Koptekst hamburger open
Logo zoeken

Spring naar

Momenteel aan het bekijken:

Hoe maak je een matras van traagschuim goed schoon?

een profielafbeelding van TSA-auteur Alex

Geschreven door Alex Petrović

Gecertificeerd slaapadviseur

Uitgelichte afbeelding van hoe traagschuim matras reinigen.

20 mei 2024 5 min lezen

Waarschijnlijk heeft niets de slaapindustrie zo revolutionair veranderd als traagschuim. Het werd gecreëerd door NASA's Ames Research Center. Traagschuimmatrassen zijn sinds het begin van de jaren 90 het populairst. Maar hoe je een traagschuimmatras schoonmaakt, kan nog steeds lastig zijn.

Toen traagschuim in 1966 werd ontwikkeld, werd het uitsluitend gebruikt door NASA. In de daaropvolgende decennia werd het overgenomen door andere industrieën, zodat het onderdeel werd van de uitrusting voor American football en andere beschermingsmiddelen.

De slaapindustrie was echter terughoudend met het gebruik van traagschuim totdat fabrikant Tempur-Pedic creëerde de eerste matras.

Van toen tot nu, traagschuim heeft zich gepositioneerd als een van de belangrijkste materialen in de slaapindustrie. In het Verenigd Koninkrijk zijn de best verkochte producten traagschuimmatrassen en traagschuimkussens of hybride matrassen die ook traagschuim bevatten.

Dat is de reden waarom ieder van jullie waarschijnlijk minstens één product van schuim heeft gehad. Ondersteuning, drukverlaging en contourvorming zijn de belangrijkste voordelen van dit materiaal. Wat velen niet weten is hoe je een traagschuim matras goed schoonmaakt. Wij van De Slaap Adviseurs geven je antwoord op al je vragen zodat je je traagschuim matras schoon kunt houden.

Hoe verwijder je met succes vlekken uit een traagschuim matras?

We hebben het onderwerp al behandeld waarom worden kussens geelEn hetzelfde kan gebeuren met een matras. Vlekken kunnen ook om andere redenen ontstaan en vlekken succesvol verwijderen kan een uitdaging zijn. De volgende 5 stappen zouden moeten helpen. Voor de best mogelijke resultaten mag je geen van deze stappen overslaan.

Stap 1 - Stofzuig de matras grondig

onderhoud van een matras

Veel eigenaren van traagschuimmatrassen slaan deze eerste stap over en dat is een grote fout. Verwijder voor het stofzuigen het beddengoed, de matrasbeschermer en de traagschuimmatrashoes als deze afneembaar is. Als alleen de kale traagschuimmatras overblijft, stel de stofzuiger dan in op gemiddeld vermogen en stofzuig elk deel van het oppervlak.

Als je een handstofzuiger hebt, is dat nog beter, want daarmee kun je makkelijker manoeuvreren. Maar zelfs een klassieke stofzuiger zal de klus met succes klaren, vooral als je een opzetstuk met zachte borstel hebt, zodat je niet alleen voor dit doel een handstofzuiger hoeft te kopen.

Als je de matras stofzuigt, stofzuig dan ook de gestoffeerde delen van het bedframe, zoals het hoofdeinde, want die zitten waarschijnlijk vol stof. Maak gebruik van het bekledingshulpstuk voor het hoofdeinde.

Stap 2 - Controleer eerst de reinigingsinstructies van de fabrikant

Een afbeelding van een vrouw die de verzorgingsinstructies controleert.

Je kunt alles stofzuigen. Maar na het stofzuigen, wanneer het tijd is voor de volgende stappen, moet je de reinigingsinstructies van de fabrikant raadplegen. De meeste traagschuimmatrassen kunnen op een vergelijkbare manier gereinigd worden, maar elke fabrikant zal je vertellen wat het beste is voor dat specifieke product.

