Koptekst hamburger open
Logo zoeken

Spring naar

Momenteel aan het bekijken:

Waarom blijf ik 's nachts wakker en hoe voorkom ik het?

een profielafbeelding van TSA-auteur Alex

Geschreven door Alex Petrović

Slaap Consultant

Uitgelichte afbeelding van Waarom word ik 's nachts wakker?

20 mei 2024 13 min gelezen

s Nachts wakker worden is niet ongewoon en is geen probleem als het niet elke nacht gebeurt. Maar als het vaak gebeurt, kan het je gezondheid en levenskwaliteit aanzienlijk schaden.

Als je 's nachts soms wakker wordt omdat je dorst hebt, omdat je wakker wordt van een partner die beweegt/snurkt of omdat je wakker wordt van een geluid dat van buiten komt, dat is heel normaal en het overkomt iedereen. Zolang je binnen een paar minuten weer in slaap valt en je je 's ochtends volledig uitgerust en fris voelt, is er geen reden om je zorgen te maken.

Maar als je elke nacht wakker wordt en daarna moeite hebt om weer in slaap te vallen, je je 's ochtends moe voelt en geen energie hebt, zijn dit allemaal rode vlaggen. Langdurig gebrek aan goede nachtrust veroorzaakt ernstige lichamelijke en geestelijke problemen.

Om dit probleem op te lossen, moet worden vastgesteld of er een onderliggend medisch probleem is dat het probleem veroorzaakt, en in heel veel gevallen is dat ook zo. Alleen dan kun je de nodige stappen ondernemen om te voorkomen dat je 's nachts wakker wordt.

De oorzaken van 's nachts wakker worden

Er zijn zoveel aandoeningen, ziekten en condities die van invloed kunnen zijn op 's nachts wakker wordenHet is dus vaak erg moeilijk om vast te stellen wat de primaire oorzaak is en het is zeker een grote hindernis. Maar je moet volharden totdat je erachter komt wat de oorzaak is. Want het hoeft niet altijd een medische aandoening te zijn, misschien woon je in een lawaaiige omgeving of drink je 's avonds koffie. We hebben de meest voorkomende oorzaken van 's nachts wakker worden op een rijtje gezet, zodat je gemakkelijker kunt achterhalen wat jouw probleem is.

Een beeld van een jonge man die verward wakker wordt.

Ademhalingsproblemen

Het meest voorkomende slaapgerelateerde ademhalingsprobleem is slaapapneu, dus over deze aandoening zullen we het in een aparte paragraaf hebben, terwijl we nu enkele andere veel voorkomende ademhalingsproblemen zullen noemen. Het is duidelijk dat je niet in slaap kunt vallen en de slaap niet kunt vasthouden als je problemen hebt met de basisfunctie - ademhalen. Ademhalingsproblemen kunnen het gevolg zijn van enkele relatief onschuldige ziekten, zoals griep of verkoudheid. Andere acute problemen zijn bronchitis en longontsteking, die het gevolg kunnen zijn van COVID-19, dus je moet een arts raadplegen. Daarna zal de situatie weer normaal worden zodra je hersteld bent.

Een jonge vrouw draagt een ademhalingsmasker.

Er zijn ook chronische ziekten die invloed hebben op ademhalingsproblemen, zoals astma, chronische obstructieve longziekte (COPD) en allergieën. Het hart moet ook worden gecontroleerd omdat kortademigheid vaak niets te maken heeft met de longen, maar met verschillende hartaandoeningen. Bloedarmoede, inhalatieletsel en longembolie kunnen de boosdoeners zijn voor ademhalingsproblemen, maar ook angst en paniekaanvallen kunnen de schuldigen zijn.

Pijn

Het is onmogelijk om alle soorten fysieke pijn op te noemen die je 's nachts wakker kunnen houden. Alle soorten artritis en reumatoïde artritis, wat een auto-immuunziekte is, kunnen constante pijn veroorzaken die niet genegeerd kan worden. Elke andere auto-immuunziekte, zoals sikkelcelanemie, kan zogenaamde pijncrises veroorzaken, periodieke episodes van pijn.

een afbeelding van een man met nekpijn

Ernstige ziekten zoals kanker staan erom bekend dat ze soms ondraaglijke pijn kunnen veroorzaken. Pijn kan ook het gevolg zijn van volkomen onschuldige dingen zoals migraine, verrekte spieren of een ander letsel aan het bewegingsapparaat. Of je pijnklachten alleen behandelt met pijnstillers of ook met andere behandelingen, hangt af van je arts.

