Koptekst hamburger open
Logo zoeken

Spring naar

Momenteel aan het bekijken:

Waarom voelen mijn ogen altijd zwaar en moe?

beeld van onze schrijver Filip Maric

Geschreven door Filip

Slaap Adviseur

Ogen sluiten

20 mei 2024 5 min lezen

Heb je je ooit afgevraagd waarom je ogen altijd zwaar en moe aanvoelen? Laten we eens een paar mogelijke verklaringen doornemen.

Heb je wel eens het gevoel dat je ogen altijd zwaar en moe aanvoelen?? De hele tijd? Als dat zo is, maak je dan geen zorgen - je bent niet de enige. Er wordt zelfs geschat dat bijna iedereen die leeft deze sensatie ooit in zijn leven zal ervaren.
Dus wat is dit gevoel en waarom krijgen we het? Wat is dit gevoel dat resulteert in vermoeide, zware en pijnlijke ogen die gevoelig zijn voor fel licht?

Het kan door een aantal dingen worden veroorzaaktzoals computerschermen, slaapgebrek, spiervermoeidheid en andere factoren? Van waar wij zitten lijkt het er wel op. Maar wat is het?

Is het vermoeidheid van de ogen?

Een afbeelding van een jonge zwarte vrouw met een oogvermoeidheid,

Waarschijnlijk wel. Vermoeidheid van de ogen, ook bekend als asthenopie, is een soort visuele stoornis die leidt tot vermoeide ogen en ongemak. Het wordt vaak veroorzaakt door lange perioden van dichtbij werken, zoals lezen of computergebruik.

Symptomen zijn onder andere vermoeide ogen, hoofdpijnWazig zicht en moeite met focussen, maar daarover later meer. Hoewel het frustrerend en zelfs pijnlijk kan zijn, is oogvermoeidheid meestal niet zo ernstig en lost het vanzelf op als je rust. Dus als je het gevoel hebt dat je ogen de hele tijd zwaar en moe zijn, is dat waarschijnlijk te wijten aan oogvermoeidheid en zou een dutje of twee het probleem moeten oplossen.

Maar er kan meer zijn. Hoewel het niet vaak voorkomt, kan vermoeidheid van de ogen een symptoom zijn van een ernstigere onderliggende aandoening, zoals glaucoom of staar, of mogelijk zelfs kanker.

Als je last hebt van ernstige of aanhoudende vermoeide ogen, is het daarom belangrijk om naar een oogarts te gaan om andere mogelijke oorzaken uit te sluiten.

De symptomen van vermoeidheid van de ogen

Nu we iets meer weten over vermoeidheid van de ogen, laten we eens kijken naar enkele van de meest voorkomende symptomen. Zoals we al eerder zeiden, kunnen deze symptomen zijn:

Wazig zicht

Een beeld van een wazig zicht.

Als je last hebt van vermoeidheid van je ogen, is een van de symptomen die je waarschijnlijk zult ervaren wazig zicht. Dit komt omdat onze ogen niet zo goed kunnen focussen als ze moe zijn. Net als oogvermoeidheid zelf is wazig zien meestal onschuldig, maar het kan een teken zijn van andere, ernstigere oogaandoeningen.

En dit zou vanzelfsprekend moeten zijn, maar dit geldt alleen als je normaal gesproken niet wazig ziet. Dus als je al jaren een bril draagt, is wazig zien zonder bril vrij standaard.

Dubbel zien

Een ander veelvoorkomend symptoom van oogvermoeidheid is dubbel zien. Dit gebeurt wanneer onze ogen niet goed kunnen focussen en dingen twee beelden lijken te zijn in plaats van één. Dit kan erg verontrustend zijn, vooral als het plotseling en uit het niets gebeurt, maar meestal is het geen reden tot bezorgdheid. Tenzij je aan het rijden bent of zware machines bedient. In dat geval moet je onmiddellijk stoppen. Dit geldt ook voor wazig of dubbel zien.

Droge ogen

Een afbeelding van een vrouw die oogdruppels gebruikt.

