Koptekst hamburger open
Logo zoeken

Spring naar

Momenteel aan het bekijken:

Kun je hoesten in je slaap en is het gevaarlijk?

beeld van onze schrijver Filip Maric

Geschreven door Filip

Slaap Adviseur

Hoestende vrouw

20 mei 2024 5 min lezen

Als je wakker bent, kun je je ademhaling controleren. De signalen die hiervoor nodig zijn, komen uit het deel van de hersenen dat de motorische cortex wordt genoemd. Als je slaapt, is vrijwillige controle van de ademhaling niet mogelijk. Maar kun je hoesten in je slaap?

Wanneer je een grote fysieke inspanning moet leveren of wanneer je probeert te kalmeren, kun je je ademhaling vertragen/versnellen. Zodra je in slaap valt, stellen je hersenen je niet langer in staat om je ademhaling te controleren om je te beschermen en te zorgen voor een constante zuurstofstroom gedurende de nacht. Slaapverlamming is hier een goed voorbeeld van. Als je deze toestand ooit hebt meegemaakt, weet je dat je tijdens slaapverlamming je ademhaling niet kunt controleren.

Hoesten is zeker niet hetzelfde als ademhalenMaar in dit geval is er een verband dat we in dit artikel zullen uitleggen. Over het algemeen is hoesten de reactie van het lichaam op irritatie van de keel en luchtwegen. Daarom lijkt het logisch dat je ook kunt hoesten in je slaap. Maar is dat echt zo? Laten we het samen uitzoeken - kun je hoesten in je slaap en is het gevaarlijk?

Is het fysiek mogelijk om te hoesten terwijl je slaapt?

een vrouw slaapt in een remfase

Als we deze vraag met ja of nee zouden moeten beantwoorden, zou ons antwoord nee zijn. Maar de vraag is ongetwijfeld complexer en vraagt om uitleg. Weet je dat een slaapcyclus uit vier slaapfasen bestaat? Die vier fasen zijn onderverdeeld in niet-REM en REM. De REM-slaap is een periode van diepe slaap. Tijdens één nacht wordt de slaapcyclus verschillende keren herhaald, meestal ongeveer 5 keer.

Gerelateerde lectuur:

Tijdens de REM-slaap (rapid eye movement) is het niet mogelijk om te hoesten. We kunnen zeggen dat je op die momenten verlamd bent. Als dat niet zo is, zou je 's nachts heel actief zijn omdat alles wat je in je droom doet, zich in de werkelijkheid zou herhalen. Slaapwandelen is een uitzondering, maar dat hebben we al behandeld onderwerp in een apart artikel. Je kunt hoesten tijdens de niet-REM slaap omdat dit periodes van lichte slaap zijn. Houd er rekening mee dat er bepaalde gezondheidsaandoeningen zijn die hoesten kunnen veroorzaken, zelfs tijdens diepe slaap, en dergelijke aandoeningen zijn meestal zeer gevaarlijk.

Wat zijn de belangrijkste oorzaken van hoest tijdens de slaap?

In meer dan 90% van de gevallen is de oorzaak van hoest tijdens de slaap een van de volgende gezondheidsproblemen. Hoewel dit veel voorkomende gezondheidsproblemen zijn, betekent dit niet dat ze onschuldig zijn en dat je niet de hulp van een arts moet inroepen. Dit artikel mag niet worden gebruikt ter vervanging van het advies van een arts.

Chronische hoest

Mensen die lijden aan chronische hoest raken zo gewend aan de aandoening dat ze er bijna geen aandacht meer aan besteden. Dat is een grote vergissing. De oorzaak van chronische hoest zal waarschijnlijk niet vanzelf verdwijnen. Chronische hoest is geen levenslange aandoening, maar de onderliggende medische aandoening moet worden genezen en dan zal de hoest verdwijnen. Het kan een symptoom zijn van kanker en andere gevaarlijke ziekten, dus het verwaarlozen van chronische hoest kan fataal aflopen.

Gerelateerde lectuur:

Obstructieve slaapapneu

De toename van het aantal zwaarlijvige mensen heeft geleid tot een piek in het aantal gevallen van obstructieve slaapapneu. Obstructieve slaapapneu komt aanzienlijk vaker voor dan centrale slaapapneumaar er zijn patiënten die aan beide lijden. Je kunt slaapapneu niet zelf vaststellen, maar iemand moet je erop wijzen dat je 's nachts ademhalingspauzes hebt die gepaard gaan met snurken, hoesten en hijgen.

