Koptekst hamburger open
Logo zoeken

Spring naar

Momenteel aan het bekijken:

Platform bedden: een stijlvolle en betaalbare optie voor je slaapkamer

een profielafbeelding van TSA-auteur Alex

Geschreven door Alex Petrović

Slaap Consultant

Uitgelichte afbeelding van platform bed.

19 mei 2024 8 min lezen

Als je iets wilt leren over een platformbed - het meest veelzijdige bedframe dat er bestaat - dan ben je hier op de juiste plek!

Wat is een platformbed? Is het gewoon een boxspring op poten? Zijn ze gemaakt van massief hout of hebben ze een metalen frame? Hebben ze een stevige basis of houten latten? Het antwoord op al deze vragen is - ja.

Als het aankomt op veelzijdigheid, aanpasbaarheid en stijlopties, Je kunt bijna niet verkeerd gaan met een platform bedframe. Een bed als dit heeft alles wat je nodig hebt - strakke lijnen, minimaal ontwerp, opbergruimte, hoofdeinde, compact profiel - noem maar op. Of het heeft niets van dat alles - helemaal aan jou.

Nu, we zijn ons er volledig van bewust hoe verwarrend dat kan zijn. Want als een bedframe alles of niets kan zijn, wat definieert het dan als een echt type bedframe? Wat zijn de voor- en nadelen? Piepen ze? Wat zijn de voordelen? Dat gaan we uitzoeken!

Wat zijn de voordelen van bedframes?

Zoals we in het begin al zeiden, een platform bed frame kan een heleboel dingen doen en zijn. Vrij vertaald betekent dit dat deze bedden verschillende voordelen moeten hebben. En dat is ook zo.

Nectar Platform Bedframe met Nectar matras.

Opslagfuncties

Sommige bedframes zijn uitgerust met opbergladen - Aan de zijkanten of aan de voorkant. Zoals gewoonlijk geldt: hoe groter het frame, hoe meer opbergruimte.

We weten dat je niet meteen aan een bedframe met een laag profiel zoals een platform zou denken als je bedframe met opbergelementen, maar het leven zit vol verrassingen.

Een afbeelding van Happy Beds Mission Houten Massief Gewaxt Grenen Opbergbed.

Verschillende stijlen

Behalve dat het soms een opbergbed is, is een platform bedframe er in verschillende stijlen.

Je vindt hem zowel in metaal als in hout. Je vindt hem met of zonder hoofdbord (of voeteneind) en in een traditionele of moderne stijl.

Kortom, wat de stijl en inrichting van je slaapkamer ook is of welk briljant idee je ook hebt - je vindt altijd een bijpassend platformbed.

Kan functioneren zonder boxspring/fundatie

Elk eersteklas platformbed is een perfecte basis voor je matras zonder dat je een boxspring of een fundering nodig hebt.

Of je nu kiest voor een lattenbodem of een solide bodem, je kunt er zeker van zijn dat je matras geen schade oploopt en jarenlang goed ondersteund blijft.

Geschikt voor alle soorten matrassen

Een platformbed is een perfecte aanvulling op je slaapkamer omdat het geschikt is voor alle soorten matrassen. Je kunt elke populaire matras kiezen, of ze nu gemaakt zijn van traagschuim, pocketveren of beide, en er comfortabel op slapen terwijl ze ondersteund worden door je nieuwe bedframe.

Verpesten platformbedden matrassen?

Over het algemeen ruïneren platformbedframes geen matrassen. Maar misschien wel. Laten we ons dus even in dit probleem verdiepen.

De meeste mensen maken deze bedden gelijk met boxsprings. Zoals we allemaal weten, boxsprings zijn niet geschikt of nodig voor moderne matrassenDat zou wel eens de reden kunnen zijn waarom sommigen denken dat platformbedden matrassen kapotmaken.

Maar dat is gewoon niet waar.

Een kwaliteitsplatformbed, of het nu een stevige of een lattenbodem heeft, zal je matras niet ruïneren. Het maakt niet uit of het gemaakt is van metaal, licht eiken, massief hardhout of duurzaam mangohout - een platform bedframe is niet schadelijk voor je matras.

Het is een bedbodem zoals alle andere - hij ziet er alleen anders uit.

Piepen platformbedden?

Een platform bedframe piept niet.

Sommige mensen zijn bang dat dit bed gaat piepen. Maar dat is gewoon weer een stukje verkeerde informatie die voortkomt uit het feit dat mensen boxsprings gelijkstellen aan platformbedden.