Omdat een traagschuimmatras van hoge kwaliteit niet goedkoop is en je wilt dat het jarenlang meegaat als je het eenmaal hebt gekocht, wil je het zeker niet beschadigen door het verkeerd schoon te maken. Als je eenmaal bekend bent met de reinigingsmethode geschikt is voor dit product, kunt u doorgaan met de volgende stappen.

Stap 3 - Maak een reinigingsoplossing

zuiveringszout voor matrassen

We moeten beginnen met stofzuigen om groter vuil, zoals haren, te verwijderen. Want als je meteen schoonmaakoplossingen maakt en begint met schoonmaken, maak je waarschijnlijk een nog grotere puinhoop.

Schoonmaakmiddelen kun je op verschillende manieren maken. De meeste mensen gebruiken een soort vloeibaar reinigingsmiddel. Kies voor textielreiniger of een mild afwasmiddel, omdat zware afwasmiddelen het schuim kunnen beschadigen. Je kunt zelfs afwasmiddel gebruiken. Maak een oplossing waarbij je tweederde van het lauwwarme water en eenderde van het door jou gekozen afwasmiddel gebruikt.

Stap 4 - Vlekkeloos schoonmaken

Een afbeelding van een vrouw die een matras schoonmaakt.

Zodra je de oplossing hebt gemaakt, kun je deze op de stof aanbrengen en over de vlek wrijven of in een spuitfles doen en direct op de vlek spuiten. Denk eraan niet te veel vloeistof aan te brengen. Dit is niet nodig en zal niet helpen om vlekken beter te verwijderen, het zal alleen een probleem creëren.

De matras zal vloeistof absorberen en dan kan er een nieuwe vlek of zelfs schimmel ontstaan. Nadat je de oplossing op de delen van de matras hebt gespoten waar je de vlek hebt opgemerkt, moet je wrijven met een doek of spons. Wrijf tot de vlek verdwijnt en we raden cirkelvormige bewegingen aan voor de meest effectieve reiniging.

Stap 5 - Laat de matras drogen

Man legt matras op bed

Als je de matras niet helemaal droog krijgt, ga er dan op liggen zodra je merkt dat het oppervlak droog is, riskeer je schimmelvorming, waar je misschien niet vanaf komt. Traagschuim heeft de neiging om vloeistof te absorberen, dus je moet de matras goed drogen.

Als je het proces wilt versnellen, gebruik dan een föhn. Houd de haardroger ongeveer 10 cm boven de matras en gebruik een middelhoge warmtestand.

Gebruik niet te veel warmte en breng de haardroger niet te dicht bij de matras, want dit kan de matras beschadigen. Als je op dit moment geen föhn hebt, kun je de matras zelf laten drogen, maar dan moet je hem minstens 2 dagen niet gebruiken of het beddengoed en de matrasbeschermer terugbrengen.

Hoe verwijder ik harde vlekken van een traagschuim matras?

Hardnekkige vlekken zoals rode wijn, urine, bloed, braaksel en dergelijke zijn moeilijk te verwijderen. In dat geval kan deze conservatieve aanpak die we hebben aanbevolen je misschien niet helpen. Maar maak je geen zorgen, er is een oplossing. Het enige wat je moet vermijden is waterstofperoxide. Waterstofperoxide is een geweldige vlekkenverwijderaar en je kunt het gebruiken voor andere soorten matrassen, maar niet voor die van traagschuim.

Meng azijn en warm water

Azijn, vooral witte azijn, verwijdert vlekken heel effectief. Het zal je helpen om moeilijke vlekken te bestrijden. Hoeveel azijn je in de oplossing doet, hangt af van het soort vlek. Meestal heb je ongeveer een half kopje azijn nodig, maar soms kun je er meer of minder in doen. Je kunt ook zuiveringszout toevoegen voor een nog beter resultaat.

