Koptekst hamburger open
Logo zoeken

Spring naar

Momenteel aan het bekijken:

Latex Matras 101

een profielafbeelding van TSA-auteur Alex

Geschreven door Alex Petrović

Slaap Consultant

Afbeelding van latex matras.

20 mei 2024 7 min lezen

Er zijn zoveel verschillende soorten matrassen op de Britse slaapmarkt, maar een latex matras is echt een van de meest gewilde matrassen. Als je besluit een nieuw matras te kopen, voel je je waarschijnlijk verloren tussen de vele onbekende termen, materialen en andere kenmerken. Wij zijn er om je te helpen!

Als we terug in de tijd zouden kunnen gaan, bijvoorbeeld naar de jaren 1950 en een matrassenwinkel zouden bezoeken, een fysieke winkel natuurlijk, dan zouden we zien dat bijna alle matrassen binnenveringsmatrassen zijn.

Maar sindsdien is de slaapindustrie volledig gerevolutioneerd. Het bed in a box concept en de online verkoop hebben het primaat overgenomen en klanten hebben over het algemeen hulp nodig om hun weg te vinden tussen zo'n grote verscheidenheid aan matrassen.

Traagschuim is tegenwoordig het belangrijkste materiaal in de wereldwijde slaapindustrie. Je vindt ook verschillende soorten matrassen met veren en combinaties die hybride matrassen worden genoemd. Niet minder populair is de combinatie van veren en natuurlijke materialen, bijvoorbeeld katoen en wol.

Latex is een materiaal dat al duizenden jaren wordt gebruikt, maar fabrikanten hebben pas sinds kort de kunst van het latex matrassen maken onder de knie. In deze gids van The Sleep Advisors kom je alles te weten over latex matrassen.

Wat is een latex matras?

een afbeelding van een silentnight latex hoofdkussen op een bed

Zoals de naam al zegt, is het een matras gemaakt van latex.. Maar er zijn verschillende soorten latex. Over het algemeen zijn de eigenschappen van verschillende soorten latex vrij gelijkaardig, maar ze verdienen het zeker om vermeld te worden. Wanneer je dan vind de latex matras die u wiltDan kun je gemakkelijker beslissen of dit echt de beste keuze is.

Er is een basisverdeling - natuurlijke en synthetische latex. Natuurlijke latex wordt verkregen door het sap van de rubberboom te verzamelen. Vervolgens wordt dat plantensap verwerkt tot het materiaal dat we kennen als latex. Er bestaat ook organische latex, dat is natuurlijke latex waaraan minder dan 5% andere materialen zijn toegevoegd tijdens de productie.

Synthetische latex is eigenlijk styreen-butadieenrubber (SBR), dus er worden chemicaliën gebruikt in plaats van sap.. Synthetische latex is zachter, minder duurzaam en goedkoper. Hoewel het prijsverschil steeds kleiner wordt nu de olieprijs de pan uit is gerezen.

Een mix van synthetische en natuurlijke latex kan een manier zijn om het beste van twee werelden te krijgen, en het mengsel wordt meestal zo gemaakt dat synthetische latex meer dan 50 procent uitmaakt.

Eigenlijk kunnen we zeggen dat latex matrassen ook natuurlijke matrassen zijn. Natuurlijk - die gemaakt zijn van natuurlijke latex.

Hoe wordt een latex matras gemaakt?

Een latex matras van natuurlijke en synthetische latex wordt niet op dezelfde manier gemaakt. Als het gemaakt is van biologische of natuurlijke latex, wordt eerst het sap verzameld en worden er vervolgens chemische stoffen aan toegevoegd omdat het niet mogelijk is om een matras te maken van 100% natuurlijke latex. We hebben al gezegd dat de concentratie chemische stoffen lager moet zijn dan 5% om de latex organisch te laten zijn. Daarna wordt het in een mal geplaatst en gebakken.

De productie van synthetische latexmatrassen is eenvoudiger en sneller, en daarom goedkoper, hoewel het oliederivaat vrij duur is. De productie van gemengde latex neemt meer tijd in beslag, maar is eigenlijk goedkoper.

