Koptekst hamburger open
Logo zoeken

Spring naar

Momenteel aan het bekijken:

Waarom is slapen met een kussen tussen de knieën goed voor je?

beeld van onze schrijver Filip Maric

Geschreven door Filip

Slaap Adviseur

Uitgelichte afbeelding van slapen met kussen tussen de knieën.

20 mei 2024 9 min lezen

Heb je ooit geslapen met een kussen tussen je knieën of onder een ander deel van je lichaam? Blijkbaar zijn er veel voordelen van slapen met een kussen tussen je knieën. Laten we samen eens kijken of die beweringen waar zijn of niet.

We zijn voortdurend op zoek naar een manier om ons perfect comfortabel te voelen in bed. Een geschikte matras en kussen zijn zeker de eerste vereisten. Maar soms merken we dat we niet meer zo comfortabel in bed liggen als een paar maanden geleden. De reden hiervoor kan de verslechtering van de matras of het kussen zijn, wat leidt tot slechtere prestaties.

Maar er kunnen ook andere oorzaken zijn. Oorzaken kunnen bijvoorbeeld verwondingen, gebrek aan lichaamsbeweging, spijsverteringsproblemen en nog veel meer zijn. Als je een zijslaper bent, kun je overwegen om een kussen tussen je knieën te leggen.

Deze eenvoudige oplossing heeft al velen geholpen. Als je geen zijslaper bent, kan een extra kussen ook helpen, als je het onder je zij legt. lumbale wervelkolom. In de rest van het artikel van The Sleep Advisors lees je waarom slapen met een kussen tussen de knieën goed is voor zijslapers.

De voordelen van een kussen tussen de knieën

Het belangrijkste voordeel van een kussen tussen de knieën tijdens het slapen is een comfortabele nachtrust. Je kunt echter niet concluderen wat de andere voordelen zijn, omdat het soms moeilijk te geloven is dat zo'n banale oplossing als een kussen tussen de knieën zo effectief kan zijn.

Minder rug-/heuppijn

Rugpijn komt zo vaak voor. Het is een van de meest voorkomende medische problemen, want bijna 90% van de volwassenen krijgt minstens één keer in zijn leven te maken met rugpijn. Ongeveer een kwart van de volwassenen leeft met chronische rugpijn. Heuppijn komt ook veel voor. De oorzaken kunnen divers zijn en de meeste dingen die we overdag doen, zijn niet goed voor de rug en de heupen. Een oncomfortabel matras en een verkeerde slaaphouding zijn ook veel voorkomende boosdoeners. Als je een kussen tussen je knieën legt, blijft de ruggengraat uitgelijnd en dit vermindert de druk op de hele achterste ketting aanzienlijk.

Een afbeelding van een vrouw met rugpijn door een verkeerde slaaphouding.

Betere slaaphouding

Als we het hebben over een betere lichaamshouding, bedoelen we niet alleen een betere slaaphouding, zoals we in de vorige paragraaf hebben gezegd. Er zijn klinische onderzoeken die hebben aangetoond dat een kussen tussen de knieën, een zogenaamd beenkussen, een betere houding gedurende de dag kan beïnvloeden, wat ook erg belangrijk is voor de gezondheid. Hoe komt dat? Omdat structurele veranderingen van de wervelkolom en ligamenten worden voorkomen.

Minder pijn aan de tussenwervelschijven

Of je nu lijdt aan een hernia of een uitpuilende tussenwervelschijf, het betekent in ieder geval dat je structurele problemen hebt met je wervelkolom.. Soms kan het worden opgelost met ontstekingsremmende medicijnen en vervolgens met de juiste oefeningen om de spieren te versterken. Maar in veel gevallen is een operatie noodzakelijk. Om de rotatie van de wervelkolom tijdens de slaap te verminderen, kun je een kussen gebruiken omdat je dan minder beweegt tijdens je slaap. Een kniekussen helpt in deze situatie heel goed.

