Koptekst hamburger open
Logo zoeken

Spring naar

Momenteel aan het bekijken:

Waarom moet slapen op de bank niet je dagelijkse routine worden?

een profielafbeelding van TSA-auteur Alex

Geschreven door Alex Petrović

Gecertificeerd slaapadviseur

Uitgelichte afbeelding van slapend op bank.

19 mei 2024 7 min lezen

Af en toe in slaap vallen op de bank is onschuldig. Maar is regelmatig op de bank slapen slecht voor je? Dat gaan we uitzoeken!

We hebben het allemaal wel eens meegemaakt. Je bent uitgeput na een lange dag werken, maar de gedachte om de trap op te lopen naar je bed is gewoon te veel. Dus plof je neer op de bank en val je in slaap. En voor je het weet, doe je het elke dag. Maar moet je van slapen op de bank een gewoonte maken?

Nou, dat is geen gemakkelijke vraag om te beantwoorden. Aan de ene kant zijn er een aantal voordelen aan slapen op de bank. Hij staat voor de tv, meestal in de buurt van de keuken en het is het eerste waar je op ploft als je thuiskomt van je werk. En laten we eerlijk zijn, banken zijn behoorlijk comfortabel. Ze zijn tenslotte ontworpen om op te loungen.

Maar als op de bank in slaap vallen alleen maar voordelen had, zou niemand meer een gewoon bed nemen! Laten we dus alle voor- en nadelen van slapen op de bank eens op een rijtje zetten en kijken of het de moeite waard is.

De voordelen van slapen op de bank

Laten we, voordat we de pan uit rijzen over waarom je niet op de bank zou moeten slapen, eerst eens kijken naar de voordelen van het slapen op de bank. Want als het zo slecht was om op de bank te slapen, dan zouden we het toch niet doen?

Houd er wel rekening mee dat deze voordelen vooral betrekking hebben op af en toe in slaap vallen op de bank. Als je elke nacht op de bank slaapt, zijn sommige van deze voordelen waarschijnlijk niet van toepassing.

Gemakkelijker in slaap vallen (soms)

Een afbeelding van een vrouw die met een hond op een bank slaapt.

Er zijn een aantal "goede" redenen waarom het gemakkelijk kan zijn om op een bank in slaap te vallen. Ten eerste voel je je comfortabel en ontspannen omdat je in je eigen woonkamer bent, omringd door de mensen van wie je houdt, zodat je geen moeite hebt om in slaap te vallen.

Het is ook makkelijk om af te dwalen omdat je waarschijnlijk naar een saai programma op tv aan het kijken bent waarvan je geen moeite hebt om het uit te zetten. En als je tijdens het dutje om wat voor reden dan ook op moet staan, is het veel gemakkelijker om dat te doen als je al op de bank zit in plaats van dat je op moet staan en door je hele huis moet lopen, helemaal vanuit je slaapkamer. Ah, het gemak...

Bovendien kan het zijn dat je, afhankelijk van je slaaphouding, gewoon comfortabeler ligt. Als je bijvoorbeeld meestal comfortabel op je zij slaapt, is de armleuning een natuurlijk hoofdkussen. En als het maar voor één nacht is, kun je zelfs de nek- en schouderpijn vermijden die een ongeschikt kussen meestal veroorzaakt.

En voor sommige slaaphoudingen vind je ze misschien beter dan je eigen bed. Bijvoorbeeld omdat sofa's meestal steviger zijn dan matrassen, Buikslapers kunnen een hogere slaapkwaliteit hebben dan normaal!

Geen hoest

Een afbeelding van een hoestende man.

Wanneer je verkouden zijn en zijn veel hoestenHet is een goed idee om je hoofd omhoog te houden om geen slaap te verliezen. Dit helpt voorkomen dat slijm zich ophoopt in je keel en je meer gaat hoesten. Deze aandoening heet postnatale drip en is vaak het ergst als je plat ligt.

Bovendien kan op de bank slapen, afhankelijk van je slaaphouding, helpen tegen hoesten in het algemeen. Als je bijvoorbeeld rookt, kan op je zij slapen hoestbuien veroorzaken. Echter, als je op je rug op de bank in slaap valt, zal je keel waarschijnlijk veel minder geïrriteerd zijn.

