Koptekst hamburger open
Logo zoeken

Spring naar

Momenteel aan het bekijken:

NREM VS REM - 7 belangrijke verschillen

een profielafbeelding van TSA auteur Andjela

Geschreven door Anđela Rajković

Slaap Consultant

Uitgelichte afbeelding van nrem vs rem.

20 mei 2024 7 min lezen

NREM vs REM slaap - wat zijn de verschillen en is het ene belangrijker dan het andere? Laten we het uitzoeken!

Slaap is iets mysterieus. We doen het allemaal, we weten dat het belangrijk is, maar slaapwetenschappers proberen nog steeds alle nuances te ontdekken - en wij dus ook.

Twee belangrijke termen in de slaapwetenschap zijn bijvoorbeeld NREM-slaap en REM-slaapdie mensen soms met elkaar verwarren - meestal omdat ze alleen de laatste kennen. Dus, heb je het gevoel dat het tijd is voor NREM vs REM? Laten we het eens proberen!

1. NREM is een fase waarin geen snelle oogbewegingen plaatsvinden, terwijl REM een fase is waarin snelle oogbewegingen plaatsvinden.

NREM is een fase van slaap waarin je lichaam en hersenen niet met je ogen bewegen, maar wel rusten. Dit stadium kan worden onderverdeeld in vier verschillende stadia: N1, N2, N3 en N4.
REM is een fase van snelle oogbewegingen, waarin je meer droomt en je ogen snel van links naar rechts bewegen. Deze fase is goed voor ongeveer 20-25% van je totale slaaptijd.
Dus wat is het verschil tussen de twee?

Een afbeelding van een vrouw die slaapt op een bank met beperkte ruimte.

Nou, zoals eerder vermeld, NREM is een fase van diepe rust voor je lichaam en hersenen, terwijl REM de fase is waarin je het grootste deel van je dromen ervaart. Bovendien wordt gedacht dat REM belangrijk is voor geheugenconsolidatie en leren. Sommige wetenschappers geloven ook dat REM belangrijk kan zijn voor het reguleren van je stemming.

2. Zowel NREM als REM stadia wisselen elkaar periodiek af gedurende de nacht.

Om deze wisselingen volledig te begrijpen, moeten we eerst de slaapfases en slaapcycli begrijpen.
Er zijn twee categorieën - NREM en REM. Tussen deze twee zijn er vier stadia van slaap - drie NREM en één REM. De niet-REM slaap kan worden onderverdeeld in drie stadia: N1, N2 en N3. Deze stadia worden gedefinieerd door de verschillende hersengolfpatronen die tijdens elk stadium worden vertoond.
Stadium 1, of N1-slaap, of lichte slaap is het lichtste stadium van de slaap en wordt gekenmerkt door vluchtige momenten van slaperigheid na het inslapen. Deze fase van een slaapcyclus duurt normaal slechts één tot vijf minuten.

Stadium 2, of N2-slaap, wordt beschouwd als een overgangsfase tussen lichte en diepe slaap. Tijdens deze fase begint het lichaam te ontspannen en bereidt het zich voor op de diepe slaap. Deze fase duurt normaal gesproken 10-25 minuten.

Fase 3, of N3-slaap, is de diepste en meest herstellende fase van de slaap. Deze fase staat ook bekend als de trage slaap of deltaslaap vanwege de trage hersengolven die tijdens deze fase worden vertoond. Deze fase duurt normaal 20-40 minuten.

Een afbeelding van een jonge man die in warm weer in zijn bed slaapt.

De REM-slaap wordt gekenmerkt door snelle oogbewegingen en verhoogde hersenactiviteit. Deze fase wordt beschouwd als de droomtoestand van de slaap. Dromen tijdens deze fase kunnen zeer levendig en realistisch zijn. De REM-slaap duurt normaal 90 minuten.

Zowel NREM als REM stadia wisselen elkaar periodiek af gedurende de nacht.

NREM- en REM-cycli wisselen elkaar gedurende de nacht af in een patroon dat er ongeveer zo uitziet: N1-N2-N3-N2-REM. Dat patroon wordt dan gedurende de nacht verschillende keren herhaald, waarbij elke cyclus steeds korter wordt. De eerste helft van de nacht bestaat voornamelijk uit NREM-slaap, terwijl de REM-slaap in de tweede helft van de nacht overheerst.

