Koptekst hamburger open
Logo zoeken
Laatst bijgewerkt op 19 mei 2024 door Tom

Moet slapen na de training deel uitmaken van je routine?

Hoewel beide van het grootste belang zijn, zouden we zeggen, als we moeten beslissen, dat herstel nog belangrijker is voor professionele atleten dan trainingsroutine. En zonder rustgevende slaap kan herstel niet volledig zijn. Moeten we dus slapen na de training?

Weet je nog hoe de carrières van profatleten 30 jaar geleden onvergelijkbaar veel korter duurden dan tegenwoordig? Hoewel verbeterde training en uitrusting hier zeker aan hebben bijgedragen, heeft het begrijpen van herstel en het implementeren van verschillende herstelmethoden in een dagelijkse routine de grootste impact gehad. Dus, Nu zien we Cristiano Ronaldo, LeBron James en Rafael Nadal nog steeds meedoen op het hoogste niveau, zelfs als ze 35 jaar of ouder zijn.

Roger Federer beschouwt slaap als het belangrijkste voor herstel, dus slaapt hij vaak meer dan 12 uur per dag. We vertellen je dit niet omdat we denken dat je een professionele atleet bent. Dit is om uit te leggen hoe belangrijk slaap en herstel in het algemeen zijn. 

Want als herstel wonderen verricht voor professionals wier lichaam is blootgesteld aan trainingen met een hoge intensiteit, dan zal het jou nog meer helpen na matige lichamelijke activiteit. Het antwoord op de vraag of slapen na de training deel moet uitmaken van je routine en andere antwoorden vind je in dit artikel.

Inhoudsopgave

Voeg een koptekst toe om te beginnen met het genereren van de inhoudsopgave

Is het normaal om je slaperig te voelen na een training?

We kunnen niet zeggen dat het normaal is om je slaperig te voelen na een training of dat het een teken van een probleem is.. Het kan allebei zijn. Natuurlijk is het normaal om je moe te voelen na een training. Als we helemaal niet moe zijn, betekent dit dat de training niet goed genoeg was. Het betekent ook dat we ons lichaam niet hebben blootgesteld aan de nodige uitdaging om onze spieren vooruit te helpen.. Maar als we onze ogen nauwelijks open kunnen houden, kan het betekenen dat de activiteit te inspannend was voor ons fitnessniveau op dat moment.

Een afbeelding van een man die slaapt na de training.

Als je in topvorm bent, moet je nagaan of je goed hebt gegeten en voldoende hebt gedronken om uitdroging te voorkomen, aangezien onze lichaamstemperatuur omhoog gaat. Als niets van dit alles een probleem is, dan was de training waarschijnlijk slopend en ben je daarom slaperig.

Heb je problemen met inslapen in het algemeen?

Misschien heeft slaperigheid niets te maken met training, maar is het een gevolg van het feit dat je problemen hebt met inslapen en de slaapkwaliteit in het algemeen. Meer dan 15 miljoen volwassenen lijden aan slapeloosheid. Een groot aantal heeft ook last van nachtelijke angsten. Let op hoeveel je gemiddeld slaapt 's nachts.

Het is niet alleen belangrijk hoeveel tijd er verstrijkt tussen het moment dat je naar bed gaat en het moment dat je opstaat, maar ook de kwaliteit van de slaap is belangrijk. Een goede nachtrust van 5 uur is effectiever dan elk uur wakker worden en schijnbaar 8 uur slapen.. Als je slaapproblemen hebt, moet je zeker late trainingen en cafeïnegebruik in de middag en avond vermijden, want dat kan leiden tot slapeloosheid na het sporten.

AANBEVOLEN LECTUUR:

Waarom voel ik me slaperig na de training?

We zullen ons nu richten op de redenen die nauw verband houden met het gevoel van slaperigheid na een training. Hoewel er zeker meer dan twee zijn, zijn ATP-vermindering en serotonineverhoging zonder twijfel de twee belangrijkste.

