Koptekst hamburger open
Logo zoeken

Spring naar

Momenteel aan het bekijken:

Waarom slapen sommige mensen met open ogen?

beeld van onze schrijver Filip Maric

Geschreven door Filip

Slaap Adviseur

Uitgelichte afbeelding van slapen met de ogen open.

20 mei 2024 5 min lezen

Heb je wel eens iemand zien slapen met zijn ogen open? Deze aandoening heet nachtelijke lagophthalmos en is helemaal niet zeldzaam. Laten we samen meer te weten komen over nachtelijke lagophthalmos.

De eerste voorwaarde om in slaap te vallen is het sluiten van onze ogen. Daarom klinkt slapen met je ogen open verrassend en tegenstrijdig. Als we iemand zien slapen met zijn ogen open of half open, kunnen we zelfs denken dat hij dood is.

Natuurlijk alleen als we niet al een paar keer eerder te maken hebben gehad met nachtelijke lagoftalmie.
Ongeveer 5 procent van de volwassen bevolking is niet in staat om de oogleden te sluiten tijdens de slaap. Maar ook al komt deze aandoening vaak voor, dat betekent niet dat het onschuldig is.

Mensen die hieraan lijden, kunnen veel slaap- en andere problemen hebben. We zullen ons eerst richten op de oorzaken, voordat we verder gaan met de symptomen en behandelingen.

Wat zijn de oorzaken van slapen met open ogen?

In meer dan 90% van de gevallen heeft nachtelijke lagophthalmos een duidelijke oorzaak en weten we waarom mensen met open ogen slapen.. In tegenstelling tot veel andere slaapstoornissen zoals slaapdronkenheid en slaap traagheidIn dit geval moeten we aandacht besteden aan structurele veranderingen in het gezicht. Daar vinden we waarschijnlijk het antwoord.

Proptose

Proptose is een aandoening die heel gemakkelijk op te merken is, dus het stellen van een diagnose is eenvoudig. Het is het uitpuilen van één of beide ogen ten opzichte van de natuurlijke positie. Proptose kan vele oorzaken hebben. Meestal zijn dit schildklieraandoeningen of tumoren die de ogen uit hun natuurlijke positie duwen.

De oorzaak kan iets minder ernstig zijn, zoals een infectie, maar moet wel behandeld worden. Als de onderliggende medische aandoening onbehandeld blijft, kunnen er veel andere ernstige problemen optreden en wordt ook het uiterlijk aangetast. Het is duidelijk waarom proptose het slapen met open ogen beïnvloedt - de oogleden moeten een groter gebied bedekken dan ze kunnen.

Littekenvorming

Een afbeelding van een kind met littekens bij de oogleden.

Littekens zijn het resultaat van verschillende lichamelijke trauma's of ziekten. Elke klap die je krijgt in het hoofd- en nekgebied is erg gevaarlijk en laat eerder een litteken achter dan op sommige andere lichaamsdelen. Lichamelijk trauma is slechts een van de vele oorzaken van littekens.

Chemische brandwonden komen voor, vooral bij mensen die in gevaarlijke industrieën met chemicaliën werken. Artsen zullen zeker enkele zeer ernstige ziekten opmerken zoals oculaire pemphigoïd en het Stevens-Johnson syndroom, hoewel deze zeer zeldzaam zijn. Elk van deze aandoeningen, verwondingen of ziekten kan de werking van het ooglid aantasten en zo leiden tot lagoftalmose.

Problemen met de oogleden

Een afbeelding van ooglidproblemen met rode ogen.

De oogleden zelf kunnen de oorzaak van het probleem zijn. Naarmate mensen ouder worden, verliezen ze spierspanning, dus bij oudere mensen kunnen de oogleden erg zwak worden. Als ze te zwak worden om hun functie te vervullen, is het niet alleen een probleem om de ogen volledig te openen, maar ook om ze volledig te sluiten. Ooglidproblemen komen ook voor na cosmetische ingrepen en operaties.

Blepharoplastie moet de oogleden herstellen, maar net als Botox en sommige andere cosmetische ingrepen kan het de spierspanning in het gebied aantasten. Het is dus belangrijk dat professionals ooglidcorrecties en andere soortgelijke ingrepen uitvoeren en niet schoonheidsspecialisten, zoals steeds vaker het geval is.

Problemen met zenuwen

Een afbeelding van een jonge man met pijn door zenuwproblemen.