Geen gastro-oesofageale refluxziekte (GERD)

Op de bank slapen kan ook helpen bij GERD symptomen. Onderzoek heeft aangetoond dat zelfs een lichte verhoging brandend maagzuur en zure reflux kan verlichten. Van beide is bekend dat ze ervoor zorgen dat je moet hoesten op zoek naar verlichting.

En afgezien van hoesten, gastro-oesofageale refluxziekte kan ernstig ongemak en pijn veroorzaken. Dit kan het moeilijker maken om in slaap te vallen of kan je zelfs midden in de nacht wakker maken. Het kan dus enorm helpen om de symptomen van gastro-oesofageale refluxziekte te verminderen!

Dat gezegd hebbende, dit lost het onderliggende probleem niet op. En er zijn eenvoudige manieren om gastro-oesofageale refluxziekte tijdelijk te behandelen. Het is dus niet echt een wondermiddel.

Geen obstructieve slaapapneu

Een afbeelding van een man in een geel shirt die slaapt zonder te snurken

Slaapapneu is een veel voorkomende slaapstoornis waardoor je zwaar snurkt. Je kunt tijdens je slaap ook korte tijd stoppen met ademen. Dit kan leiden tot vermoeidheid, hoofdpijn en een algemeen gevoel van vermoeidheid gedurende de dag. En dan hebben we het nog niet eens over de slaapkwaliteit.

Een van de manieren om de symptomen van slaapapneu te bestrijden is om je hoofd omhoog te houden terwijl je slaapt. Daarom helpt slapen op de bank vaak. Je hoofd aan de zijkanten omhoog houden helpt om je luchtwegen open te houden. Dat voorkomt dat je snurkt en stopt met ademen in je slaap.

Nogmaals, net als bij GERD is dit geen remedie voor obstructieve slaapapneu. Maar als het gaat om kortetermijnoplossingen of aanpassingen in je levensstijl, is dit een van de gemakkelijkste dingen om te implementeren. Bovendien kunnen zowel jij als je partner (als jullie toevallig het bed delen) zo gemakkelijker in slaap vallen!

Orthostatische hypertensie

Orthostatische hypotensie is een aandoening waarbij mensen een lage bloeddruk hebben als ze staan door een storing van het autonome zenuwstelsel. Maar wat ze ook kunnen hebben is een hoge bloeddruk in rust.

Om de bloeddruk tijdens het slapen te helpen verbeteren, of beter nog, reguleren, medische professionals raden vaak aan slapen met het hoofd omhoog. Met andere woorden, op de bank slapen kan hierbij helpen.

Slaapexperts zijn het er echter niet helemaal over eens of dit helpt of niet, omdat verschillende onderzoeken aangeven dat slapen met een opgeheven hoofd orthostatische hypotensie symptomen verschillend beïnvloedt. Dit is dus geen gegarandeerde boost voor je slaapkwaliteit, maar het kan sommige mensen helpen om in slaap te vallen - vraag het gewoon eerst aan je arts.

Betere slaapomgeving (in sommige gevallen)

Een beeld van een vader & zoon slapend op een bank

Het is niet gebruikelijk, maar je bank kan comfortabeler zijn dan je bed - vooral als je matras oud en versleten is.. Als je dus moeite hebt om het je gemakkelijk te maken en in je bed in slaap te vallen, kan het verleidelijk zijn om het gewoon op te geven en in plaats daarvan op de bank te gaan slapen.

Er is ook een goede kans dat je woonkamer stiller en donkerder is dan je slaapkamer, wat ook kan leiden tot een diepere, meer rustgevende slaap en een algeheel betere slaapomgeving.

Tot slot, als je computer in je slaapkamer staat, vind je het misschien makkelijker om te ontspannen als je op de bank slaapt. Dit komt omdat je hersenen je slaapkamer associëren met werk of snelle games/films. Slapen op de bank daarentegen heeft misschien niet zulke associaties, waardoor je comfortabel kunt slapen.

De nadelen van slapen op de bank

Nu we de goede dingen uit de weg hebben geruimd, gaan we het hebben over alle nadelen en redenen waarom je niet op de bank zou moeten slapen. Er is immers een reden waarom we slapen op de bank nooit hebben aanbevolen als primaire rustactiviteit.

