Koptekst hamburger open
Logo zoeken

Spring naar

Momenteel aan het bekijken:

Waarom voel ik me 's nachts ziek?

een profielafbeelding van TSA-auteur Alex

Geschreven door Alex Petrović

Slaap Consultant

Uitgelichte afbeelding van Waarom voel ik me 's nachts ziek?

19 mei 2024 9 min lezen

Voel je je 's nachts ziek? We hebben misschien een idee waarom.

Het is niet ongewoon dat mensen misselijk worden als het donker wordt. De meesten van ons voelen zich 's nachts wel eens misselijk. Het gebeurt gewoon.

Maar of nachtelijke misselijkheid nu veel voorkomt of niet, het blijft onaangenaam. Het maakt het ons nog steeds moeilijker om in slaap te vallen.

Vandaag willen we een aantal redenen bespreken waarom je je 's nachts misschien ziek voelt en misschien een of twee oplossingen bieden. Klinkt dat goed? Laten we beginnen.

Wat is nachtelijke misselijkheid?

Voordat we verder gaan, moeten we één vraag beantwoorden: wat is nachtelijke misselijkheid en is het anders dan gewone misselijkheid?

Ten eerste, Misselijkheid wordt gedefinieerd als een gevoel van misselijkheid met de neiging om over te geven. Dus dat is vrij eenvoudig.

Een afbeelding van een jonge zwarte vrouw met een oogvermoeidheid,

Wat nachtelijke misselijkheid betreft, dat is eigenlijk hetzelfde - behalve dat het 's nachts gebeurt. Dat is het. Het hoeft niet te betekenen dat er iets mis is met je of dat er iets ernstigs aan de hand is (hoewel dat wel zou kunnen) - het kan gewoon een gevolg zijn van verschillende dingen (waar we zo op in zullen gaan).

De symptomen van nachtelijke misselijkheid

Voordat we ingaan op de oorzaken en mogelijke behandelingen, moeten we het eerst hebben over de symptomen.

Zweten

Nachtelijk zweten is een veel voorkomend symptoom van misselijkheid. Je kunt midden in de nacht wakker worden met je lakens en kleren doorweekt.

Zweten is een veelvoorkomend nevensymptoom van verschillende maagpijnen, dus als je dit ervaart - is er een kans dat je misselijkheid door iets heel anders wordt veroorzaakt.

Een afbeelding van een vrouw die zweet onder haar arm.

Maagpijn

Pijn en ongemak in de maagstreek is een ander veelvoorkomend symptoom van misselijkheid. Het kan een doffe pijn zijn of een scherpe pijn, hoewel de eerste veel vaker voorkomt.

De pijn kan constant zijn of komen en gaan. Het hangt allemaal af van het individuele geval.

Het is meestal gelokaliseerd in de bovenbuik, net onder de ribben. Maar in sommige gevallen kan het uitstralen naar andere delen van het lichaam, zoals de onderrug of buik.

Het gevoel dat je moet overgeven

De drang om over te geven is natuurlijk een van de meest kenmerkende symptomen van misselijkheid en maagklachten. Als je het gevoel hebt dat je moet overgeven, is de kans groot dat je misselijk bent.

Dit gevoel kan gepaard gaan (en gaat meestal gepaard) met een verhoogde speekselproductie, waardoor je het gevoel kunt hebben dat je constant moet slikken. Als deze twee samenkomen, is de kans groot dat je moet overgeven.

Terugtrekken

Kokhalzen is eigenlijk proberen over te geven zonder echt over te geven. Het is de sensatie van je maagspieren die samentrekken en je hele lichaam dat zich aanspant terwijl je iets probeert kwijt te raken dat je ziek maakt.

Het is een heel onaangenaam gevoel en het kan behoorlijk pijnlijk zijn als het aanhoudt. Helaas leidt het niet altijd tot overgeven, wat de hele ervaring alleen maar erger kan maken.

Een afbeelding van een vrouw die zich misselijk voelt .

Braken

Het laatste (en meest voor de hand liggende) symptoom van misselijkheid is braken. Dit is wanneer je lichaam de inhoud van je maag via je mond uitdrijft.

Het is natuurlijk geen prettige ervaring, maar het is vaak de enige manier om van het gevoel van misselijkheid af te komen en je weer goed te voelen.

Soms kan braken gepaard gaan met maagzuurreflux, hoewel dit verre van de norm is. Het gebeurt meestal als het braken aanhoudt.

De oorzaken van nachtelijke misselijkheid

Wat de oorzaken en boosdoeners betreft, is de lijst erg uitgebreid. Vrijwel alles kan je misselijk maken. We zullen het dus even hebben over de meest voorkomende.

Angst & stress

Angststoornissen zijn een van de meest voorkomende psychische aandoeningen ter wereld. Alleen al in het Verenigd Koninkrijk wordt geschat dat ongeveer 8% van de bevolking lijdt aan een vorm van angst.