Week het tapijt in het mengsel en schrob de vlek

een afbeelding van een man die een matrasbeschermer schoonmaakt met azijn

De procedure bij hardnekkige vlekken is vergelijkbaar. Zodra je de azijn en zuiveringszout aan de oplossing hebt toegevoegd, gebruik je opnieuw een spons of vochtige doek om de vlek in te wrijven. Het kan zijn dat je meer tijd nodig hebt voordat je merkt dat de vlek verdwijnt.

Maar geef niet op, wees volhardend en geef de azijn de tijd om de vlek af te breken. Azijn is geen chemische stof en heeft meer tijd nodig dan sommige vlekverwijderaars. Maar daarom is het niet giftig en zal het het schuim niet beschadigen. Geef het dus ruim de tijd om zijn werk te doen!

Gebruik een droge handdoek om overtollig water te absorberen

Probeer in de eerste plaats niet te veel water te gebruiken en de matras niet te doordrenken. Maar als dat toch gebeurt, gebruik dan een droge handdoek voordat je je matras begint te drogen met een haardroger. De handdoek zal het overtollige water absorberen en dan hoef je alleen nog maar het resterende vocht te drogen met een haardroger.

Hoe verleng je de levensduur van een traagschuim matras?

De gemiddelde levensduur van een traagschuim matras is 7 tot 10 jaar. Budgetmodellen zullen waarschijnlijk na 5 jaar hun belangrijkste eigenschappen beginnen te verliezen, terwijl eersteklas modellen zelfs na 10 jaar nog hetzelfde kunnen zijn als op de eerste dag. Je hebt ook invloed op hoe lang het duurt voor je een nieuw matras moet kopen. Als u ons advies opvolgt, verlengt u de levensduur.

Stofzuig het matras elke keer dat u lakens vervangt

Je hoeft niet te wachten tot je vlekken op je matras ziet om te stofzuigen. Beddengoed moet elke week verschoond worden en elke keer dat je het beddengoed verschoont, moet je de matras stofzuigen. Dit is niet alleen belangrijk voor de levensduur van de matras, maar ook voor je gezondheid. Stofzuigen verwijdert allergenen zoals huisstofmijt die op elke leeftijd allergieën kunnen veroorzaken, zelfs als je niet van jongs af aan aan allergie lijdt. Het is ook belangrijk om dode huidcellen te verwijderen omdat Bedwantsen voeden zich ermee.

Draai de matras elke maand

een vrouw ligt op haar buik op een matras

De matras draaien is een van de veiligste manieren om de levensduur te verlengen. Draai de matras elke maand of twee om deuken te voorkomen en slijtage zal niet opvallen. We raden je aan om een matras met handgrepen te kopen zodat je de matras gemakkelijk kunt draaien.

Dit wordt aanbevolen voor elk matras, en vooral voor traagschuimmatrassen vanwege de eigenschappen van het materiaal. Sommige matrassen zijn dubbelzijdig, zodat je ze zowel kunt draaien als omdraaien. Op die manier heb je praktisch twee slaapoppervlakken en terwijl je het ene gebruikt, herstelt het andere zich.

Gebruik geen bleekmiddel of schadelijke chemicaliën

Ten eerste zijn alle soorten chemicaliën schadelijk, vooral in een slaapomgeving. Daarom moet je slaapkamer volledig vrij zijn van dergelijke stoffen. Bovendien kunnen bleekmiddel en chemicaliën de matras ook beschadigen, dus die moet je absoluut vermijden. Het is beter om een vlek achter te laten dan om chemicaliën of bleekmiddel te gebruiken.

Koop een waterdichte matrasbeschermer

een afbeelding van een man die een matrasbeschermer verwisselt

Matrasbeschermers zijn een geweldige aanvulling op je matras. Als je een waterdichte matrasbeschermer koopt, ben je er zeker van dat zelfs als je iets morst in bed, het geen vlekken achterlaat of schimmel veroorzaakt. Als je je zorgen maakt over het ademend vermogen omdat je een warme slaper bent, kies dan voor de Panda Bamboo matrasbeschermer.

