Koptekst hamburger open
Logo zoeken
Laatst bijgewerkt op 20 mei 2024 door Tom

Onrustig slapen 101

Een nacht onrustig slapen is niet ongewoon. Zo'n nacht overkomt iedereen wel eens. Maar als het een terugkerend verschijnsel is, kan het tot veel problemen leiden, zowel op het gebied van lichamelijke als geestelijke gezondheid.

Er is geen enkele persoon ter wereld die elke nacht even goed slaapt. Soms komt er een nacht dat je maar niet tot rust kunt komen, maar urenlang woelt en draait, terwijl je probeert in slaap te vallen, maar zonder succes. Of je valt gemakkelijk in slaap, maar je hebt het gevoel in het ongewisse te zweven omdat je geen diepe slaap kunt bereiken.

Een slechte nachtrust zorgt er zeker voor dat je morgen een gebrek aan energie hebt en dat je meer behoefte hebt aan een kop koffie dan normaal.maar er zal je niets ergs overkomen. Morgen ben je niet meer suf. Meerdere van zulke nachten kunnen echter wijzen op een slaap-waakpatroonstoornis. Er zijn tal van dergelijke stoornissen. Rusteloze slaap kan niet met zekerheid in een categorie van stoornissen worden ingedeeld, dus hebben we besloten om dit onderwerp in meer detail te analyseren.

Inhoudsopgave

Voeg een koptekst toe om te beginnen met het genereren van de inhoudsopgave

Hoe herken ik een onrustige slaap?

Het is bijna onmogelijk om rusteloze slaap te definiëren omdat het zo'n breed begrip is. Ook heeft geen enkele respectabele organisatie zoals de NHS en de American Academy of Sleep Medicine (AASM) een duidelijke definitie gegeven, dus dat kunnen we ook niet doen. Maar wat we wel kunnen doen, is je helpen om onrustige en onvoldoende slaap te herkennen. Als je slechts één van deze symptomen hebt, betekent dit niet automatisch dat rusteloos slapen je probleem is, maar het kan er zeker op wijzen, vooral als je meer dan één symptoom herkent.

een man slaapt op zijn buik in zijn bed.

Gebrek aan comfort

Gebrek aan comfort kan worden veroorzaakt door een ongeschikte matras of kussen. Er zijn zoveel soorten kussens en matrassen, dat het niet altijd gemakkelijk is om er een te vinden die perfect bij onze slaaphouding en lichaamsbouw past. Misschien heb je een matras die het beste voor zijslapers en een matras dat goed is tegen heuppijnmaar je hebt een matras nodig voor buikslapers en zware mensen.

een vrouw met ernstige migraine

Maar als je zeker weet dat alles perfect voor je is omdat je deze producten al een tijdje gebruikt, en nu begin je een gebrek aan comfort te voelen, dan kan dit een symptoom zijn van een onrustige slaap. Wanneer mensen onrustig slapen, klagen ze dat niets hen comfortabel genoeg kan maken.

Angst

Angst kan worden gekarakteriseerd als een gevoel maar ook als een stoornis. Iedereen is wel eens angstig, door alledaagse dingen zoals een examen of een sollicitatiegesprek. Angststoornis is wanneer dat gevoel je constant vergezelt, zelfs in situaties waar er geen echte reden voor is.

Een afbeelding van een man die lijdt aan angst.

Het gevoel van angst verergert 's nachts en dit wordt nachtelijke angst genoemd. Tijdens de nacht komen dingen uit het verleden of iets dat ons te wachten staat vaak terug om ons te achtervolgen. Soms is het mogelijk om er zelf tegen te vechten en soms is er professionele hulp nodig. In beide gevallen is er een verband tussen angst en onrustig slapen.

