Koptekst hamburger open
Logo zoeken

Spring naar

Momenteel aan het bekijken:

Laatst bijgewerkt op 19 mei 2024

10 feiten over slaap die je waarschijnlijk nog niet wist

een profielafbeelding van TSA-auteur Alex

Geschreven door Alex Petrović

Slaap Adviseur

Uitgelichte afbeelding van 10 slaapfeiten die je nog niet wist.
De gemiddelde levensverwachting voor mensen in de Westerse wereld ligt tussen de 75 en 80 jaar. Iedereen die zo lang leeft, slaapt ongeveer 25 jaar. Dat is echt een schokkend feit waar we ons niet bewust van zijn.

We brengen een derde van ons leven slapend dooren er zijn nog zoveel onbekende factoren over dit fenomeen.

Talloze deskundigen uit verschillende beroepen, zoals artsen en psychologen, wijden hun hele carrière aan de studie van slaap en dromen.

Dit zal waarschijnlijk altijd een onderwerp blijven waar we niet alles over weten. We weten niet eens hoe we elke nacht een goede nachtrust kunnen bereiken.

Maar zoals bij elk populair en veelbesproken onderwerp zijn er veel misvattingen, verkeerde interpretaties en mythes. Daarom weten we vaak niet zeker of iets wat we gehoord hebben waar, slechts gedeeltelijk waar of helemaal niet waar is.

We hebben een aantal slaapfeiten geselecteerd waarvan we dachten dat het erg interessant voor je zou zijn.

Wat zijn de slaapweetjes die je (nog) niet wist?

Van sommige van de volgende slaapweetjes heb je waarschijnlijk al eens gehoord, maar we denken dat je het interessant zult vinden om er nog eens iets over te lezen. En we hopen ook dat je iets nieuws zult leren door de rest van ons artikel te lezen. Er zijn zoveel feiten over slaap dat we ze niet allemaal kunnen noemen, dus we hebben de nuttigste en boeiendste eruit gelicht.

Volle maan beïnvloedt slaap

Veel mensen ervaren slaapproblemen, waaronder in slaap vallen, in de dagen voorafgaand aan een volle maan. Er is geen wetenschappelijke verklaring waarom dit zo is. Er zijn verschillende theorieën, maar geen enkele wordt voldoende ondersteund door feiten. Decennialang werd dit als een mythe beschouwd. Maar er zijn studies uitgevoerd en het is bewezen dat mensen later naar bed gaan, zelfs een uur later, en dat de duur van de slaap korter is als die tijd van de maand aanbreekt.

Een beeld van een volle maan in de avond.

Een vertraagde REM-slaap komt ook vaak voor. We hopen dat de wetenschap ons in de komende jaren een antwoord zal geven op de vraag waarom dit gebeurt en hoe de volle maan de aarde beïnvloedt. afscheiding van melatoninecortisol en testosteron.

Slaap is opgedeeld in cycli en fasen

We praten meestal over slaap als geheel vanaf het moment dat we naar bed gaan totdat we wakker worden. Maar gedurende die tijd vinden er veel cycli en fases plaats waarvan we ons niet bewust zijn. Elke cyclus bestaat uit vier slaapstadia, waarvan er drie deel uitmaken van de NREM-slaap (non-rapid eye movement) en één van de REM-slaap (rapid eye movement), die eigenlijk diepe slaap is.

de fasen van een slaapcyclus

Zo'n cyclus duurt ongeveer anderhalf uur. Om voldoende slaap te krijgen, moeten er minstens vier van zulke cycli plaatsvinden.

Slaap is geen uitschakeling van ons lichaam

Ons lichaam en onze geest zijn erg actief tijdens de slaap, dus het is helemaal verkeerd om slaap te beschouwen als het moment waarop je de computer uitzet. De hersenen stoppen nooit met werken. De hypothalamus regelt de lichaamstemperatuur, het hart slaat langzamer en vele andere processen in je lichaam vinden plaats.

Een afbeelding van een jonge man die in warm weer in zijn bed slaapt.

De meeste van deze processen zijn gericht op herstel en voorbereiding voor de volgende dag. Zelfs de hersenen worden gereinigd van metabool "afval" met behulp van het cerebrospinaal vocht dat de hersenen spoelt, net als golven. Dus ook al ben je je niet bewust van al deze processen, houd in gedachten dat de hersenen en het lichaam 's nachts veel te doen hebben, en je dacht waarschijnlijk dat het enige wat de hersenen 's nachts doen dromen is.

Slaapgebrek kan je gezondheid ruïneren

Slaapgebrek is absoluut schadelijk voor onze gezondheid. Dit betekent niet dat één nacht zonder slaap iets ergs veroorzaakt. Maar wanneer de slaapschuld zich opstapelt, beginnen de problemen. Je zult eerst merken dat je problemen hebt met focussen en het uitvoeren van basistaken. Als je deze symptomen negeert en je slaapschuld blijft oplopen, zal je gezondheid steeds meer in het gedrang komen.

een vrouw na 48 uur slaapgebrek

Slaaptekort kan soortgelijke symptomen veroorzaken als drugs en psychische aandoeningen, zoals hallucinaties en paranoia.. Extreme gevallen van slaaptekort kunnen zelfs tot de dood leiden. Wacht dus niet af, maar begin zo snel mogelijk met het herstellen van je slaaptekort, anders kan je gezondheid onherstelbare schade oplopen.