Als je last hebt van vermoeide ogen of als je in het algemeen worstelt met de gezondheid van je ogen, kun je merken dat je ogen voelen droog en jeukerig aan. Als onze ogen moe zijn, kunnen ze namelijk niet zoveel tranen produceren als we nodig hebben. Dit kan leiden tot een droog gevoel, maar ook tot jeuk en irritatie.

Houd er echter rekening mee dat deze symptomen ook door een paar andere aandoeningen kunnen worden veroorzaakt. Het kan vooral een teken van allergie zijn. Dus als het lente is, is de kans groot dat al het stuifmeel in de lucht de oorzaak is van je jeuk.

Pijnlijke en warme ogen

Een ander symptoom van vermoeide ogen zijn pijnlijke of warme ogen. Dit gebeurt wanneer de spieren in onze ogen vermoeid raken en ze pijnlijk gaan aanvoelen. Ze kunnen ook warm aanvoelen en onaangenaam aanvoelen.

Waterige ogen

Het is een beetje paradoxaal, maar als onze ogen moe, droog en jeukerig aanvoelen, gaan ze ook meer tranen. Dit komt omdat ze het gebrek aan tranen proberen te compenseren. Waterige ogen kunnen echter ook een symptoom zijn van andere aandoeningen, zoals allergieën of infecties, en niet alleen vermoeidheid van de ogen.

De redenen voor oogvermoeidheid

Een afbeelding van een man met oogvermoeidheid.

Er zijn veel redenen waarom mensen last hebben van vermoeide ogen. Een van de meest voorkomende redenen is vermoeide ogen, die worden veroorzaakt door langere tijd naar een computerscherm of ander digitaal apparaat te kijken. Andere redenen voor oogvermoeidheid zijn onder andere staren naar fel licht, te lang lezen of werken in een slecht verlichte omgeving.

Daarnaast zijn er ook drie aandoeningen die vermoeidheid van de ogen kunnen veroorzaken. Laten we ze dus snel allemaal doornemen en kijken of ze de oorzaak zijn van je vermoeide ogen.

Computer vision syndrome

Computer vision syndrome, of digitale oogvermoeidheid, is de term die wordt gebruikt om een groep symptomen te beschrijven die optreden wanneer je lange tijd naar schermen van digitale apparaten kijkt. De symptomen omvatten vermoeide ogen, hoofdpijn, nek- en schouderpijn en zelfs wazig zicht.

Ziekte van het oogoppervlak

Aandoening van het oogoppervlak is een term die wordt gebruikt om een aandoening te beschrijven die het oogoppervlak aantast en ervoor zorgt dat je ogen vrij snel uitdrogen. Dit kan leiden tot een aantal symptomen, waaronder vermoeidheid van de ogen, maar ook irritatie, roodheid en wazig zicht.
Wat nog erger is, is dat deze aandoening kan verergeren door contactlenzen en door airconditioning.
Omdat deze ziekte het oogoppervlak aantast, is de oogfilm bovendien gevoelig voor tranen en herstelt hij zich minder goed.

Spiervermoeidheid

Spiervermoeidheid bestaat echt en het kan je oogspieren beïnvloeden, net als elke andere spier in je lichaam. Als je je oogspieren overbelast, vooral de ciliaire spier die de focus van je ogen regelt, kunnen ze gespannen raken en dit kan leiden tot een gevoel van vermoeidheid.
Extraoculaire spieren worden ook beïnvloed door vermoeidheid. Als je deze spieren te veel gebruikt, kunnen ze gespannen en vermoeid raken, wat kan leiden tot een zwaar gevoel in je ogen en dubbel of ongecorrigeerd zicht.

Hoe behandel je vermoeidheid van de ogen?

Hoewel het probleem meestal vanzelf overgaat, kun je het proces versnellen door een aantal eenvoudige tips voor de gezondheid van je ogen te volgen.

Schermblootstelling verminderen

een man die 's avonds laat in het donker op een laptop werkt

Als je last hebt van vermoeide ogen, zorg er dan voor dat je jezelf een pauze gunt van het scherm. Elke 20 minuten een pauze nemen kan helpen om de ogen minder te vermoeien.

Ook, Vermijd elektronica in de slaapkamer ten koste van alles. Het blauwe licht van beeldschermen kan het moeilijk maken om in slaap te vallen en verergert de effecten van oogvermoeidheid. Dit komt omdat blauw licht je lichaam kan laten "denken" dat het nog steeds daglicht is. Dit is dus ook een handige tip als je last hebt van slapeloosheid.