Half in slaap zijn

Als je wakker wordt na 8 uur slaap en je bent nog steeds moe, bedenk dan hoe vaak je 's nachts wakker bent geworden. Als we niet in slaap kunnen vallen, weten we zeker waarom we de volgende dag uitgeput zijn. Maar als we half slapen, dan voelt het alsof we slapen, maar je laadt je energie niet echt op.

een beeld van een depressieve vrouw die niet kan slapen

Er kunnen veel redenen zijn waarom je de hele nacht half hebt geslapen. Rusteloze slaap geeft vaak het gevoel dat droom en werkelijkheid door elkaar lopen, maar het lijkt niet op lucide dromen. Je kunt de REM-fase gewoon niet bereiken en volhouden.

Hard snurken dat het slaappatroon onderbreekt

Snurken is zo vervelend, vooral voor je partner. Maar snurken kan veel meer zijn dan dat. Snurken kan zo luid zijn dat het het slaappatroon onderbreekt. Of het kan wijzen op ernstige onderliggende problemen zoals obstructieve en centrale slaapapneu. Je kunt een test doen om erachter te komen of je slaapapneu hebt.

een afbeelding van een vrouw die niet kan slapen door het gesnurk van een man

Je moet proberen snurken op te lossen met een aantal basisstappen, zoals het kopen van een geschikt kussen, neusdruppels of een paar kilo afvallen voordat je een test doet.. Maar het is mogelijk dat dit niet genoeg is en dan moet je doorgaan totdat je de oorzaak hebt gevonden.

Tandenknarsen

Op momenten van woede en stress kan tandenknarsen optreden. Het is bijna altijd een onwillekeurige reactie. Als het gebeurt op een moment van verhoogde emoties, is het heel normaal. Maar als je merkt dat tandenknarsen vaak voorkomt, dan wordt het bruxisme genoemd.

Een afbeelding van een vrouw die lijdt aan bruxisme in haar slaap.

Het gebeurt even vaak 's nachts en dan is het slaapgerelateerd bruxisme. Je bent je meestal niet bewust van slaapgerelateerd bruxisme, dus het is nodig dat iemand je erop wijst dat hij of zij merkt dat je met je tanden knarst voordat er schade aan je tanden ontstaat. Problemen met tanden zijn niet het enige gevolg van bruxisme. Zo kun je ook het temporomandibulaire gewricht beschadigen.

Waarom lig ik de hele nacht te woelen?

Nu je enkele van de meest voorkomende symptomen hebt doorgenomen, vraag je je waarschijnlijk af wat de oorzaken van een onrustige slaap zijn. Aangezien rusteloos slapen niet gedefinieerd is als een stoornis, waar we het al over gehad hebben, is het vinden van de oorzaak nog ingewikkelder. Elk van de volgende dingen kan de boosdoener zijn, en vergeet niet dat er ook meerdere dingen tegelijk kunnen zijn.

Stress en angst

In het vorige deel van ons artikel hebben we een hele paragraaf gewijd aan angst, maar we moeten in dit deel zeker ook aandacht besteden aan alledaagse stress en angst.

slapeloosheid door stress en slaapgebrek

We kunnen stress niet volledig vermijden. Misschien als we geïsoleerd op de berg wonen, maar als je een moderne levensstijl hebt, is stress overal om ons heen sinds onze vroege kindertijd. Stress eist na verloop van tijd zijn tol en angst en depressie zijn enkele van de gevolgen. Je moet manieren vinden om te ontspannen om onrustig slapen en andere problemen te voorkomen. De keuze is aan jou: sporten, een boek lezen of een andere hobby.

Alcohol-, drugs- en cafeïnegebruik

Alcohol, nicotine, cafeïne, drugs en andere stoffen zijn zo gewoon geworden dat we er niet meer bij stilstaan wat voor schade ze aan ons lichaam toebrengen, niet alleen op de lange termijn, maar ook op de korte termijn. We willen zeker niet zeggen dat cafeïne hetzelfde is als drugs, maar het zijn allemaal stimulerende middelen die de nachtrust negatief beïnvloeden.

geen alcohol drinken voor het slapen gaan

Het is een bekend feit dat we niet te veel koffie moeten drinken en dat we het niet na 3 of 4 uur 's middags moeten drinken, zodat we op tijd in slaap kunnen vallen. Maar cafeïne zit ook verborgen in sommige andere dranken, zoals warme chocolademelk en thee. Thee en Warme chocolademelk kan je helpen in slaap te vallenMaar die twee kunnen ook een tegenovergesteld effect hebben. Alcohol heeft een kalmerend effect, dus het kan je helpen in slaap te vallen. Dit is echter maar een deel van het verhaal, want het verhindert je hersenen om in slaap te vallen. diepe slaap bereiken later. Nicotine stimuleert het lichaam en houdt je wakker, zoals de meeste drugs, hoewel ze verschillende effecten hebben afhankelijk van het type.

