Koptekst hamburger open
Logo zoeken

Spring naar

Momenteel aan het bekijken:

Linnen 101: alles wat je moet weten

een profielafbeelding van TSA-auteur Alex

Geschreven door Alex Petrović

Slaap Consultant

Afbeelding van linnen stof 101.

20 mei 2024 8 min lezen

Er is een groot aantal materialen op de markt, zowel natuurlijke als synthetische. Elk van deze materialen heeft zijn eigen kenmerken waardoor het geschikt is voor bepaalde doeleinden.

Elk jaar lanceren slaap-, kleding- en andere bedrijven nieuwe materialen met verbeterde eigenschappen. Zo zijn er tegenwoordig T-shirts die heel snel drogen, speciale soorten stof die je warm houden bij extreem lage temperaturen en is het mogelijk om van top tot teen gekleed te gaan in waterdichte kleding.
Maar hoewel al deze eigenschappen fascinerend zijn, hebben natuurlijke stoffen hun populariteit niet verloren. Mensen slapen nog steeds graag op een katoenen kussensloop en gebruiken een kussen of dekbed gevuld met wol. Een ander natuurlijk materiaal dat al duizenden jaren populair is, is linnen, een van de meest ademende en aangename stoffen.

Wat is linnen stof?

Linnen is een prachtige stof die afkomstig is van de vlasplantDaarom wordt het ook wel vlas genoemd, wat de naam is van Latijnse oorsprong, terwijl linnen de naam is van West-Germaanse oorsprong. Linnen is een van de materialen die al het langst bestaat. In grotten in Europa zijn resten gevonden van geverfde vlasvezels van meer dan 30.000 jaar oud. We weten dat het in het oude Mesopotamië en het oude Egypte massaal werd geproduceerd en zelfs als betaalmiddel werd beschouwd omdat het zo waardevol was, dus naaiprojecten waren erg populair. Linnen wordt ook in de Bijbel genoemd.

Een close-up van een vlasplant.

Het heeft bepaalde kenmerken gemeen met katoen, maar het is lichter dan katoen en daarom een favoriete stof voor zomerkleding. In warme en vochtige klimaten verkiezen mensen linnen boven alle andere materialen. Het ademend vermogen is fantastisch. De meest bekende is vlas uit Frankrijk en België, maar het wordt ook in veel andere landen verbouwd. Het kan ook worden gemengd met andere stoffen om een paar andere kenmerken te krijgen en zo linnenmixstoffen te krijgen.

Wat zijn de gebruikelijke draadtellingen voor linnen stoffen?

Het aantal draden is voor linnen niet zo belangrijk als kwaliteitsindicator als voor sommige andere materialen. Daarom is het niet ongewoon dat fabrikanten het aantal draden helemaal niet vermelden bij de details. Als je informatie kunt vinden over het aantal draden, ligt dit waarschijnlijk tussen 80 en 140, wat wordt beschouwd als het beste aantal draden voor linnen. We kunnen zeggen dat linnen dichter bij de materialen staat die niet worden gemeten op basis van draadtelling, zoals zijde en flanel, dan katoen, bamboe en satijn, waarbij het aantal draden erg belangrijk is.

Een close-up van de textuur van linnen canvas.

Ook al heeft linnen een draadtelling van minder dan 80, dat betekent nog niet dat het van slechte kwaliteit is. Het kan van slechte kwaliteit zijn, maar dat hoeft niet. In tegenstelling tot katoen, waar een hoger aantal draden een betere kwaliteit betekent, is dit hier niet het geval. Het kan zelfs andersom zijn, omdat vezels dikker zijn en daarom moeilijker te weven.. Dus als het aantal draden hoog is, zou het ademend vermogen heel slecht zijn, en ademend vermogen zou het belangrijkste voordeel van linnen moeten zijn.

Waarom staat linnen stof bekend?

Linnen stoffen staan bekend om hun vele fantastische eigenschappen. Als je iets van linnen gebruikt, kun je verwachten dat het niet alleen zacht en comfortabel is, maar ook zeer duurzaam, ademend enzovoort. Al deze eigenschappen kennen mensen al duizenden jaren en dat is de reden waarom dit materiaal al zo lang bestaat.

Zachtheid

Zodra je de linnen stof aanraakt, merk je meteen hoe zacht het is. In tegenstelling tot katoen en sommige andere materialen die vrij ruw kunnen worden na veel wassen, wordt linnen zachter naarmate je het vaker wast.

Een afbeelding van zacht en groen linnen.

Comfort

Zachtheid vertaalt zich naar comfort. Linnen rekt niet veel uit, maar hij is erg comfortabel. Het is niet alleen zacht, maar geeft ook een specifiek gevoel wanneer je het draagt en wanneer je erop slaapt. Een van de belangrijkste redenen waarom het zo comfortabel is, is omdat het licht van gewicht is.

