Koptekst hamburger open
Logo zoeken

Spring naar

Momenteel aan het bekijken:

Hoe kun je stoppen met kwijlen in je slaap met deze eenvoudige tips?

beeld van onze schrijver Filip Maric

Geschreven door Filip

Slaap Adviseur

Uitgelichte afbeelding van How To Stop Drooling.

20 mei 2024 2 min lezen

Heb je er genoeg van om wakker te worden met een nat kussen? Leer vandaag nog bij ons hoe je kunt stoppen met kwijlen in je slaap!

Er zijn weinig dingen die ongemakkelijker zijn dan wakker worden met een plas onder je kin.  Het is niet alleen gênant, maar natte kussenslopen kunnen vaak ook onaangenaam ruiken. Gelukkig zijn er een paar heel eenvoudige manieren om te leren hoe je kunt stoppen met kwijlen in je slaap en we willen ze graag met je delen.

Maar voordat we kunnen beginnen met het oplossen van problemen, We moeten eerst leren wat de oorzaak is van de productie van te veel speeksel en kwijlen gedurende de nacht, dus laten we daarmee beginnen.

Waarom gebeurt kwijlen tijdens de slaap?

Kwijlen in je slaap is een veelvoorkomend probleem dat door veel dingen kan worden veroorzaakt. In dit gedeelte gaan we in op de verschillende oorzaken van kwijlen en hoe je het kunt voorkomen.

Slaaphouding

op de zij slapen om snurken te voorkomen

Bepaalde slaaphoudingen kunnen ervoor zorgen dat er zich te veel speeksel ophoopt in de mond, waardoor je gaat kwijlen.. Als iemand op zijn rug ligt, kan de zwaartekracht het speeksel naar de keel trekken, waardoor de kans op kwijlen afneemt.

Aan de andere kant kan op je zij slapen ervoor zorgen dat speeksel uit je mond en langs je kin naar beneden stroomt, en als je met je mond open slaapt, kan overmatig kwijlen een probleem voor je zijn.

Allergieën en infecties

Een afbeelding van een man die lijdt aan allergieën en neusdruppels gebruikt.

Allergieën en infecties kunnen kwijlen in je slaap veroorzaken omdat ze moeite kunnen geven met slikken. Als je keelpijn hebt of verstopt bent, kan het moeilijk zijn om goed te slikken en kan speeksel zich ophopen in je mond. Combineer dit met mondademhaling door verstopping en je hebt een nat kussen.

Gastro-oesofageale refluxziekte

Een man in bed die lijdt aan gastro-oesofageale refluxziekte.

GERD kan 's nachts kwijlen veroorzaken vanwege het zuur dat uit de maag terugvloeit. Het kan de keel irriteren en overmatig speekselen veroorzaken. Daarnaast kunnen mensen met GERD ook last hebben van snurken of mondademhaling, wat ook kan leiden tot kwijlen.

Als je 's nachts kwijlt als gevolg van GERD, is het belangrijk om dit probleem als een afzonderlijk probleem aan te pakken.want kwijlen is in dat geval meestal het minste probleem.

Slaapapneu

een afbeelding van een vrouw die niet kan slapen door het gesnurk van een man

Eén van de manieren waarop obstructief slaapapneu kwijlen kan veroorzaken is door waardoor mensen snurken en mondademen. Als iemand slaapapneu heeft, snurkt hij vaak heel luid door de obstructie in zijn luchtwegen.

Mondademhaling komt ook vaak voor bij slaapapneu, omdat het een manier is om meer lucht in de longen te krijgen.. Deze twee slaapgerelateerde problemen kunnen kwijlen veroorzaken, evenals slaperigheid overdag en andere slaapgerelateerde problemen.

Bijwerkingen van medicijnen

Medicijnen voor fibromylagie

Kwijlen kan ook worden veroorzaakt door bijwerkingen van medicijnen (sommige antibiotica of zelfs medicijnen tegen neurologische aandoeningen).

Sommige daarvan kunnen slaperigheid en sufheid veroorzaken, wat ertoe kan leiden dat iemand gaat snurken en een hele reeks extra problemen ervaart. Bovendien kunnen sommige medicijnen (zoals clozapine) overmatige speekselproductie veroorzaken, wat kan leiden tot kwijlen.

Bruxisme

Een afbeelding van een vrouw die lijdt aan bruxisme in haar slaap.

Bruxisme, of tandenknarsen, kan kwijlen veroorzaken omdat het veel druk uitoefent op de kaak en de tanden, wat leidt tot mondademhaling. Als je door je mond ademt, kan het speeksel vrijelijk stromen en op je kussen terechtkomen.