Minder pijn in de onderrug

Pijn in de onderrug is de meest voorkomende vorm van rugpijn. Een verkeerde houding tijdens het zitten en slapen, ongemakkelijk schoeisel, te weinig of te veel lichaamsbeweging zijn de redenen waarom rugpijn zo vaak voorkomt en zo vervelend is. Je moet niet meteen de wervelkolom verdenken, want het grotere probleem in de onderrug zijn de spieren. Als je de pijn dieper voelt, dan ligt het probleem misschien bij de heupbuigspieren of de quadratus lumborum (QL) spier, een kleine spier die onder grote spanning staat.

een afbeelding van een vrouw met pijn in de onderrug

Minder spierkrampen

Spierkrampen kunnen ontstaan doordat je niet gezond eet, niet genoeg vitamines en mineralen binnenkrijgt. Magnesiumsupplementen worden aanbevolen als je vaak krampen hebt, vooral 's nachts. De slaaphouding kan ook leiden tot krampen, dus probeer een kussen tussen je benen te leggen en kijk of de frequentie van nachtelijke krampen afneemt.

Meer ondersteuning tijdens de zwangerschap

In het begin van de zwangerschap hebben vrouwen meestal geen problemen met slapen.. Maar naarmate de buik groeit, wordt het steeds moeilijker om een slaaphouding te vinden waarin je überhaupt in slaap kunt vallen. Zijslapen wordt aanbevolen voor zwangere vrouwen, terwijl rugslapen niet erg gezond is en voorover slapen onmogelijk is. Een kussen kan vrouwen helpen zich comfortabeler te voelen en kan ook de zwelling van de benen verminderen.

een afbeelding van AngQi 65 inch zwangerschapskussen

Voorkomen van omrollen

Je partner zal heel blij zijn dat je niet omrolt met behulp van een kussenVooral als je een onrustige slaper bent en de hele nacht naar de andere helft van het bed komt. Dit is ook belangrijk voor jou, zelfs als je geen onrustige slaper bent, omdat je waarschijnlijk de hele nacht de ideale slaaphouding aanhoudt.

Hoe slapen met een kussen tussen de knieën?

Misschien is het een beetje vreemd voor je als je probeert te slapen met een kussen tussen je knieën of vind je het zelfs ongemakkelijk. Maar geef niet meteen op. Heb geduld en geef je lichaam de tijd om aan die houding te wennen.

Ga liggen met licht gebogen knieën

Als je je benen volledig recht houdt, verminder je de rol van het kussen. Het is beter als je je benen een beetje buigt. Dan kan het kussen meer ondersteuning bieden en slaap je aanzienlijk comfortabeler.

Pak een stevig kussen en leg het kussen tussen de knieën

Het is heel goed mogelijk dat je niet genoeg hebt aan één extra kussen. Rug- en buikslapers hebben bijna altijd meerdere kussens nodig en zijslapers kiezen er meestal één voor de knieën en één voor de taille. Dit geeft je extra ondersteuning en vermindert de druk op je heup, wat het belangrijkste drukpunt is.

Voeg indien nodig een extra kussen toe voor de taille

Vlees en groenten - zo moeilijk is het niet. Je hoeft geen professionele diëtist te zijn om te weten dat een evenwichtig dieet belangrijk is voor zowel je fysieke als mentale gezondheid. En als het op slapen aankomt - wat je eet (of niet eet) kan een groot verschil maken.

Bijvoorbeeld, grote maaltijden eten voor het slapengaan kan leiden tot indigestie en brandend maagzuur - beide kunnen je slaap verstoren. Het is dus het beste om je avondeten een paar uur voordat je naar bed gaat op te eten.
Het is ook belangrijk om voedsel te vermijden dat je nerveus of gespannen kan maken - zoals suikerhoudende snacks en pittige gerechten.

En, En last but not least, zorg ervoor dat je genoeg van de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt - zoals magnesium, calcium en vitamine D.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een kussen tussen de benen?

De meesten kiezen een kussen dat ze nooit gebruiken voor het kussen dat ze tussen hun benen leggen. Dat is prima. Zo kun je waarschijnlijk zien of het voor jou comfortabeler is om op zo'n manier te slapen. Maar als je wilt blijven slapen met het kussen tussen de benen, is ons advies om speciaal daarvoor een kussen te kopen dat helemaal bij je lichaam past.

Vorm

Er zijn steeds meer kniekussens op de Britse slaapmarkt, vergelijkbaar met lichaamskussens. Fabrikanten hebben besloten om dergelijke producten op de markt te brengen, meer bepaald kussens met een specifieke vorm die de contouren van je lichaam volgen. Zo'n kussen past comfortabel tussen je dijen, knieën en kuiten. Het is echter niet noodzakelijk om die specifieke vorm te kiezen. Als je je prettig voelt met een gewoon kussen, blijf dat dan gebruiken. In dat geval is het niet nodig om een kniekussen of wig te gebruiken.