Je zou kunnen zeggen dat oude lamellen kunnen gaan piepen, maar dat gebeurt bijna nooit. En zelfs als het zou gebeuren, het is heel eenvoudig om een piepend bedframe te repareren - maakt niet uit welke het is.

een afbeelding van eve minimaal bedframe

Hoeveel gewicht kan een platformbed dragen?

Bijna alle platformbedden kunnen gemiddeld ongeveer 500 pond of iets meer dan 200 kilo dragen.maar er zijn stevige houten bedden die makkelijk 1000 pond of meer kunnen dragen.

De dingen die het meest verantwoordelijk zijn voor de gewichtslimiet van het bed zijn de afmetingen en de materialen die gebruikt zijn om het te maken. Zoals we al zeiden, kunnen sommige houten bedden gemakkelijk 453 kilo of meer dragen.maar als we echt in de grote jongenscategorie willen vallen, moeten we overstappen op metaal of staal.

Als algemene vuistregel geldt ook dat kingsize bedden meestal wat steviger zijn dan kleinere, wat begrijpelijk is. Een kingsize bed of zelfs een tweepersoonsbed wordt verondersteld twee mensen te dragen, en een eenpersoonsbed wordt verondersteld slechts één persoon te dragen, dus dat is het.

Hebben platformbedden hoofdeinden en voeteneinden?

Een platform bedframe kan zowel een hoofdbord als een voeteneind hebbenmaar het kan ook geleverd worden zonder een van beide of als een bed met alleen een hoofdeinde.

een hoofdeinde voor een bed

Eerlijk gezegd kiezen mensen meestal voor een frame met een hoofdeinde in plaats van zonder. Aan de andere kant is een voeteneind tegenwoordig heel zeldzaam.

Wat zijn de nadelen van bedframes?

Hoewel deze bedframes heel veelzijdig zijn, zoals je daarnet zo duidelijk kon zien - zijn ze niet zonder nadelen.

Dit is het grootste probleem waar de eigenaars van dit bed mee te maken hebben.

Laag profiel

Je zult zelden een hoog platformbed vinden, wat een probleem kan vormen voor zowel lange mensen als senioren. Je zou het lage profiel kunnen compenseren met een extra hoog matras of een boxspring, maar we zouden beide niet aanraden. Als je een hoger bedframe nodig hebt, neem dan gewoon iets anders.

Een afbeelding van Nectar Platform Bedframe in een slaapkamer.

Zijn er verschillende soorten bedframes?

Zo'n veelzijdig bedframe moet er toch zijn in verschillende soorten en stijlen? Juist.

Hier zijn er een paar.

Klassiek

Een klassiek platform bedframe is de alledaagse bedbodem die gebruikt wordt om je matras van de vloer te stutten. Het heeft geen hoofdbord of voeteneind. Het is meestal het goedkoopste soort frame voor dit bed en is tegelijkertijd strak, elegant en eigentijds.

een afbeelding van Dormeo Memory Plus matras op een bedframe in een slaapkamer

Hoofdbord & voeteneind

Platformbedden met hoofdeinde en voeteneinde zijn precies zoals ze klinken - bedframes met zowel een hoofdeinde als een voeteneinde. Ze zijn het populairste type platformbedden, vooral vanwege het extra gemak van het hoofdeinde.

Een afbeelding van een luxe hemelbed met hoofd- en voeteneind.

Gestoffeerd

Een platformbed hoeft niet "naakt" te zijn. Gestoffeerde platforms zijn heel gewoon. Houd er wel rekening mee dat dit kan duiden op een houten frame van mindere kwaliteit, maar dat hoeft niet per se. Soms is het puur een esthetische keuze, omdat sommige mensen de voorkeur geven aan een stoffen frame boven een houten frame.

Een afbeelding van een gestoffeerd bed.

Opslagruimte

Opbergladen op een platformbed zijn momenteel erg populair. Of je nu te weinig ruimte hebt of gewoon extra opbergruimte wilt, dit bed met opbergladen kan de oplossing zijn die je zoekt.

een afbeelding van opbergruimte onder het bed

Natuurlijk verwacht je niet dezelfde hoeveelheid opslagruimte als met een voetenbank bed framebijvoorbeeld, maar een lade of twee kan net aan je behoeften voldoen.

Drijvend oppervlak

Een van de meest voorkomende stijlkeuzes voor bedframes zijn "ingeschoven" poten.

