Koptekst hamburger open
Logo zoeken

Spring naar

Momenteel aan het bekijken:

Aan welke kant moet ik slapen met een gescheurd trommelvlies?

een profielafbeelding van TSA-auteur Alex

Geschreven door Alex Petrović

Slaap Consultant

Uitgelichte afbeelding van gescheurd trommelvlies FI

19 mei 2024 5 min lezen

We houden allemaal van het gevoel na een heerlijke nachtrust of een verfrissend dutje. Maar het belang van slaap gaat verder dan alleen een goed gevoel. Het is essentieel voor de gezondheid en de energie die nodig is voor gewone activiteiten. Helaas zijn er veel dingen die een negatieve invloed kunnen hebben op de nachtrust. Een gescheurd trommelvlies is er daar één van. De vraag is dus aan welke kant je moet slapen met een gescheurd trommelvlies.

Tijdens de nacht worden er zoveel belangrijke processen uitgevoerd in het lichaam. Hoewel het voor ons lijkt alsof we rusten, gebruiken het lichaam en de hersenen die tijd om zichzelf schoon te maken, op te slaan wat je de dag ervoor hebt geleerd en nog veel meer.

Nachtrust is van het grootste belang en overdag slapen kan de nachtrust niet vervangen. Daarom wordt het als moeilijk beschouwd om nachtdiensten te draaien en wordt nachtwerk meer betaald. Enkele van de meest voorkomende oorzaken van slecht slapen zijn een ongeschikte omgeving, slechte slaaphygiëne en cafeïnegebruik.

We kunnen niet zeggen dat een gescheurd trommelvlies zo vaak voorkomt, maar het is ook niet zeldzaam. Iedereen die het minstens één keer heeft meegemaakt, weet hoe ongemakkelijk het is om te slapen als dat gebeurt.

Het antwoord op de vraag op welke kant moet ik slapen met een gescheurd trommelvlies zal vooral interessant zijn voor zijslapers, maar ook voor alle anderen.

Wat is een gescheurd trommelvlies?

Een man met een gescheurd trommelvlies houdt zijn oor vast van de pijn

Om je te helpen beter te begrijpen wat een gescheurd trommelvlies is, zullen we ons eerst richten op de structuur van het trommelvlies. Het oor is een orgaan met een zeer complexe structuur. We zien alleen het buitenoor, maar het middenoor en het binnenoor zijn even belangrijk, zo niet belangrijker.

Omdat niemand van De Slaap Adviseurs een otorinolaryngoloogWe zullen niet eens proberen om in detail te treden en elk deel van het oor of het hoorproces van het menselijk oor uit te leggen. Het is voldoende om te weten dat het trommelvlies, vaak het trommelvlies genoemd, een dun, kegelvormig membraan is dat zich tussen het buitenoor en het middenoor bevindt.. We kunnen zeggen dat het trommelvlies deze twee delen scheidt. Het trommelvlies zendt geluid uit door trillingen van de lucht om te zetten.

Wanneer er een klein scheurtje in dit membraan ontstaat, wordt dit een trommelvliesbreuk genoemd. Tijdelijk gehoorverlies kan het gevolg zijn, en in extreme gevallen is zelfs permanent gehoorverlies mogelijk.

Waarom ontstaat een gescheurd trommelvlies?

Veel verschillende dingen kunnen tot dit probleem leiden. Volgens artsen, vooral ORL's met veel ervaring met dit probleem, is een infectie de meest voorkomende oorzaak van een trommelvliesbreuk. Als de infectie onbehandeld blijft, neemt de druk in het middenoor toe totdat het trommelvlies beschadigd raakt. Als dit gebeurt, voelen patiënten vaak tijdelijke verlichting omdat de pus uit het middenoor kan lopen. Dat is een van de meest voorkomende symptomen van een gescheurd trommelvlies.

Oorletsel is ook een veel voorkomende reden. Daarom wordt geadviseerd om het oor voorzichtig schoon te maken met een wattenstaafje. Het is onwaarschijnlijk dat je een ander vreemd voorwerp in het oor stopt, maar kinderen kunnen het trommelvlies verwonden met speelgoed.