Volgens de National Sleep Foundation zijn beide soorten slaap essentieel voor verschillende functies. NREM slaap is essentieel voor lichamelijk herstel en groei. Het kan ook het immuunsysteem en andere belangrijke lichamelijke processen versterken. De REM-slaap is essentieel voor cognitieve functies zoals geheugen, leren en creativiteit.

3. Elke slaap begint met NREM terwijl de REM-fase aan het einde plaatsvindt.

Er zijn verschillende redenen waarom slaap altijd begint met NREM en eindigt met de REM-fase, maar waar we het meest zeker van zijn, is dat het lichaam tijd nodig heeft om te ontspannen en te regenereren na een lange dag.
De NREM-fasen stellen het lichaam in staat om dit te doen. Tijdens NREM (vooral N1 en N2) zijn onze spieren het meest ontspannen, is onze lichaamstemperatuur het laagst, verloopt de hersenfunctie het traagst, enzovoort.

Een afbeelding van een vrouw die slaapt en ademt in bed.

Zoals we al eerder hebben gezegd, doorlopen mensen de verschillende slaapfasen in de volgende volgorde: N1-N2-N3-N2-REM. Deze volgorde geeft het lichaam de tijd om goed te ontspannen en te regenereren na een lange dag.
De NREM-fasen zijn belangrijk voor het herstellen van energie, en dat is waarschijnlijk de reden waarom deze het eerst aan bod komen.

Een afbeelding van een man die naakt slaapt.

4. De NREM-fase heeft drie fasen die elke nacht vier tot zes uur duren, terwijl de REM-fase maximaal twee uur duurt.

Zoals we net hebben geleerd, doorlopen we elke nacht verschillende slaapfases. Vier tot zes keer - afhankelijk van hoe lang we slapen en hoe lang ze duren.

De REM-fase treedt meestal ongeveer 90 minuten nadat je in slaap bent gevallen op en duurt ongeveer 20-30 minuten. Tijdens deze fase bewegen je ogen snel heen en weer en neemt je hersenactiviteit toe. Je kunt tijdens deze fase ook dromen. In totaal kun je elke nacht tot twee uur REM-slaap krijgen.

Anderzijds is de NREM-fase onderverdeeld in drie fasen:

Fase 1: Dit is de lichtste fase van de slaap en duurt meestal maar een paar minuten - één tot vijf om precies te zijn. Je ogen zijn gesloten, maar je kunt nog steeds gemakkelijk wakker worden.
Fase 2: Dit is een iets diepere slaapfase (hoewel diepe slaap), die ongeveer 20 tot 30 minuten duurt, hoewel het ook tussen de 10 en 60 minuten kan duren. Dit is de fase waarin je 's nachts het meeste tijd doorbrengt.
Fase 3: Dit is de diepste en meest rustgevende fase van de slaap. Het duurt meestal ongeveer 30 minuten. Tijdens deze slaapfase kun je niet gemakkelijk wakker worden en als dat wel zo zou zijn, zou je waarschijnlijk moeite hebben om weer bij te komen.

In totaal duren deze drie NREM-stadia elke nacht ongeveer vier tot zes uur.

5. NREM gebruikt aanzienlijk minder energie dan REM-slaap.

Tijdens de NREM-slaap (non-rapid eye movement) vertragen je hersenactiviteit en spieractiviteit. Je hartslag en ademhaling vertragen ook. NREM maakt ongeveer 75% van je totale slaaptijd uit.

Tijdens de REM-slaap (Rapid Eye Movement) is je hersenactiviteit vergelijkbaar met wanneer je wakker bent. Je spieren zijn ook actief, maar je lichaam is "verlamd". Je hartslag en ademhaling nemen toe tijdens de REM-slaap. De REM-slaap vormt de overige 25% van je totale slaaptijd.