Diverse gezondheidsproblemen

Het is onmogelijk om alle gezondheidsproblemen te noemen die slaapproblemen kunnen veroorzaken. De meeste gezondheidsproblemen hebben een negatieve invloed op de slaap. Laten we beginnen met de meest voorkomende - hartaandoeningen. Hier bedoelen we vooral chronische hartaandoeningen, en niet acute zoals een hartaanval. De meeste hartpatiënten klagen over kort slapen, vaak wakker worden en moeite hebben om weer in slaap te vallen.

Ze ervaren ook verschillende symptomen die het meest in verband kunnen worden gebracht met rusteloze slaap. Hartaandoeningen zijn natuurlijk niet de enige. Alle ziekten die pijn veroorzaken, zoals fibromyalgie, artritis en andere, leiden tot woelen en draaien. Als je ouder bent dan 50, is het noodzakelijk om minstens één keer per jaar een volledig medisch onderzoek te ondergaan. Zo ontdek je het probleem op tijd en kun je het onder controle houden zodat het de kwaliteit van leven niet aantast.

Ongeschikte slaapomgeving

Je zou niet geloven hoe vaak de slaapomgeving verantwoordelijk is voor verschillende slaapproblemen. De meeste mensen bagatelliseren het belang van de slaapomgeving, en dit is eigenlijk cruciaal. Het eerste waar je op moet letten is de kamertemperatuur. Er is geen ideale slaapkamertemperatuurhet hangt af van voorkeuren, maar het is zeker gezonder slapen in een koude kamer.

Een ideale slaapomgeving.

Licht en geluid zijn even belangrijk als temperatuur. Er zijn mensen die in elke omgeving kunnen slapen, maar licht en lawaai zijn zelfs voor hen niet goed. Lichtslapers kunnen niet in slaap vallen als het niet helemaal donker en stil is. Verduisterende gordijnen zijn erg handig omdat ze licht tegenhouden, maar hebben ook een aanzienlijk effect op lawaai en temperatuur. Als de omgeving te lawaaierig is, moet je oordopjes gebruiken om te slapen.

Slechte slaaphygiëne en -gewoonten

De kans is groot dat jij verantwoordelijk bent voor een onrustige slaap. Als uw slaaphygiëne slecht of zelfs niet aanwezig is, dan kun je niet verwachten dat je op tijd naar bed gaat, snel in slaap valt en wakker wordt na 8 uur verkwikkende slaap.

Een gelukkige jongeman dankzij een gezonde slaaphygiëne.

Slaaphygiëne is niet één ding, maar een hele routine die een onvermijdelijk onderdeel van je dagelijkse schema moet worden. Overdag is het belangrijk om gezond te eten, lichamelijk actief te zijn en supplementen te nemen. Suppletie met melatonine kan een geweldige aanvulling zijn. Dan Vermijd blauwe lichten in de avondCreëer de perfecte omgeving en implementeer alle andere dingen waarvan je denkt dat ze nuttig voor je zijn. Veel mensen geven hun genen de schuld, terwijl ze eigenlijk aan slaaphygiëne moeten denken. Als je dat niet doet, is een slaapstoornis onvermijdelijk.

Onderliggende aandoeningen

Er zijn zoveel slaapstoornissen waar je zeker nog nooit van gehoord hebt, tenzij je een slaapexpert bent. We horen vaak over slaapdronkenheid, maar ook over slaap traagheid, microslaap en vele andere. Vertraagde slaapfase stoornis komt bijvoorbeeld niet zo vaak voor en kan grote problemen veroorzaken.