Medicijnen

Medicijnen helpen in de meeste gevallen de pijn weg te nemen of te verminderenDoor een onderliggende medische aandoening te behandelen of door pijn te verlichten, maar er zijn ook andere gevallen. Veel mensen gebruiken al jaren medicijnen die pijn kunnen veroorzaken.

een beeld van medicijnen voor pijnverlichting

Sommige medicijnen, zelfs medicijnen die zonder recept verkrijgbaar zijn, kunnen hoofdpijn verergeren, maagpijn veroorzaken en andere dingen. Medicijnen die cafeïne bevatten helpen na langdurig gebruik niet meer tegen hoofdpijn, maar maken de situatie zelfs erger. Niet-steroïde ontstekingsremmers zijn ook zonder recept verkrijgbaar en kunnen schadelijk zijn voor de maag en het hart. Er zijn ook minstens 10 soorten medicijnen zoals psychostimulantia, anti-epileptica en steroïden die slapeloosheid kunnen veroorzaken.

Hormonen

Heb je ooit gehoord van het circadiane ritme? Het circadiane ritme is een algemene naam voor alle natuurlijke processen die in ons lichaam plaatsvinden, voornamelijk als gevolg van de wisseling van licht en donker. Het is niet alleen kenmerkend voor mensen, maar voor alle levende wezens.

een-zwangere-vrouw-die-haar-maag-vasthoudt

Ons circadiane ritme wordt het meest beïnvloed door verschillende hormonen die op verschillende momenten van de dag vrijkomen. Sommige van deze hormonen, zoals melatonine, zijn bedoeld om ons te kalmeren en voor te bereiden op de slaap, terwijl andere worden afgescheiden om ons energieniveau gedurende de dag op peil te houden. Als het circadiane ritme verstoord is, zal het heel moeilijk voor je zijn om in slaap te vallen en de slaap vast te houden, en soms leidt het zelfs tot slapeloosheid. Zwangerschap is een ander soort hormonale verandering die het 's nachts wakker worden kan beïnvloeden.

Hersen- en zenuwproblemen

Verschillende degeneratieve aandoeningen van de hersenen en het zenuwstelsel kunnen de oorzaak zijn van alle slaapgerelateerde problemen. Soms leiden deze degeneratieve veranderingen direct tot een slechte slaapkwaliteit.

En in sommige andere gevallen veroorzaken ze pijn, angst en andere begeleidende symptomen die tot slapeloosheid leiden. Ook acuut trauma aan de hersenen en het zenuwstelsel zal bijna zeker de slaapkwaliteit aantasten.

Een afbeelding van een jonge man met pijn door zenuwproblemen.

Overmatig plassen

De meeste oudere mensen, vooral mannen, moeten minstens één keer per nacht opstaan om te plassen. Dit is een gevolg van spierzwakte en een goedaardige vergroting van de prostaat die op de blaas drukt. Als het één keer per nacht gebeurt, is het geen groot probleem. Maar er zijn mensen die 3 of meer keer per nacht moeten plassen, waardoor de slaap te vaak wordt onderbroken.

Een afbeelding van een vrouw die haar blaas ophoudt omdat ze moet plassen naast het toilet.

Als je merkt dat je 's nachts te vaak plast, kijk dan eerst of je niet te veel water drinkt of een vochtafdrijvend middel zoals medicijnen of een natuurlijk vochtafdrijvend middel zoals cafeïne. Zodra je deze mogelijke oorzaken hebt geëlimineerd, moet je je prostaat, blaas en al het andere controleren dat frequent urineren kan veroorzaken. Het is vaak iets onschuldigs waar je gemakkelijk vanaf komt, maar het kan ook heel gevaarlijk zijn. Het is normaal voor zwangere vrouwen om 's nachts vaker te plassen, vooral in de latere stadia van de zwangerschap.

Problemen met de spijsvertering

Het is ons allemaal vaak overkomen dat we te veel eten voor we naar bed gaan en dan niet kunnen slapen of de hele nacht nachtmerries hebben.. Als dat eten vol vetten zit, gekruid is en veel calorieën bevat, is een slapeloze nacht bijna zeker. Hoewel dit moet worden vermeden, zal het, als het af en toe gebeurt, geen negatieve invloed hebben op onze gezondheid op lange termijn of de kwaliteit van onze slaap.

een-jongeman-met-maagpijn

Maar spijsverteringsproblemen kunnen de oorzaak zijn van slapeloosheid als ze vaak voorkomen. Een opgeblazen gevoel, verhoogde maagzuursecretie en veel andere soortgelijke aandoeningen worden erger als je gaat liggen, vooral als je op je rechterzij slaapt vanwege de zure reflux. Veranderingen in je levensstijl, vooral met betrekking tot voeding, zijn een must.