Een infographic over de verschillen tussen de productie van Dunlop- en Talalay-latex

Soorten natuurlijke latex

Tot nu toe hebben we het nog niet gehad over de Dunlop en Talalay processen. Dit zijn twee verschillende processen om natuurlatex te verkrijgen. We kunnen niet zeggen dat het twee soorten latex zijn, maar twee processen. Geen van beide is inferieur aan de andere, want beide leveren eersteklas natuurlijke latex, maar er is wel degelijk een verschil.

Dunlop

Het opgeklopte sap wordt in een mal gedaan en vervolgens gebakken tijdens het Dunlop proces. Een matras van Dunlop latex is steviger en zwaarder, en de reden hiervoor is dat de zwaardere delen van latex tijdens het bakken zinken. De veerkracht van Dunlop latex is vergelijkbaar. Dunlop latex wordt vaak gebruikt voor hybride matrassen met een latex kern. Het is een goede keuze voor buikslapers die stevige ondersteuning nodig hebben.

Talalay

Het Talalay-proces is iets duurder omdat het een aantal stappen meer omvat. Het opgeklopte sap wordt niet meteen gebakken nadat het in de vorm is geplaatst, maar er vindt eerst vacuümafsluiting en invriezen plaats voordat het wordt gebakken. Die twee stappen beïnvloeden de eigenschappen. De latex wordt homogeen en ademend, waardoor Talalay-latex zachter is en de matras lichter. Drukontlasting is de belangrijkste eigenschap van Talalay latex en daarom raden we het aan zijslapers aan. Het heeft overeenkomsten met traagschuim.

De voordelen van latex matrassen

Een afbeelding van dormeo hybride latex matras in een slaapkamer.

Latex matrassen hebben zoveel voordelen dat het een goed moment is om ze allemaal te bespreken. Na het lezen van dit deel van onze gids zul je waarschijnlijk verbaasd zijn waarom latex matrassen niet nog populairder zijn.

Houd er wel rekening mee dat deze voordelen niet voor iedereen geschikt zijn. Als je bijvoorbeeld geen warme slaper bent, zal het extra ademend vermogen niet veel verschil maken. Deze voordelen moeten je echter wel duidelijk maken waarom latex matrassen een geweldige keuze zijn voor bepaalde mensen!

Pijnstillend

Dit is vooral belangrijk voor zijslapers die vaak kampen met schouder- en heuppijn als gevolg van ongeschikte, meestal te harde matrassen.. Niet alleen zijslapers hebben er baat bij. Mensen met gezondheidsproblemen zoals artritis en fibromyalgie zou ook een latex matras moeten overwegen.

Natuurlijk

Dit geldt natuurlijk alleen als je kiest voor natuurlijke latex matrassen en niet voor synthetische. Hoe meer we kiezen voor natuurlijke materialen, hoe beter het is voor ons en voor het milieu. Kies dus zoveel mogelijk voor natuurlijke materialen en doe jezelf een plezier. Op de lange termijn zal elke kleine actie onze planeet ten goede komen.

Geen bewegingsoverdracht

Bewegingsisolatie staat zeker in de top 3 van belangrijkste eigenschappen voor elk koppel dat op zoek is naar een nieuw matras.. Zelfs als je geen lichte slaper bent, is het woelen en draaien van je partner erg vervelend. En als je een lichte slaper bent, dan is zero motion transfer een absolute must, anders krijg je last van slapeloosheid en gesegmenteerde slaap.

Hypoallergeen

een afbeelding van een vrouw die een kind bedekt met hypoallergeen laken

Ongeveer 5% van de Britse bevolking heeft een allergie, misschien iets minder, en dat aantal neemt elk jaar toe.Er wordt dus verwacht dat het aantal allergiepatiënten tegen het einde van dit decennium aanzienlijk hoger zal liggen.

Daarom is het extra belangrijk dat je slaapproducten kiest die hypoallergeen en huisstofmijtvrij zijn, omdat allergieën op elke leeftijd kunnen ontstaan. Latex is 100% hypoallergeen, zowel natuurlijke als synthetische.

Milieuvriendelijk

Natuurlatex is een milieuvriendelijk materiaal. Maar zelfs synthetische latex is geen slechte keuze als we het hebben over milieuvriendelijkheid. Omdat het wordt verkregen door de verwerking van olieresten, kunnen we zeggen dat het bijna net zo nuttig is als recycling. Als je op het punt staat een latex matras te kopen, controleer dan elk detail om te voorkomen dat je er een koopt die mogelijk gevaarlijk is voor jou en de natuur. De volgende keer dat je besluit om een ecologisch matras te kopen, denk dan aan latex matrassen.

