Koptekst hamburger open
Logo zoeken

Spring naar

Momenteel aan het bekijken:

Mag je een matrastopper überhaupt wassen?

een profielafbeelding van TSA auteur Andjela

Geschreven door Anđela Rajković

Slaap Consultant

Uitgelichte afbeelding van kan je matras topper wassen.

20 mei 2024 8 min lezen

Kun je een matras topper wassen? Nou, laten we daar samen achter komen.

Het wassen van een matras topper is zeker geen gemakkelijke taak. Het is waarschijnlijk zelfs een van de meest ontmoedigende taken die we kennen. Maar wees niet bang, want wij zijn er om je er doorheen te leiden! Alle gekheid op een stokje, we weten zeker dat je je afvraagt: kun je een matrasbeschermer wassen en moet je dat eigenlijk wel doen?

Nou, je moet wel. Maar, kun je dat? Dat hangt ervan af. Waar het van afhangt, daar komen we zo achter.

Maar voor nu, leun achterover, pak je leesbril, lees aandachtig en dan, en alleen dan, verzamel je spullen en maak je je klaar om dit beest van een project aan te pakken. Het wordt zwaar, maar met genoeg vastberadenheid (en misschien wat gevloek) kom je er wel doorheen!

Eerst en vooral - bepaal het type matrasbeschermer

Een afbeelding van een vrouw die de Dormeo Octaspring Classic matrastopper oprolt.

Het eerste wat je moet doen is uitzoeken welke vulling in je topper zit. Waarom? Nou, er zijn genoeg uitstekende matras toppers die niet helemaal hetzelfde zijn. Sommige kunnen volledig in de wasmachine - andere niet. Sommige hebben afneembare hoezen, andere niet. Je snapt de essentie.

Vinyl matras topper

Als je een vinyl matras topper hebt, gefeliciteerd! Je kunt het in de wasmachine wassen! Het enige wat je hoeft te doen is de hoes eraf halen (als die er is) en hem in de wasmachine stoppen op een zacht programma. Vergeet niet koud water en een mild wasmiddel te gebruiken. Je kunt hem ook hangend drogen of plat aan de lucht laten drogen. Vergeet niet om hem om te draaien als je hem plat droogt, zodat beide kanten gelijkmatig drogen.

Als je geen hoes hebt voor je vinyl matras topper, kun je er een kopen. Dit maakt het reinigen van matrastoppers op de lange termijn een stuk eenvoudiger. Je zult nog steeds de topper zelf moeten wassen, maar het is altijd makkelijker om een hoes of matrasbeschermer te wassen dan een hele topper.

Katoenen matras topper

Zoals je waarschijnlijk al kunt raden, kun je een katoenen matras topper gemakkelijk wassen. Alhoewel we eerlijk gezegd niet goed weten waarom je ooit een katoenen topper zou kopen. Ze zijn niet zo comfortabel of ondersteunend als andere types en ze hebben de neiging om vocht te absorberen (en dat is wel het laatste wat je wilt in een matrastopper).

Maar als je er een hebt gekocht of cadeau hebt gekregen, maak je dan geen zorgen. Je kunt katoenen matrastoppers in de wasmachine wassen met koud water en een mild wasmiddel. Je kunt het ook in de droger drogen op een lage temperatuur of aan de lucht drogen.

Ei-krat matras topper

Een eiermatras topper is een soort schuimtopper die gebruikt wordt om het comfort en de ondersteuning te verhogen. De cellen in het ei-krat ontwerp helpen zich aan te passen aan het lichaam, wat nuttig kan zijn voor mensen die lijden aan chronische pijn. Deze contouren zijn echter ook perfect voor vuil en afval.

Helaas kunnen matrastoppers met eierlijsten niet in de wasmachine gewassen worden. Je kunt ze echter ter plekke schoonmaken met een mild schoonmaakmiddel en een vochtige doek. Je kunt ze ook stofzuigen of met een stoomreiniger schoonmaken als de instructies dat toestaan.