Depressie & angst

Geestesziekten zijn nauw verbonden met slapeloosheid. Een van de ergste symptomen van depressie is dat je je voortdurend slaperig en zonder energie voelt, en als je naar bed gaat kun je niet in slaap vallen of slaap je heel kort. Dit wordt gefragmenteerde slaap genoemd. Antidepressiva kunnen ook slaapproblemen veroorzaken.

een afbeelding van een man die depressief is

Angst verergert vaak 's nachts, daarom is de term nachtangst of nachtelijk piekeren bekend in de geneeskunde. Angst wordt 's nachts vaak erger omdat je dan nog meer tijd hebt om na te denken over alles wat je angstig maakt. Ook voel je je afgesloten van de wereld omdat het nacht en stilte is en je niemand hebt om mee te praten.

Bipolaire stoornis en schizofrenie

Bipolaire stoornis en schizofrenie zijn zeer ernstige psychische aandoeningen die een uitgebreide impact hebben op onze gedachten, gevoelens en gedrag. Ze kunnen zelfs leiden tot hallucinaties en waanvoorstellingen.

Een afbeelding van een jonge kale man die aan schizofrenie lijdt.

Bijna 4 op de 5 patiënten met bipolaire stoornis en schizofrenie hebben last van slapeloosheid en over het algemeen een zeer slechte kwaliteit van de nachtrust, terwijl je overdag slaperig bent. Het is erg moeilijk om te slapen terwijl psychotische symptomen angst en prestatie veroorzaken. Behandeling van deze aandoeningen is noodzakelijk en met een goede behandeling kan de patiënt een heel normaal leven leiden.

Slechte slaapgewoonten

Soms is je levensstijl er de oorzaak van dat je 's nachts wakker wordt. Als je geen slaapritme hebt, maar op een dag om 4 uur naar bed gaat en om 2 uur opstaat, en je van plan bent om de volgende dag om 22 uur naar bed te gaan om wakker te worden voor je werk, is de kans groot dat je niet in slaap valt of vaak wakker wordt.

Een vrouw in bed die last heeft van duizeligheid terwijl ze slaapt.

Gebruik geen laptop en smartphone voor je naar bed gaat. Ze zenden blauw licht uit dat de afscheiding van melatonine negatief beïnvloedt en vermoeide ogen veroorzaakt. Het is aan te raden om een rustgevende routine te volgen voordat je naar bed gaat, zoals een warm bad, een glas melk en ontspannende muziek.

Ongeschikte omgeving

De slaapomgeving is van het grootste belang voor de kwaliteit van je slaap. Net zoals je niet comfortabel kunt slapen op het vliegveld, zul je ook niet kunnen slapen in je slaapkamer als er te veel licht, lawaai en slechte ventilatie is.

Een ideale slaapomgeving.

Als je aan een drukke straat woont, kan dit een groot probleem zijn, maar je kunt dit oplossen door geluidsisolatie te installeren. Licht is een klein probleem, want jaloezieën en gordijnen maken elke kamer helemaal donker. Het is ook niet goed om te roken in de slaapkamer, omdat dit de luchtkwaliteit aantast. Doe er alles aan om je slaapomgeving te laten lijken op die van een 5-sterrenhotel.

Slaapapneu

We hebben deze aandoening in het begin al genoemd toen we het hadden over ademhalingsproblemen. Obstructieve slaapapneu of slaapapneu is een aandoening die onderbrekingen in de ademhaling en oppervlakkige ademhaling veroorzaakt tijdens de slaap. Het kan enkele seconden tot enkele minuten duren. Hoe langer het duurt, hoe gevaarlijker het is voor je gezondheid, omdat het zelfs je hersenen en hart kan beschadigen.

een afbeelding van een vrouw die niet kan slapen door het gesnurk van een man

Er zijn veel oorzaken voor slaapapneu, waaronder obesitas, roken, een nauwe keel, een ongemakkelijk kussen, diabetes type 2 en de ziekte van Parkinson. Patiënten wordt aangeraden hun levensstijl te veranderen en als dat niet helpt, kan een operatie worden uitgevoerd of kunnen ademhalingsapparaten zoals CPAP (continuous positive airway pressure) worden gebruikt. Er zijn nog twee andere soorten slaapapneu. Centrale slaapapneu is een zeldzame vorm van slaapapneu die niet direct te maken heeft met de ademhaling en luchtwegen, maar met de hersenen die geen signalen doorgeven aan je ademhalingsspieren. Het complexe slaapapneusyndroom komt voor bij patiënten die aan beide soorten slaapapneu lijden.