De meeste van deze slaapstoornissen worden echter niet geassocieerd met rusteloze slaap, maar manifesteren zich op een andere manier. We hebben de drie meest voorkomende onderliggende aandoeningen eruit gelicht. Artsen ontdekten dat veel patiënten met RLS, apneu en slapeloosheid ook melding maken van rusteloze slaap.

Rusteloze Benen Syndroom

Het rustelozebenensyndroom (RLS), ook wel Ziekte van Willis-Ekbomwordt soms geclassificeerd als een slaapstoornis en soms als een aandoening van het zenuwstelsel. Dit is minder belangrijk en wat wel belangrijk is, is dat de symptomen van RLS heel vaak identiek zijn aan de symptomen van rusteloze slaap. Daarom is het nodig om te bepalen wat de oorzaak is en wat het gevolg. Zolang dit niet is vastgesteld, is het niet mogelijk om een behandeling te starten. Het rustelozebenensyndroom is erg onaangenaam, maar het is niet gevaarlijk, behalve als het wordt veroorzaakt door diabetes, nierproblemen en dergelijke.

Een afbeelding van een vrouw die lijdt aan het Restless Legs Syndrome.

Slaapapneu

Er zijn drie soorten slaapapneu - obstructief, centraal en complex. Obstructieve slaapapneu komt het meest voor en wordt veroorzaakt door geblokkeerde luchtwegen. Wat de reden is voor de geblokkeerde luchtwegen, moet nog blijken en dat is individueel. Centrale slaapapneu is meer een neurologisch probleem omdat de hersenen om een of andere reden geen signalen naar de spieren sturen om regelmatig te ademen. Complexe slaapapneu is een combinatie van de eerste twee, maar is zeer zeldzaam.

Een man snurkt in zijn slaap

Slapeloosheid

Je moet onderscheid maken tussen voorbijgaande slapeloosheid of acute slapeloosheid en chronische slapeloosheid.. Er is ook postpartum slapeloosheid in de weken na de bevalling. Het is noodzakelijk om uit te zoeken waar je last van hebt om de juiste behandeling bepalen. De behandeling kan bestaan uit een combinatie van medicijnen en andere vormen van stimulatie, zoals masseren van speciale drukpunten.

een afbeelding van een vrouw met slapeloosheidsproblemen

Overstimulatie

Tegenwoordig worden mensen veel vaker blootgesteld aan sterkere prikkels dan 50 of 100 jaar geleden. Dit kan met veel verschillende dingen te maken hebben. Het spelen van videospelletjes of het kijken naar een actiefilm zijn bijvoorbeeld enkele van de meer gebruikelijke manieren van stimulatie, en dat is overstimulatie voor het slapengaan.

Om nog maar te zwijgen over VR en AR, wanneer je ondergedompeld wordt in een totaal nieuwe wereld en je hersenen tijd nodig hebben om daarvan te herstellen. s Avonds heb je weinig stimulerende activiteiten nodig.

Een vrouw in bed die last heeft van duizeligheid terwijl ze slaapt.

Slechte voeding

Slechte voeding kan naar twee dingen verwijzen - ondervoeding en te veel voedsel, vooral ongezond. Ondervoeding betekent dat je niet genoeg eet en dat je niet alle micronutriënten en macronutriënten binnenkrijgt die nodig zijn voor een goede werking van je lichaam.

Maar het feit dat je veel junkfood eet, betekent niet dat je er gezonder van wordt. Junkfood is helemaal leeg en het enige wat je ervan krijgt is een hoog cholesterolgehalte en andere gezondheidsproblemen. Daarom moet het dieet evenwichtig zijn en moet je grote en zware maaltijden 's avonds vermijden. Kies in plaats daarvan voor vlees, koolhydraten en salade als perfecte avondmaaltijd.

Verschilt onrustige slaap per leeftijd?