Donzen matras topper

Veren en donzen matrastoppers behoren tot de populairste toppers op de markt. Ze zijn vaak gemaakt van natuurlijke materialen zoals ganzenveren en -dons, waardoor ze ongelooflijk zacht en comfortabel zijn.. Ze staan ook bekend als zeer duurzaam.

Echter, veren en donzen toppers kunnen een beetje moeilijk te onderhouden zijn. De veren en het dons kunnen gemakkelijk klitten als ze niet goed worden onderhouden. En als de topper niet goed gedroogd wordt, kan hij gaan schimmelen.

Maar met dat alles in gedachten kunnen deze toppers meestal in een gewone wasmachine worden gewassen, zorg er alleen voor dat je de temperatuur laag houdt en het programma op 'zacht' draait. En oh, zorg ervoor dat je een wasmachine hebt waar een hele matras topper in past.

Schuim matras topper

Zoals je waarschijnlijk al kunt raden - Je kunt een traagschuim matras topper niet in de wasmachine wassen. Eigenlijk moet je een traagschuim topper nooit in de wasmachine wassen. De hitte en het water zullen het schuim onherstelbaar beschadigen, waardoor het alleen nog geschikt is voor het vuilnis.

Gelukkig maar, Traagschuim toppers zijn niet moeilijk schoon te maken. Je kunt ze gewoon ter plekke schoonmaken met een mild afwasmiddel, zuiveringszout en een vochtige doek of een spuitfles met witte azijn gemengd met citroen en water. Zorg ervoor dat je de topper niet te nat maakt. Je kunt niet veel doen met papieren handdoeken.

Wat nog beter is, is dat omdat ze niet machinevriendelijk zijn, traagschuim matrastoppers vaak worden geleverd met afneembare hoezen die dat wel zijn.

Dus alles wat je hoeft te doen is Verwijder de hoes en stop hem in de wasmachine. Meestal is 40°C en een zachte wasbeurt voldoende en slaap je weer op een frisse en schone topper.

Wollen matras topper

Wol is een natuurlijke vezel dat vaak in beddengoed wordt gebruikt omdat het zo goed de temperatuur reguleert. Het houdt je koel in de zomer en warm in de winter. En omdat het een natuurlijke vezel is, is het ook heel duurzaam en gemakkelijk schoon te houden.

Wollen matrastoppers kunnen in de wasmachine worden gewassen met koud water en een wolveilig wasmiddel. Je kunt ze ook in de droger drogen op een lage temperatuur of aan de lucht drogen. Zorg er wel voor dat je ze goed droogt als je klaar bent.

Waar is een hybride matrastopper van gemaakt?

de interne constructie van vesgantti traagschuim matras topper

Nu we de meeste standaard matrastoppers hebben besproken, is het tijd voor een ander type - hybride matrastoppers.

Een hybride matrastopper is gemaakt van een combinatie van verschillende materialen. De meest voorkomende combinatie is traagschuim en minivering, maar je vindt ze ook met latex, wol en katoen. De combinaties zijn eigenlijk eindeloos.

Het voordeel van een hybride matrastopper is dat hij de beste eigenschappen van elk materiaal combineert. Een traagschuim en latex topper is bijvoorbeeld zacht en ondersteunend zoals traagschuim, maar heeft ook het ademende vermogen van latex.

Net als bij elk ander type matrastopper, Controleer altijd de wasinstructies voordat je het wast. Maar over het algemeen hebben hybride matrastoppers afneembare hoezen die in de wasmachine gewassen kunnen worden met koud water en een mild wasmiddel. De meeste zijn ook geschikt voor de droogtrommel en zelfs als dat niet het geval is, zijn de hoezen in een mum van tijd aan de lucht gedroogd.

Voorbereiding van benodigdheden

Nu we alle soorten matrastoppers hebben besproken, is het tijd om wat schoonmaakspullen te verzamelen. Op basis van de informatie die we je hebben gegeven, moet je het volgende verzamelen:

Een afbeelding van verschillende schoonmaakmiddelen

Omdat we er absoluut zeker van zijn dat je weet hoe een stofzuiger of wasmachine werkt, slaan we die twee over en geven we je een voorbeeld van hoe je een aantal van de andere benodigdheden kunt gebruiken om je topper te wassen.