Aanbevolen lectuur:

Rustelozebenensyndroom

Rustelozebenensyndroom (RLS), ook wel de ziekte van Willis-Ekbom genoemd, is een van de meest voorkomende aandoeningen van het zenuwstelsel die een directe invloed heeft op de slaap. De symptomen variëren van zeer mild tot ernstig. De behandeling hangt af van de symptomen en de oorzaak.

Een afbeelding van een vrouw die lijdt aan het Restless Legs Syndrome.

IJzertekort, uremie, fibromyalgie, diabetes, hypothyreoïdie en reumatoïde artritis zijn slechts enkele van de vele ziekten die RLS kunnen veroorzaken. Ook dingen die je gebruikt, zoals tabak en cafeïne, kunnen RLS uitlokken of de symptomen verergeren. Veel mensen die aan RLS lijden, weten niet waardoor RLS is ontstaan en in een groot aantal gevallen is genetica een van de schuldigen. Ook heeft bijna de helft van de mensen met RLS de eerste symptomen op jonge leeftijd. RLS kan worden behandeld met medicijnen op recept, lichaamsbeweging en kruidengeneeskunde.

Nachtmerries

Slaap- of nachtmerries uiten zich door schreeuwen, angst en andere soortgelijke symptomen. Soms gaan slaapangsten gepaard met slaapwandelen.

Een beeld van een man met slaaptekort door nachtmerries.

Slaapangst wordt geclassificeerd als parasomniaeen ongewoon en ongewenst voorval tijdens de slaap. Vaak is iemand die lijdt aan nachtmerries zich niet bewust van wat er gebeurt, maar gevolgen zoals vermoeidheid na het ontwaken zijn mogelijk. Behandeling is erg complex omdat het nodig is om de oorzaak te achterhalen, en vaak is de oorzaak een diep begraven jeugdtrauma.

Slapeloosheid

Slapeloosheid is zo'n brede term, die vaak wordt gebruikt in situaties waarin slapeloosheid geen accurate diagnose is. In het algemeen, slapeloosheid wordt gekenmerkt door het onvermogen om in slaap te vallen of een zeer korte slaapduur. Wat voor de ene persoon slapeloosheid is, is dat misschien niet voor de andere. Sommige mensen hebben 9 of meer uur slaap per dag nodig, terwijl anderen 5 uur slaap nodig hebben.

een afbeelding van een vrouw met slapeloosheidsproblemen

Dus als je te vroeg wakker wordt of tot de middag slaapt, betekent dat niet automatisch dat je aan slapeloosheid lijdt. Ga alleen naar de dokter als je het gevoel hebt dat je niet goed uitgerust bent na een nacht slapen. Zolang je uitgerust wakker wordt, betekent dit dat alles in orde is, ook al lijkt je slaapritme misschien vreemd.

Aanbevolen lectuur:

Drugs & alcohol

Veel mensen beginnen alcohol te drinken voor ze naar bed gaan omdat ze willen dat alcohol hen kalmeert en hen gemakkelijker in slaap laat vallen. Hoewel alcohol een kalmerend middel is, kan het alleen heilzaam zijn als het af en toe wordt geconsumeerd. Meer dan 50% van de mensen die regelmatig alcohol gebruiken hebben problemen met de slaapkwaliteit en bijna 70% van de alcoholisten lijdt aan slapeloosheid.

Drugs en geld op tafel

De situatie is vergelijkbaar met drugs, hoewel er een groot aantal drugs zijn die elk op een andere manier op ons lichaam inwerken. Drugs zoals marihuana kunnen heilzaam zijn voor de behandeling van slapeloosheid, terwijl de meeste andere soorten drugs averechts werken en meerdaagse slapeloosheid kunnen veroorzaken.

Zwangerschap

Tijdens de zwangerschap treden er veel lichamelijke en hormonale veranderingen op.Daarom hebben zwangere vrouwen vaak slaapproblemen. In het begin zorgen hormonale veranderingen voor slapeloosheid, en later beginnen lichamelijke veranderingen parten te spelen.

een-zwangere-vrouw-in-de-juiste-positie

Als je buik groeit, wordt het onmogelijk om in een andere slaaphouding te slapen dan op je rug en dit is erg oncomfortabel voor alle zij- en buikslapers.. De buik drukt ook op de blaas en veroorzaakt de behoefte om vaak te plassen. Zwangerschapskussens kunnen het leven van zwangere vrouwen zowel overdag als 's nachts veel gemakkelijker maken. Perimenopauze en menopauze zijn nog twee periodes in het leven van een vrouw waarin hormonale veranderingen de kwaliteit van de nachtrust kunnen beïnvloeden.