Als we de zenuwen konden zien, zouden we zien dat het hele gezicht bedekt is met een netwerk van gezichtszenuwen.. Zenuwen zijn verantwoordelijk voor gezichtsuitdrukkingen, maar ook voor veel andere functies, waaronder de ooglidfunctie. Als er fysieke schade optreedt als gevolg van een trauma of beroerte, is lagoftalm te verwachten.

Gezichtsparese, ook bekend als Bell's palsy, is een tijdelijke zwakte of verlamming van spieren en zenuwen, wanneer er stijfheid of functieverlies optreedt in het deel van het gezicht, inclusief de oogleden. De oorzaak van gezichtsverlamming is vaak onbekend. De ziekte van Lyme die door teken wordt overgebracht, heeft soms soortgelijke symptomen.

Kalmeringsmiddelen

een beeld van drugs en medicijnen

Er is vastgesteld dat mensen die dagelijks grotere hoeveelheden kalmerende middelen gebruiken, meer kans hebben op nachtelijke lagoftalmose dan anderen.. Hetzelfde geldt voor alcohol en sommige soorten slaappillen.

Artsen en wetenschappers hebben verschillende theorieën over het verband tussen kalmerende middelen, alcohol en slapen met open ogen, maar geen enkele theorie is onomstotelijk bewezen. Vermijd dus overmatig alcoholgebruik en een hogere dosis kalmeringsmiddel dan voorgeschreven.

Idiopathisch probleem

Idiopathisch is de overkoepelende term voor alle ziekten of aandoeningen waarvan de oorzaak onbekend is. Onthoud dat we aan het begin van dit deel van het artikel hebben gezegd dat de oorzaak van nachtelijke lagophthalmos meestal bekend is. Als we niet weten wat de oorzaak is van slapen met open ogen, dan wordt het als idiopathisch beschouwd.

Wat zijn de meest voorkomende symptomen van slapen met open ogen?

Bijna alle veelvoorkomende symptomen van nachtelijke lagophthalmos hebben te maken met de ogen, omdat de ogen tijdens de slaap niet de kans krijgen om zich te vernieuwen zoals het hoort.. De symptomen kunnen al na de eerste nacht worden opgemerkt en als dit een chronisch probleem wordt, heb je een constant gevoel van vermoeidheid in de ogen.

Droge ogen

Een afbeelding van een verdrietige vrouw met groene ogen die huilt.

Na vele uren naar het scherm te hebben gekeken, komen droge ogen vaak voor. Je kent dat gevoel wel, alsof je stof of zand in je ogen hebt. Maar je moet het niet 's ochtends ervaren, want dan zijn de ogen uitgerust na een goede nachtrust.

Maar als ze het grootste deel van de nacht half open staan, zal het 's ochtends ook droog zijn.

Wazig zicht

Een beeld van een wazig zicht.

Wazig zien als gevolg van nachtelijke lagophthalmos is niet zo uitgesproken als wanneer je een migraineaanval hebt of last hebt van diplopie, maar het is zeker merkbaar.

Als je concludeert dat er geen andere reden is voor wazig zicht, moet je je partner vertellen om 's nachts op je oogleden te letten.

Waterige ogen

Waterige ogen komen vooral voor in de lente, wanneer er de meeste allergenen in de lucht zijn. We kunnen dus niet zeggen dat waterige ogen iets is wat je onmiddellijk zal associëren met lagophthalmos. Maar als je nooit last hebt gehad van een allergie en geen andere allergiesymptomen hebt, dan is het mogelijk dat er een andere oorzaak van waterige ogen is die moet worden onderzocht.

Oogirritatie

Blauwe lichten zijn de grootste boosdoener voor oogirritatie en droge ogen, dus je moet ze vermijden in de uren voor het slapengaan. Nadat je per ongeluk vuil in je oog hebt gekregen, is oogirritatie normaal. Toch is oogirritatie na het ontwaken niet natuurlijk. Als je elke ochtend irritatie opmerkt, probeer dan de oorzaak te vinden.

Roodheid van de ogen

Net als alle voorgaande symptomen kan roodheid van de ogen worden geassocieerd met urenlang staren naar het scherm, oogletsel, infectie of consumptie van verschillende stoffen. Misschien moet je ook een bril dragen. En misschien, heel misschien slaap je met je ogen open, wat roodheid veroorzaakt.

Behandeling van slapen met open ogen

De behandeling die je arts zal aanraden, hangt af van de ernst van de symptomen, maar ook van de oorzaak. Als de oorzaak bijvoorbeeld de ziekte van Lyme is, dan zal de oorzaak worden behandeld en zal tegelijkertijd worden geprobeerd om de symptomen van nachtelijke lagophthalmos te verlichten, zodat je een normale nachtrust kunt hebben.

