op de vloer

Het is duidelijk dat er bepaalde nadelen zijn aan het slapen op de grond, anders zou niemand een bedframe gebruiken. In dat geval zou het bedframe een overbodig meubelstuk zijn dat alleen maar kostbare ruimte inneemt in de slaapkamer. Nadelen die we zullen noemen zijn individueel. Het betekent niet noodzakelijkerwijs dat je dezelfde nadelen zult ervaren als iemand anders. We willen je alleen wijzen op de mogelijkheid dat zoiets kan gebeuren. Als je een van de volgende symptomen opmerkt, bedenk dan of er een andere oorzaak is of dat het komt door het slapen op de vloer. Neem de juiste maatregelen om het probleem op te lossen.

Niezen, loopneus & verkoudheid

Een afbeelding van een dokter die haar neus vasthoudt

Heb je een zwakke immuniteit? Of ben je een koude slaper? Als het antwoord op één of beide vragen positief is, dan denken we dat slapen op de vloer niet comfortabel voor je zal zijn. Het is absoluut koeler op de vloer, zelfs als je er een deken onder legt. De reden hiervoor is niet alleen de kou van de vloer, maar ook dat de koude lucht zwaarder is en de neiging heeft om naar beneden te gaan.

In de zomer kun je je er prettig door voelen, maar in de winter kun je verkouden worden. Niezen en loopneuzen kunnen zeker symptomen zijn van veel dingen, niet alleen van slapen op de vloer, maar als je de oorzaak niet kunt vinden, kan dit er een zijn.

Hoesten en piepen

Piepen is een heel specifiek geluid dat gemakkelijk te herkennen is. Het kan het gevolg zijn van zoveel verschillende dingen. Slaapapneu is een van de meest voorkomende oorzaken, net als verkoudheid en astma. Je hebt waarschijnlijk geen kinkhoest, maar een ander soort hoest gaat meestal gepaard met een piepende ademhaling. Of hoest en een piepende ademhaling het gevolg zijn van een verkoudheid of een allergie moet nog worden vastgesteld. In ieder geval kunnen beide iets te maken hebben met het slapen op de vloer. Probeer eerst de vloer grondig schoon te maken en zelfs het kleinste beetje stof te verwijderen. Controleer daarna je gezondheid om te zien of je bijkomende gezondheidsproblemen hebt.

Allergische reacties & uitslag

Allergieën komen vaker voor dan ooit in de geschiedenis van de mensheid. De reden hiervoor is de hoge blootstelling aan chemicaliën en andere giftige stoffen. Er zijn ook allergieën die er altijd al zijn geweest, zoals allergieën voor pollen en huisstofmijt. Als je begint te niezen en hoesten zodra je op de vloer gaat liggen, is dat waarschijnlijk een allergische reactie. Als je aan een allergie lijdt, dan weet je wat het probleem veroorzaakt. Als je dat niet bent, moet je nagaan of je allergisch bent voor stof of voor een vloerreiniger. Uitslag kan een op zichzelf staand symptoom van een allergie zijn of samen met hoesten en andere veelvoorkomende symptomen optreden.

Conclusie

Slapen op de grond is niet zwart-wit. Terwijl het voor de ene persoon een oplossing kan zijn voor rugpijn en een betere slaapkwaliteit, kan het voor de andere persoon een zeer onaangename ervaring zijn. Het is aan jou om het te proberen. 

Als je het de eerste keer niet comfortabel vindt, kun je overwegen een deken of een topper toe te voegen of zelfs in een slaapzak te slapen, ook al ben je thuis. Als je de vloer regelmatig schoonmaakt en de centrale verwarming hoger zet, zul je het niet koud hebben en zou je geen allergiesymptomen moeten hebben.

Verwante producten:

Aanbevolen lectuur:

Opmerkingen (0)

Er zijn nog geen reacties

Verwante berichten

Meer richtlijnen voor een goede nachtrust

een uitgelichte afbeelding van hoe je in 5 minuten in slaap valt
20 mei 2024

Hoe val ik in slaap in 5 minuten en hoe bereik ik een slaap van hoge kwaliteit?

Wat de meeste mensen vergeten is dat je al veel eerder moet beginnen met je voorbereiding op de slaap, in plaats van te wachten tot het moment dat je naar bed gaat. Als je...
Baby slaapt met speeltje
19 mei 2024

Hoe krijg je een baby in slaap?

Veiligheid voorop - maak het wiegje leeg en kies de juiste matras - Je baby heeft een veilige slaapomgeving nodig, dus zorg ervoor dat: Kies een fi...
Mis het niet!
Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...
[instagram-feed feed=1]
Knop Sluiten

Mis het niet!

Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...

Door dit formulier te verzenden, meldt u zich aan voor onze mailinglijsten.
Bekijk onze privacybeleid.

Dit veld is voor validatiedoeleinden en moet ongewijzigd blijven.

nl_NLNederlands