Koptekst hamburger open
Logo zoeken

Spring naar

Momenteel aan het bekijken:

12 redenen waarom je een slaapkamerkleed nodig hebt

TSA-beoordelaar Connie Hack

Geschreven door Connie

CPD Slaap Adviseur

Uitgelichte afbeelding van 12 redenen waarom je een slaapkamertapijt nodig hebt.

20 mei 2024 3 min lezen

Bij het inrichten van een slaapkamer vergeet je zeker niet om een bedframe, matras, kussen en kledingkast te kopen. Maar er zijn items die de ruimte nog comfortabeler en mooier kunnen maken en die we vaak vergeten. Eén zo'n item is het slaapkamertapijt.

Een slaapkamertapijt is niet nieuw in onze huizen. Ze bestaan al duizenden jaren, sinds het oude China en Perzië. De tapijten uit China en Perzië blijven tot op de dag van vandaag populair.

Er zijn ook veel moderne modellen op de markt. Ze zijn populair omdat ze tal van praktische voordelen hebben en een kamer ook visueel kunnen transformeren. Ze zijn gemaakt van verschillende materialenZo vind je wol, synthetische stoffen, schapenvacht en vele andere materialen.

Vrijwel elke kamer in je huis kan profiteren van een of meer vloerkleden, en de slaapkamer is daarop geen uitzondering. Vloerkleden zijn veelzijdiger dan je zou denken. Je hebt vast wel een paar voordelen van vloerkleden in gedachten, maar wij vertellen je maar liefst 12 redenen waarom je een perfect vloerkleed voor in de slaapkamer nodig hebt.

Je voeten blijven knus

Een afbeelding van een persoon die wakker wordt en op een slaapkamerkleed staat.

Hardhout, tegels, marmer en de meeste andere materialen die op de vloer worden gelegd, zijn erg hard.. Het is noodzakelijk dat de vloer dergelijke eigenschappen heeft om duurzaam te zijn, maar het is niet comfortabel om op een vloer te lopen die geen tapijten of vloerkleden heeft. Langdurig staan op een hard oppervlak kan problemen veroorzaken zoals achillespeesontsteking en fasciitis plantaris.

Een superzacht, donzig slaapkamertapijt lost dit probleem op en je zult er heel comfortabel op staan. Je zult genieten van het gevoel als je 's ochtends je voeten op een zacht tapijt legt.

Ruisonderdrukking

Een afbeelding van een hond die wakker wordt van lawaai door het ontbreken van een vloerkleed in de slaapkamer.

Als je een lichte slaper bent of als je partner een lichte slaper is, weet je dat elk geluid, ook stappen, je wakker kan maken. Je kunt het probleem eenvoudig oplossen met andere sensaties zoals licht. Het licht zal je niet bereiken als je verduisterende gordijnen hebt of als je hebt gekozen voor een oogmaskerZoals het Panda oogmasker dat we hebben getest. Maar geluiden zijn moeilijker te blokkeren omdat de meesten zich niet op hun gemak voelen als ze met oordopjes in slapen.

Terwijl de treden op hardhout en tegels erg luidruchtig zijnstappen op het tapijt zijn bijna helemaal stil. Je partner of kind maakt je niet wakker als hij/zij naar het toilet gaat of eerder opstaat dan jij.

Het personaliseert je slaapkamer

Een afbeelding van hiphop bedframe naast raam in een slaapkamer.

Ja, we weten dat het belangrijkste is om een comfortabele en functionele slaapkamer te creëren. Maar het moet er ook mooi uitzien, want de slaapkamer is een van de belangrijkste kamers in elk huis. Je moet je slaapkamer dus een persoonlijk tintje geven door de stijl te kiezen die je het mooist vindt en die past bij het interieur van de rest van het huis.

Hoewel vloerkleden niet zo opvallen als bijvoorbeeld een hoofdeinde, geven ze wel degelijk karakter aan een kamer.. Er is een grote verscheidenheid aan slaapkamerkleden op de markt, zodat je aan al je ideeën kunt voldoen. Kies een vloerkleed waarmee je iedereen kunt laten zien dat dit jouw slaapkamer is.

Vloerbescherming

Een afbeelding van een Perzisch tapijt naast een bed met twee paar slippers erop

Het vervangen van vloeren is helemaal geen goedkoop project. Vooral als je kiest voor hardhout of een vergelijkbaar hoogwaardig materiaal dat aanzienlijk duurder is dan laminaat en andere soorten gelaagd hout. In dat geval wil je de vloer zeker zo lang mogelijk beschermen.