Trommelvliesruptuur wordt ook geassocieerd met bepaalde beroepen zoals duiken, en het kan je ook overkomen in een vliegtuig, meestal tijdens het opstijgen en landen, en in het geval van decompressie in de cabine. Plotselinge harde geluiden zoals een flashbang (verdovingsgranaat) kunnen ook tot een trauma leiden.

Hoe slapen met een gescheurd trommelvlies?

Wanneer er iets gebeurt dat je gezondheid beïnvloedt of je routine verandert, kan dit je slaap beïnvloeden. Als je slaapt, lig je vaak direct op je oor, dus je vraagt je waarschijnlijk af hoe je moet slapen in een nieuwe situatie, vooral als je een zijslaper bent. We hebben wat tips voor je.

Slaap aan de andere kant die niet is aangedaan

Als je een verwonding aan slechts één trommelvlies hebt opgelopen, is de situatie eenvoudig. Slaap aan de andere kant van het aangetaste oor en alles komt goed. Je zult je waarschijnlijk omdraaien in je slaap, maar de pijn zal je wakker maken. Ga dan terug naar de andere kant en slaap verder.

Op de rug slapen

Een man die op zijn rug slaapt en snurkt

In het geval van gescheurde trommelvliezen, als gevolg van duiken of vliegen, kun je alleen op je rug slapen. Voor- en zijslapen zijn uit den boze. Verwacht niet dat je meteen perfect op je rug kunt slapen, want het is altijd vreemd om van slaaphouding te veranderen. Zorg ervoor dat je het juiste kussen hebt voor rugslapen.

Houd uw hoofd omhoog

Dit is een nuttige aanpak als het gescheurde trommelvlies het gevolg is van een oorontsteking. Als je een oorontsteking hebt, is het belangrijk om met je hoofd omhoog te slapen zodat de afvoer niet geblokkeerd wordt. Je wilt niet dat de druk in het middenoor blijft opbouwen en pijn veroorzaakt.

Moet ik mijn gescheurde trommelvlies verwarmen?

Een van de populairste huismiddeltjes is warmte toepassen. Warme, vochtige warmte verlicht de pijn en is uitstekend in combinatie met vrij verkrijgbare pijnstillers. Je moet je gescheurde trommelvlies dus verwarmen. Verwacht echter niet dat het de genezing versnelt. Het zal alleen helpen om de pijn te verlichten en het algemene gevoel van ongemak in dat gebied te verminderen.

Hoe minimaliseer ik het risico op een trommelvliesontsteking?

Een vrouw houdt haar oren vast vanwege problemen met een gescheurd trommelvlies.

Oorinfecties komen vaak terug en daarom hebben veel mensen die in hun kindertijd infecties hebben gehad, op latere leeftijd gehoorproblemen.. Elke keer als een oor geïnfecteerd raakt, kan het trommelvlies scheuren en dat wil je zeker niet meer dan één keer meemaken. De volgende adviezen kunnen je helpen om een trommelvliesontsteking te voorkomen en het risico te minimaliseren.

Gebruik wattenbolletjes om je oor in te stoppen als je je haar wast

Er kan een grote hoeveelheid water in de oren komen tijdens het wassen van het haar. Dit is vooral het geval als je lang haar hebt en het wassen langer dan 5 minuten duurt. Daarom moet je het voorkomen. Katoenen balletjes zijn de beste manier om dit te doen, omdat katoen een zacht materiaal is dat de gehoorgang niet irriteert.

Gebruik geen oordopjes

Oordopjes zijn soms nodig om te kunnen slapen in een lawaaiige omgeving of zelfs om in een lawaaiige omgeving te blijven als je bijvoorbeeld in een fabriek werkt.e. Maar je moet oordopjes alleen gebruiken als het echt nodig is. Slaap niet elke nacht met oordopjes en was ze altijd of gebruik ze maar één keer als ze niet herbruikbaar zijn. Hetzelfde geldt voor de steeds populairder wordende oordopjes.