Duurzaamheid

Een van de redenen waarom polyester populair is geworden, is duurzaamheid. Maar linnen blijft niet achter. Linnen wordt beschouwd als de sterkste natuurlijke vezel, tot 30 procent sterker en dikker dan katoen en is daarom verbazingwekkend duurzaam. Zeker voor een natuurlijke vezel. Het is interessant om te weten dat het ooit werd gebruikt als een van de materialen voor het maken van harnassen, wat voor zich spreekt.

Een afbeelding van een grijze katoenen textuur.

Snel drogen

We hebben al gezegd dat linnen een favoriete keuze is van mensen die in warme en vochtige omgevingen wonen, maar hoewel het ademend is, is het normaal om in zo'n omgeving te zweten. Daarom is het heel belangrijk dat het linnen snel droogt, zodat je het snel na het wassen weer kunt gebruiken.

rood-linnen-sneldrogend

Anti-bacterieel & hypoallergeen

Een groot deel van de Britse bevolking dat aan allergieën lijdt, kan niet elk materiaal kiezen, maar moet hypoallergene materialen gebruiken. Linnen is 100% hypoallergeen, dus veilig voor mensen met allergieën en astma. Het is ook antibacterieel, dus geweldig voor kinderen die niet mogen worden blootgesteld aan bacteriën en allergenen.

Een afbeelding van een close-up van grijs linnen.

Waterafvoerend

Het gevoel constant nat te zijn van het zweet in de zomer is erg oncomfortabel en zorgt ervoor dat we ons steeds willen omkleden.. Als je vlassentextiel draagt, ben je aanzienlijk langer droog dan wanneer je andere materialen draagt. Het voert vocht af van je huid, waardoor je het grootste deel van de dag droog blijft.

Absorberend

Linnen staat er ook om bekend hoe snel en efficiënt het vocht absorbeert. Hoewel het zeer snel droogt omdat het vocht afgeeft, kan het ook vocht absorberen als dat nodig is. Vanwege de absorberende eigenschappen wordt linnen vaak gebruikt om luxe handdoeken en lichaamshanddoeken te maken die efficiënter zijn dan katoenen handdoeken, vooral handdoeken van katoen met een laag aantal draden.

Eenvoudig onderhoud

We zullen het in de laatste paragraaf meer hebben over onderhoud, maar we moeten zeker vermelden dat eenvoudig onderhoud een van de belangrijkste kenmerken van linnen is. Het kan in de wasmachine en ook met de hand worden gewassen, terwijl chemisch reinigen niet nodig is. Het is geschikt om in de droger te drogen en te strijken.

Een afbeelding van een vrouw die de lage droogstand van de wasmachine instelt.

Waar wordt linnen meestal gebruikt?

Het gebruik van linnen stof is wijdverspreid in verschillende industrieën, maar de kleding- en confectie-industrie zijn de industrieën die het meest gebruik maken van vlas. Naast deze twee industrieën is de slaapindustrie een andere industrie waar dit materiaal erg populair is, evenals de homeware-industrie.

Beddengoed

Op de slaapmarkt in het Verenigd Koninkrijk vind je lakens en beddengoed bundels gemaakt van linnen. Beddengoed gemaakt van deze stof wordt als eersteklas beschouwd vanwege de zachtheid, het ademende vermogen en de duurzaamheid, de belangrijkste eigenschappen voor beddengoed. Daarom is de prijs hoger dan gemiddeld. Controleer voordat je linnen lakens koopt de diepte van de zakken, want linnen is niet elastisch, dus de maat moet goed zijn.

Een afbeelding van katoenen beddengoed.

Kussenslopen

Hetzelfde geldt voor kussenslopen. Zacht en hypoallergeen linnen is zeer aangenaam voor de gevoelige gezichtshuiddie veel gevoeliger is dan de huid op andere delen van het lichaam. Wie veel zweet, vindt het ook belangrijk dat een linnen kussensloop vocht afvoert. Kussenslopen kunnen apart of als onderdeel van een set worden gekocht.

Een afbeelding van Emma Premium microvezelkussenslopen.

Dekens

Linnen is niet het meest populaire materiaal voor het maken van dekens, maar wie een veelzijdige, comfortabele deken wil, zou moeten overwegen om er een van linnen te kopen. Ultrazacht en knus, ideaal om te ontspannen na een lange, zware dag. Het is echter niet geschikt voor koude winternachten, omdat linnen je niet urenlang warm houdt.

een afbeelding van een slapende vrouw bedekt met een luna verzwaarde deken

Overhemden & pakken

Linnen kleding is altijd in de mode. Elke man die er modieus uit wil zien, moet op zijn minst een paar linnen overhemden en pakken van bedekkend linnen hebben. Linnen kleding is zeer comfortabel en ademend, maar wat het speciaal maakt is de veelzijdigheid. Een linnen overhemd kan gedragen worden als onderdeel van een casual outfit met jeans, maar ook als je er elegant uit wilt zien. Daarom kan het zowel overdag als 's avonds gedragen worden.

