Koptekst hamburger open
Logo zoeken

Spring naar

Momenteel aan het bekijken:

Dagdromen 101

beeld van onze schrijver Filip Maric

Geschreven door Filip

Slaap Adviseur

Aanbevolen afbeelding van onaangepast dagdromen.

20 mei 2024 5 min lezen

Het is normaal dat onze geest afdwaalt. Daarom gebeurt het ons bijna elke dag dat onze gedachten "ontsnappen" aan een bepaald onderwerp. Dan realiseren we ons plotseling dat we aan iets heel anders denken en dat we even van de werkelijkheid zijn afgedwaald. Maar is onaangepast dagdromen eigenlijk gevaarlijk? Laten we het uitzoeken!

Deze geestestoestand wordt ook wel dagdromen genoemd. Zoals de naam al doet vermoeden, is het een bewustzijnstoestand die niet volledig verbonden is met de realiteit en de huidige taak, maar meer met onze innerlijke wereld. Dit is niet vreemd en geen reden tot bezorgdheid.

Meer dan 50% van de mensen dagdroomt dagelijks. Tijdens deze momenten kan iemand over iets specifieks fantaseren of zijn gedachten spontaan laten gaan.

Dagdromen is niet iets wat we moeten voorkomen. Er zijn veel voordelen, zoals het verbeteren van creativiteit, probleemoplossend vermogen, het verbeteren van focus en het stimuleren van verschillende delen van de hersenen. Maar dagdromen kan uit de hand lopen en dan wordt het een groot probleem als er sprake is van onaangepast dagdromen.

Wat is onaangepast dagdromen?

Een afbeelding van een man die koffie drinkt en aan het dagdromen is.

Als dagdromen eenmaal uit de hand loopt, kun je last krijgen van onaangepast dagdromen. Als je dagdromen frequent en lang zijn, in die mate dat ze je dagelijks leven kunnen verstoren, dan kunnen we spreken van maladaptieve dagdromen.

Mensen die lijden aan maladaptief dagdromen beginnen het contact met de werkelijkheid te verliezen omdat ze een fantasiewereld creëren die zo realistisch is dat ze zelfs kunnen ruiken, geluid horen en andere soortgelijke stimuli ervaren.

Verschillende mensen hebben totaal verschillende dagdromen, Voor sommigen zijn ze gestructureerd, vol dialogen en realistische situaties, terwijl dagdromen voor anderen meer fantasieën zijn waarin mensen en gebeurtenissen vaak worden geïdealiseerd. Het is logisch dat dagdromen van persoon tot persoon verschillen, want het bewustzijn van elk individu is compleet anders en wordt beïnvloed door alles, van het eerste tot het laatste moment van het leven.

Maladaptief dagdromen is relatief recent erkend als een stoornis in vergelijking met de meeste andere slaapstoornissen.. 20 jaar geleden werd deze term voor het eerst genoemd, hoewel het al veel langer bekend is. Daarom is het nog niet erkend als psychische stoornis, hoewel veel wetenschappers geloven dat het wel een psychische stoornis is. Het valt nog te bezien hoe het precies zal worden geclassificeerd.

Wat is de oorzaak van onaangepast dagdromen?

Een afbeelding van een man in een bureaustoel die zit te dagdromen

Er zijn verschillende oorzaken van overmatig dagdromenmaar geen specifieke, vooral omdat deze stoornis nog niet officieel erkend is, zoals we in de vorige paragraaf al vermeldden. Psychiaters, slaapexperts en andere wetenschappers geloven dat eenzaamheid en het overwinnen van een persoonlijke tragedie vaak de aanleiding zijn voor onaangepast dagdromen.

Hoewel 99% van de mensen weet dat dit geen realiteit is, ontwikkelen ze een toestand die lijkt op verslaving. De British Psychological Society is het er niet mee eens dat het een verslaving is, maar eerder een neurale biochemische onbalans. Er bestaat echter wel iets dat gedragsverslaving wordt genoemd.