Als je ooit in een oud huis bent geweest, is het je vast opgevallen dat het parket in de gang een heel andere kleur heeft dan het parket onder een kast of bed. De reden is dat het parket in de gang voortdurend werd blootgesteld aan slijtage.

Hetzelfde geldt voor de vloerbedekking naast het bed. Om deuken, vervaagd materiaal en krassen te voorkomen, koop je een vloerkleed of meer kleine vloerkleden voor de slaapkamer die overal liggen.

Twee kamers verbinden

Een afbeelding van een slaapkamerkleed dat een hal en twee kamers verbindt.

Als je twee kamers hebt waartussen geen deur is of waarvan de deur altijd openstaat, kan een vloerkleed ideaal zijn om de twee kamers met elkaar te verbinden. Zonder een vloerkleed zullen deze twee kamers er altijd uitzien als twee aparte ruimtes, maar het vloerkleed ertussen kan ze verbinden tot één perfect geheel.

Het kan wat lastiger zijn om een tapijt te vinden dat in beide kamers past, maar doe je best om de perfecte match te vinden. Geloof ons, het zal de moeite waard zijn.

Meer warmte

De voeten zijn erg gevoeligVeel mensen hebben last van koude voeten en dit kan een teken zijn van gezondheidsproblemen, zoals neuropathie. Neuropathie leidt tot een slechte doorbloeding en beschadiging van de perifere zenuwen. Zelfs als je over het algemeen geen koude voeten hebt, is het een heel ongemakkelijk gevoel als je na een warm bed op een koude vloer staat. We hebben allemaal een hekel aan dat gevoel, vooral in de winter. Hoewel Slapen in een koude kamer heeft voordelen voor de gezondheidLang op een koude vloer staan kan leiden tot een urineweginfectie.

Als je wilt dat je voeten knus blijven, kun je het beste een vloerkleed naast het bed leggen. Als je een van degenen bent die de voorkeur geven aan de zomer, kies dan voor een heel warm vloerkleed, gemaakt van wol of imitatieschapenvacht.

Een donkere kamer lichter maken

Een afbeelding van een retro slaapkamer.

Misschien komt er te weinig daglicht in je slaapkamer of denk je dat je te donkere muren en meubels hebt gekozen, dus vraag je je nu af hoe je het lichter kunt maken. Je kunt natuurlijk altijd de muren opnieuw verven of het meubilair veranderen, maar dat is veel complexer en duurder om te doen dan een tapijt van lichte kleur toe te voegen.

Je kunt kiezen voor een volledig wit vloerkleed, en als je wilt kan het bepaalde strepen of patronen hebben. Als wit niet past in het interieur, kies dan voor lichtgroen, beige of andere kleuren. Een vloerkleed in combinatie met passende slaapkamerverlichting zal een donkere ruimte omtoveren tot een veel lichtere ruimte.

Decorverbetering

Een afbeelding van een moderne slaapkamer met een hemelbed.

Decorverbetering is waarschijnlijk een van de redenen die je in gedachten had toen je deze tekst begon te lezen. Als we de voor de hand liggende praktische voordelen van het hebben van een vloerkleed in de slaapkamer buiten beschouwing laten, is decorverbetering nog steeds een belangrijke reden. Of je nu een nieuwe kleur wilt toevoegen aan de slaapkamer of het huidige patroon volledig wilt doorbreken en de uitstraling van de slaapkamer aanzienlijk wilt veranderen, een vloerkleed zal je daarbij helpen.

Wees niet bang om te experimenteren. Tapijten zijn over het algemeen niet erg duur. Met uitzondering van handgemaakte Perzische en soortgelijke tapijten van fijne materialen.

Maar als je meer betaalbare tapijten koopt, koop dan een paar totaal verschillende en wissel ze af tot je de perfecte combinatie hebt gevonden. Of verander ze afhankelijk van het seizoen en je stemming.

Onvolkomenheden verbergen

Een afbeelding van een gevouwen bloementapijt.

Als je niet op tijd vloerkleden hebt gekocht om je vloer te beschermen, zul je nu zeker veel onvolkomenheden zien. Er zijn methoden om de vloer te repareren, maar deze zijn vrij duur en de vloer zal er zeker niet als nieuw uitzien. En de nieuwe vloer is nog duurder en vereist dat je het huis verlaat totdat het werk is voltooid.

