Koptekst hamburger open
Logo zoeken

Spring naar

Momenteel aan het bekijken:

Bedhoogte 101

een profielafbeelding van TSA-auteur Alex

Geschreven door Alex Petrović

Gecertificeerd slaapadviseur

Uitgelichte afbeelding van beste bedhoogte

19 mei 2024 3 min lezen

Om perfect te slapen op je nieuwe bed, moet je bij de aankoop aandacht besteden aan elk van de kenmerken. Een van de kenmerken die vaak over het hoofd wordt gezien, is de bedhoogte, en dat is een grote vergissing, want die is heel belangrijk.

Niet alleen de hoogte van het bed wordt vaak over het hoofd gezien. Veel klanten hebben de neiging om het hele bedframe over het hoofd te zien en alleen aandacht te besteden aan de matras. De matras is zeker het belangrijkste omdat je er direct op ligt, maar zonder een goede basis zal de matras lang niet zo goed zijn als je verwacht.

Zij die dit weten en dus kies zorgvuldig het bedframeMeestal wordt er gekeken naar het type bedframe, het type lattenbodem, of er een boxspring nodig is, of er een hoofdbord en voetenbord is en of er opbergruimte is. En Veel mensen vergeten te controleren of de hoogte van het bed geschikt is. De hoogte van het bed heeft een veel grotere impact dan bijvoorbeeld het voeteneind, dat er eerder staat omwille van de look dan omwille van de functionaliteit. Om die fout niet te maken, vertellen wij van De Slaap Adviseurs je alles wat je moet weten over bedhoogte.

Hebben alle bedden dezelfde hoogte?

Nee, bedden hebben niet dezelfde hoogte, maar de hoogte varieert aanzienlijk. Het eerste dat de hoogte van het bedframe beïnvloedt, is het type. Het platformbed is bijvoorbeeld erg laag en staat meestal direct op de vloer, terwijl het Ottoman-bed middelhoog is en het stapelbed erg hoog. Ook de hoogte van dezelfde bedframes verschilt van fabrikant tot fabrikant. Zorg er dus voor dat je de exacte afmetingen van het bed controleert wanneer je het koopt, anders loop je het risico dat het te hoog of te laag is.

Wat is de ideale bedhoogte voor mij?

De gemiddelde bedhoogte is tussen 50 en 60 cm.. We kunnen echter niet zeggen dat dit de ideale hoogte is voor jou of iemand anders. Het hangt ervan af hoe lang je bent, of je een knie- of heupblessure hebt en dergelijke. Er is één manier om te meten wat de ideale hoogte is en die manier werkt voor de meeste mensen.

Een illustratie van de juiste bedhoogte en lichaamshouding

Foto door Casper

Ga op de rand van het bed zitten en controleer in welke hoek je knieën staan en waar je voeten staan. Als je je voeten niet op de grond kunt zetten, is het bed waarschijnlijk te hoog. En als je knieën geen hoek van 90 graden met de vloer maken en je voeten stevig op de vloer staan, dan is het te laag.

Hoe vind je de ideale bedhoogte?

beige bed

Of je nu een kussen, matras of bedframe koopt, het is altijd nodig om verschillende factoren te analyseren om de juiste beslissing te nemen. De het eerste waar je rekening mee moet houden is je lengte. Hoe oud ben je dan en in welke conditie ben je. Sommigen zijn op hun 60e nog in goede conditie en anderen hebben op hun 40e al talloze gezondheidsproblemen.

Hoewel we ons er niet te veel op zullen richten, design is ook iets waar je rekening mee kunt houden. Als je bijvoorbeeld een minimalistische slaapkamer hebt, wil je misschien een eenvoudiger bedframe. Dus dingen zoals lage bedframes kunnen aantrekkelijk lijken. In dit artikel richten we ons echter op meer praktische functies.

Houd rekening met je lengte

De meeste dingen zijn gemaakt voor mensen met een gemiddelde lengte, dus dat geldt ook voor bedframes. Als je langer of korter bent dan gemiddeld, moet je daar rekening mee houden. Als je lengte een paar centimeter afwijkt van het gemiddelde, maakt het niet uit, maar als je anderhalve meter lang bent of aan de andere kant 2 meter, dan maakt het een groot verschil.