Nek- & rugpijn

Een afbeelding van een vrouw liggend op een bank met laptop.

Eerst en vooral betekent slapen op de bank meestal slapen op een kussen dat eigenlijk niet gemaakt is om op te slapen.. Zoals je je kunt voorstellen, kan het rusten van je vermoeide hoofd op zo'n kussen leiden tot ernstige nekproblemen.

En als je iemand bent die het liefst op zijn zij of buik slaapt, dan zal de bank zeker niet comfortabel voor je zijn. Het ongelijkmatige harde oppervlak en het gebrek aan ondersteuning leiden waarschijnlijk ook tot rug- en nekpijn.

Hoewel het waar is dat banken in sommige gevallen comfortabeler kunnen zijn dan bedden, ze zijn meestal niet zo comfortabel als een echt bed op de lange termijn zou zijn. Dit betekent dat je waarschijnlijk gaat "genieten" van een slechte slaapkwaliteit als je op de bank neerploft en dat je waarschijnlijk pijnlijk wakker wordt.

En als je eenmaal rug-, nek- en schouderpijn hebt, slaap je de volgende nacht waarschijnlijk nog slechter. Het wordt dus na verloop van tijd alleen maar erger en is niet bevorderlijk voor een goede slaap of een goede slaaphouding!

Geen bedden delen

Een afbeelding van een vrouw die alleen op een bank slaapt

Hoewel dit ook een goede zaak kan zijn Als je de lakens deelt met een onrustige slaper, toont onderzoek aan dat slapen naast een geliefde ons kalmeert en helpt om in slaap te vallen en te blijven.

Dus als je gewend bent om 's nachts tegen je partner aan te kruipen, zul je de ellebogen tegen je voorhoofd 's nachts niet missen, maar wel het lepeltje-lepeltje knuffelen als je alleen op de bank slaapt.

En hoewel we liefde meestal niet onder slaaphygiëne scharen, komt het wel in de buurt! Stress en depressie kan de slaapkwaliteit ruïneren en de kracht van knuffelen kan niet worden onderschat.

Verminderde ondersteuning en comfort

een afbeelding van een zwangere vrouw op een bank

Zelfs als je de beste bank ter wereld in handen krijgt, is de kans groot dat hij niet zo ondersteunend en comfortabel is om de hele nacht op te slapen als de beste traagschuim matras op de markt. Zo eenvoudig is het.

Meestal slaap je op verschillende kussens, wat betekent dat je heupen en schouders waarschijnlijk in de bank wegzakken, wat niet goed is voor je ruggengraat of slaaphouding. Dit kan ernstige pijn in je onderrug, nek en schouders veroorzaken.

Bovendien zijn de meeste banken niet ontworpen om in te slapen, wat betekent dat ze niet zo comfortabel zijn als een echt bed.. Dus als je gewend bent om op een wolkachtig matras te slapen, dan zal je zeker niet hetzelfde comfort krijgen als je op de bank gaat liggen.

Er zijn ook minder voor de hand liggende manieren waarop een goed matras de slaapkwaliteit verhoogt. Bijvoorbeeld door je koel te houden of de overdracht van beweging te minimaliseren. Het is hoogst onwaarschijnlijk dat slapen op de bank deze voordelen met zich meebrengt.

Beperkte slaaphouding

Een afbeelding van een vrouw die zijwaarts op een bank slaapt.

Als je erover nadenkt, is er maar één geschikte manier om op je bank te slapen: op je rug.

Natuurlijk zou je op je zij kunnen liggen, maar de kans is groot dat de zijkanten van de bank te hoog zijn om je hoofd comfortabel op te laten rusten, dus als je niet stijf en met ondraaglijke pijn wakker wilt worden - dan slaap je niet op je zij.

En laten we maar niet beginnen over het slapen op je buik. Tenzij je bank heel lang is zodat je je hoofd in het kussen kunt stoppen, is er gewoon geen manier om op je buik te rusten.

Natuurlijk kan een bank die groot genoeg is of een goede slaapbank dit probleem vermijden en zich aanpassen aan elke slaaphouding. Je moet je echter nog steeds afvragen of je slaaphouding net zo goed zal zijn als wanneer je op een traditioneel bed slaapt.

Minder ruimte

Een afbeelding van een vrouw die slaapt op een bank met beperkte ruimte.