Oogdruppels ter voorkoming van keratitis

Een afbeelding van iemand die oogdruppels in zijn oog laat vallen

Wanneer een bacteriële ontsteking van het hoornvlies optreedt, is er sprake van een drastische vermindering van het gezichtsvermogen, pijn en overvloedige afscheiding. Mensen met droge ogen zijn gevoeliger voor keratitis, dus het doel is om oogdruppels te gebruiken om keratitis te voorkomen.

Er zijn veel verschillende soorten oogdruppels en omdat de ogen erg gevoelig zijn, worden druppels zonder of met een minimale hoeveelheid chemische stoffen aanbevolen.

Speciale tapes

Als oogdruppels niet helpen, worden tapes gebruikt die de ogen 's nachts gesloten moeten houden, omdat ze de oogleden niet mechanisch laten openen.. Omdat slapen met deze tapes niet erg comfortabel is, kiezen veel mensen voor een oogmasker. Maar soms helpt een masker niet en zijn speciale tapes de enige oplossing.

Optimale (nacht)slaapomgeving

Het is absoluut noodzakelijk om een optimale slaapomgeving te creëren. Dit is belangrijk voor iedereen, maar vooral voor degenen die met open ogen slapen. Gebruik verduisterende gordijnen om de kamer zelfs 's ochtends helemaal donker te maken. Het moet zo donker zijn dat je niet eens weet hoe laat het is. Het is de enige manier om te voorkomen dat fel licht je wakker maakt. De lucht moet vochtig zijn om de symptomen van droge ogen te verlichten.

Alcohol- en drugsbeperking

De vraag is niet of alcohol en drugs gezondheidsproblemen zullen veroorzaken, maar wanneer en welke.. Daarom moeten ze helemaal niet of met mate worden geconsumeerd. Vermijd in het bijzonder alcoholgebruik een uur of twee voor het slapengaan. Hoewel je het gevoel hebt dat alcohol je helpt om makkelijker in slaap te vallen, is dat maar tijdelijk en zal de nachtrust niet goed zijn.

Chirurgische procedure

Een afbeelding van chirurgen die zich klaarmaken voor een chirurgische ingreep.

Degenen die lijden aan de ernstigste vormen kunnen een operatie nodig hebben. Er worden verschillende technieken gebruikt om met je ogen open te slapen. Huidtransplantatie is een bekende techniek die in veel gevallen wordt gebruikt. Er zijn ook minder conventionele technieken, zoals het dichter op elkaar naaien van de bovenste oogleden en het implanteren van een klein extern ooglidgewicht.

Je hoeft je geen zorgen te maken over het gouden chirurgische implantaat of de naaitechniek, want beide zijn effectief en veilig volgens de collegiaal getoetste onderzoeken.

Wanneer is het tijd om naar de dokter te gaan?

Een man zit in een wijding en praat met een dokter

Als je ogen zo open zijn dat je partner dat duidelijk kan zien, dan is het tijd om meteen naar de dokter te gaan.. Maar het is mogelijk dat je ogen heel weinig open zijn en dat je lagoftalmose niet zelf kunt vaststellen. Je hebt dan oogproblemen, ogen moeten helemaal dicht zijn.

Als je alle symptomen waar we het over hebben gehad een paar dagen hebt opgemerkt, ga dan naar de dokter. Zelfs als je geen last hebt van nachtelijke lagophthalmos, heb je waarschijnlijk een ander oogprobleem dat zo snel mogelijk moet worden aangepakt om je ogen gezond te houden.

Conclusie

En dat is alles wat je moet weten over slapen met je ogen open. Heb jij ooit zoiets meegemaakt? Zo ja, ga dan zeker naar een goede kliniek en laat het eerder vroeger dan later nakijken! En als je jouw ervaring met slapen met open ogen wilt delen, kun je dat doen in het commentaargedeelte.

Aanbevolen lectuur:

Opmerkingen (0)

Er zijn nog geen reacties

Mis het niet!
Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...
[instagram-feed feed=1]
Knop Sluiten

Mis het niet!

Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...

Door dit formulier te verzenden, meldt u zich aan voor onze mailinglijsten.
Bekijk onze privacybeleid.

Dit veld is voor validatiedoeleinden en moet ongewijzigd blijven.

nl_NLNederlands