Houd rekening met je leeftijd

Of je nu een bed kiest voor je kind, voor jezelf of voor je ouders, de huidige levensfase is belangrijk voor een geschikte bedhoogte. Oudere mensen willen zeker geen te hoog bed om op en af te klimmen. De situatie is vergelijkbaar met kinderen. Een te laag bed is ook niet geschikt voor ouderen, omdat het veeleisend is voor de spieren en gewrichten om het lichaam in die positie te brengen. Volwassenen zonder fysieke problemen kunnen de hoogte kiezen die ze willen.

Denk aan je matras bij het kiezen van de bedhoogte

Op de Britse slaapmarkt, de gemiddelde matrashoogte ligt tussen 20 en 25 cm. Maar je kunt ook hele dunne vinden, ongeveer 15 cm, en hele dikke, zoals premium hybride matrassen die bijna 40 cm dik zijn. De hoogte van de matras, en de topper matras als je die hebt, moet je optellen bij de hoogte van het bedframe om de juiste hoogte te krijgen waar je elke dag minstens één keer op en af moet klimmen.

Vergeet je partner niet

knuffelend en slapend stel

Als iemand een bed met je deelt, moet je ook nadenken over zijn of haar behoeften en mogelijke beperkingen. Let op dezelfde dingen als voor jezelf, en dat zijn lengte en leeftijd en gezondheidsproblemen. Het is ideaal als je dezelfde bedhoogte nodig hebt, maar als dat niet zo is, probeer dan een compromis te vinden.

In de meeste gevallen, Het is beter om een iets hoger bedframe te hebben dan een lager.. Als je partner aan de korte kant is of moeite heeft om in bed te komen, kan een eenvoudig opstapje het probleem oplossen.

Aan de andere kant, als het bed te laag is voor je partner, is er geen gemakkelijke oplossing. Je zou eventueel een topper aan jouw kant van het bed kunnen leggen, maar dat is een stuk ingewikkelder en duurder dan gewoon een opstapje.

Platform VS Verstelbaar VS Paneel VS Hoogslaper

Je moet er rekening mee houden dat niet elk type bedframe precies de hoogte kan hebben die je nodig hebt. Gelukkig zijn er zoveel verschillende soorten bedframes dat je zeker zult vinden wat je nodig hebt. Misschien moet je veranderen wat je oorspronkelijk voor ogen had, maar uiteindelijk krijg je wat je nodig hebt. We hebben de vier meest voorkomende bedframes kort geanalyseerd.

Platform 

licht slaapkamer platform bed met nectar matras

We hebben al gezegd dat platformbedden meestal laag bij de grond staan. A Platform bed is een van de meest veelzijdige bedframes omdat het beschikbaar is in veel verschillende versies. Er kan opbergruimte onder zitten, een hoofdeinde, een voeteneinde en het kan gestoffeerd zijn..

Het kan ook heel eenvoudig zijn, zonder dat alles, maar je kunt erop rekenen dat het altijd stabiel en ondersteunend is. Het platform bedframe piept niet, dus je hoeft niet te piepen. dat probleem oplossen.

Met andere woorden, als je niet op zoek bent naar iets te bijzonders, Platformbedden zijn meestal een veilige keuze. We raden je echter wel aan om eerst de andere bedframes te bekijken voordat je je volledig op een platformbed stort. Zo weet je zeker dat je het beste bedframe krijgt voor jouw behoeften!

Verstelbaar

verstelbaar bed

Verstelbare bedframes zijn verkrijgbaar in veel verschillende hoogtesSommige bieden zelfs de mogelijkheid om de hoogte te verstellen, hoewel dit meestal niet het geval is. In tegenstelling tot andere bedframes, verstelbare bedden zijn gemaakt van panelen die verbonden zijn door gewrichten.

Je kunt het in elke gewenste positie plaatsen, dus het wordt gebruikt in ziekenhuizen, maar ook in huizen om het je comfortabel te maken en om een multifunctioneel meubel te hebben dat je kunt gebruiken om te slapen, maar ook om te werken, tv te kijken en een boek te lezen.

En dit bedframe is ideaal voor mensen die lijden aan bepaalde aandoeningen of blessures. Er bestaat zelfs zoiets als hellend bed therapie voor mensen die last hebben van zure reflux of soortgelijke aandoeningen. Maar zelfs als je helemaal gezond bent, kan het een leuke bonus zijn om rechtop in bed te kunnen zitten terwijl je tv kijkt.