De meeste banken zijn net zo breed als een ledikantmatras, dus we kunnen gerust zeggen dat het niet de meest pittige dingen zijn om op te slapen. En hoewel we het ons misschien niet realiseren, kan slapen op zo'n smal oppervlak ernstige problemen veroorzaken.

Ten eerste word je waarschijnlijk nog benauwder en ongemakkelijker wakker dan toen je ging slapen.. Om nog maar te zwijgen over het feit dat als je 's nachts veel woelt en draait - wat de meesten van ons doen - je 's ochtends gemakkelijk van de rand van de bank kunt hangen of ruw wakker kunt worden door het geluid van je gezicht dat de vloer raakt. Nu ik erover nadenk, je zou waarschijnlijk wakker worden van de pijn van je gezicht dat de vloer kust, maar maakt dat echt uit?

En als je bang bent voor afgesloten ruimtes, wordt in slaap vallen nog moeilijker. Houd er bovendien rekening mee dat de meeste huisdieren je nieuwe bed niet zullen begrijpen. Dus je honden zullen waarschijnlijk nog steeds proberen om bij je op de bank te kruipen!

Niet voor baby's

Een afbeelding van een moeder op een bank met een baby.

Met of zonder ouders, baby's mogen niet op een bank of sofa slapen. Het is ongelooflijk gemakkelijk voor een baby om vast te komen zitten tussen bankkussens of zich zo te draaien dat zijn luchtwegen geblokkeerd raken.

In feite, een analyse van meer dan duizend gevallen van wiegendood ontdekte dat het in bijna 150 gevallen ging om slapen op een bank. Een andere afschuwelijke statistiek is dat baby's die op een bank of een sofa slapen 50 tot 70 keer meer kans hebben om te bezwijken aan het plotselinge wiegendoodsyndroom dan baby's die in een fatsoenlijke omgeving slapen.

Hoe slaap je op de bank (als het moet)?

Hoewel het vrij duidelijk is dat het veel beter voor je is om in je bed te slapen dan op je bank, wilden we toch wat tips met je delen.

Omdat we geen van beiden zullen stoppen met af en toe een dutje doen op de bank, dachten we dat we een paar tips van experts met je konden delen - of je nu een dutje van een uur wilt doen of een hele nacht wilt slapen.

Geen tv

Jongeren kijken 's avonds tv

We snappen het, slapen op de bank en geen tv kijken gaan niet echt samen. Blauw licht beperken is echter de beste manier om een goede nachtrust te garanderen.

Als je gewoon van plan bent om 's middags een uurtje te gaan ZZZ-en, tuurlijk, kijk dan wat tv. Maar als je elke dag je bed vervangt door een bank, zet de tv dan uit. Al dat blauwe licht maakt het alleen maar moeilijker om in slaap te vallen.

Dat komt omdat blauw licht ons lichaam vertelt dat het dag is en dus tijd om energiek te zijn. Dit geldt voor de meeste moderne elektronica, omdat ze allemaal blauw licht uitstralen.

Sommige apps en apparaten bieden echter wel blauwlichtmodi of -filters. En je kunt ook een bril kopen die blauw licht blokkeert. Maar over het algemeen is het beter om schermen 's nachts te vermijden.

Maak het je gemakkelijk

Een afbeelding van een jonge vrouw die comfortabel op een bank ligt

Het eerste wat je moet doen is een comfortabele houding vinden. Ja, we weten dat we gezegd hebben dat er maar één goede manier is om op een bank te slapen, maar dat betekent niet dat er geen "andere" manieren zijn. Probeer gewoon te voorkomen dat je op je buik of zij slaapt.

Als je de perfecte positie hebt gevonden, pak dan een kussen en maak een kleine cocon voor jezelf. Dit ondersteunt je rug en nek en zorgt ervoor dat je zo comfortabel mogelijk ligt. En als je last hebt van zure reflux of obstructieve slaapapneu, zorg er dan voor dat je hoofd omhoog ligt.

Verduister de kamer

Een afbeelding van een moderne slaapkamer met donkere houten vloer.