Het is volkomen logisch dat onrustige slaap zich anders manifesteert bij verschillende leeftijdsgroepen. Ook de behoeften zijn verschillend, zo is 8 uur slaap niet genoeg voor een baby terwijl het perfect is voor een volwassene. Daarom hebben we de symptomen en de impact van rusteloze slaap vanaf de geboorte tot op hoge leeftijd geanalyseerd om je te helpen een beter beeld te krijgen van deze enigszins ongrijpbare toestand.

Zuigelingen

We kunnen niet definiëren wat een goede nachtrust is voor baby's omdat ze het grootste deel van de dag moeten slapen. In deze leeftijdsgroep zijn alle slaapstoornissen, inclusief rusteloze slaap, zeer zeldzaam. Maar juist omdat baby's 15 tot 20 uur per dag slapen, is het gemakkelijk om te merken of er een probleem is in de slaap-waakcyclus van de pasgeborene. Als alles in orde is, zorg er dan voor dat de baby een perfecte slaapomgeving heeft en dat alles aan hem of haar is aangepast.

Een afbeelding van een baby die een muts draagt terwijl hij slaapt.

Peuters

Na ongeveer 6 maanden begint de baby het dag-nacht-slaappatroon te accepteren en slaapt hij korter dan in de eerste levensmaanden. Tot de peuterperiode lijkt de slaap-waakcyclus van een kind veel meer op de slaap-waakcyclus van een volwassene.

een afbeelding van een baby in een standaard ledikant

Onrustig slapen bij peuters komt meestal voor tussen 18 en 24 maanden. De oorzaken zijn uiteenlopend, het kunnen slechte slaapgewoonten zijn waaraan de ouders schuld hebben of de stress die wordt veroorzaakt door de verhuizing naar een aparte kamer. Als je merkt dat je kind niet zomaar in slaap kan vallen of te vaak wakker wordt en een bepaald deel van de nacht wakker blijft, moet je misschien reageren.

Kinderen

Als het kind in de peuterperiode last heeft gehad van onrustige slaap, is het mogelijk dat dit in latere stadia doorzet. Ook blijven de hersenen van kinderen zich ontwikkelen, dus is de kans groter dat kinderen nachtmerries of andere parasomnieënZoals slaapwandelen.

een-meisje-sliep-met-een-teddybeer-in-bed

Als dit maar af en toe gebeurt, is er geen reden voor ouders om zich zorgen te maken, want parasomnieën zijn niet bijzonder gevaarlijk. Maar als slaaponderbrekingen frequent zijn, mag dit niet worden genegeerd. Slaaphygiëne is gedurende het hele leven even belangrijk, dus dat geldt ook voor deze periode. Als je merkt dat er mogelijk iets ergs kan gebeuren met je kind of je vermoedt autismeZoek professioneel advies.

Tieners

Er vinden zoveel veranderingen plaats in het lichaam van een tiener, want dat is de tijd waarin een kind geleidelijk volwassen wordt. Tieners kunnen zeker niet zo vroeg in slaap vallen als kinderen, en ze kunnen het wel proberen en dan kunnen ze last krijgen van een onrustige slaap.

Hormonale veranderingen kunnen ook leiden tot dit fenomeen, evenals stress door school, relaties met vrienden, eerste relaties en andere dingen die kenmerkend zijn voor tieners.

Het is heel belangrijk dat tieners voldoende slapen voor een goede ontwikkeling. Een slechte nachtrust leidt ook tot slechtere resultaten op school en dan is het een vicieuze cirkel. En vergeet niet om rekening te houden met aandoeningen zoals ADHD die vaak voorkomen bij kinderen en tieners.

Een afbeelding van een jonge vrouw in een roze pyjama die zich slaperig voelt.

Volwassenen

Het grootste aantal gevallen van rusteloze slaap komt voor bij volwassenen. Volwassenen zijn vatbaar voor slapeloosheid, slaapapneu en alle andere aandoeningen die samenhangen met een onrustige slaap. In deze periode van het leven zijn stress, angst en depressie bijna onvermijdelijk door de enorme verwachtingen op verschillende gebieden.

