Koptekst hamburger open
Logo zoeken

Spring naar

Momenteel aan het bekijken:

Microslaap 101- Wat is het, waarom gebeurt het en hoe kun je het behandelen?

beeld van onze schrijver Filip Maric

Geschreven door Filip

Slaap Adviseur

Vrouw dut achter bureau

20 mei 2024 5 min lezen

Er zijn minstens een paar veelvoorkomende fenomenen die we allemaal ervaren zonder dat we ons ervan bewust zijn of weten dat ze bestaan. Eén zo'n fenomeen is de microslaap. Laten we eens kijken wat het inhoudt.

Heb je ooit gehoord van microslaap, afgekort MS en ook wel micro-napping genoemd? Veel mensen met wie we over dit onderwerp hebben gesproken, hebben nog nooit van de term microslaap gehoord.

Toen we vertelden wat micro-napping precies is, ze waren allemaal bekend met dit zeer onaangename fenomeen dat is iedereen wel eens overkomen, en misschien wel veel vaker.

Daarom hebben wij van The Sleep Advisors besloten om je het volgende te vertellen alles wat je moet weten over microslaap, om te voorkomen dat je in een potentieel gevaarlijke situatie terechtkomt.

Is microslaap gevaarlijk?

Als je op dat moment in bed zit of ligt, is microslaap niet gevaarlijk. Maar microslaap kan bijvoorbeeld heel gevaarlijk zijn tijdens het autorijden. Wat vooral gevaarlijk is, is dat het vaak zonder waarschuwing komt. 

Wat is een microslaap?

Een man slaapt met een nekkussen in een bus

Er zijn verschillende meningen van slaapgeneeskundige experts over hoe lang slaap moet duren om als microslaap beschouwd te worden. Op sommige plaatsen zul je merken dat het minder dan 15 seconden slaap is, elders is het minder dan 30 seconden, maar zeker elke slaap die minder dan een minuut duurt kan worden geclassificeerd als micro-napping.

Dit is ook een uitleg van wat microslaap is. Ken je dat gevoel als je een paar seconden in slaap valt terwijl je tv kijkt?. Hoewel het maar heel kort duurt, verlies je op dat moment de controle over je bewustzijn.

Als je wakker wordt door een myoclonustrekje, wat eigenlijk een plotselinge spiertrekking is, dan ben je je er een paar seconden van bewust dat je in slaap bent gevallen. Soms ben je je er niet van bewustmaar je realiseert je gewoon dat je niet weet wat er is gebeurd of dat je plotseling een gevoel hebt dat vergelijkbaar is met wanneer je 's ochtends wakker wordt.

Kan ik de microslaap onder controle houden?

een afbeelding van een man slapend op een laptop

Velen van jullie hebben zichzelf deze vraag waarschijnlijk al gesteld. Veel onderzoeken naar micro-napping hebben aangetoond dat de hersenactiviteit gemeten met een elektro-encefalogram (EEG) sterk en aanzienlijk afneemt tijdens korte slaapperioden.

Er zijn ook enkele gedragsveranderingen en naast het meten van de hersenactiviteit met EGG worden ook andere methoden gebruikt omdat de microslaap van persoon tot persoon verschilt. Het is nodig om het gezicht en het lichaam van de onderzochte persoon te observeren, de MSLT (multiple sleep latency test) uit te voeren en ook de psychomotorische prestaties te testen.

Alle verkregen resultaten geven over het algemeen aan dat microslaap treedt onwillekeurig op. Of je je er na het microslaapje nu van bewust bent dat je slaapt of niet, het moment zelf van in slaap vallen is tegen onze wil. En dat maakt microslaap potentieel gevaarlijk. Als zo'n moment zich tijdens het rijden voordoet, kan dat catastrofale gevolgen hebben.

Er zijn nog enkele andere verschillen in hersenactiviteit tussen de hersenen wanneer je wakker bent, wanneer je slaapt en tijdens microslaap. De hersenen verwerken geluid anders in relatie tot waken en slapen. Ook zijn sommige delen van de hersenen die tijdens de slaap worden uitgeschakeld, nog steeds actief. Mensen zoals Jimmy Kimmel die aan narcolepsie lijdteen chronische slaapstoornis, zijn bijzonder vatbaar voor microslaapaanvallen. Maar het kan iedereen overkomen, dus laat op de avond autorijden moet worden vermeden. Als je 's avonds laat moet rijden, probeer dan wakker te blijven door koffie te drinken en snacks te eten.