De meeste waterdichte matrasbeschermers van vandaag hebben ook geen problemen met ademend vermogen zoals 10 of 20 jaar geleden. Dus als je gewoon wat meer zekerheid wilt, kan een materproof matrasbeschermer ideaal zijn. Zorg er alleen voor dat hij niet te stevig is, zodat je niet oncomfortabel in bed ligt!

Strooi af en toe zuiveringszout over de matras

Baking soda heeft nog andere doeleinden dan alleen maar helpen om moeilijke vlekken te verwijderen. Zuiveringszout is geweldig in het verwijderen van geurtjes, dus je moet af en toe zuiveringszout over de matras strooien. Doe dit als je van beddengoed wisselt, laat het een uur of twee liggen en zuig het zuiveringszout dan op voordat je het nieuwe beddengoed erop legt.

Vermijd eten en drinken in bed

We weten dat het heerlijk is om in bed te eten en te drinken terwijl je naar je favoriete tv-programma kijkt, maar het is niet iets wat je moet doen, zelfs niet als je een waterdichte matrasbeschermer hebt. Voedselkruimels trekken verschillende soorten ongedierte aan en het kan gebeuren dat je ergens drank morst waar de matrasbeschermer geen bescherming biedt. En trouwens, je moet geen tv kijken in de slaapkamer omdat het straalt blauw licht uit die de afscheiding van melatonine verstoren en dus je nachtrust.

Moet ik mijn traagschuimmatras met stoom reinigen?

Reinigen met stoom heeft veel voordelen, zoals het vernietigen van ziektekiemen, virussen en allergenen, het elimineren van dierengeur en milieuvriendelijkheid. Je vraagt je waarschijnlijk af of je je traagschuim matras en traagschuim matras topper met stoom moet reinigen. Het antwoord is nee.

Conclusie

De matras is van het grootste belang voor een goede nachtrust. We denken dus dat je veel tijd hebt geïnvesteerd om de juiste te vinden, en dat je vervolgens een aanzienlijk bedrag hebt uitgegeven, want een traagschuimmatras van hoge kwaliteit is niet goedkoop. En nu je weet hoe je een traagschuim matras schoonmaakt, zou je jarenlang van je nieuwe matras moeten kunnen genieten!

Opmerkingen (0)

Er zijn nog geen reacties

Over de auteur

Alex Petrović
Slaap Consultant
A CPD gecertificeerd slaapadviseur met meer dan 2000 uur onderzoek naar alle verschillende manieren waarop we een goede nachtrust kunnen krijgen. Als voormalig slapeloze weet ik hoe moeilijk het leven kan zijn zonder nachtelijk herstel en ik vind het geweldig dat ik alles wat ik heb geleerd met jullie kan delen. Hopelijk kunnen we allemaal rustig slapen!
Verwante berichten

Meer richtlijnen voor een goede nachtrust

Uitgelichte afbeelding van hoe je een matrasmatras wast.
20 mei 2024

Hoe een matrasmatras wassen

Laten we eerst de vraag beantwoorden hoe vaak u uw matrasmatras moet wassen. Hoewel het niet in de voorste linies van de strijd ligt (zoals je bed ...
Uitgelichte afbeelding van Kan ik traagschuim kussens wassen?
19 mei 2024

Kan ik traagschuimkussens wassen?

Traagschuim moet met de hand worden gewassen, omdat machinewas het kussen kan vernielen. Het moet ook niet te agressief worden gereinigd, omdat...
Mis het niet!
Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...
[instagram-feed feed=1]
Knop Sluiten

Mis het niet!

Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...

Door dit formulier te verzenden, meldt u zich aan voor onze mailinglijsten.
Bekijk onze privacybeleid.

Dit veld is voor validatiedoeleinden en moet ongewijzigd blijven.

nl_NLNederlands