Verkoelend & ademend

Gelukkig zijn de zomers in het Verenigd Koninkrijk niet zo heet als bijvoorbeeld in Zuid-Europa. Maar ze zijn ook niet koud, de temperatuur is vaak 30 graden Celsius, dus je hebt verkoeling en een ademend matras nodig. Voor warme slapers is zelfs 25 graden te warm. Als ademend vermogen voor jou een cruciale eigenschap is, kies dan voor Talalay latex omdat dit zeer goed ademend is. Andere soorten latex hebben ook geen grote problemen met warmtebehoud en zijn in dit opzicht beter dan traagschuimmatrassen.

Duurzaamheid

Latex lijkt soms onverwoestbaar. Natuurlijk kan niets eeuwig meegaan, zelfs een latex matras niet, maar de gemiddelde levensduur is erg lang. De meeste latex matrassen verliezen hun eigenschappen zelfs na 15 jaar niet en veel klanten gebruiken ze meer dan 20 jaar. Het kopen van een latex matras is dus een fantastische investering.

Eenvoudig onderhoud

een afbeelding van een man die een matras schoonmaakt

Je moet latexschuimmatrassen van tijd tot tijd omdraaien, net als alle andere dubbelzijdige matrassen, zodat er geen deuken ontstaan. Maar afgezien daarvan heb je niet veel verplichtingen op het gebied van matrasonderhoud. Als je een vlek ziet, kun je die ter plekke schoonmaken en dat is het. Verschoon het beddengoed regelmatig en was de matrashoes als die afneembaar is.

En als je dit vergelijkt met een traagschuim matras reinigenbegrijp je waarom veel mensen de voorkeur geven aan latex.

Hoe kies je de beste latex matras?

Er zijn niet zoveel latexmatrassen op de markt als bijvoorbeeld traagschuimmatrassen.. Toch zijn er tientallen, misschien zelfs honderden modellen verkrijgbaar en je zult ergens moeten beginnen. De volgende dingen moet je overwegen voordat je tot aankoop overgaat.

Speldenprikken

Het zal je waarschijnlijk meteen opvallen dat de meeste latex matrassen vol pinholes zitten. Andere soorten matrassen hebben praktisch geen gaatjes, dus waarom hebben latex matrassen ze wel? Daar zijn twee redenen voor. De eerste reden is ademend en hygiënisch. We hoeven dit niet verder uit te leggen, alles is heel logisch. De tweede reden is stevigheid. Het aantal gaatjes beïnvloedt de stevigheid en het comfort. 

Daarom zul je merken dat sommige latex matrassen niet evenveel speldenprikken hebben over het hele oppervlak, en dat komt omdat de fabrikant geprobeerd heeft om verschillende hardheidsniveaus te bereiken in verschillende delen. Er zullen minder speldenprikken zitten op het deel van de matras waar de lichaamsdelen zitten die meer ondersteuning nodig hebben.

Wereldwijd Organic Latex Standard-certificaat

De Global Organic Latex Standard, vaak GOLS genoemd, is de meest erkende wereldwijde standaard. Elke fabrikant die latex en latexschuim gebruikt, probeert GOLS badges te krijgen. Als je ziet dat het GOLS product gestandaardiseerd is, betekent dit dat er biologische grondstoffen zijn gebruikt, dat het hele productieproces milieuvriendelijk is en dat er rekening is gehouden met de veiligheid en het welzijn van alle mensen.

OEKO-TEX 100 certificaat

OEK-TEX is een andere wereldwijd erkende norm, waarschijnlijk de belangrijkste in de textielindustrie. Net als GOLS garandeert het je dat het product is gemaakt in overeenstemming met alle wetten, regels en voorschriften. Om het product OEKO-TEX 100 gecertificeerd te krijgen, moet alles, van de grondstof tot het eindproduct, getest worden.

Stevigheid

een vrouw die de stevigheid van een matras controleert

Welk type matras u ook kiest, u moet rekening houden met de hardheid en de hardheid kiezen die overeenkomt met uw slaaphouding. Dit geldt ook voor een latex matrastopper. Je moet ook rekening houden met je voorkeur, maar over het algemeen is het bijna onmogelijk dat een zijslaper een extra stevig matras comfortabel vindt.