Onaangepast dagdromen is waargenomen bij ter dood veroordeelde gevangenen in de Verenigde Staten, die 23 uur per dag in een cel doorbrengen en weten dat ze de gevangenis nooit zullen verlaten. Er is een voortdurende discussie over de vraag of dagdromen noodzakelijk is voor gevangenen in dit geval en of het aangemoedigd moet worden.

Hoewel er geen onderzoeken zijn, Er is een enorme toename van het aantal mensen dat tijdens de COVID-19 pandemie onaangepast dagdromen ontwikkelt. toen mensen opgesloten zaten in hun huizen met een onzekere toekomst.

Houdt onaangepast dagdromen verband met ADHD?

Een beeld van een jonge man die het patroon van dromen probeert te begrijpen.

Er werd een duidelijke correlatie waargenomen tussen aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit (ADHD) en onaangepast dagdromen. Aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit (ADHD) is een vrij veel voorkomende mentale stoornis die gediagnosticeerd wordt in de kindertijd en een leven lang duurt. De symptomen kunnen heel mild maar ook ernstig zijn.

Mensen met ernstige ADHD kunnen zich niet goed concentreren en zijn erg impulsief. Patiënten met ADHD hebben vaak slaapproblemen, bijna 80% van hen, en onaangepast dagdromen is een andere bijkomende stoornis, die echter niet zo vaak voorkomt als slaapstoornissen.

Wat zijn de veelvoorkomende symptomen van onaangepast dagdromen?

Nogmaals, er is geen formeel criterium dat de symptomen van onaangepast dagdromen bepaalt, maar de meeste mensen merken minstens één van de volgende symptomen op. Het zou zelfs nauwkeuriger zijn om te zeggen dat de meerderheid 2 of meer symptomen heeft.

Levendige dagdromen

zweven in lucide dromen

Denk terug aan een van je recente dagdromen. Hoewel die dagdroom je op dat moment realistisch leek, zul je je nu, nu je hem je herinnert, realiseren dat hij slechts vage contouren had, maar geen details. Dit is normaal voor alle mensen die geen maladaptieve dagdromers zijn. Maar als we het over maladaptieve dagdromers hebben, is de situatie heel anders. 

Hun dagdromen zijn zo ontwikkeld dat het moeilijk zou zijn om te vertellen wat werkelijkheid is en wat fantasie, als iemand ons in maladaptieve dagdromen zou kunnen plaatsen, zoals in de film "Inception". Alle mensen die deelnemen aan iemands maladaptieve dagdroom hebben kenmerken ontwikkeld, locaties lijken realistisch, evenals het plot.

Dagdromen vanuit echte situaties

Maladaptieve dagdromers kunnen levensechte situaties ervaren in hun dagdromen. Zulke dagdromen kunnen alle complexiteit van de buitenwereld laten zien en het zo nog moeilijker maken voor een persoon om terug te keren naar de realiteit. Veel dingen kunnen dagdromen uit het echte leven uitlokken, geuren en muziek zijn een van de meest voorkomende prikkels.

Problemen met alledaagse taken

ideeën in helder dromen

Als de hersenen voortdurend voorbij de realiteit proberen te gaan, is het niet mogelijk om zelfs de alledaagse basistaken uit te voeren. En dan heb ik het nog niet eens over complexere taken waarbij je je bijvoorbeeld een paar uur lang volledig moet concentreren. Overmatig dagdromen zal vroeg of laat zijn tol eisen.

Dus als je merkt dat je moeite hebt met eenvoudige dagelijkse taken of dat je ze zo snel mogelijk probeert af te maken zodat je kunt dagdromen, zoek dan professionele medische hulp. Anders loop je het risico ontslagen te worden, te scheiden en soortgelijke grote levensproblemen te krijgen.

Slapeloosheid

Slapeloosheid is de meest voorkomende slaapstoornisen er zijn veel oorzaken. De behandeling hangt af van de onderliggende medische problemen, en wat iedereen wordt aangeraden is om let op de slaaphygiëne.