Dit spreekt voor zich, maar je moet echt het licht uitdoen voordat je gaat slapen. Het zal je niet alleen helpen om sneller in slaap te vallen, maar het zal er ook voor zorgen dat je de hele nacht goed slaapt. Wakker worden in een donkere kamer is ook makkelijker voor je ogen, dus dat is nog iets om in gedachten te houden.

Als je overdag slaapt, is de kans natuurlijk groot dat je je kamer niet volledig kunt verduisteren.. Probeer in dat geval een slaapmasker te dragen of die zware verduisteringsgordijnen over je ramen te trekken om ervoor te zorgen dat je niet te veel last hebt van licht. Zo zul je beter slapen.

Als je extra zeker wilt zijn, kun je zelfs beide doen - met het slaapmasker dat elk licht blokkeert dat voorbij de verduisterende gordijnen komt. Als het zo donker is, zal dat je slaapkwaliteit zeker ten goede komen.

Kussens & beddengoed

Als je bank inderdaad je bed is geworden, moet je hem ook als zodanig behandelen. Dat betekent investeren in geweldige kussens en beddengoed van goede kwaliteit. Het zal een wereld van verschil maken, dat beloven we.

Koop dus een kussen dat bij je slaaphouding past. Als je nek-, rug- of schouderpijn hebt, kijk dan wat de oorzaak is. Soms kan een nieuw kussen de oplossing zijn, soms kan een matras topper helpen en soms moet je gewoon naar de huisarts.

Neem een slaapbank (indien mogelijk)

Als slapen op de bank een must is, laat het dan tenminste een slaapbank zijn. Op die manier kun je je tenminste een beetje uitstrekken en heb je niet het gevoel dat je in een wieg slaapt.

Onthoud wel dat een slaapbank, ook al is hij comfortabeler dan een gewone bank, nog steeds niet zo goed is als je eigen bed. Gebruik hem dus alleen als laatste redmiddel of als je vrienden en familie een nachtje komen logeren. En probeer ervoor te zorgen dat je elke nacht voldoende slaapt.

Voldoende slaap is immers essentieel voor je gezondheid en je wilt je gezondheid nooit in gevaar brengen!

Is het oké om soms op de bank te slapen?

Een afbeelding van een jonge man slapend op een bank met een baby.

Hoewel het af en toe voordelen heeft om op de bank te slapen, is het zeker niet iets wat je tot een onderdeel van je slaaphygiëne en bedtijdroutine moet maken. Maar als je gewoon een dutje van een uur of twee wilt doen of een paar nachten per maand op de bank wilt doorbrengen, is dat waarschijnlijk prima.

Hoewel het gebrek aan ondersteuning en comfort waarschijnlijk zal leiden tot nek- en rugpijn en je ook de voordelen van bed-sharing mist - als je begrijpt wat we bedoelen - kunnen we nog steeds niet zeggen dat af en toe op de bank slapen het slechtste idee ooit is.

Over het algemeen raden we slapen op de bank niet aan, hoe comfortabel het ook lijkt. We zijn hier echter niet om te oordelen, dus als je absoluut op een bank moet slapen - doe het dan in ieder geval op de juiste manier. En als je merkt dat je het vaker doet dan je zou willen, investeer dan misschien in een nieuw bed?

We brengen tenslotte een derde van ons leven slapend door, dus kunnen we dat net zo goed op de best mogelijke manier doen, toch? En voor de meeste mensen en in de meeste gevallen is slapen op de bank gewoon niet de beste manier om te slapen!

Aanbevolen lectuur:

Opmerkingen (0)

Er zijn nog geen reacties

Over de auteur

Alex Petrović
Slaap Consultant
A CPD gecertificeerd slaapadviseur met meer dan 2000 uur onderzoek naar alle verschillende manieren waarop we een goede nachtrust kunnen krijgen. Als voormalig slapeloze weet ik hoe moeilijk het leven kan zijn zonder nachtelijk herstel en ik vind het geweldig dat ik alles wat ik heb geleerd met jullie kan delen. Hopelijk kunnen we allemaal rustig slapen!
Mis het niet!
Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...
[instagram-feed feed=1]
Knop Sluiten

Mis het niet!

Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...

Door dit formulier te verzenden, meldt u zich aan voor onze mailinglijsten.
Bekijk onze privacybeleid.

Dit veld is voor validatiedoeleinden en moet ongewijzigd blijven.

nl_NLNederlands