Als je topper bevlekt, vies of gewoon stinkend is, kun je hem met een vochtige doek en wat mild afwasmiddel ter plekke schoonmaken. Zorg ervoor dat je de topper niet te nat maakt. Je kunt ook een beetje zuiveringszout (of azijn, hoewel niet samen) gebruiken als de vlek bijzonder hard is. Meng gewoon wat water met zuiveringszout tot een pasta en breng het aan op de vlek. Laat het een paar minuten zitten en veeg het er dan voorzichtig af.

Smeer ook niet de hele topper in één keer in. Maak het beetje bij beetje schoon. Op die manier voorkom je twee dingen: de topper doorweken en het wasmiddel of ander schoonmaakmiddel laten opdrogen voordat je bij het einde bent.

Controleer eerst de onderhoudsinstructies van de fabrikant

Een afbeelding van een vrouw die de verzorgingsinstructies controleert.

Nu zijn onze tips best handig en zitten ze goed in elkaar - maak je daar geen zorgen over. Er zijn echter altijd uitzonderingen op de regel. Sommige veren en donzen toppers kunnen niet in de wasmachine en sommige topperhoezen kunnen niet in de droger.

Om deze fouten te voorkomen, moet je altijd eerst de onderhoudsinstructies van de fabrikant controleren. In plaats van af te gaan op algemene tips, weet je zeker of je je topper wel of niet in de wasmachine kunt wassen en welke watertemperatuur, welk wasmiddel en welk programma je het beste kunt gebruiken.

Hoe verwijder ik geur van matrastoppers?

een afbeelding van een man die een matrasbeschermer schoonmaakt met azijn

Als je merkt dat je topper begint te stinken, zijn er een paar dingen die je eraan kunt doen.
Ten eerste kunt u Probeer het ter plekke schoon te maken met een beetje witte azijn of citroensap. Denk eraan dat je de topper niet doorweekt of bedekt met een van deze vloeistoffen - een beetje is genoeg.

Als de geur aanhoudt, kun je ook wat zuiveringszout op de topper strooien en het een paar uur laten zitten voordat je het opzuigt. Dat zou moeten werken.

Als je daarentegen merkt dat het niet de topper zelf is, maar eerder een hoes die stinkt, kun je hem altijd in de wasmachine wassen (als de stof dat toelaat). Gebruik een mild wasmiddel en een zacht programma.

Aan de andere kant zijn er een paar dingen die je kunt doen om je matrastopper in topvorm en geurvrij te houden.

Zorg er eerst voor dat je regelmatig stofzuigt. Op die manier raak je alle huisstofmijt of vuil kwijt die in de topper zou kunnen zitten en hem doet stinken.

Ten tweede, als je topper gemaakt is van natuurlijke materialen (wol, katoen, enz.), kun je hem af en toe laten luchten. Haal het gewoon van het bed en laat het een tijdje in de frisse lucht hangen.

En tot slot, Wacht niet tot de topper of het beddengoed geel wordt of begint te ruiken - was het regelmatig. Er is geen betere manier om van die vervelende geur af te komen dan de geur niet de kans te geven zich op te bouwen.

2 eenvoudige onderhoudstips die de levensduur van je matras topper verlengen

In dit verband willen we je een paar tips geven die je gemakkelijk kunt toepassen om ervoor te zorgen dat je toppers lang vers, schoon en in goede conditie blijven.

Elke week stofzuigen

een afbeelding van het reinigen van een matras met een stofzuiger

De eerste is om elke week te stofzuigen. Nee, we maken geen grapje. Net zoals je je slaapkamer regelmatig moet stofzuigen, geldt dat ook voor je topper.

Bovendien duurt het maar een paar minuten en is het heel gemakkelijk om te doen. Zorg ervoor dat je de juiste hulpstukken gebruikt (een zachte borstel is het beste) en ga voorzichtig over de topper.