NREM-slaap verbruikt dus minder energie dan REM-slaap omdat je hersenen en lichaam niet zo hard werken. Hoewel NREM- en REM-slaap allebei minder energie verbruiken dan wakker zijn, verbruikt NREM-slaap nog minder energie dan REM-slaap.

Een afbeelding van een jonge man die slaapt in een diepe slaapfase.

6. De REM-fase is een cruciaal onderdeel om onze hersenen in goede conditie te houden (in elk opzicht)

REM-slaap is belangrijk omdat het helpt om herinneringen te consolideren. Tijdens de REM-slaap zijn de hersenen namelijk zeer actief en verbinden ze nieuw geleerde informatie met eerder opgeslagen informatie.

Dit helpt om ons geheugen en herinneringsvermogen te verbeteren. REM-slaap zou ons ook helpen om nieuwe informatie beter te verwerken en te begrijpen door de delen van onze hersenen die verantwoordelijk zijn voor leren te stimuleren.

REM-slaap helpt ook om ons humeur te verbeteren en verhoogt de creativiteit. Tot slot wordt de REM-slaap ook geassocieerd met een verhoogde productie van bepaalde eiwitten.

7. Verschillende leeftijdsgroepen ervaren de NREM/REM-fasen langer/korter

Naarmate we ouder worden, vermindert onze behoefte aan slaap. Pasgeborenen hebben de meeste slaap nodig, gemiddeld 16 uur per dag. Tegen de tijd dat we volwassen zijn, hebben we nog maar 7 of 8 uur slaap per dag nodig. En als we aan het eind van ons leven komen, kunnen de meesten van ons volstaan met vijf tot zes uur slaap per dag.
De hoeveelheid tijd die in elke slaapfase wordt doorgebracht, verandert ook met de leeftijd.

Een afbeelding van een baby die een muts draagt terwijl hij slaapt.

Pasgeborenen brengen 50% van hun slaaptijd door in de REM-slaap en 25% in elk van de andere drie fases.

Naarmate we ouder worden, brengen we minder tijd door in de REM-slaap en meer tijd in de andere twee fases. Tegen de tijd dat we volwassen zijn, brengen we ongeveer 20% van onze slaap door in de REM-slaap en 40% elk in fase 1 en 2 (meestal 2).

Leeftijd heeft ook invloed op hoe lang het duurt om in slaap te vallen. Oudere volwassenen doen er over het algemeen langer over om in slaap te vallen dan jongere volwassenen, waardoor ze meer tijd doorbrengen in de vroege slaapfases dan in de late, diepe slaapfases.

Aanbevolen lectuur:

Opmerkingen (0)

Er zijn nog geen reacties

Over de auteur

Anđela Rajković
Als CPD-gecertificeerd slaapadviseur en ervaren slaapliefhebber vind ik het erg leuk om mijn kennis over te brengen aan onze lezers - bij voorkeur aan degenen die van slapen houden. Met een achtergrond in de Engelse taal en literatuur en een liefde voor onderzoek, ben ik altijd op zoek naar nieuwe manieren om de nieuwste slaapwetenschap en bedgerelateerde bevindingen te delen. En als ik niet in contact sta met mijn lezers, kun je me vinden terwijl ik de natuur verken, of, nou ja, me oprol in bed.
Verwante berichten

Het beste van onze Blog

Uitgelichte afbeelding van hoe je bed niet kan verschuiven op een houten vloer
20 mei 2024

Hoe voorkom je dat een bed op een houten vloer wegglijdt?

Now that we know that beds can slide all over the place and ruin your floor's finish in the process, there's just one more question to ask ...
Uitgelichte afbeelding van ideeën voor kleine slaapkamerverlichting.
20 mei 2024

Kleine slaapkamer verlichtingsideeën

Geen enkel ander licht is zo belangrijk als natuurlijk licht. Grote ramen die de kamer helder en vroeg verlichten zijn de beste keuze als je st...
Mis het niet!
Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...
[instagram-feed feed=1]
Knop Sluiten

Mis het niet!

Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...

Door dit formulier te verzenden, meldt u zich aan voor onze mailinglijsten.
Bekijk onze privacybeleid.

Dit veld is voor validatiedoeleinden en moet ongewijzigd blijven.

nl_NLNederlands