Koptekst hamburger open
Logo zoeken

Spring naar

Momenteel aan het bekijken:

Pushups voor het slapengaan - Slaap je beter na pushups?

beeld van onze schrijver Filip Maric

Geschreven door Filip

Slaap Adviseur

Vrouw doet push-ups

20 mei 2024 2 min lezen

Lichamelijke activiteit is van het grootste belang voor het lichamelijke en geestelijke welzijn en dus voor de slaapkwaliteit. Het is echter belangrijk dat je rekening houdt met de timing van de workout om de slaapkwaliteit te verbeteren. Hier analyseren we of push-ups voor het slapen gaan goed voor je zijn.

Een van de belangrijkste gewoonten die je moet aannemen om je slaaphygiëne om goed te zijn is om lichamelijk actief te zijn. Dit betekent niet alleen regelmatig 1 uur trainen, maar ook wandelen en de tijd die je zittend doorbrengt beperken. zoveel mogelijk.

We weten dat dit kan erg veeleisend zijnomdat je 8 of meer uren op je werk doorbrengt en de rest van de dag veel andere verantwoordelijkheden hebt.

Niettemin, je moet tijd vinden om te trainen. Het hoeft geen sportschool te zijn als je er geen tijd voor hebt.

Push-ups zijn een geweldig alternatief en je kunt ze thuis doen, en het kost je maar een half uurtje. Hoewel het volkomen duidelijk is dat lichaamsbeweging noodzakelijk is, zijn er veel twijfels over wat het ideale moment van de dag is voor een workout.

We splitsen dit onderwerp voor je op om je te helpen een betere slaapkwaliteit te bereiken.

Het concept van trainen voor het slapengaan

Een afbeelding van een man die push-ups doet.

Sommigen zullen je vertellen dat de concept van trainen voor het slapen gaan het beste is en dat je zo moe wordt en dan heel gemakkelijk en snel in slaap valt. Aan de andere kant zullen er mensen zijn die je ervan proberen te overtuigen dat je dat moet vermijden, omdat het een zeer negatief effect heeft op de kwaliteit van de slaap.

Het probleem is om te bepalen wie gelijk heeft en wie niet, want beide concepten worden bepleit door sommige respectabele fitnessinstructeurs en artsen.

Het eerste wat je in gedachten moet houden, is dat je naar je lichaam moet luisteren, want op die manier kun je het beste inschatten wat optimaal voor je is. Het andere is dat je niet alles wat je leest voor waar moet aannemen, want het advies dat goed is voor topatleten betekent niet dat het ook goed is voor jou.

Wat topatleten doen is zeker niet de gouden standaardomdat minder dan 1% van de mensen op de wereld zo'n aanleg heeft en je ook niet je hele leven hebt gewijd aan het maximaliseren van prestaties.

Wat je moet weten over dit onderwerp is dat de de gemiddelde persoon zou geen probleem met de nachtrust moeten hebben als je anderhalf uur voor het slapen gaan push-ups doet. Dus als je 's avonds wilt oefenen, is dat waarschijnlijk prima, maar doe geen push-ups vlak voor het slapengaan, want dat kan de melatonine en het circadiane ritme beïnvloeden.

Hulpbron:

https://www.healthline.com/health/sleep/the-best-workout-routine-to-do-before-bedtime

Hoeveel push-ups moet ik doen voordat ik ga slapen?

Een afbeelding van een vrouw die een pushup doet

Als je ons advies opvolgt om minstens een uur voor het slapengaan push-ups te doen, dan wordt het aantal push-ups niet beïnvloed door de timing van de training. Wat het aantal herhalingen en sets zal bepalen, is je huidige fitnessniveau en je doel. Als je nog nooit push-ups hebt gedaan, probeer dan 3 sets van 10 herhalingen te doen.

Als je fitnessniveau gevorderd is, dan kun je 200 of meer push-ups doen tijdens één workout. Een goede test voor je huidige conditie en cardiovasculaire gezondheid is om binnen een minuut zoveel mogelijk push-ups te doen. Op die manier kun je jezelf elke maand of twee testen.