Koop een matrashoes

een afbeelding van een man die een afneembare hoes van een matras verwijdert

Als je topper er niet bij zit, koop of maak er dan een. Een matrasbeschermer beschermt je topper tegen morsen, vlekken en algemene slijtage. Bovendien is het veel makkelijker om een afneembare topperhoes te wassen dan de topper zelf.

En als je geen geld wilt uitgeven om een topperhoes te kopen, kun je er ook een maken. Het kost wat tijd, maar dit leuke doe-het-zelfproject kan interessanter zijn dan je verwacht.

Wanneer is het tijd voor een nieuwe matrastopper?

een afbeelding van Silentnight Eco Comfort matrastopper op een bed in een slaapkamer

Tot slot willen we het hebben over wanneer het tijd is voor een nieuwe matrastopper. De waarheid is dat er geen eenduidig antwoord is.

Het hangt allemaal af van hoe vaak je hem gebruikt, hoe goed je hem verzorgt en welk type topper je hebt. Een topper van wol of traagschuim van topkwaliteit kan bijvoorbeeld jaren meegaan, misschien wel een heel decennium, terwijl een topper van lage kwaliteit misschien maar een paar maanden meegaat voordat hij bobbelig wordt.

In het algemeen zouden we echter zeggen dat als je bulten, bobbels of een algehele afname in comfort begint te merken... is het misschien tijd voor een nieuwe.

Hoe was je een matrastopper in drie stappen?

Uiteindelijk rest ons niets anders dan je te informeren over de eenvoudigste manier om een matrastopper schoon te maken. En als je geluk hebt, kan dit driestappenproces heel goed uitdraaien op twee stappen.

Laten we eens kijken!

Haal de topper van het bed en stofzuig hem

De eerste stap spreekt voor zich. Verwijder de topper, pak een stofzuiger en maak hem grondig schoon.

Als je topperhoes afneembaar is, was hem dan in de wasmachine.

Dit is een optionele stap. Als er een hoes is - was hem dan. Als er geen is, ga dan verder met stap drie.

Maak de topper grondig schoon

Nu, Een topper grondig reinigen is een tijdrovend proces - maar het is het uiteindelijk waard. We zullen niet teveel in detail treden, want dat hebben we al gedaan, maar geloof ons - je zult dol zijn op de resultaten.

Zo, dat was het! Alles wat je moet weten over het wassen van een matras topper. Vergeet niet dat het belangrijk is om dit regelmatig te doen en niet te wachten tot de topper geel wordt en begint te stinken!

Verwante producten:
Aanbevolen lectuur:

Opmerkingen (0)

Er zijn nog geen reacties

Over de auteur

Anđela Rajković
Als CPD-gecertificeerd slaapadviseur en ervaren slaapliefhebber vind ik het erg leuk om mijn kennis over te brengen aan onze lezers - bij voorkeur aan degenen die van slapen houden. Met een achtergrond in de Engelse taal en literatuur en een liefde voor onderzoek, ben ik altijd op zoek naar nieuwe manieren om de nieuwste slaapwetenschap en bedgerelateerde bevindingen te delen. En als ik niet in contact sta met mijn lezers, kun je me vinden terwijl ik de natuur verken, of, nou ja, me oprol in bed.
Verwante berichten

Meer richtlijnen voor een goede nachtrust

een afbeelding van hoe je een bed opmaakt
19 mei 2024

Hoe maak je een bed op?

Laten we eerst beginnen met de basisprincipes van het bed. Van fundering tot decoratie - dit is alles wat je nodig hebt om je bed er fantastisch uit te laten zien. De basis...
Uitgelichte afbeelding van How To Stop Drooling.
20 mei 2024

Hoe stop je met kwijlen in je slaap?

Kwijlen in je slaap is een veelvoorkomend probleem dat door veel dingen kan worden veroorzaakt. In dit gedeelte gaan we in op de verschillende oorzaken van kwijlen...
Mis het niet!
Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...
[instagram-feed feed=1]
Knop Sluiten

Mis het niet!

Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...

Door dit formulier te verzenden, meldt u zich aan voor onze mailinglijsten.
Bekijk onze privacybeleid.

Dit veld is voor validatiedoeleinden en moet ongewijzigd blijven.

nl_NLNederlands