Vooral volwassenen moeten zorgen voor een goede slaaphygiëne, fysiek actief zijn, gezond eten en ervoor zorgen dat ze minstens 7 uur goede nachtrust hebben. Als je uitdagingen niet alleen kunt overwinnen, wees dan niet bang om hulp te vragen.

Een afbeelding van een stel in een bed met een fles alcohol.

Senioren

Hoewel verschillende ziekten kenmerkend zijn voor senioren, besteden ze meestal veel meer aandacht aan hun gezondheid dan volwassenen, waardoor ze de meeste ziekten onder controle houden. De slaap-waakcyclus varieert bij senioren, maar er is niet één patroon. Sommige senioren slapen langer, terwijl anderen niet langer dan een paar uur kunnen slapen.

Zolang het circadiane ritme zodanig is dat het het dagelijks functioneren niet verstoort, is alles in orde. Veel medicijnen kunnen leiden tot een onrustige slaap, dus je moet de bijwerkingen met je arts bespreken.

Een oudere vrouw die aan Alzheimer lijdt.

Hoe kom je van een onrustige slaap af?

Er zijn manieren om van een onrustige slaap af te komen. De meeste van deze methoden zijn toepasbaar als er geen onderliggende gezondheidsproblemen zijn. Maar zelfs als je aan een ziekte lijdt, zullen onze adviezen helpen om de symptomen van een onrustige slaap te verlichten en de slaapkwaliteit te verbeteren.

Slaaphygiëne verbeteren

De kans dat je gezond slaapt zonder slaaphygiëne is bijna nul. Daarom moet je proberen gezond te leven, want al het goede dat je doet voor je lichaam en geest heeft ook invloed op je slaap.

Een afbeelding van een slapende jongeman met het hoofd naar het zuiden.

Optimaliseer je slaapomgeving

Er zijn manieren om goed te slapen wanneer warm weer en zomer zijn in volle gang. In het algemeen moet je altijd de optimale kamertemperatuur aanhouden, wat zeker mogelijk is met behulp van airconditioning. Om het circadiane ritme niet te verstoren, heb je ook duisternis en stilte nodig.

een afbeelding van optimale verlichting in een slaapkamer

Vermijd stress, drugs en alcohol

Stress kan niet volledig worden vermeden, maar het gebruik van drugs en alcohol wel. Je moet stress zoveel mogelijk beperken en hoewel drugs en alcohol een manier lijken om met stress om te gaan, maken ze de situatie eigenlijk alleen maar erger.

Een man die drugsgebruik weigert.

Beperk het gebruik van cafeïne en sigaretten

Cafeïne consumeren is op zich niet slecht, maar je moet wel rekening houden met de hoeveelheid en de timing.. Eén tot twee koffie per dag is goed, maar je moet ze eerder op de dag drinken om ons energie te geven zonder onze nachtrust te verstoren. Nicotine is een stimulerend middel dat veel schadelijke effecten heeft op het lichaam.

een-jong-vrouw-rookt-een-sigaret

Begin een slaapdagboek om lucide dromen te oefenen

Droom dagboek kan heel nuttig zijn. Het kan je helpen helder te dromen dat angst en nachtmerries vermindert en de creativiteit bevordert. Je moet voorzichtig zijn om lucide dromen te onderscheiden van dagdromen, dat kan veranderen in onaangepast dagdromen.

Een afbeelding van een droomdagboek.

Bezoek een arts/slaapkliniek

Als geen enkele andere methode je kan helpen, dan is het tijd om naar een slaapcentrum of slaapkliniek. Dit zijn plaatsen waar deskundigen uit verschillende vakgebieden die gespecialiseerd zijn in het behandelen van slaapproblemen werken met mensen die lijden aan slapeloosheid, rusteloze slaap en andere soortgelijke problemen.

Aanbevolen lectuur:
Mis het niet!
Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...
[instagram-feed feed=1]
Knop Sluiten

Mis het niet!

Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...

Door dit formulier te verzenden, meldt u zich aan voor onze mailinglijsten.
Bekijk onze privacybeleid.

Dit veld is voor validatiedoeleinden en moet ongewijzigd blijven.

nl_NLNederlands