Koptekst hamburger open
Logo zoeken

Spring naar

Momenteel aan het bekijken:

Helpt warme chocolademelk om te slapen?

een profielafbeelding van TSA-auteur Alex

Geschreven door Alex Petrović

Slaap Consultant

Uitgelichte afbeelding van Helpt Warme Chocolademelk Je Slapen

20 mei 2024 4 min lezen

Houdt u van chocolade? Of misschien is de betere vraag of er iemand is die niet graag chocolade eet en warme chocolademelk drinkt? Warme chocolademelk is een smakelijke, romige drank die naast zijn fantastische smaak nog andere voordelen heeft.

Chocolade wordt gemaakt van zaden die aan een cacaoboom groeien. Mensen consumeren al meer dan 10.000 jaar cacao in verschillende vormen. Het fermentatieproces is nodig om van zeer bittere cacaobonen een favoriet dessert te maken. Hoe hoger het percentage cacao in de chocolade, hoe bitterder de chocolade.

Chocolade is niet het enige dat gemaakt is van cacao; je kunt ook chocoladelikeur, boter en nog veel meer vinden. Als je chocolade smelt in melk en dan suiker, vanille en andere dingen die je lekker vindt toevoegt, krijg je warme chocolademelk. Velen vinden warme chocolademelk zelfs lekkerder dan chocolade. Het is een zeer oude drank, die al populair was in de tijd van de Maya's en Azteken, die vaak chocoladedranken dronken, dus het wordt beschouwd als een traditionele Indiaanse drank.

De meeste lekkere dingen zijn niet gezond. Maar dat is niet het geval met warme chocolademelk, integendeel. Chocolade en warme chocolademelk zijn heilzaam voor ons lichaam en kunnen helpen bij een goede nachtrust. Ontdek hoe warme chocolademelk de slaapkwaliteit beïnvloedt in het artikel van The Sleep Advisors.

Hoe helpt warme chocolademelk om te slapen?

Een hand met een kop warme chocolademelk.

Er zijn veel manieren waarop warme chocolademelk je helpt slapen. Maar laten we beginnen met iets algemeens - bedtijdroutine. Routines voor het slapen gaan kan je aanzienlijk helpen, maar ook elke verandering in de routine voor het slapengaan kan de nachtrust negatief beïnvloeden. Daarom mogen een paar stappen uit de routine niet abrupt worden overgeslagen. Als warme chocolademelk deel gaat uitmaken van uw bedtijdroutine, dan begint het lichaam zich automatisch voor te bereiden op de slaap zodra u warme chocolademelk ruikt. Dit is zeker de eerste manier waarop het u kan helpen slapen.

 

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat de geur van chocolade in het algemeen de spanning vermindert en je doet ontspannen, zelfs als warme chocolademelk tot nu toe geen deel uitmaakte van je bedtijdroutine. Dat was het over het mentale gedeelte, en nu is het tijd om verder te gaan met de invloed van warme chocolademelk op de chemie in ons lichaam.

Het verhoogt de afscheiding van melatonine, een slaaphormoon, niet alleen omdat je lichaam warme chocolademelk associeert met slaap, maar ook op biochemisch niveau. Chocolade heeft bepaalde ingrediënten die de afscheiding van melatonine stimuleren. Het bevat grote hoeveelheden tryptofaan, een aminozuur dat nodig is voor de afscheiding van serotonine, een monoamine neurotransmitter die erg belangrijk is voor de stemming, en dopamine, het gelukshormoon.

Melk, die deel uitmaakt van bijna elk recept om warme chocolademelk te maken, speelt ook een essentiële rol. We moeten ook de temperatuur van de drank vermelden, want van warme dranken worden we slaperig.

Waarom voelen we eigenlijk slaap?

Een koppel in de tweede fase van de slaap.