Is microslaap verbonden met slaaptekort?

een man die probeert te slapen

Slaaptekort is de belangrijkste oorzaak van microslaap. Het positieve is dat je microslaap in de meeste gevallen kunt voorkomen als je voldoende slaapt. Mensen met veel uren slaapachterstand in de afgelopen dagen of weken hebben een zeer grote kans op een slaapepisode van enkele tientallen seconden.

Bij mensen met een slaaptekort kan microslaap zelfs enkele keren op een dag voorkomen. Wat u in gedachten moet houden, is dat u niet echt slaaptekort hoeft te hebben om microslaap te krijgen. Slechts één nacht met slechts 2 of 3 uur slaap 's nachts, wat te weinig slaap is, verhoogt de kans dat u de volgende dag microslaapt aanzienlijk.

Welke andere aandoeningen kunnen microslaap veroorzaken?

Slaaptekort is zonder twijfel de grootste boosdoener voor microslaap, maar het is niet de enige. Soms is er geen schuldige, het gebeurt gewoon. Maar verschillende ziekten kunnen ook de boosdoener zijn, vooral omdat ze je nachtrust negatief beïnvloeden, wat resulteert in slaaptekort. Deze ziekten en aandoeningen zijn onder andere diabetes, slaapapneu, hoge bloeddruk, obesitas en angst.

Diabetes

Een afbeelding van een persoon die zijn bloedsuikerspiegel controleert

Er zijn drie soorten diabetes: type 1, type 2 en zwangerschapsdiabetes. Type 1 is een erfelijke vorm van diabetes, terwijl type 2 ontstaat door overgewicht, gebrek aan lichaamsbeweging maar ook door genetica. Zwangerschapsdiabetes kan voorkomen bij zwangere vrouwen die nooit een hoge bloedsuikerspiegel hebben gehad, en het niveau zal na de bevalling weer normaal worden. Mensen met diabetes type 2 hebben meer last van microslaap.

Bovendien zijn diabetes en slaap over het algemeen met elkaar verbonden, waardoor de negatieve aspecten van elkaar meestal worden versterkt. Het is dus essentieel om op de hoogte te zijn van de situatie en je huisarts te bezoeken.

Slaapapneu

Obstructieve slaapapneu is meer dan snurken. Hoewel snurken het belangrijkste symptoom is, slaapapneu manifesteert zich tijdens perioden van de nacht waarin iemand niet kan ademen. Daarom is obstructieve slaapapneu, als het niet behandeld wordt, een van de gevaarlijkste slaapstoornissen. 

Obstructieve slaapapneupatiënten hebben moeite met slapen 's nachts, wat resulteert in slaaptekort en microslaap. De oorzaak van slaapapneu moet worden vastgesteld zodat het kan worden behandeld. Enkele van de meest effectieve methoden zijn gewichtsverlies, een goed kussen en een goede behandeling. hellend bed therapie.

Hoge bloeddruk

Hoge bloeddruk is een van de meest voorkomende gezondheidsproblemen ter wereld, vooral in ontwikkelde delen van de wereld als gevolg van ongezonde leefgewoonten. Als je lange tijd zonder behandeling een hoge bloeddruk hebt, leidt dit tot hartaandoeningen. Hartaandoeningen hebben een ingrijpend effect op iemands hele leven, en microslapen komt ook vaak voor bij mensen met hartaandoeningen.

Obesitas

Een afbeelding van een dikke man die zijn buik meet met een meetlint.

Meer dan 20% van de mensen lijdt aan obesitas. Dit is een beangstigend feit als we weten dat obesitas een negatieve invloed heeft op alle organen in het lichaam en op de kwaliteit van leven. Ongezonde voeding en een gebrek aan lichaamsbeweging zijn de belangrijkste oorzaken van de obesitasepidemie. Microslaap is slechts een van de vele problemen die zwaarlijvige mensen regelmatig ervaren.

Als je reist, wil je misschien overweeg het gebruik van een oogmaskeren velen gebruiken zelfs thuis een oogmasker. Vergeet tot slot niet om ook de verlichting in je slaapkamer aan te passen, want soms lees je een boek of kijk je tv in de slaapkamer, hoewel tv-kijken vlak voor het slapen niet wordt aanbevolen. Nachtlampjes voor kinderen kunnen soms ook nuttig zijn voor volwassenen.