Onaangepast dagdromen kan ook de boosdoener zijn van slapeloosheid. Omdat de hersenen zich tijdens dagdromen in een toestand bevinden die we limbo kunnen noemen, verstoort dat je circadiane ritme. De hersenen weten niet zeker of je slaapt of wakker bent. Ook is het besef van tijd en ruimte verloren gegaan, waardoor het lichaam en de hersenen niet zeker weten wanneer ze moeten beginnen met afscheiden. melatonine, het slaaphormoon. 

Dit alles leidt tot slapeloosheid. Na een paar nachten met slechte nachtrust begint de slaapschuld zich op te stapelen. Je kunt dan in een vicieuze cirkel terechtkomen waarbij aandoeningen zoals microslaapslaapdronkenschap en hypersomnie voorkomen.

Overmatig verlangen om te dagdromen

Een beeld van een man die zijn dromen probeert te begrijpen.

Als je eenmaal een onaangepaste dagdromer bent geworden, zal je enige behoefte en verlangen zijn om een nieuwe dagdroom te beginnen. Al het andere zal je zinloos lijken. Als je aandoening niet ernstig is, zul je de hele dag door basistaken kunnen uitvoeren, maar je zult mentaal afwezig zijn.

Mensen om je heen zullen dat snel merken. Dus als iemand je suggereert dat je mentaal niet aanwezig bent, vat die woorden dan niet op als een belediging, maar denk na over je toestand en de stappen die je moet nemen.

Praten en gezichtsuitdrukkingen maken tijdens het dagdromen

Overmatig dagdromen is een toestand die kan lijken op een trance. Tijdens deze episodes spreekt de persoon, maakt hij gezichtsuitdrukkingen of andere bewegingen. Dit alles is in overeenstemming met het plot dat zich in de geest afspeelt. Zulke ernstige symptomen zijn een van de belangrijkste redenen waarom velen deze aandoening als een psychische stoornis beschouwen.

Hoe maak je onderscheid tussen dagdromen en onaangepast dagdromen?

Het verschil tussen dagdromen en onaangepast dagdromen is vrij duidelijk. Hoewel er geen methode is, behalve misschien The Maladaptive Daydreaming Scale (MDS), waarmee een arts met zekerheid kan vaststellen dat je lijdt aan overmatig dagdromen en hij evenmin officieel maladaptief dagdromen kan diagnosticeren, kun je deze twee zelf onderscheiden.

Zoals we in het begin al zeiden, is dagdromen volkomen normaal en gaat het meestal om aangename gedachten. Maladaptief dagdromen kan ook bestaan uit aangename gedachten, dus dit is niet het belangrijkste verschil. Het belangrijkste verschil is of dagdromen invloed heeft op je leven. Ook de levendigheid van dagdromen varieert, en hoewel dagdromen ook plezierige gebeurtenissen kan bevatten, gaat het meestal om geweld, macht en soortgelijke emoties.

Hoe behandel je onaangepast dagdromen?

Een beeld van een vrouw met dagdromend verlangen.

Wanhoop niet, er zijn manieren om de onaangepaste dagdroomstoornis te behandelen. Hoe lang het duurt voordat je vooruitgang merkt, hangt af van de persoon, maar als je doorzet, zou je in staat moeten zijn om dit probleem te bestrijden. Het is belangrijk dat maladaptief dagdromen geen fatale aandoening is, hoewel er sprake kan zijn van comorbiditeit met erkende psychische stoornissen.

We zullen het niet apart hebben over medicatie, omdat geen enkele medicatie officieel bedoeld is voor onaangepast dagdromen, maar raadpleeg je arts over fluvoxamine, medicatie tegen obsessieve compulsieve stoornis, omdat er aanwijzingen zijn dat het aanzienlijk helpt bij het onder controle houden van episodes en frequentie.

Slaapkwaliteit verbeteren

Een afbeelding van een goed slapende vrouw

Het verbeteren van de slaapkwaliteit is van het grootste belang, niet alleen voor de behandeling van deze aandoening, maar ook voor de algehele gezondheid. Doe er alles aan om je slaaphygiëne te verbeteren. Wees lichamelijk actief. Loop zoveel als je kunt, ga naar de sportschool, push-ups doen en yoga omvatten in je routine. Let ook op je voeding. Krijg voldoende macronutriënten en micronutriënten binnen. Het is ook belangrijk wat je eten voor het slapen gaan.