Het is dus geen verrassing dat angst een veel voorkomende oorzaak van misselijkheid is. Als we gestrest of angstig zijn, gaat ons lichaam in de vecht-of-vluchtmodus. Dit veroorzaakt verschillende lichamelijke reacties zoals een verhoogde hartslag, verhoogde bloeddruk enzovoort.

Het veroorzaakt ook maagklachten, pijn en misselijkheid.

een afbeelding van een vrouw met stress door nachtmerries

Spijsverteringsproblemen

Een andere veel voorkomende oorzaak van misselijkheid (vooral 's nachts) zijn natuurlijk verschillende spijsverteringsproblemen. Dit kan variëren van relatief onschuldige dingen zoals indigestie of een slechte maaltijd, tot meer ernstige aandoeningen zoals de ziekte van Crohn of gastritis.

GERD

GERD of Gastroesofageale Refluxziekte is een aandoening waarbij de inhoud van je maag teruglekt in je slokdarm (de buis die je mond met je maag verbindt).

Dit kan allerlei problemen veroorzaken, zoals brandend maagzuur, pijn op de borst en - je raadt het al - misselijkheid.

Bijwerkingen van medicijnen

Elke tablet die je hebt ingenomen heeft een behoorlijk uitgebreide lijst met mogelijke bijwerkingen. Het maakt niet uit of we het over antibiotica hebben, NSAID'santidepressiva, chemo of gewoon multivitaminen. En hoewel de meeste relatief zeldzaam zijn, kunnen ze toch voorkomen.

Misselijkheid is een veel voorkomende bijwerking van veel verschillende medicijnen. Dus als je onlangs bent begonnen met iets nieuws en je voelt je misselijk - dan is er een kans dat dit de oorzaak kan zijn.

een beeld van medicijnen voor pijnverlichting

Peptische zweren

Peptische zweren (ook wel maagzweren genoemd) zijn zweertjes die zich vormen in het slijmvlies van je maag of slokdarm. Ze worden meestal veroorzaakt door een infectie met een bacterie genaamd H. pylori.
Zweren kunnen allerlei spijsverteringsproblemen veroorzaken, waaronder pijn, brandend maagzuur en zelfs extreme misselijkheid.

Kunnen ze behandeld worden of heb je een operatie nodig? Gelukkig kunnen maagzweren behandeld worden met een combinatie van antibiotica en medicijnen die het maagzuur verminderen of neutraliseren. De oorzaak is echter ook bepalend voor de therapie.

Gastroparese

Vertraagde maaglediging, ook wel gastroparese genoemd, is een chronische aandoening waarbij je maag er langer over doet om zijn inhoud te ledigen.. Dit kan veroorzaakt door verschillende omstandigheden zoals diabetes (zowel 1 als 2), bepaalde medicijnen of een operatie.

Gastroparese kan allerlei spijsverteringsproblemen veroorzaken, zoals indigestie, brandend maagzuur, overgeven, een opgeblazen gevoel en misselijkheid. Het goede nieuws is dat het behandeld kan worden met medicijnen en in sommige extreme gevallen met een operatie.

Zwangerschap

Misselijkheid is ook een veel voorkomend symptoom van de zwangerschap, vooral in het eerste trimester. In de volksmond wordt het vaak "ochtendmisselijkheid" genoemd, hoewel het op elk moment van de dag kan voorkomen. Dit wordt veroorzaakt door verschillende hormonale veranderingen in het lichaam en is volkomen normaal.

Het zou vanzelf over moeten gaan naarmate de zwangerschap vordert. In sommige gevallen kan het echter de hele zwangerschap aanhouden, samen met andere symptomen.

Er zijn veel mogelijke verklaringen waarom zwangere vrouwen 's nachts (of 's ochtends (of 's middags)) last hebben van ernstige misselijkheid. Eén theorie is dat het wordt veroorzaakt door een toename van hormonen zoals progesteron en humaan choriongonadotrofine (hCG).

een afbeelding van AngQi 65 inch zwangerschapskussen

Hoe zorg je ervoor dat je je 's nachts niet meer misselijk voelt?

Nu het deel waar je geduldig op hebt gewacht - hoe je dit vervelende gevoel kunt stoppen.

Het vervelende is dat er niet één methode is die alles oplost. Natuurlijk kun je medicijnen tegen misselijkheid nemen om de misselijkheid te verlichten, maar medicijnen kunnen je maag ook van streek maken. Het goede is - er zijn een heleboel dingen die je kunt doen totdat je de methode vindt die het beste voor je werkt.

Dit zijn onze favorieten.

Een beeld van een jonge en mooie vrouw die alleen slaapt.

Neiging tot slapen

Slapen met je hoofd omhoog werkt het beste bij aandoeningen zoals GERD en gastroparese. Het voorkomt namelijk dat maagzuur je slokdarm binnendringt terwijl je slaapt.

Je kunt dit doen door gewoon een paar kussens op elkaar te stapelen of als je het wat chiquer wilt doen, investeer in een verstelbaar bed.