Houd je oren altijd droog

Oren kunnen in andere situaties nat worden, niet alleen tijdens het wassen van je haar. Het is vooral gevaarlijk als er water uit het zwembad in de oren komt. Dat water zit vol chemicaliën en mogelijk bacteriën. Probeer de oren altijd droog te houden.

Raadpleeg de arts als u al problemen had

Als je pijn en spanning voelt of merkt dat er pus uit je oor lekt, raadpleeg dan onmiddellijk een arts.. Een infectie gaat niet vanzelf over, maar professionele hulp is nodig. Hoe langer je wacht, hoe erger de symptomen zullen zijn en hoe langer het genezingsproces zal duren.

Neem regelmatig medicijnen in (indien voorgeschreven)

De kans is groot dat je arts antibiotica voorschrijft als je een oorontsteking hebt. Je mag de therapie niet overslaan. Het is belangrijk dat je je medicijnen regelmatig inneemt. Houd je aan de instructies van de arts en alles komt goed.

Hoe lang duurt een gescheurd trommelvlies gemiddeld?

Een jonge man met bril die lijdt aan een gescheurd trommelvlies.

De vooruitzichten zijn over het algemeen goed. En hoeveel tijd het duurt om te genezen, hangt af van veel factoren. Het belangrijkste is hoe groot de breuk is en wat de oorzaak was. De voorgeschiedenis van soortgelijke blessures en de leeftijd zijn ook iets om rekening mee te houden. Gemiddeld duurt het een paar weken om te genezen. Uw gehoor zal waarschijnlijk al eerder weer op 100% zijn.

Conclusie

Dus - we hebben je vraag "aan welke kant moet ik slapen met een gescheurd trommelvlies" beantwoord en zoals je ziet is er een oplossing voor dit vervelende probleem. Een geperforeerd trommelvlies kan een traumatische ervaring zijnVooral als het plotseling gebeurt, omdat je het trommelvlies hebt doorboord tijdens het schoonmaken van je oor. Maar je hoeft niet bang te zijn, het is geen gevaarlijke aandoening. Zoek desondanks medische hulp.

De arts zal weten of aanvullende behandeling nodig is of dat je gewoon moet wachten tot het overgaat. Je moet al het nodige doen om de kans dat dit ooit gebeurt zo klein mogelijk te maken. Het is niet ingewikkeld om oorinfecties te voorkomen, je moet gewoon een paar dingen in gedachten houden.

Aanbevolen lectuur:

Opmerkingen (0)

Er zijn nog geen reacties

Over de auteur

Alex Petrović
Slaap Consultant
A CPD gecertificeerd slaapadviseur met meer dan 2000 uur onderzoek naar alle verschillende manieren waarop we een goede nachtrust kunnen krijgen. Als voormalig slapeloze weet ik hoe moeilijk het leven kan zijn zonder nachtelijk herstel en ik vind het geweldig dat ik alles wat ik heb geleerd met jullie kan delen. Hopelijk kunnen we allemaal rustig slapen!
Verwante berichten

Slaapadvies om je te helpen snoozen

Uitgelichte afbeelding van beste slaaphoudingen voor slaapapneu.
19 mei 2024

Beste slaaphoudingen voor slaapapneu

Natuurlijk kan of wil niet iedereen op zijn zij slapen. Als dit voor jou het geval is, zijn er nog andere houdingen die kunnen helpen...
Aanbevolen afbeelding van hoe slapen met keelpijn
19 mei 2024

Hoe slapen met keelpijn?

Zowel warme als koude dranken kunnen je keel doen opvlammen en nog meer pijn, hoesten en algemeen ongemak veroorzaken. Ondanks wat veel mensen zeggen...
Mis het niet!
Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...
[instagram-feed feed=1]
Knop Sluiten

Mis het niet!

Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...

Door dit formulier te verzenden, meldt u zich aan voor onze mailinglijsten.
Bekijk onze privacybeleid.

Dit veld is voor validatiedoeleinden en moet ongewijzigd blijven.

nl_NLNederlands