Naast kwijlen kan bruxisme leiden tot hoofdpijn, kaakpijn en zo hard knarsen dat je je tanden beschadigt.

Andere medische aandoeningen

Een afbeelding van een oudere patiënt met een medicijn voor de ziekte van Parkinson.

Medische aandoeningen, zoals bepaalde neurologische aandoeningen en ziekten (zoals ALS, Parkinson of Huntington) kunnen leiden tot kwijlen 's nachts. Aangezien speekselklieren worden aangestuurd door het zenuwstelsel, zorgen neurodegeneratieve aandoeningen er vaak voor dat patiënten kwijlen door hypersalivatie.

Het is niet ongewoon dat kwijlen ontstaat als gevolg van een beroerte of hersenletsel.

Veroudering

Een afbeelding van een vrouw die het verouderingsproces illustreert.

Naarmate mensen ouder worden, kan de productie van speeksel afnemen.. Paradoxaal genoeg kan dit leiden tot slikproblemen en, als gevolg daarvan, kwijlen 's nachts.

Daarnaast hebben oudere volwassenen vaker medische aandoeningen die kunnen leiden tot kwijlen. Deze aandoeningen kunnen neurologische aandoeningen, ziekten en beroertes zijn.

Problemen met slikken

Een afbeelding van een vrouw met slikproblemen.

Moeite met slikken kan 's nachts leiden tot kwijlen, vooral als het probleem ernstig genoeg is. Als je moeite hebt met slikken, kan speeksel zich ophopen in je mond en er uiteindelijk uit gaan stromen.

Hoewel kwijlen tijdens het slapen normaal is, kan overmatig kwijlen een teken zijn van een medische aandoening. Als je regelmatig wakker wordt met een nat kussen, kan het verstandig zijn om een arts te bezoeken om kwijlen te behandelen door de oorzaak vast te stellen.

Congestie

Een afbeelding van een jonge Afro-Amerikaanse man met een verstopte neus.

We beginnen door de mond te ademen als direct gevolg van congestie. Of het nu komt door allergieën of infecties, als je verstopte neus laat staan, kan dit leiden tot neusdruppels en een overmatige speekselproductie. Dit leidt tot verschillende nachtelijke problemen, zoals kwijlen.

Hoe stop je met kwijlen in je slaap?

Nu we bekend zijn met de meeste mogelijke oorzaken van kwijlen, is het tijd om naar mogelijke oplossingen te kijken.

Slaaphouding veranderen

Een afbeelding van een jonge bebaarde man in een diepe slaap.

Als je 's nachts last hebt van kwijlen, is een oplossing om je slaaphouding te veranderen. Op je rug slapen kan helpen om de hoeveelheid speeksel die je mond verlaat te verminderen.

Het enige waar je rekening mee moet houden is dat dit geen onderliggende problemen oplost (als die er zijn) maar laat de zwaartekracht gewoon zijn gang gaan.

Gerelateerd lezen:

Breng je hoofd omhoog

Een afbeelding van een vrouw met opgeheven hoofd in bed.

Onderzoek suggereert dat je de kans op kwijlen kunt verkleinen door je hoofd een beetje omhoog te houden. Speeksel heeft namelijk de neiging om naar beneden te stromen, dus als je je hoofd schuin houdt, voorkom je dat het je kussen bereikt.

Als je thuis geen verstelbaar bed hebt, kun je misschien slapen met meer kussens onder je hoofd of probeer een meer ondersteunend kussen te gebruiken als je op je zij slaapt.

Gehydrateerd blijven

een afbeelding van een vrouw die zich hydrateert

Als je last hebt van kwijlen tijdens het slapen, is een manier om te helpen ervoor te zorgen dat je overdag voldoende drinkt.. Dit helpt je lichaam om gehydrateerd te blijven en kan de hoeveelheid speeksel die geproduceerd wordt verminderen.

Dit is een eenvoudige remedie die iedereen kan proberen, en als "neveneffect" van deze "behandeling" - je zult op alle denkbare manieren gezonder worden.

Behandel je allergieën

Een afbeelding van een jonge vrouw die haar neus snuit vanwege allergieën.

Allergenen in de lucht kunnen leiden tot een opeenhoping van slijm in de neusholtes, wat vervolgens post-nasale drip kan veroorzaken. Dit zorgt er weer voor dat het lichaam meer speeksel gaat produceren om het vocht uit je keel te verwijderen, waardoor je 's nachts gaat kwijlen.

Als je vermoedt dat allergieën de oorzaak zijn van je nachtelijke kwijlen, overweeg dan om een vrij verkrijgbaar geneesmiddel tegen allergieën te gebruiken of overleg met een arts over andere behandelingsmogelijkheden.