Vermijd cafeïne na 3 uur 's middags en beperk alcohol, nicotine en andere ongezonde dingen of beter nog, consumeer helemaal niets.. Niet alleen de duur van de slaap is belangrijk, maar vooral de slaapkwaliteit, want zelfs na 8 uur kun je moe wakker worden.

Als het gaat om onaangepast dagdromen, is de slaapkwaliteit heel belangrijk voor de geestelijke gezondheid, dus het zal je helpen om problemen gemakkelijker aan te pakken, in plaats van te vluchten in de fantasiewereld.

Minder activiteit overdag

Als je te hard werkt, kan dagdromen een manier zijn voor je geest om te proberen uit te rusten. Burn-out is een toestand van fysieke en mentale uitputting. Het is een toestand die onlangs is erkend door de Wereldgezondheidsorganisatie. Om jezelf niet tot dagdromen te dwingen, moet je de vermoeidheid overdag verminderen.

Je moet je energie beter verdelen, zodat je je niet op bepaalde delen van de dag helemaal uitgeput voelt. Als dit nog steeds gebeurt, dan is de oplossing is middagdutje of koffieslaapje als je niet genoeg tijd hebt.

Bewust worden van het onaangepaste dagdromen

Een afbeelding van een vrouw die haar dromen opschrijft in een droomdagboek

Acceptatie is de eerste stap naar het oplossen van de meeste problemen, ook deze. Zolang je je niet bewust bent van je probleem of weigert te accepteren dat je een probleem hebt, ook al suggereert iedereen dat dit het geval is, zul je de oplossing niet kunnen vinden. Het is moeilijk om 100% realistisch over jezelf te zijn, maar doe je best.

Bedenk of je productiviteit op het werk is gedaald en of je onlangs ruzie hebt gemaakt met vrienden en familie over je gedrag. Als het antwoord ja is, dan moet je hulp zoeken. Je geniet zeker van je levendige dagdromen, maar dat is niet de manier waarop je je leven kunt blijven leiden.

Overweeg therapie

Het kan een uitdaging zijn om een plek te vinden waar je deze aandoening kunt behandelen, maar sommige Slaapklinieken kunnen de uitdaging aangaan. Allereerst moet je naar je huisarts gaan en overleggen voordat je de volgende stappen neemt. Misschien denkt de arts dat introspectie genoeg is om het probleem op te lossen of stuurt hij je door naar een psycholoog.

Conclusie

En daarmee is alles wel zo'n beetje gezegd wat we wilden zeggen over onaangepast dagdromen! Heb jij ooit last gehad van onaangepast dagdromen? Laat het ons gerust weten in de comments en vertel ons of en hoe je over deze buitensporige dagdromen heen bent gekomen.

Opmerkingen (0)

Er zijn nog geen reacties

Verwante berichten

Het beste van onze Blog

Aanbevolen afbeelding van dingen die je matras verpesten.
20 mei 2024

Deze 10 dingen verpesten je matras

Zodra je het opzetstuk voor bekleding hebt geïnstalleerd, kun je het vermogen instellen op ongeveer 80%. Druk tijdens het stofzuigen op de stofzuiger, vooral rond de knoppen, maar...
Aanbevolen afbeelding voor Hoe overleef ik de januari depressie
20 mei 2024

De depressie van januari overwinnen

Hoewel we niet met onze virtuele vingers kunnen knippen en alles beter kunnen maken, zijn er wel concrete stappen die je kunt nemen om je over...
Mis het niet!
Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...
[instagram-feed feed=1]
Knop Sluiten

Mis het niet!

Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...

Door dit formulier te verzenden, meldt u zich aan voor onze mailinglijsten.
Bekijk onze privacybeleid.

Dit veld is voor validatiedoeleinden en moet ongewijzigd blijven.

nl_NLNederlands