Paneel

wit paneelbed

Een bed met panelen wordt vaak een traditioneel bedframe of gewoon bed genoemd, omdat het al heel lang het meest gebruikte type bedframe is.. Een bed met panelen is een bed met een frame van vier wanden. Ze zien er over het algemeen erg elegant uit, of het ontwerp nu modern of traditioneel is.

Een ander kenmerk dat de meeste bedframes met panelen hebben, is de gemiddelde hoogte, zodat ze over het algemeen geschikt zijn voor de meeste klanten. En als je geen speciale behoeften hebt, passen ze waarschijnlijk ook bij jou.

Met andere woorden, als je niet zo nauwgezet bent bij het kopen van je bedframe, dit is waarschijnlijk degene waar je mee eindigt. En daar is niets mis mee! Ze zijn tenslotte niet voor niets de standaard. Maar als je op zoek bent naar iets meer op maat gemaakt en/of uniek, dan kun je misschien beter een van de andere bedframes overwegen die we hebben genoemd.

Slee

donker hoogslaper

Een hoogslaper is een stijlvol type bed waarvan Het hoogtepunt van populariteit lag in de 19e eeuw en het begin van de 20e eeuw, maar het is vandaag de dag nog steeds populair bij iedereen die zijn slaapkamer mooi wil maken. Het hoogslaper zal zeker het middelpunt van de kamer zijn.

Het wordt gekenmerkt door een sledevormig hoofdbord en een voeteneind. Net als het bed met panelen heeft het meestal een gemiddelde hoogte, met kleine afwijkingen. Hoewel het meestal de keuze is van mensen met een grote slaapkamer, past het met kleine aanpassingen ook in een kleine slaapkamer. Het ziet er misschien uit als een antiek bed, maar het is ook eigentijds.

Dus als een traditioneel bedframe niet helemaal jouw ding is en je jezelf een interieurontwerper vindt, kan dit een geweldige richting zijn om in te gaan! En omdat ze meestal een gemiddelde hoogte hebben, zal de hoogte van het bedframe waarschijnlijk ook prima bij je passen.

Feng Shui & bedhoogte

feng shui inrichting

Feng Shui, Vastu Shastra en Kanso zijn enkele van de vele oude traditionele praktijken uit het Verre Oosten die de afgelopen decennia wereldwijd aan populariteit hebben gewonnen. Feng Shui is zeker de meest populaireEn in Feng Shui kun je tips vinden over de hoogte van je bed.

Omdat Feng Shui gebaseerd is op de ononderbroken stroom van Chi energie, zal een te laag of te hoog bed de energiestroom verstoren, dus dat moet je vermijden. Volgens Feng Shui is het vooral een probleem als het bed te laag is omdat het de energie om je heen blokkeert terwijl je slaapt en dit zal de kwaliteit van de nachtrust beïnvloeden.

Dus als je dit belangrijk vindt, overweeg dan om een gemiddeld of zelfs iets hoger bedframe te nemen.

Hoe verhoog ik de bedhoogte?

Salcombe Bed

Als je vastzit aan een bed dat niet hoog genoeg is en je wilt of kunt het niet veranderen, misschien omdat je niet genoeg geld hebt of omdat je in een huurappartement woont, dan zijn er manieren om het bed hoger te maken. De eenvoudigste en meest effectieve manieren zijn ofwel bedverhogers of het kopen van een dikker matras / matras topper.

Laten we alle methodes doornemen die je kunt gebruiken om je bed hoger te maken. Sommige lijken nogal voor de hand liggend, maar andere zullen je misschien verrassen! En als je nog andere suggesties hebt voor het verhogen van je bed, laat ze dan achter in het commentaargedeelte.

Bedverhogers

4 zwarte bedverhogers.

Bedverhogers zijn kleine voorwerpen die eruit zien als kopjes en die onder de bedpoten worden geplaatst om je bed zo hoog te maken als je wilt. Het kan een klein beetje zijn, maar het kan ook 15 cm of meer zijn. Je kunt bedverhogers vinden van metaal, hout en kunststof, ook in alle kleuren, passend bij je bedombouw en de rest van het interieur.

Voor veel mensen is dit de gemakkelijkste manier om hun bedhoogteprobleem op te lossen! Bedverhogers zijn immers vrij goedkoop en het kost maar een paar minuten om ze te plaatsen. De enige complicatie die kan optreden is als je je bed niet zelf kunt optillen - in dat geval moet je iemand vragen om je te helpen.