a-beautiful-woman-in-a-linen-shirt

Luiers

Luiers gemaakt van natuurlijke materialen leken tot het verleden te behoren. Maar de situatie is de afgelopen jaren drastisch veranderd en dergelijke luiers hebben een enorme comeback gemaakt. Er zijn verschillende redenen waarom natuurlijke luiers weer op de markt zijn. De belangrijkste reden is dat ze milieuvriendelijk zijn, en het behoud van het milieu moet een prioriteit zijn.. Ze zijn ook herbruikbaar, hypoallergeen en linnen absorbeert goed.

Een afbeelding van linnen luiers.

Waarin verschilt linnen van katoen?

Linnen en katoen worden vaak met elkaar vergeleken omdat het de twee populairste natuurlijke materialen zijn, maar eigenlijk hebben ze niet zoveel gemeen. Wat ze zeker gemeen hebben, is dat ze ademend zijn.

Een beeld van katoenen zachtheid.

Dit is zeker niet het enige gemeenschappelijke kenmerk, maar laten we ons richten op de verschillen. Linnen is lichter, maar duurzamer materiaal. Het is duurzamer door de eigenschappen van vezels die minder flexibel zijn dan katoen. Linnen is zelfs duurzamer dan Egyptisch katoen. Het is zo duurzaam dat het als meubelstof kan worden gebruikt. De textuur is ook anders, katoen is gladder.

Katoen is aanzienlijk warmer, dus linnen is beter voor de zomer. Hoewel beide materialen hypoallergeen zijn, maakt het lagere aantal draden van linnen het nog beter voor mensen met een allergie. Niet elk katoen is milieuvriendelijk, maar BCI-katoen is zeker milieuvriendelijker dan linnen omdat het langer duurt om linnen te oogsten en het hele productieproces van de stof aanzienlijk langer duurt.

Hoe verzorg ik mijn linnen stof?

We hebben eenvoudig onderhoud genoemd als een van de geweldige eigenschappen van vlas. Dat is zeker waar, want dit is een zeer duurzame stof. Maar je moet wel weten hoe je de stof goed onderhoudt om zo lang mogelijk mee te gaan, maar ook om zijn oorspronkelijke uiterlijk te behouden.

Een afbeelding van een wasmand met wasgoed.

Linnen mag niet worden gewassen in water warmer dan 40 graden Celsius om krimp te voorkomen, wat erg kan zijn en om beschadiging van de vezels te voorkomen. Gebruik een machine met een zacht wasprogramma en het beste milieuvriendelijke wasmiddel. Het is aan te raden om wit en gekleurd linnen apart te wassen. Handwas is ook een goede manier om linnengoed te wassen. Je hoeft het linnen alleen maar onder te dompelen in water en te laten weken. Daarna afspoelen.

Als je het in de wasdroger droogt en strijkt, gebruik dan een lage tot middelhoge warmtestand. Vermijd agressieve wasmiddelen, bleekmiddelen en chemische reiniging.

Aanbevolen lectuur:

Opmerkingen (0)

Er zijn nog geen reacties

Over de auteur

Alex Petrović
Slaap Consultant
A CPD gecertificeerd slaapadviseur met meer dan 2000 uur onderzoek naar alle verschillende manieren waarop we een goede nachtrust kunnen krijgen. Als voormalig slapeloze weet ik hoe moeilijk het leven kan zijn zonder nachtelijk herstel en ik vind het geweldig dat ik alles wat ik heb geleerd met jullie kan delen. Hopelijk kunnen we allemaal rustig slapen!
Verwante berichten

Het beste van onze Blog

Uitgelichte afbeelding voor Hart- en vaatziekten en stofwisselingsziekten in verband met verkeerde slaapschema's
20 mei 2024

Zijn hart- en vaatziekten en stofwisselingsziekten verbonden met een onregelmatig slaappatroon?

Een sociale jetlag is wijdverspreider dan je zou denken en treft een aanzienlijk deel van de bevolking. Meer dan 80% van de werknemers ervaart...
Aanbevolen afbeelding voor Bekkenpijn bij het liggen
19 mei 2024

Waarom heb ik bekkenpijn als ik 's nachts ga liggen?

Met ongeveer 10-20% van de mensen die mogelijk aan IBS lijden, is het een zeer waarschijnlijke oorzaak van chronische bekkenpijn bij vrouwen en mij...
Mis het niet!
Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...
[instagram-feed feed=1]
Knop Sluiten

Mis het niet!

Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...

Door dit formulier te verzenden, meldt u zich aan voor onze mailinglijsten.
Bekijk onze privacybeleid.

Dit veld is voor validatiedoeleinden en moet ongewijzigd blijven.

nl_NLNederlands