Eet vaker kleinere maaltijden

Deze is vooral nuttig als je zwanger bent of aan gastroparese lijdt. Verspreid over de dag meerdere kleine maaltijden eten is veel gemakkelijker voor je spijsverteringsstelsel dan jezelf volproppen tijdens het avondeten en dan met een volle maag naar bed gaan.

Gehydrateerd blijven

Uitdroging kan ook misselijkheid veroorzaken (of misselijkheid verergeren), dus zorg ervoor dat je de hele dag door voldoende drinkt. Water is altijd een goede keuzeMaar sommige theesoorten kunnen ook helpen om je aanhoudende misselijkheid te kalmeren.

Een afbeelding van een jonge vrouw die water drinkt tijdens de training.

Vermijd sterke geuren

Sterke geuren hebben de neiging om misselijkheid op te wekken (vooral tijdens de zwangerschap), dus je kunt ze het beste vermijden als dat mogelijk is. Als je naar buiten moet, probeer dan je adem in te houden of door je mond te ademen. En als je aan het koken bent, open dan alle ramen en deuren om wat frisse lucht binnen te laten.

Drink wat vruchtensap voor het slapen gaan

Een klein glas vruchtensap (cranberry- of appelsap) voor het slapengaan kan helpen om je maag tot rust te brengen en misselijkheid te voorkomen.. Zorg er alleen voor dat je niet te veel drinkt, anders word je midden in de nacht wakker om naar het toilet te gaan (of je maag raakt nog meer van streek).

Drink pepermunt- of gemberthee

Gember en pepermunt worden al heel lang gebruikt om de maag te kalmeren en misselijkheid te voorkomen. Je vindt ze in theevorm bij de meeste kruideniers. Ze zijn super betaalbaar, best lekker en misschien wel de oplossing.

Een afbeelding van een vrouw in sokken op bed die thee drinkt.

Acupressuur

Er zijn drukpunten in je lichaam die, wanneer ze gestimuleerd worden, misselijkheid kunnen helpen verlichten.

De meest voorkomende zijn de P6 en LI4 punten, gelegen aan de binnenkant van je pols (ongeveer drie vingerbreedtes onder de basis van je handpalm) en tussen je wijsvinger en duim (ongeveer een halve centimeter naar binnen op de rug van je hand).

Je kunt deze punten stimuleren door er zachtjes met je vinger over te wrijven of door een acupressuur polsband te gebruiken.

Eet een cracker voor het slapengaan

Ten slotte kan het eten van droog en zacht voedsel zoals crackers voor het slapengaan ook helpen om misselijkheid te voorkomen. Ze helpen overtollig zuur te absorberen en hopelijk kalmeren ze je maag voor de nacht.

Wanneer naar de dokter gaan als je je 's nachts ziek voelt

Als de misselijkheid aanhoudt, ondanks al je inspanningen, is het een goed idee om medische hulp te zoeken en met je arts te praten. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je je ziek voelt en alleen een arts kan de oorzaak vaststellen en de juiste medicijnen voorschrijven.

Misselijkheid kan in sommige gevallen een teken zijn van een ernstiger probleem, zoals het cyclisch braaksyndroom (CVS) of zelfs kanker. Wacht dus niet - maak vandaag nog een afspraak en voel je weer jezelf.

Kortom, er zijn veel dingen die je kunt doen om te voorkomen dat je je 's nachts ziek voelt. Van slapen met je hoofd omhoog tot het drinken van pepermuntthee, er is vast een methode die voor jou het beste werkt. En als niets helpt, aarzel dan niet om naar de dokter te gaan!

Hopelijk heb je hier iets aan gehad.

Aanbevolen lectuur:

Opmerkingen (0)

Er zijn nog geen reacties

Over de auteur

Alex Petrović
Slaap Consultant
A CPD gecertificeerd slaapadviseur met meer dan 2000 uur onderzoek naar alle verschillende manieren waarop we een goede nachtrust kunnen krijgen. Als voormalig slapeloze weet ik hoe moeilijk het leven kan zijn zonder nachtelijk herstel en ik vind het geweldig dat ik alles wat ik heb geleerd met jullie kan delen. Hopelijk kunnen we allemaal rustig slapen!
Verwante berichten

Slaapadvies om je te helpen snoozen

Slapende zwangere vrouw
20 mei 2024

Hoe slapen als je zwanger bent?

Hoewel de dokter aanbeveelt om niet op je buik en rug te slapen, is het geen probleem om dit af en toe te doen tijdens de...
Aanbevolen afbeelding voor tips voor gezond slapen.
20 mei 2024

Wetenschappelijke gezondheid slaaptips

Wees echter voorzichtig bij het kiezen van een matras. Doe onderzoek naar verschillende soorten matrassen en vind er een die het beste bij je behoeften past. Fo...
Mis het niet!
Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...
[instagram-feed feed=1]
Knop Sluiten

Mis het niet!

Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...

Door dit formulier te verzenden, meldt u zich aan voor onze mailinglijsten.
Bekijk onze privacybeleid.

Dit veld is voor validatiedoeleinden en moet ongewijzigd blijven.

nl_NLNederlands