Ook, Zorg ervoor dat de onderkant van de stootborden niet tegen de vloer krassen.r. Dit zal zelden een probleem zijn, omdat ze meestal duurzame platte bodems hebben, maar het is beter om het zekere voor het onzekere te nemen!

Dikker matras

dikker matras

Een dikker matras brengt je veel andere voordelen en niet alleen een hoger bed. Ze zijn meestal van hoge kwaliteit omdat ze veel lagen hebben, zodat je heel comfortabel op zo'n matras kunt slapen.

En ze kunnen ook de hoogte van je bed aanzienlijk vergroten, want als je nu bijvoorbeeld een matras hebt van 18 cm dik en je koopt er een van meer dan 30 cm dik, dan is dat een aanzienlijke toename in hoogte. Bekijk onze lijst met beste Britse matrassen als je aanbevelingen wilt!

Bovendien bieden dikkere matrassen meestal ook betere ondersteuning. Dus als je last hebt van rugpijn of je 's nachts niet gesteund voelt, is dit een goede optie. Dat gezegd hebbende, het is waarschijnlijk ook de duurste manier om je bed hoger te maken!

Matras topper

matras topper

Als je huidige matras niet zo comfortabel voor je is, je je geen 35 cm dik matras kunt veroorloven of je je bed net iets hoger wilt maken - dan is dit de ideale oplossing. dan is een topper matras de juiste oplossing. De meeste matrastoppers zijn tussen de 5 en 10 cm dik, dus een topper verbetert het matras en maakt je bed iets hoger.

Bovendien kunnen matrastoppers rugpijn tegengaan en extra ondersteuning bieden! Het is dus niet zo dat je alleen een topper koopt om je bed iets hoger te maken. In feite kan een goede matrastopper je matras op heel wat belangrijke manieren verbeteren. Het feit dat de hoogte van het bed ook omhoog gaat, is gewoon een leuk extraatje.

FAQs over bedhoogte

Als er nog iets is waarin je geïnteresseerd bent over de bedhoogte en dat we tot nu toe niet in dit artikel hebben beantwoord, dan vind je het antwoord in onze FAQ's.

Is er een standaard voor bedhoogte die voor iedereen goed is? 

De gemiddelde hoogte van een bed is iets meer dan een halve meter en het is een hoogte die geschikt is voor de meesten, maar natuurlijk niet voor iedereen, want er is niet één maat die iedereen past.

Wat wordt beschouwd als een bed met een laag profiel?

Bedden met een laag profiel zijn bedden die heel dicht bij de vloer staan en geen boxsprings nodig hebben om de matras te ondersteunen.

Zijn bedden met een laag profiel beter dan bedden met een hoog profiel?

Het hangt af van je voorkeuren en of je een medische aandoening hebt, zowel een laag bed als een hoog bed hebben hun voor- en nadelen.

Verspreid het nieuws

Opmerkingen (0)

Er zijn nog geen reacties

Over de auteur

Alex Petrović
Slaap Consultant
A CPD gecertificeerd slaapadviseur met meer dan 2000 uur onderzoek naar alle verschillende manieren waarop we een goede nachtrust kunnen krijgen. Als voormalig slapeloze weet ik hoe moeilijk het leven kan zijn zonder nachtelijk herstel en ik vind het geweldig dat ik alles wat ik heb geleerd met jullie kan delen. Hopelijk kunnen we allemaal rustig slapen!
Verwante berichten

Het beste van onze Blog

Aanbevolen afbeelding voor slapen met een dood been
19 mei 2024

Hoe slapen met een dood been?

Heb je je ooit afgevraagd wat er achter dat vervelende "dode been" zit dat je krijgt als je een lelijke klap of stoot tegen je dij krijgt? Nou, het is meestal het resultaat ...
Aanbevolen afbeelding voor hoe snurken te stoppen
19 mei 2024

Hoe snurken voorkomen voor een betere nachtrust?

Vetweefsel en een slechte spiertonus dragen bij aan snurken. Zelfs als je over het algemeen geen overgewicht hebt, is het dragen van overtollig gewicht...
Mis het niet!
Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...
[instagram-feed feed=1]
Knop Sluiten

Mis het niet!

Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...

Door dit formulier te verzenden, meldt u zich aan voor onze mailinglijsten.
Bekijk onze privacybeleid.

Dit veld is voor validatiedoeleinden en moet ongewijzigd blijven.

nl_NLNederlands