Als de vloer niet helemaal verpest isMaak gebruik van vloerkleden. Vloerkleden kunnen onvolkomenheden op meerdere manieren verbergen. Ze verbergen de onvolkomenheden zodat ze niet zichtbaar zijn omdat ze onder het vloerkleed liggen. Maar dat is niet alles.

Als je geen kamerbreed tapijt wilt dat de hele vloer bedekt, blijven bepaalde onvolkomenheden zichtbaar. Maar het tapijt zal de aandacht daarvan afleiden met zijn aantrekkelijke uiterlijk, vorm en interessante patronen.

Het verankert meubels

Als je je afvraagt voorkomen dat het bed verschuift op de houten vloer is een vloerkleed de eerste optie die je hebt. Naast alle andere voordelen die een vloerkleed met zich meebrengt, is dit er nog een. Het is heel gemakkelijk om een vloerkleed onder het bed of de bank te leggen en het op die manier te stabiliseren. Als je het bed op een houten vloer zet, is de kans groot dat het 's nachts gaat schuiven als je je omdraait.

Als de houten vloer erg glad is, bestaat de kans dat zelfs het vloerkleed wegglijdt. Dan heb je een vloerkleed nodig. Vloerkleedkussens zijn antislipkussens die heel gemakkelijk te installeren zijn en die helemaal niet zichtbaar zijn onder het tapijt, zodat ze het uiterlijk niet bederven.

Vermindert allergieën

Een stel dat een vloerkleed onder het bed legt om te voorkomen dat het verschuift.

Je denkt misschien dat we het mis hebben, want dit klinkt zeker onlogisch. Hoe kan een tapijt dat vol allergenen kan zitten in hemelsnaam helpen om allergieën te verminderen? Maar wacht eens even. Laten we het uitleggen. Allergie-experts hebben zich gerealiseerd dat het veel nuttiger is om gordijnen, tapijten en vloerkleden allergenen. Zo blijven allergenen op één plek waar je ze gemakkelijk kunt schoonmaken. Bovendien vullen allergenen de lucht niet.

Na tientallen jaren waarin artsen allergiepatiënten en mensen met astma adviseerden om gordijnen en vloerkleden weg te gooien, is de situatie nu compleet anders. Dit is heel nuttige informatie als we weten dat meer dan 30% van de volwassenen last heeft van allergieën.

Verhoogde stijl en ontwerp

Niet iedereen is blij met een nieuw huis met nieuwe meubels en andere spullen, maar heel eenvoudig ontworpen. Er zijn mensen die een vintage huis in art-decostijl willen. Of misschien geef je de voorkeur aan Art nouveau, een stijl die populair was aan het eind van de 19e en het begin van de 20e eeuw.

Een vintage vloerkleed is de perfecte aanvulling voor zo'n interieur. Welke stijl en ontwerp je ook wilt, of het nu Art Deco of Scandinavische moderne ontwerpprincipesstijlvolle slaapkamerkleden zijn een onmisbaar detail.

Moet je dus een slaapkamertapijt kopen?

Over het algemeen zouden we zeggen dat de meeste mensen baat kunnen hebben bij een slaapkamertapijt! Ze zijn meestal niet al te duur en als je weet waar je op moet letten, kan je slaapkamer er veel profijt van hebben. Dus, heb jij een vloerkleed voor je slaapkamer? Vertel ons er dan zeker alles over in de comments!

Opmerkingen (0)

Er zijn nog geen reacties

Over de auteur

Connie
Als CPD gecertificeerd slaapadviseur weet ik hoe belangrijk slaap is. En als combinatieslaper vond ik het moeilijk om producten te vinden die bij mijn slaapstijl passen. Ik heb meer dan 2 jaar ervaring met het testen van producten bij The Sleep Advisors, wat betekent dat ik op, met en onder meer dan 500 producten heb geslapen met wisselend succes. Dit komt bovenop de meer dan 2 jaar ervaring als productbeoordelaar voor de tijdschriften Closer, Heat en Grazia, dus ik heb een streng proces. Ik deel graag mijn slaapgetuigenissen met onze lezers en hoor ook graag hun ervaringen.
Mis het niet!
Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...
[instagram-feed feed=1]
Knop Sluiten

Mis het niet!

Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...

Door dit formulier te verzenden, meldt u zich aan voor onze mailinglijsten.
Bekijk onze privacybeleid.

Dit veld is voor validatiedoeleinden en moet ongewijzigd blijven.

nl_NLNederlands