Welke push-ups kun je het beste doen voordat je naar bed gaat?

Er zijn niet veel soorten oefeningen die veelzijdiger zijn dan push-ups. Ze activeren het hele lichaam en daarom zijn ze zo populair, of we het nu hebben over MMA vechters, voetballers of een man die gewoon in goede vorm wil zijn.

Omdat zoveel verschillende soorten mensen regelmatig push-ups uitvoeren, kunnen we veel verschillende soorten push-ups zien. Als je "pushups" intypt in de zoekmachine, zul je minstens 20 verschillende soorten vinden en dan zul je je afvragen welk type push-ups je het beste kunt doen voordat je naar bed gaat. We hebben de 4 populairste typen eruit gelicht, en na verloop van tijd kun je er zeker nog een paar bij doen.

Muur push-ups

Een afbeelding van een vrouw die muur push-ups doet.

Push-ups zijn een lichaamsgewichtoefening die een groot aantal spieren activeert. Wees dus niet verbaasd als je nog geen enkele push-up kunt doen. Maar dat betekent niet dat je moet opgeven, integendeel. Je moet gewoon beginnen met een vorm van deze oefening die niet zo veeleisend is, en dat zijn muur push-ups.

Omdat je tegen de muur duwt en niet tegen de vloer, is de belasting lager door de verminderde zwaartekracht. Als je een probleem hebt met je pols, zijn push-ups met de muur een geweldig alternatief. Wees volhardend en na verloop van tijd zul je in staat zijn om standaard push-ups uit te voeren.

Knie push-ups

Een afbeelding van een jonge vrouw die knie push-ups doet.

Knee push-ups zijn een andere vorm van deze oefening die gemakkelijker is dan gewone push-ups of geavanceerde vormen. Als wall pushups te gemakkelijk zijn geworden en gewone pushups nog steeds te moeilijk zijn, probeer dan knie pushups. Hiermee versterk je je hele lichaam nog meer, inclusief de pols, voordat je naar het volgende niveau gaat.

Schuine push-ups

Een afbeelding van een jonge vrouw die incline pushups doet.

Nu komen we bij het deel waar we het hebben over vormen die uitdagender zijn dan gewone push-ups. Incline pushups zijn niet significant moeilijker dan gewone pushupsmaar richt je op een aantal andere spieren en vermindert ook de druk op de pols, schouders en andere gewrichten van het bovenlichaam. Dus als je te sterk bent voor wall en knee pushups maar problemen hebt met je pols en schouders, probeer dan incline.

Decline push-ups

Een afbeelding van een vrouw die Decline pushups doet op een yogabal

Decline pushups zijn vrij moeilijk voor een beginner, en richten zich veel meer op de schouders en bovenborst in vergelijking met gewone pushups.die meer gericht zijn op de triceps en de kernspieren. Dit betekent niet dat de ene of de andere versie sommige van deze spieren volledig uitsluit, maar de belasting die de spieren moeten dragen verschilt. Zorg er altijd voor dat je de oefening correct uitvoert, want als de oefening te zwaar voor je is, kun je hem niet goed uitvoeren en dan riskeer je blessures en heb je er geen baat bij.

Voordelen van push-ups voor het slapen gaan

Een afbeelding van een jonge vrouw die push-ups doet.

Er zijn veel voordelen van push-ups. Het is een functionele oefening die je sterker maakt en je cardiovasculaire systeem gezonder.. Je zult merken hoe je spieren groeien, vooral borst, schouders, triceps en onderarmen, omdat push-ups geweldige spieropbouwende oefeningen zijn.

En je versterkt de kern, wat belangrijk is vanwege de houding, maar ook zodat je complexere oefeningen kunt doen zoals deadliften. Wat echt geweldig is aan push-ups is dat je geen apparatuur of ruimte nodig hebt om te oefenen, maar dat je push-ups overal kunt doen.

Ook kan elke coach push-ups gemakkelijk aanpassen voor beginners, mensen met een blessure of een specifiek doel. En Het kost geen tijd om push-ups te leren, zoals het geval is bij olympisch heffen, deadliften en dergelijke.