Door de poten een beetje naar binnen te plaatsen, krijg je de illusie van een zwevend slaapoppervlak, zodat het zowel lijkt als voelt alsof je op een wolk slaapt.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, heeft dit geen invloed op de algehele stabiliteit van het bedframe.

Wat zijn de verschillende soorten platformbedden?

Net zoals je kunt rondkijken voor verschillende stijlen en types, kun je ook een keuze maken voor de gewenste basis van een platformbed.

Stevig

Een stevige bodem is waarschijnlijk de beste keuze als het gaat om bedbodems. Hij biedt overal een briljante ondersteuning en werkt met elk matras.

Een afbeelding van klassiek platform bedframe.

In tegenstelling tot het frame, tHet hout dat wordt gebruikt voor de massieve onderstellen hoeft niet zo hard en hoogwaardig te zijn. Wat meestal wordt gebruikt is iets als multiplex of hardboard.

Latten

Een andere veel voorkomende bedbodem is een lattenbodem. De lattenbodem is waarschijnlijk de favoriet van de klanten omdat het meestal een zachter slaapoppervlak oplevert en ook helpt bij de luchtstroom en het ademend vermogen.

Een afbeelding van een lattenbodem.

Het zou echter het beste zijn als je altijd in gedachten houdt dat de latten niet meer dan 7 cm uit elkaar mogen staan. Anders zit je niet lekker en kan je matras kapotgaan.

Metallic

Een metalen onderstel is meestal voorbehouden aan platformbedden met boxsprings en funderingen.

Een afbeelding van een metalen platformbed.

Metalen rails staan meestal te ver uit elkaar om als echte basis voor matrassen te dienenZe worden dus gebruikt als basis voor een boxspring of als basis voor een aparte stevige basis.

Zijn er bedframes in alle maten?

Lattenbodems zijn er in alle maten, waardoor ze geschikt zijn voor elke slaapkamer.

De meest gangbare maten zijn:

Tussenliggende maten zoals Single en Small Double zijn echter ook beschikbaar, hoewel niet zo vaak als de vorige vier.

Heb ik een platform bedframe nodig?

We kunnen je niet vertellen of je de perfecte klant bent voor dit bed, noch kunnen we je beloven dat je de beste nachtrust van je leven krijgt als je gewoon overstapt op een nieuw bedframe.

Als we echter eens kijken naar alles wat we in deze paar minuten hebben geleerd over platformbedden - dan is dit een goed idee. wordt het een beetje onmogelijk om platformbedden niet aan te bevelen.

Een afbeelding van een platformbed in een slaapkamer.

Ze zijn stijlvol genoeg voor elke slaapkamer. Ze zijn geschikt voor elke matras. Ze bieden een scala aan verschillende voordelen. En over het algemeen zijn ze het minst duur van alle bedframes op de markt.

Al met al, wat denk jij - heb je een hoogslaper nodig?

Verwante producten:
Aanbevolen lectuur:

Opmerkingen (0)

Er zijn nog geen reacties

Over de auteur

Alex Petrović
Slaap Consultant
A CPD gecertificeerd slaapadviseur met meer dan 2000 uur onderzoek naar alle verschillende manieren waarop we een goede nachtrust kunnen krijgen. Als voormalig slapeloze weet ik hoe moeilijk het leven kan zijn zonder nachtelijk herstel en ik vind het geweldig dat ik alles wat ik heb geleerd met jullie kan delen. Hopelijk kunnen we allemaal rustig slapen!
Verwante berichten

Het beste van onze Blog

hypoallergene matras toppers
20 mei 2024

Hypoallergene matrastoppers

Wat maakt hypoallergene matrastoppers zo speciaal? Je vraagt je misschien af of je een hypoallergene topper nodig hebt als je al tevreden bent met je matras...
Aanbevolen afbeelding voor hoe je St Mungos kunt helpen
20 mei 2024

Hoe kan je St Mungo's steunen in haar missie om iedereen een veilige slaapplaats te bieden?

En dat laatste willen we echt benadrukken, omdat het betekent dat dit een langetermijninvestering is en geen tijdelijke pleister. De g...
Mis het niet!
Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...
[instagram-feed feed=1]
Knop Sluiten

Mis het niet!

Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...

Door dit formulier te verzenden, meldt u zich aan voor onze mailinglijsten.
Bekijk onze privacybeleid.

Dit veld is voor validatiedoeleinden en moet ongewijzigd blijven.

nl_NLNederlands