GERD

Een man in bed die lijdt aan gastro-oesofageale refluxziekte.

Als je lijdt aan gastro-oesofageale refluxziekte (GERD), moet je naar een gastro-enteroloog gaan en niet naar een longarts.. Als de slokdarmsfincter zwak wordt, kan hij niet langer met succes maagzuur uit de keel houden en komt zure reflux regelmatig voor. Hoesten is het natuurlijke verdedigingsmechanisme van het lichaam om de keel vrij te maken van maagzuur. De arts zal waarschijnlijk een soort medicatie voorschrijven voor GERD, maar je moet ook op je voeding letten en je levensstijl verbeteren.

Gerelateerde lectuur:

Infecties

Een infectie van de luchtwegen kan leiden tot hoesten in je slaap. Als dat deel van het lichaam geïnfecteerd is, produceert het slijmvlies als reactie daarop te veel slijm, wat leidt tot postnasale drip. Je hebt dan voortdurend de behoefte om je keel te schrapen, maar dat gevoel verdwijnt pas als het postnasale infuus stopt. Het gebruik van decongestiva voor het slapen helpt.

Gerelateerde lectuur:

Allergieën

Een afbeelding van een man die hoestsiroop neemt terwijl hij bedekt is met een deken

Naast andere onaangename symptomen die door allergieën worden veroorzaakt, zijn allergieën die verband houden met pollen vooral berucht vanwege kriebel en droge hoest.. Je hebt het gevoel dat je keel helemaal droog is, ook al hydrateer je, en je hebt ook de indruk dat iemand je keel kietelt met een veer.

Tientallen miljoenen mensen wereldwijd hebben last van dit probleem, vooral tijdens de lentemaanden. Dus, Slapen met allergieën is ook een veelvoorkomend probleem.

Slapen op een afnemend oppervlak

Misschien zit je nek niet goed en glijdt het speeksel daarom weg waar het niet hoort. Overweeg of het kussen waarop je slaapt geschikt is voor jouw slaaphouding en lichaamsbouw. Als het vervangen van je hoofdkussen het probleem van hoesten in je slaap kan oplossen, heb je geluk, het is de gemakkelijkste oplossing.

Gerelateerde lectuur:

Bestaat er een medicijn tegen hoesten in je slaap?

Een afbeelding van een oudere patiënt met een medicijn voor de ziekte van Parkinson.

Er zijn medicijnen die in de eerste plaats bedoeld zijn om hoesten te stoppen. Dergelijke medicijnen kunnen worden gebruikt als de oorzaak een verkoudheid of allergie is. Als de hoest wordt veroorzaakt door een andere medische aandoening, dan is het nodig om het probleem op een andere manier aan te pakken.

De twee meest gebruikte soorten hoestmedicatie zijn onderdrukkende middelen en slijmoplossende middelen. Onderdrukkende middelen moeten, zoals de naam al zegt, hoest onderdrukken en zijn daarom ideaal voor het slapengaan. Ze bevatten vaak stoffen die inwerken op het centrale zenuwstelsel, dus ze stoppen de hoest en maken je slaperig. Ontzwellende middelen maken slijm los, waardoor je het gemakkelijker uit de luchtwegen kunt verdrijven.

Maar slijmoplossers mogen niet 's middags en 's avonds worden ingenomen.Anders kun je waarschijnlijk niet in slaap vallen. Hoewel de hoest korter duurt dankzij de slijmoplossers, zul je in het begin meer hoesten omdat de slijmoplossers de uitdrijving van slijm stimuleren.

Hoe kom je van een hoestbui af in je slaap?

een vrouw die op een zij slaapt omdat ze hoest

Als de hoest geen gevolg is van een verkoudheid of als je geen medicijnen wilt nemen, overweeg dan andere benaderingen die in deze situatie zeer nuttig zijn gebleken.

Natuurlijk is dit geen complete lijst en we weten zeker dat veel van jullie je eigen lijst hebben. huismiddeltjes. Voel je vrij om jouw oplossingen tegen hoest te delen in het commentaargedeelte om iedereen te helpen! Maar laten we nu eens kijken naar de manieren die we aanraden.

Laat een luchtbevochtiger werken

Een afbeelding van een luchtontvochtiger.