Gemakkelijk in slaap vallen

Een afbeelding van een jonge vrouw die aan de linkerkant slaapt.

Je moet lichamelijk moe zijn om goed te kunnen slapen. En een man die op kantoor werkt, vindt het heel moeilijk om lichamelijk moe te worden, terwijl hij geestelijk erg uitgeput is, en beide zijn nadelig voor een goede nachtrust. Na het doen van push-ups, het nemen van een douche en het avondeten, val je zeker in slaap. binnen een uur of twee en neem een goede nachtrust.

Aanbevolen lectuur:

Versterking van het immuunsysteem

Een gezonde vrouw die regelmatig magnesium gebruikt

Elke vorm van training, inclusief push-ups, is goed voor ons immuunsysteem omdat bloed en lymfe sneller stromen als je lichamelijk actief bent. Witte bloedcellen circuleren dan snel door ons lichaam en kunnen ziekten sneller en beter opsporen. Het immuunsysteem is niet alleen essentieel voor het bestrijden van griep, maar het moet ook veel ernstigere ziekten zoals kanker voorkomen.

Hoe vind je de ideale trainingsintensiteit voor het slapengaan?

Een afbeelding van een jonge vrouw die een pushup doet.

Een normale workout die alleen bestaat uit warming-ups, push-ups en cool-down/stretchen heeft een intensiteit die ideaal is twee uur voor het slapengaan. Maar als je van intensieve workouts houdt, moet je het niet later doen dan 19.00 uur, natuurlijk hangt het af van hoe laat je naar bed gaat.

Van zware lichamelijke activiteit word je erg moe op het eerste moment dat je klaar bent, maar de kans bestaat dat je na een paar uur veel energie voelt, iets wat zeker niet wenselijk is voor het slapengaan.

Dus er is je hoeft het aantal sets en reps niet te beperken, maar de intensiteit moet niet 100% zijn, eerder ergens rond 70%.

Moet je überhaupt trainen of push-ups doen voor je naar bed gaat?

Een afbeelding van een mooie jonge vrouw die aan het sporten is en push-ups doet voor het slapen gaan.

Ja, je moet push-ups doen als avondgymnastiek, behalve in twee gevallen. Het eerste geval is als je niet genoeg tijd hebt en dus 15 minuten voor het slapengaan gaat trainen en de intensiteit te hoog is. Dan heeft dat een negatieve invloed op je nachtrust.

Het is belangrijk dat je lichaam genoeg tijd heeft om de lichaamstemperatuur af te koelen en de maaltijd te verteren voordat je naar bed gaat. Een ander geval is als je merkt dat trainen niet bij je past als het bijvoorbeeld na 15.00 uur is. Iemands circadiane ritme is zodanig dat hij of zij alleen van lichamelijke activiteit geniet als het 's ochtends is.

Anders dan dat, Een pushup is een fantastische oefening, een van de beste lichaamsgewichtoefeningen die er bestaan. Het versterkt je hele lichaam en de kans op blessures is erg klein, zoals bij de meeste lichaamsgewichtoefeningen, in tegenstelling tot krachttraining waarbij één verkeerde beweging blessures kan veroorzaken. Bij gewichtheffen komt egoheffen ook vaak voor en dan kunnen blessures elk moment ontstaan.

Conclusie

Kortom, push-ups zijn een uitstekende oefening die je kan helpen om in vorm te blijven. En zolang je je lichaam de tijd geeft om af te koelen, kan het doen van push-ups voor het slapengaan een goede manier zijn om een paar extra calorieën te verbranden voordat je het voor gezien houdt!

Aanbevolen lectuur:

Opmerkingen (0)

Er zijn nog geen reacties

Mis het niet!
Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...
[instagram-feed feed=1]
Knop Sluiten

Mis het niet!

Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...

Door dit formulier te verzenden, meldt u zich aan voor onze mailinglijsten.
Bekijk onze privacybeleid.

Dit veld is voor validatiedoeleinden en moet ongewijzigd blijven.

nl_NLNederlands