Angst

Velen hebben alleen 's nachts last van angst of de symptomen zijn 's nachts het meest uitgesproken, waardoor ze hun nachtrust verpesten. Angst kan ook lethargie en overmatige slaperigheid overdag veroorzaken. Daarom zeggen veel patiënten dat hun microslaapaanvallen zeldzaam werden of helemaal verdwenen nadat ze begonnen met de behandeling van angst.

Hoe voorkom je een microslaap?

slapeloosheid door stress en slaapgebrek

Het is aan u om bepaalde stappen te ondernemen om microslaap te voorkomen. Het belangrijkste is natuurlijk om regelmatig te slapen om volledig uitgerust te zijn. Dit betekent niet dat microslaap niet zal voorkomen, zelfs als u volledig bent uitgerust, maar het zal zeer zeldzaam zijn.

Eten kan ook een belangrijke rol spelen omdat uitgebalanceerde maaltijden je energie geven en junkfood verhoogt de kans op microslaap omdat het moeilijk is voor het lichaam om dergelijk voedsel te verwerken en je je daarom slaperig voelt.

Blijf alert

Er zijn talloze manieren om alert te blijven. Je kunt bijvoorbeeld 10 of 15 minuten sporten, veel water drinken en energierepen eten. Het belangrijkste is om een aantal dingen te doen om alert te blijven zodra je voelt dat je concentratie afneemt. Het is erg gevaarlijk om door te rijden terwijl je een slaperige fase verwacht. Hoewel het waarschijnlijk waar is dat het vanzelf weer overgaat, kan je tot die tijd last hebben van microslaap en je leven in gevaar brengen als je slaperig achter het stuur zit.

Krachtdutje

Vaak is de beste manier om microslaap te voorkomen om 15 minuten tot een half uur te slapen wanneer je je erg slaperig voelt. Zelfs als je in een voertuig zit, moet je de auto parkeren en rusten. Dit voorkomt problemen. Hoewel middagdutjes hebben veel voordelenHet is belangrijk om in dit geval niet lang te slapen, want dan ben je slaperig en dat kan ook gevaarlijk zijn.

Communicatie

Het gesprek kan ook nuttig zijn. Hoewel je over het algemeen niet moet praten met degene die rijdt of terwijl jij rijdt, zal in het geval van slaperigheid het gesprek je alertheid herstellen omdat de hersenen op die momenten moeten nadenken. De kans op een microdutje tijdens het praten is veel kleiner. Blijf dus praten en luister aandachtig naar de ander.

Cafeïne-inname

De inname van cafeïne moet beperkt worden, zowel wat betreft de hoeveelheid als het tijdstip waarop je het consumeert. Maar als je wakker moet blijven, dan is cafeïne erg nuttig, ongeacht het tijdstip van de dag. Er is zelfs een effect van cafeïne op adenosine genaamd koffieslaapje.

Conclusie

Over het algemeen is microslaap geen reden tot bezorgdheid. Het kan echter wel een teken zijn van een slechte slaapkwaliteit en kan in sommige situaties je leven in gevaar brengen. Het is dus het beste om er bovenop te blijven zitten en de rust te nemen die uw lichaam nodig heeft! En als je ooit microslaap hebt ervaren, voel je vrij om je ervaring te delen in het commentaargedeelte.

Opmerkingen (0)

Er zijn nog geen reacties

Verwante berichten

Het beste van onze Blog

Uitgelichte afbeelding van Waarom slaap ik met mijn mond open.
20 mei 2024

Waarom slaap ik met mijn mond open?

De derde reden... Nou, weet je wat, we zullen later op alle andere redenen ingaan, maar één ding dat we nu moeten onthullen is dat niet op...
De presentator van de slaapadviseurs te gestrest om te slapen
20 mei 2024

Te gestrest om te slapen

Er bestaat geen magische pil of routine voor het slapengaan waardoor je perfect slaapt als je de rest van de dag niet voor jezelf zorgt....
Mis het niet!
Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...
[instagram-feed feed=1]
Knop Sluiten

Mis het niet!

Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...

Door dit formulier te verzenden, meldt u zich aan voor onze mailinglijsten.
Bekijk onze privacybeleid.

Dit veld is voor validatiedoeleinden en moet ongewijzigd blijven.

nl_NLNederlands