Logopedie

Een afbeelding van vrienden die een gesprek voeren.

Als je 's nachts last hebt van kwijlen als gevolg van een beroerte of hersenletselen geen van de bovengenoemde oplossingen werkt, kun je overwegen de hulp van een logopedist in te roepen.

De professional kan je helpen om je tong- en kaakspieren te versterkenDit kan helpen om kwijlen te verminderen door je vermogen om te slikken of door je neus te ademen te vergroten.

Zoek naar medicijnen

een beeld van medicijnen voor pijnverlichting

Sommige aandoeningen vereisen behandeling met medicijnen op recept, en het is belangrijk om met je arts te overleggen over deze opties.

Bijvoorbeeld, sommige artsen kunnen anticholinerge geneesmiddelen voorschrijven, zoals glycopyrrolaat of scopolamineDit kan helpen om de speekselproductie te verminderen en het natuurlijke slikproces te verbeteren.

Bovendien, sommige neurologische ziekten en aandoeningen kunnen medicatie vereisenDit kan leiden tot het voorkomen van kwijlen, simpelweg door de onderliggende oorzaak te behandelen.

Gebruik een gebitsbeschermer

Een afbeelding van een slaapapneus gebitsbeschermer.

Een gebitsbeschermer kan een goede oplossing zijn, vooral als je kwijlt door een slaapstoornis zoals obstructieve slaapapneu. De gebitsbeschermer houdt je kaak in een voorwaartse positie en opent je luchtwegen zodat je goed kunt ademen.

Als OSA te veel is voor alleen een gebitsbeschermer, CPAP of continue positieve luchtwegdruktherapie kan de oplossing zijn.

Chirurgie

Een afbeelding van chirurgen die een chirurgische ingreep uitvoeren.

In extreme gevallen, zoals bij kwijlen overdag, kan een operatie de enige optie zijn. Als je een beroerte of ander hersenletsel hebt gehad dat schade veroorzaakt aan de zenuwen of spieren in je mond, kan een operatie misschien helpen.

Bijvoorbeeld, kan een chirurg de beschadigde zenuwen of spieren repareren of vervangen. Daarnaast hebben sommige mensen met slaapapneu een operatie nodig om overtollig weefsel uit de keel te verwijderen.

Hoewel dit allemaal haalbare opties zijn om het kwijlen 's nachts te stoppen, het is belangrijk om met uw arts of zorgverlener te overleggen om te bepalen wat voor u de beste aanpak is.. Als je vermoedt dat je nachtelijk kwijlen een teken is van een groter gezondheidsprobleem, is het essentieel om zo snel mogelijk professionele medische hulp in te schakelen. Met de juiste behandeling en zorg kun je stoppen met kwijlen en een gezonder en comfortabeler leven leiden.

Botox injectie

Een afbeelding van een jonge vrouw die een injectie met botox krijgt.

Als kwijlen 's nachts een probleem wordt, kun je overwegen om botoxinjecties te nemen. Botox is een gif dat de klieren die de speekselproductie regelen tijdelijk kan verlammen. Dit helpt het kwijlen te verminderen of helemaal te stoppen.

Botoxinjecties zijn een vrij eenvoudige procedure en kan in een dokterspraktijk worden uitgevoerd. Om erachter te komen of deze behandeling voor jou de juiste optie is, kun je het beste met je zorgverlener of een gekwalificeerde specialist overleggen.

Conclusie - wat moet ik doen als geen van bovenstaande tips helpt?

Er is geen gemakkelijke en snelle oplossing als het gaat om kwijlen in je slaap.

Echter, Met een beetje doorzettingsvermogen en experimenteren zou je een oplossing moeten kunnen vinden die voor jou werkt! Of het nu gaat om het veranderen van je slaappositie of het gebruik van een mondprothese, er zijn veel opties beschikbaar die kunnen helpen om het kwijlen 's nachts te verminderen of zelfs te stoppen.

Als geen van deze tips voor jou werkt, overwegen om met een arts of zorgverlener te praten over alternatieve behandelingen die we hierboven niet hebben genoemd. Welke weg je ook kiest, onthoud dat er altijd hoop is om 's nachts te stoppen met kwijlen en een betere kwaliteit van leven te hebben. Veel succes!

Opmerkingen (0)

Er zijn nog geen reacties

Mis het niet!
Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...
[instagram-feed feed=1]
Knop Sluiten

Mis het niet!

Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...

Door dit formulier te verzenden, meldt u zich aan voor onze mailinglijsten.
Bekijk onze privacybeleid.

Dit veld is voor validatiedoeleinden en moet ongewijzigd blijven.

nl_NLNederlands