Meestal hebben buikslapers stevige matrassen nodig en zijslapers zachtere, terwijl rugslapers met beide uit de voeten kunnen. Er zijn veel matrassen die niet te stevig en niet te zacht zijn, ideaal voor combinatieslapers.

Uw lichaamsgewicht speelt hier ook een rol. Over het algemeen geldt dat als u wat zwaarder bent, u beter af bent met een steviger matras. Aan de andere kant, als u vrij klein bent, is een zachter matras een betere keuze.

Garantie

Controleer hoe lang de garantie duurt en wat de voorwaarden zijn, want de beperkte garantie heeft aanzienlijk andere voorwaarden dan de volledige garantie. Latex is echter zo duurzaam dat je waarschijnlijk niet eens een garantie nodig hebt, maar wees voorzichtig voor het geval dat, om je investering te beschermen.

Latex vs andere materialen

Het is niet aan te raden om slechts één type matras, kussen of wat dan ook dat je koopt te analyseren. Vergelijk verschillende types en modellen om een volledig beeld te krijgen. We hopen dat deze tabel je zoektocht zal vergemakkelijken en de benodigde tijd aanzienlijk zal verminderen.

Functie (1-10)LatexTraagschuimHybrideInnerspring
Ondersteuning 7689
Stevigheid 7678
Comfort 8986
Terugkaatsen 10889
Drukontlasting 8975
Bewegingsisolatie101095
Temperatuurregeling 8688
Hypoallergeen10101010
Milieuvriendelijk9778

Top 3 latex matrassen

We hebben de top 3 latex matrassen gevonden, dus neem een kijkje.

1. BEST OVERALL: Dunlopillo Royal Sovereign Matras

een productafbeelding van Dunlopillo Royal Sovereign matras

Het woord "koninklijk" in de naam van dit product is niet alleen voor marketingdoeleinden, Dunlopillo Koninklijk Soeverein Matras is echt uniek.

Deze Dunlopillo latex matras heeft maar liefst zeven comfortzones voor extra ondersteuning. Het is 21 cm dik en biedt een medium stevigheid die geschikt is voor de meeste slapers. De Dunlopillo Royal Sovereign matras is zo gemaakt dat je er zeker van kunt zijn dat het milieuvriendelijk en van hoge kwaliteit is.

Het is met vlag en wimpel geslaagd voor onze duurzaamheidstest, dus we verwachten dat het minstens twee keer langer meegaat dan de garantie. Het ademend vermogen en de temperatuurregeling zijn geweldig, warme slapers zullen erg blij zijn als ze hem eenmaal hebben gekocht. De enige twee nadelen zijn de prijs en het gewicht. Maar je zult er geen spijt van krijgen, het zal je nachtrust letterlijk veranderen.

Voordelen

Een icoon van een man met pijn in de rug
Druk herbeleven
Zeer drukverlichtend - een geweldige keuze voor mensen met rugpijn
Een pictogram met een blad dat hypoallergene eigenschappen aangeeft
Hypoallergeen
100% hypoallergeen omdat latex van nature hypoallergeen is
Een pictogram met kettingschakels dat duurzaamheid aangeeft
Duurzaam
Het gaat lang mee

Nadelen

Een pictogram met een geldbuidel dat een duur product aanduidt
Een beetje duur
De prijs is iets hoger in vergelijking met vergelijkbare producten

2. BESTE WAARDE: Inofia Latex Traagschuim Matras

Productafbeelding van inofia latex traagschuim matras.

Inofia heeft opnieuw een matras gemaakt dat wint in de categorie "BESTE WAARDE".

Inofia heeft zich op de Britse slaapmarkt gevestigd als een bedrijf dat matrassen van hoge kwaliteit produceert voor een fractie van de prijs vergeleken met anderen. Als je een latex matras wilt kopen zonder veel geld uit te geven, ga dan voor de 27 cm diepe Inofia Latex Memory Foam matras.

Het is geen volledig latex matras. Het Inofia matras heeft twee lagen latex, een laag traagschuim en spiraalmatrassen. Het is comfortabel en ondersteunend. Ook is Inofia Latex matras geschikt voor mensen met een allergie. Je hebt een proefperiode van 60 nachten tot je beschikking, wat meer dan genoeg is voor je lichaam om te wennen aan het nieuwe matras.