Je huis mag absoluut niet vochtig zijn, want dat is schadelijk voor je gezondheid en voor de muren, meubels en het huis in het algemeen. Als je merkt dat er een dump in de kamer is, koop dan een luchtontvochtiger. Maar de lucht mag niet te droog zijn, want dat kan hoesten veroorzaken en je vatbaar maken voor infecties. Een luchtbevochtiger is aan te raden als je het gevoel hebt dat de lucht te droog is, wat eerlijk gezegd niet vaak het geval is.

Koop een luchtreiniger

De lucht is nog nooit zo vervuild geweest als nu. Dit leidt tot klimaatveranderingen en de extreem hete temperaturen die Londen en de rest van het Verenigd Koninkrijk teisterden en eerdere records braken, zijn de beste mogelijke indicator van de huidige situatie. Het is noodzakelijk dat we allemaal stappen ondernemen om het milieu te beschermen, en wat je nu voor jezelf kunt doen is een luchtreiniger kopen. Al na een paar minuten zul je merken dat de lucht in huis veel aangenamer is om in te ademen.

CPAP

Continue positieve luchtwegdruk (CPAP) is een vorm van beademing die wordt gebruikt om ernstigere vormen van slaapapneu te behandelen. CPAP zorgt ervoor dat de luchtwegen open blijven terwijl je slaapt en dat je normaal kunt ademen. Dit is erg belangrijk voor de slaapkwaliteit en voor het behoud van een gezond hart.

Gerelateerde lectuur:

Stoppen met roken

De schadelijke effecten van roken zijn al bekend sinds de jaren 50, maar om de een of andere reden roken nog steeds veel mensen. Er is een trend waarneembaar dat van jaar tot jaar steeds minder mensen deze schadelijke gewoonte hebben. Dat is geweldig, en als jij tot degenen behoort die nog steeds roken, stop er dan zo snel mogelijk mee. Je doet jezelf er een groot plezier mee.

Astma behandelen (als je eraan lijdt)

Als je astma onbehandeld laat, loop je het risico op blijvende schade aan je longen en luchtwegen.. Er ontstaan longlittekens die de kwaliteit van je leven zullen beïnvloeden zolang je leeft. Wanneer je dit stadium bereikt, is de aangerichte schade onomkeerbaar. Daarom moet je astma behandelen voordat de onomkeerbare gevolgen zijn opgetreden.

Conclusie

Een nachtelijke hoest is erg vervelend omdat je meestal erger hoest nadat je naar bed gaat. Je kunt nachtelijke hoest proberen te verminderen of te stoppen door hoestonderdrukkende middelen te gebruiken die de hoestreflex beïnvloeden. Dit geldt vooral als je last hebt van verkoudheid, infecties van de bovenste luchtwegen of griep.

Als je aan een andere aandoening lijdt, is de behandeling anders en bestaat deze vaak uit antihistaminica, CPAP en andere methoden. Als je hoestend wakker wordt, was je waarschijnlijk in een lichte slaapfase. Nadat je naar de dokter bent geweest, zal hij of zij de nodige controles uitvoeren en dan weet je wat de volgende stappen zijn. Een medische controle zal ook uitwijzen of je lijdt aan een van de aandoeningen die zelfs hoest tijdens de REM-slaap kunnen veroorzaken.

Met andere woorden, kun je hoesten in je slaap? Ja. Is het gevaarlijk? Het kan gevaarlijk zijn of totaal onlogisch.

Aanbevolen lectuur:

Opmerkingen (0)

Er zijn nog geen reacties

Verwante berichten

Slaapadvies om je te helpen snoozen

Aanbevolen afbeelding voor slapen met een verkoudheid.
20 mei 2024

Hoe beter slapen bij verkoudheid

Virussen veroorzaken verkoudheid. Verkoudheid komt zo vaak voor omdat veel virussen die verkoudheid veroorzaken geen langdurige bescherming bieden na infectie...
Aanbevolen afbeelding voor artikel over behandeling van slapeloosheid
19 mei 2024

Winter slapeloosheid behandelen

Wat kun je doen tegen slapeloosheid? Hoe zorg je voor een goede nachtrust? Hier zijn een paar dingen die je kunt doen om van slapeloosheid af te komen. Het is temp...
Mis het niet!
Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...
[instagram-feed feed=1]
Knop Sluiten

Mis het niet!

Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...

Door dit formulier te verzenden, meldt u zich aan voor onze mailinglijsten.
Bekijk onze privacybeleid.

Dit veld is voor validatiedoeleinden en moet ongewijzigd blijven.

nl_NLNederlands