Heb je je ooit afgevraagd waarom we eigenlijk slaap voelen? Slaap is een van de basisfuncties van ons lichaam en iets waar we niet zonder kunnen, net als voedsel, water en lucht. Daarom is het normaal om elke dag de behoefte te hebben om te slapen. Het circadiane ritme is eigenlijk onze innerlijke klok die de 24-uurs slaap- en waakcyclus regelt. Het lichaam en de geest vragen ons om te slapen zodat we onze energie kunnen vernieuwen, kunnen onthouden wat je hebt geleerd, het lichaam kunnen reinigen van gifstoffen en vele andere essentiële dingen kunnen doen. Dit is het eenvoudigste antwoord op de vraag waarom we überhaupt slaap voelen.

 

Er zijn echter ook aandoeningen die overmatige slaperigheid veroorzaken. Sommige van deze aandoeningen zijn microslaap, slaap traagheid, DSPS, hypersomnie en slaapdronkenheid. Als je na 8 uur slaap nog steeds moe bent, kan een van deze aandoeningen de onderliggende oorzaak zijn. Voor de meeste van deze aandoeningen bestaat geen genezing, maar er zijn wel manieren om de symptomen aanzienlijk te verminderen. Slaapschuld is een andere reden voor overmatige slaperigheid, en je kunt van opgehoopte vermoeidheid afkomen door voldoende te rusten.

Zal de suiker van chocolade me uit mijn slaap houden?

Een beeld van een jonge man die verward wakker wordt.

Je kunt chocolaatjes vinden die meer dan 80% cacao bevatten en dergelijke chocolaatjes hebben een zeer kleine hoeveelheid suiker. Maar elke warme chocolademelk bevat aanzienlijk meer suiker omdat er meestal chocolademelk met een lager cacaopercentage wordt gebruikt, er suiker wordt toegevoegd en melk ook suiker bevat. Hierdoor vraag je je waarschijnlijk af of het een averechts effect kan hebben en je een energieboost kan geven in plaats van je te kalmeren.

Dit is zeker een punt van zorg, want het kan gebeuren dat warme chocolademelk je wakker houdt als je er te veel suiker in doet. Gelukkig kun je deze perfect smakelijke drank maken met een aanzienlijk lagere hoeveelheid suiker, zodat je het probleem van de energiepiek vermijdt en je warme chocolademelk ook gezonder maakt.

 

Er zijn verschillende manieren om dit te doen. De eerste manier is natuurlijk om zo min mogelijk extra suiker toe te voegen. Hetzelfde geldt voor toevoegingen zoals marshmallows en room die je helemaal moet vermijden omdat het al zoet genoeg is. Gebruik dan chocolade met een hoger cacaopercentage of puur cacaopoeder. Drink ook geen warme chocolademelk vlak voordat je naar bed gaat.

Drink het een uur of twee eerder, zodat je lichaam genoeg tijd heeft om de suiker te verwerken. Als je van warme chocolademelk houdt die erg zoet is, consumeer het dan één of twee keer per week en niet vaker, zowel voor je slaap als voor je algehele gezondheid.

Is er een alternatief voor warme chocolademelk voor het slapengaan?

Een vrouw neemt een melatoninepil met een glas melk.

Ja, er zijn alternatieven voor warme chocolademelk voor het slapengaan. Maar we moeten je waarschuwen! Geen enkel alternatief is zo lekker als warme chocolademelk. Toch kunnen deze alternatieven even effectief of zelfs effectiever zijn om de slaap te bevorderen.

De meest effectieve slaap supplement is melatonine. We hebben het al gehad over de rol van melatonine en hoe het lichaam dit op natuurlijke wijze afscheidt. Melatoninesupplementen kunnen je zeker helpen om sneller en op tijd in slaap te vallen. Warme melk met vanille en kaneel kan vergelijkbare resultaten geven als warme chocolademelk. Valeriaan is de plant die het meest effectieve natuurlijke slaapmiddel is. Sommigen vinden kamille, kurkuma en rooibosthee ook nuttig. Als je een beetje ouderwets bent, probeer dan glühwein, maar als je van plan bent om het vaak te drinken, is ons advies om alcoholvrije cider te kiezen.

Wat krijg ik van warme chocolademelk als ik het drink voor het slapengaan?