Voordelen

Een icoon van lucht die door een stof stroomt
Extra ademend vermogen
Latex-katoen en drielaagse constructie zorgen voor een optimale luchtstroom en ademend vermogen
Een pictogram met een medaille die een garantie aangeeft
10 jaar garantieplan
Je blijft 10 jaar beschermd
een pictogram van een geldbuidel, ter illustratie van een betaalbaar product
Betaalbaar
Gezien de kwaliteit die je krijgt, is het betaalbaar

Nadelen

Een pictogram van een buikslaper, dat aangeeft dat het product niet geschikt is voor buikslapers
Niet voor buikslapers
Sommige buikslapers vinden het te zacht

3. UPGRADE PICK: Dormeo hybride latex matras

een productafbeelding van Dormeo hybride latex matras

Dormeo besloot om een deel van de focus te verleggen van traagschuim naar latex en dat is gelukt.

De Dormeo hybride latex matras behoort tot de categorie van de stevigere latexmatrassen en is dus beter voor voor- en rugslapers dan voor zijslapers. Toch kunnen zijslapers met een hoger BMI het ook proberen. Dormeo heeft echt goed werk geleverd met de luchtmatrassen, die in combinatie met latex en individueel gewikkelde pocketveren zorgen voor een perfect ademend matras.

De diepte is 23 cm, en we beschouwen dit als gemiddeld. We hebben geen rode of gele vlaggen gevonden over de duurzaamheid van dit product. Het is ook een hooggewaardeerd milieuvriendelijk matras, dus houd daar ook rekening mee.

Voordelen

Een pictogram met een latex materiaal
Druk herbeleven
De combinatie van traditionele pocketveren & traagschuim zorgt voor drukverlichtende eigenschappen
Een icoon van lucht die door een stof stroomt
Ademend
Airmesh zorgt ervoor dat de lucht blijft stromen en er dus geen oververhitting optreedt
Een pictogram dat perpetuum mobile ballen voorstelt die een lage bewegingsoverdracht aangeven
Bewegingsisolatie
Je wordt niet meer gestoord door het bewegen van je partner in bed

Nadelen

Een pictogram dat een niet-verwijderbare hoes voorstelt
Niet-verwijderbare hoes
Deksel is niet afneembaar, wat schoonmaken wat moeilijker maakt

Conclusie

Al met al kan een latex matras voor heel wat mensen de perfecte keuze zijn! Dat betekent echter niet dat latex matrassen perfect zijn. Maar wat denk jij na het lezen van deze latex matrassen gids? Ben je van plan om een latex matras aan te schaffen? Laat het ons weten in de comments!

Aanbevolen lectuur:

Opmerkingen (0)

Er zijn nog geen reacties

Over de auteur

Alex Petrović
Slaap Consultant
A CPD gecertificeerd slaapadviseur met meer dan 2000 uur onderzoek naar alle verschillende manieren waarop we een goede nachtrust kunnen krijgen. Als voormalig slapeloze weet ik hoe moeilijk het leven kan zijn zonder nachtelijk herstel en ik vind het geweldig dat ik alles wat ik heb geleerd met jullie kan delen. Hopelijk kunnen we allemaal rustig slapen!
Verwante berichten

Het beste van onze Blog

Slapen met koorts
19 mei 2024

Koorts: Slapen met een hoge lichaamstemperatuur

Mensen zijn in staat om hun lichaamstemperatuur te regelen. De lichaamstemperatuur wordt op peil gehouden door een evenwicht tussen warmteabsorptie, warmteproductie en ...
een vrouw oefent voor het slapen gaan
19 mei 2024

Lichaamsbeweging voor het slapen gaan: Een gids

Iedereen is het erover eens dat de ideale tijd voor oefeningen het moment is waarop je er zin in hebt. Maar voor mensen die moeite hebben met slapen, is...
Mis het niet!
Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...
[instagram-feed feed=1]
Knop Sluiten

Mis het niet!

Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...

Door dit formulier te verzenden, meldt u zich aan voor onze mailinglijsten.
Bekijk onze privacybeleid.

Dit veld is voor validatiedoeleinden en moet ongewijzigd blijven.

nl_NLNederlands