Genetica beïnvloedt slaapkwaliteit en -patroon

Het is bewezen dat genetica een grote invloed heeft op de lengte en het patroon van de slaap. Een mutatie in het DEC2-gen zorgt er bijvoorbeeld voor dat mensen korter slapen en soms zelfs te weinig slaap krijgen. Er zijn ook mensen die zulke genen hebben dat ze niet genoeg hebben aan de aanbevolen 8 uur slaap, maar 10 of meer uur slapen.

Een afbeelding van ouders die moe zijn van de slaapachterstand van hun baby.

Hoewel genen zeker een belangrijke rol spelen, moet je het belang van slaaphygiëne niet bagatelliseren. Wat je genetica ook is, je kunt je nachtrust verbeteren met goede slaaphygiëne.

Mensen kunnen slaap uitstellen

Wanneer zoogdieren de behoefte voelen om te slapen, doen ze dat onmiddellijk. Om precies te zijn doen alle zoogdieren dat, behalve mensen. Als je in de dierentuin of op safari bent, zul je zien dat wanneer een dier moet slapen, het onmiddellijk gaat liggen en in slaap valt. Dit is zeker niet het geval bij mensen. Denk maar aan hoe vaak je je slaap hebt uitgesteld om je huiswerk af te maken of zelfs om iets onbelangrijks te doen, zoals de laatste aflevering van een tv-programma kijken.

Een beeld van Een knappe slaperige Aziatische vrouw.

Slapeloosheid wordt veroorzaakt door stress, familiegeschiedenis, nachtwerk & dieet

Slapeloosheid is een zeer complexe slaapstoornis en daarom is het behandelen van slapeloosheid is zo ingewikkeld. Vrijwel alles kan de kwaliteit van onze nachtrust aantasten, wat eerst leidt tot voorbijgaande slapeloosheid en vervolgens tot primaire slapeloosheid. Enkele van de factoren die het vaakst van invloed zijn op het optreden van slapeloosheid zijn stress, familiegeschiedenis en genetica, maar ook enkele andere dingen die we kunnen beïnvloeden zoals voeding en ploegendienst.

slapeloosheid door stress en slaapgebrek

Als je twee of drie nachten achter elkaar niet kunt slapen, betekent dat niet automatisch dat je aan slapeloosheid lijdt en naar een ziekenhuis moet. slaapkliniek. Wacht af of dit iets tijdelijks is voordat je actie onderneemt.

Slapeloosheid is ook een cruciaal onderdeel van het rouwproces

Verdriet is helaas iets dat iedereen minstens een paar keer in zijn leven meemaakt. Hoewel elk lid van het menselijk rasDe manier waarop iedereen met het verdriet omgaat is individueel, net als de intensiteit.

Een afbeelding van een verdrietige vrouw met groene ogen die huilt.

Slapeloosheid is een van de meest voorkomende problemen die hand in hand gaan met verdriet. Maar het hoeft niet zo erg te zijn, zelfs niet als je een paar dagen slaaptekort hebt. Wetenschappers zijn tot de conclusie gekomen dat slapeloosheid ook een cruciaal onderdeel is van het rouwproces. Statistieken hebben aangetoond dat mensen die lijden aan slapeloosheid tijdens de rouwperiode minder kans hebben om gecompliceerde rouw te ervaren, wat rouw is die niet minder wordt na verloop van tijd.

Walvissen & dolfijnen vallen half in slaap

Walvissen en dolfijnen zijn ook zoogdieren, maar omdat ze in het water leven, is de manier waarop ze slapen verbluffend. Deze zeezoogdieren gebruiken niet hun hele brein om te slapen, maar laten altijd één hersenhelft actief. Dit is nodig voor de ademhaling en om te kunnen reageren bij plotseling gevaar dat altijd op de loer ligt in de zeeën en oceanen.

een-vis-in-oceaan

Minder slaap maakt hongerig

Leptine is een zeer belangrijk hormoon dat wordt geproduceerd in vetweefsel, en een van de belangrijkste functies van leptine is het geven van een signaal aan de hersenen wanneer je vol zit.. Als je niet genoeg kwaliteitsvolle slaap krijgt, wordt er minder leptine afgescheiden en dit leidt tot een constant hongergevoel.

een-man-met-de-baard-houdt-een-pizzasnede vast

Op deze momenten wordt ook de afscheiding van cortisol, een stresshormoon, versterkt, en cortisol is een van de belangrijkste oorzaken van eetbuien. De afscheiding van cortisol wordt geblokkeerd door insuline, dus vraagt het lichaam je om iets zoets te eten.

Aanbevolen lectuur:

Opmerkingen (0)

Er zijn nog geen reacties

Over de auteur

Alex Petrović
Slaap Consultant
A CPD gecertificeerd slaapadviseur met meer dan 2000 uur onderzoek naar alle verschillende manieren waarop we een goede nachtrust kunnen krijgen. Als voormalig slapeloze weet ik hoe moeilijk het leven kan zijn zonder nachtelijk herstel en ik vind het geweldig dat ik alles wat ik heb geleerd met jullie kan delen. Hopelijk kunnen we allemaal rustig slapen!
Mis het niet!
Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...
[instagram-feed feed=1]
Knop Sluiten

Mis het niet!

Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...

Door dit formulier te verzenden, meldt u zich aan voor onze mailinglijsten.
Bekijk onze privacybeleid.

Dit veld is voor validatiedoeleinden en moet ongewijzigd blijven.

nl_NLNederlands