Draag een beschermende bril

Blue light brillen zijn ontworpen om schadelijke blauwe lichtgolven te blokkeren. En hoewel ze niet perfect zijn, kunnen ze helpen om vermoeidheid van de ogen te verminderen.
Zorg ervoor dat de bril goed past en je neus of oren niet te veel belast. Je moet de bril ook regelmatig schoonmaken om te voorkomen dat bacteriën zich ophopen en extra oogproblemen veroorzaken.

Dim licht ontspant vermoeide ogen

Als je moeite hebt om je ogen open te houden, probeer dan het licht te dimmen. Dit helpt je ogen ontspannen en verlicht de druk op je ogen.
Je kunt ook proberen een luchtbevochtiger te gebruiken om vocht aan de lucht toe te voegen. Dit helpt voorkomen dat je ogen uitdrogen, wat de vermoeidheid kan verergeren.

Gebruik kunstmatige tranen

Als je droge en geïrriteerde ogen hebt, kan het helpen om kunsttranen te gebruiken. Dit helpt om je ogen te smeren en het ongemak te verminderen.
Zorg er wel voor dat je kunsttranen gebruikt die vrij zijn van conserveringsmiddelen. Bewaarmiddelen kunnen irritatie veroorzaken en vermoeide ogen erger maken.

Wat als mijn ogen nog steeds zwaar en vermoeid aanvoelen?

Een afbeelding van een opticien die het gezichtsvermogen van vrouwen onderzoekt.

Als je last hebt van een van de bovenstaande symptomen en je lijkt er maar niet vanaf te komen, wat je ook doet - dan is het belangrijk om zo snel mogelijk naar een oogarts te gaan. Zelfs als het maar een lichte pijn en wat droogte is. Bezoek een oogarts.

Ze kunnen helpen onderliggende medische aandoeningen uit te sluiten en helpen je de beste behandelingsoptie te vinden na een enkel oogonderzoek. In sommige gevallen hebben uw ogen alleen wat rust nodig, maar in andere gevallen kan een agressievere behandeling nodig zijn. Aarzel niet om hulp te zoeken als je het gevoel hebt dat je ogen voortdurend moe en zwaar zijn - je kunt beter het zekere voor het onzekere nemen.

Zo, dat is dat. Nu weet je waarom je ogen altijd zwaar en moe aanvoelen en wat je kunt doen om de symptomen te verlichten. Vergeet niet om pauzes te nemen van het scherm, kunsttranen te gebruiken als je ogen droog zijn en naar een oogarts te gaan als het probleem aanhoudt.

Conclusie

Als je ogen de hele tijd zwaar en moe aanvoelen, kan het iets eenvoudigs zijn als oogvermoeidheid. Zorg er dus voor dat je je ogen af en toe een pauze gunt! Het kan echter ook zijn dat je naar een professional moet gaan als het ernstiger is. Maar laat ons in de comments weten of je ooit last hebt gehad van vermoeide ogen en hoe je dit probleem hebt overwonnen.

Aanbevolen lectuur:

Opmerkingen (0)

Er zijn nog geen reacties

Verwante berichten

Slaapadvies om je te helpen snoozen

Aanbevolen afbeelding van sinusnekpijn.
19 mei 2024

Sinus Nekpijn

Je hebt vast wel eens van sinussen gehoord. Maar je weet waarschijnlijk niet precies hoeveel het er zijn, waar ze zitten en wat hun rol is. We wi...
Uitgelichte afbeelding van worstelen om uit bed te komen.
19 mei 2024

Moeite om uit bed te komen

Symptomen van chronische vermoeidheid zijn vermoeidheid en slaperigheid. In zo'n toestand is het bijna onmogelijk om minstens 1 uur na w...
Mis het niet!
Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...
[instagram-feed feed=1]
Knop Sluiten

Mis het niet!

Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...

Door dit formulier te verzenden, meldt u zich aan voor onze mailinglijsten.
Bekijk onze privacybeleid.

Dit veld is voor validatiedoeleinden en moet ongewijzigd blijven.

nl_NLNederlands