Een afbeelding van een vrouw die een kussen tussen haar knieën houdt.

Stevigheid & dikte

We hebben je al verteld dat het kniekussen stevig moet zijn. Dat gezegd hebbende, hoofdkussens hebben meestal geen hardheidsclassificatie zoals matrassen. Maar alle informatie die je zult vinden is gebaseerd op de subjectieve indruk van degene die het getest heeft. Probeer ze dus eerst uit voordat je ze koopt, als die optie beschikbaar is. Zo niet, zoek dan zoveel mogelijk verschillende reviews om een beter inzicht te krijgen. Dikte is niet minder belangrijk. Als het kussen te dik is, zit je niet lekker en is je houding slecht. Het kan zelfs leiden tot slaapapneu. Als het te dun is, zullen je knieën pijn doen omdat ze op elkaar leunen.

Materiaal

Als je een kussen kiest om op te slapen, is het materiaal van het grootste belang. We bedoelen niet dat het nu irrelevant is, maar misschien niet zo cruciaal. Je moet echter wel aandacht besteden aan duurzaamheid. Daarom is traagschuim met een hoge dichtheid de beste keuze. Het is stevig en gaat lang mee, en biedt tegelijkertijd fijne drukverlichting en veerkracht. Controleer of het kussen volledig wasbaar is en of het een afneembare hoes heeft. We hebben de neiging om daar veel te zweten en daarom moet je het vaak wassen.

Een afbeelding van Octaspring True Evolution Anatomic kussenstructuur illustratie.

Koeltechnologie

Als het kussen tussen je benen verandert in iets dat warmte vasthoudt en je heel oncomfortabel laat slapen, dan zul je het niet meer gebruiken, ook al is het goed voor de uitlijning van je ruggengraat en heuppijn. Controleer dus of het kussen dat je gaat gebruiken verkoelend is. Latex staat bekend als ademend en verkoelend materiaal, maar traagschuim is niet meer wat het geweest is. Tegenwoordig is traagschuim ook aangenaam voor warme slapers. Warme slapers konden het een paar decennia geleden niet gebruiken vanwege het vasthouden van warmte. Je kunt traagschuim, open-cel traagschuim en andere soorten vinden die koel zijn.

Tips om te slapen met een kussen tussen de knieën

We hopen dat we dit onderwerp zo gedetailleerd mogelijk hebben behandeld en dat je antwoorden hebt gevonden op alle vragen waarin je geïnteresseerd was. Om dit artikel af te sluiten, geven we je enkele algemene tips die het slapen met een kussen tussen de knieën nog aangenamer kunnen maken.

Voeg een kussen toe onder de onderrug voor meer comfort

Als je een combinatieslaper bent en niet alleen een zijslaper, kan een extra kussen voor de onderrug als je op je rug draait een goede aanvulling zijn en geweldig voor pijnverlichting.

Zorg voor een stevig kussen

We weten dat we het hier al over hebben gehad, maar het is echt belangrijk om het nog een keer te noemen. Kies een stevig kussen omdat alleen stevige kussens hiervoor functioneel zijn. Hoe stevig het precies wordt, hangt van jou af. Het kan medium tot stevig of stevig zijn.

Raadpleeg een arts bij problemen

Als je al last hebt van gezondheidsproblemen, of die nu te maken hebben met het bewegingsapparaat of andere organenRaadpleeg je arts voordat je een nieuwigheid in je leven introduceert. Er zijn niet veel aandoeningen die een contra-indicatie vormen voor een kussen tussen de knieën of een beenhoudingskussen, maar je kunt beter het zekere voor het onzekere nemen. Ga naar uw arts en overleg met hem of haar.

Verwante producten:
Aanbevolen lectuur:

Opmerkingen (0)

Er zijn nog geen reacties

Mis het niet!
Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...
[instagram-feed feed=1]
Knop Sluiten

Mis het niet!

Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...

Door dit formulier te verzenden, meldt u zich aan voor onze mailinglijsten.
Bekijk onze privacybeleid.

Dit veld is voor validatiedoeleinden en moet ongewijzigd blijven.

nl_NLNederlands