We nemen aan dat je wilt weten of het drinken van warme chocolademelk voor het slapengaan nog andere voordelen heeft dan dat het je helpt makkelijker in slaap vallen. We hebben goed nieuws. Warme chocolademelk doet typisch nog een paar zeer heilzame dingen voor je, terwijl je geniet van de smaak. Het is belangrijk om te onthouden dat je al deze voordelen krijgt als je zelf warme chocolademelk bereidt en kwaliteitsingrediënten gebruikt. Als je kiest voor chocolademelkpoeder, krijg je conserveringsmiddelen en additieven binnen en kun je praktisch alles vergeten wat we als voordelen hebben genoemd.

Je zult zoete, warme dranken drinken, die je soms kunnen helpen om te slapen, maar over het algemeen kun je ze beter vermijden. Koop ongezoete cacaopoeder, magere melk of zelfs amandelmelk/kokosmelk, pure chocolade en bruine suiker en het resultaat zal perfect zijn.

Stemmingsboost

Een gelukkige jongeman dankzij een gezonde slaaphygiëne.

Het is geen geheim dat je veel beter slaapt als je in een goede bui bent dan wanneer je depressief bent.. Een laag humeur kan leiden tot slapeloosheid zelfs als je je erg moe voelt. Warme chocolademelk zal niet al je problemen oplossen, maar je zult je er zeker beter door voelen. Als de periode van slechte stemming lang aanhoudt, moet je een arts raadplegen omdat er misschien een medische aandoening is die behandeld moet worden, zoals centrale slaapapneuobstructieve slaapapneu of een schildklierprobleem.

Stress verwijderen

Een gelukkig gezin vond hun perfecte hybride matras

Het dagelijks leven is gevuld met stressvolle gebeurtenissen. Het zijn niet altijd stressvolle gebeurtenissen, maar ze zijn er wel constant. Zo kan een file of iets dergelijks onze dag volledig verpesten. Angst verergert 's avonds, waardoor de stress nog groter wordt. Net als stemmingsboost kan warme chocolademelk je helpen stress te verminderen, het centrale zenuwstelsel te kalmeren en in slaap te vallen zonder dat je je 's nachts zorgen hoeft te maken.

Rijk aan antioxidanten (alleen pure chocolade)

Een gezonde vrouw die regelmatig magnesium gebruikt

We worden voortdurend blootgesteld aan vervuiling. Vrije radicalen zijn overal om ons heen en deze onstabiele moleculen kunnen chemische kettingreacties in het lichaam veroorzaken die leiden tot verschillende gezondheidsproblemen. Antioxidanten zijn zeer belangrijk voor de bescherming en het herstel van onze cellen na blootstelling van ons lichaam aan de schadelijke effecten van vrije radicalen. Pure chocolade is zeer rijk aan antioxidanten, dus we raden aan om pure chocolade te kiezen die 70 of meer procent cacao bevat - hoe meer hoe beter.

 

Antibiotica worden al bijna 100 jaar gebruikt en hebben het aantal sterfgevallen door bacteriën vele malen verminderd. Omdat bacteriën de meest voorkomende oorzaak van sinusitis zijn, zijn antibiotica meestal de beste oplossing. Maar antibiotica zijn niet vrij verkrijgbaar en je hebt een recept van een arts nodig om ze te kunnen kopen en gebruiken. Hoewel ze erg effectief zijn, duurt het meestal een paar dagen, dus maak je geen zorgen als je je na een paar uur nog niet beter voelt. Wees geduldig en gebruik symptomatische therapie totdat antibiotica je genezen.

Zijn er nadelen aan het drinken van warme chocolademelk voor het slapengaan?

Ja, er zijn weinig nadelen aan het drinken van chocolade voor het slapengaan. Het zal je nachtrust waarschijnlijk niet helemaal verpesten, maar het kan je wel wat problemen bezorgen voor het eerste uur of de eerste twee uur nadat je naar bed bent gegaan. Als je bijvoorbeeld een probleem hebt met overmatige afscheiding van maagzuur, wees dan voorzichtig.

Cafeïne

Een slaperige vrouw met een kop koffie in haar hand.