Tips om de hele nacht door te slapen

Of je nu slaapt als een baby of last hebt van slapeloosheidDe volgende tips zullen je helpen om de hele nacht door te slapen. Deze tips hebben niet alleen een positief effect op je slaap, maar ook op je algehele gezondheid.

Vermijd alcohol en sigaretten

Sigaretten en alcohol hebben zoveel nadelige effecten op je lichaam dat je ze absoluut moet vermijden. Alcohol, vooral wijn, kan gezond zijn als het met mate wordt geconsumeerd, maar de consumptie van sigaren is altijd schadelijk.

Een mannelijke hand over het glas alcohol.

Alcohol kan slapeloosheid veroorzaken en sigaretten hebben invloed op de verslechtering van de bloedvaten, wat leidt tot het rustelozebenensyndroom en vele andere hart- en vaatziekten.

Regelmatig oefeningen doen

Elke fysieke activiteit is heel gezond. Als je niet aan een ziekte lijdt, zou je twee tot drie uur per week aan krachtige lichaamsbeweging moeten doen voor zowel je lichamelijke als geestelijke gezondheid.

Een afbeelding van een stel dat zich 's ochtends uitrekt en sport.

Dit verbetert je cardiovasculaire systeem, longen, bewegingsapparaat en mentale gezondheid. Voordat je je gaat bezighouden met zware lichamelijke activiteit, is een algemene medische controle noodzakelijk.

Houd je aan je normale slaapschema

We hebben het belang van een regelmatig slaapschema al genoemd - en niet te vergeten de belang van slaaphygiëne. Een regelmatig slaapschema betekent niet dat je 365 dagen per jaar op dezelfde tijd naar bed moet gaan. Maar je moet minstens 5 van de 7 dagen per week een routine hebben waardoor je gemakkelijk in slaap valt en 's nachts niet wakker wordt. Je zult er vele malen profijt van hebben.

Een gelukkige jongeman dankzij een gezonde slaaphygiëne.

Vermijd dutjes overdag

Dutjes overdag zijn erg verleidelijk, maar kunnen 's nachts problemen veroorzaken. Als je overdag een paar uur slaapt, is het onwaarschijnlijk dat je op tijd in slaap kunt vallen. Vermijd dus dutjes overdag of als je erg moe bent, probeer dan een powernap die niet langer dan een half uur mag duren, maximaal 45 minuten. Powernaps helpen je om de dag door te komen zonder een negatief effect op de nachtrust.

Een afbeelding van een vrouw die een dutje doet na de training.

Breng tijd buiten door

Tijd buiten doorbrengen, vooral in de natuur, is noodzakelijk voor zowel ons lichaam als onze hersenen. Breng elke dag minstens 15 minuten buiten door, en het is het beste als je nog langer buiten kunt zijn. Op deze manier heeft je lichaam genoeg tijd om te profiteren van de frisse lucht en stellen je hersenen de interne klok in.

Aanbevolen lectuur:

Opmerkingen (0)

Er zijn nog geen reacties

Over de auteur

Alex Petrović
Slaap Consultant
A CPD gecertificeerd slaapadviseur met meer dan 2000 uur onderzoek naar alle verschillende manieren waarop we een goede nachtrust kunnen krijgen. Als voormalig slapeloze weet ik hoe moeilijk het leven kan zijn zonder nachtelijk herstel en ik vind het geweldig dat ik alles wat ik heb geleerd met jullie kan delen. Hopelijk kunnen we allemaal rustig slapen!
Verwante berichten

Slaapadvies om je te helpen snoozen

Aanbevolen afbeelding voor Hoeveel cafeïne zit er in thee?
20 mei 2024

Hoeveel cafeïne zit er in thee?

Je cafeïne-inname onder controle houden is essentieel om 's nachts goed te kunnen slapen!
een afbeelding van een vrouw die sport voor het slapen gaan
20 mei 2024

Sporten voor het slapen gaan: Is het gezond?

Het is een uitdaging om de tijd te vinden die we nodig hebben om te sporten en ons lichaam lichamelijk te voeden. De drukte van onze dagelijkse...
Mis het niet!
Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...
[instagram-feed feed=1]
Knop Sluiten

Mis het niet!

Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...

Door dit formulier te verzenden, meldt u zich aan voor onze mailinglijsten.
Bekijk onze privacybeleid.

Dit veld is voor validatiedoeleinden en moet ongewijzigd blijven.

nl_NLNederlands