Cacao bevat zeker niet dezelfde hoeveelheid cafeïne zoals koffie of groene thee, maar een grotere hoeveelheid warme chocolademelk kan werken als een stimulerend middel. De hoeveelheid cafeïne in warme chocolademelk is tot 10 keer kleiner in vergelijking met koffie, maar er zijn mensen die erg gevoelig zijn voor cafeïne en zelfs een kleine hoeveelheid kan hun nachtrust verstoren. Koffie en energiedrankjes moeten vermeden worden na 3 uur 's middags en beperk je dagelijkse inname, anders ben je misschien wel moe maar kun je niet in slaap vallen.

Theobromine

Een ontspannen vrouw in bed.

We hebben overwogen of we theobromine in dit deel van de tekst. We waren terughoudend om theobromine in hetzelfde hokje te stoppen als cafeïne, omdat theobromine ook positieve effecten heeft. Theobromine is een spierverslapper en dat is een pluspunt. Maar deze alkaloïde heeft ook een nadeel. Het lichaam kan er net zo op reageren als wanneer je cafeïne consumeert, hoewel er geen onderzoeken zijn die de rol van theobromine als stimulerend middel hebben bewezen.

Suiker

Een suiker in een houten kom.

We hebben het er al over gehad hoe suiker kan je een ongewenste energiekick geven die de slaap beïnvloedt. Dat is niet de enige manier waarop suiker problemen kan veroorzaken. Als je diabetes hebt, moet je de consumptie van suiker 's avonds absoluut vermijden, waaronder warme chocolademelk. Gezonde mensen moeten ook overmatige stimulatie van de alvleesklier vermijden.

Conclusie - zal chocolade me helpen beter te slapen?

Een man met een baard in de eerste fase van de slaap.

Dus, helpt warme chocolademelk om beter te slapen? Waarschijnlijk wel, maar je moet voorzichtig zijn vanwege de suiker. Het bereiken van een diepe slaap is van het grootste belang voor onze algehele gezondheid. We proberen op verschillende manieren een goede nachtrust te hebben. De gelukkigen gaan gewoon naar bed, vallen snel in slaap en slapen 8 uur. Veel anderen hebben iets nodig om in slaap te vallen. Het implementeren van een bedtijdroutine in je schema kan aanzienlijk helpen. Een bedtijdroutine kan van alles zijn, zoals een boek lezen, warme melk of warme chocolademelk drinken.

Warme chocolademelk is iets waar iedereen van jongs af aan dol op is. Wat velen niet weten, is dat het veel voordelen voor de gezondheid heeft en daarom moet worden geconsumeerd. Door eersteklas ingrediënten te gebruiken, weet je zeker dat warme chocolademelk heilzaam is en dat je verschillende additieven vermijdt die worden toegevoegd aan kant-en-klare producten zoals melkchocolade. Te veel suiker is ook schadelijk, dus probeer helemaal geen suiker toe te voegen of voeg een heel kleine hoeveelheid toe.

Een kop warme chocolademelk.

Als je warme chocolademelk van hoge kwaliteit maakt van magere melk, ongezoete cacao, pure chocolade, vanille-extract en kaneel, hoef je alleen maar te genieten van een glas van je favoriete drankje voordat je indommelt.

Aanbevolen lectuur:

Opmerkingen (0)

Er zijn nog geen reacties

Over de auteur

Alex Petrović
Slaap Consultant
A CPD gecertificeerd slaapadviseur met meer dan 2000 uur onderzoek naar alle verschillende manieren waarop we een goede nachtrust kunnen krijgen. Als voormalig slapeloze weet ik hoe moeilijk het leven kan zijn zonder nachtelijk herstel en ik vind het geweldig dat ik alles wat ik heb geleerd met jullie kan delen. Hopelijk kunnen we allemaal rustig slapen!
Mis het niet!
Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...
[instagram-feed feed=1]
Knop Sluiten

Mis het niet!

Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...

Door dit formulier te verzenden, meldt u zich aan voor onze mailinglijsten.
Bekijk onze privacybeleid.

Dit veld is voor validatiedoeleinden en moet ongewijzigd blijven.

nl_NLNederlands