Een beeld van een jonge vrouw die zich slaperig voelt na de training.

Reductie van adenosinetrifosfaat

Adenosinetrifosfaat (ATP) is een molecule die energie transporteert en levert voor acties zoals spiercontractie en zenuwimpulsen. Daarom is ATP zo belangrijk tijdens trainingen en wordt creatinesupplementatie gebruikt omdat het de ATP-energieproductie verhoogt. Na een training zijn de ATP-reserves uitgeput en daarom kan het voelen alsof je helemaal geen energie hebt. ATP wordt over het algemeen snel aangevuld, zelfs tijdens de training, en binnen een half uur na afloop is het volledig aangevuld.

Centraal zenuwstelsel & dopamine/serotonine toename

Dit fenomeen wordt centrale vermoeidheid genoemd en is het gevolg van de samenwerking tussen het zenuwstelsel en het endocriene systeem. Training stimuleert de afscheiding van gelukshormonen en dit is een van de belangrijkste redenen waarom training zo gezond is. Maar als dopamine en serotonine worden uitgescheiden, dan nemen de signalen in het centrale zenuwstelsel af, de spieractivatie is zwakker en de bloeddruk daalt, dus dat alles leidt tot slaperigheid.

Een beeld van een jonge vrouw die wakker probeert te blijven na de trainingssessie.

Wat zijn de voordelen van slapen na het sporten?

Een dutje na de training is iets dat je in je routine moet opnemen, vooral als je meer dan drie keer per week traint. Hieronder volgen de voordelen van een dutje na de training.

Spierherstel

Tijdens de training stellen we de spieren bloot aan stress, zodat hun kracht en omvang toeneemt. Daarna moeten de spieren herstellen en dat doen we door voeding en rust. Tijdens de slaap worden hormonen afgescheiden die weefselregeneratie en spierherstel versnellen, dus slaap is essentieel. Zonder voldoende rust ervaar je niet alle voordelen van de training.

Een afbeelding van een jonge man die zijn spieren herstelt na de trainingsslaap.

Meer slaap betekent minder slaaptekort

Slaaptekort is een aandoening die heel slecht is voor ons lichaam als geheel, zelfs als je geen lichamelijke activiteit hebt. Als je niet genoeg slaap krijgt, verzwakt je immuunsysteem en worden cognitieve en fysieke functies ook tragerWat zeker leidt tot slechte prestaties tijdens de training en in het algemeen. Dus als je na een training een dutje doet, voel je je verjongd en verminder je je slaapschuld. Daarom zul je je niet slaperig voelen.

Minder fysieke vermoeidheid

Fysieke vermoeidheid is een normaal verschijnsel na fysieke activiteit. Maar als je veel verplichtingen hebt na een training, zal fysieke vermoeidheid je ervan weerhouden om die verplichtingen op de juiste manier uit te voeren, dus heb je op zijn minst een korte pauze nodig. Een kort dutje is genoeg om de rest van de dag weer energie te hebben.

Een-jongeman-jogger-voelt-zich-goed-na-de-workout-slaap

Mentale alertheid

Mentale alertheid is waarschijnlijk nog belangrijker voor je dan fysieke frisheid. Je hebt waarschijnlijk al vaak het gevoel gehad dat je hersenen op 20%-capaciteit werken na een training. Om de mentale helderheid terug te krijgen die je nodig hebt voor je werk en andere dingen, slaap je een half uur tot een uur.

Wat zijn de nadelen van slapen na het sporten?

Hoewel we niet denken dat er veel of zelfs helemaal geen nadelen zijn aan slapen na het sporten, zijn er zeker een paar dingen die sommige mensen kunnen hinderen.

Verstoord nachtelijk slaapschema

Als je overdag 3 of 4 uur slaapt, zal dat je nachtelijke slaapschema zeker verstoren.. Dan slaap je pas laat in de nacht en dan ben je 's ochtends moe als je opstaat om te gaan werken en zo kom je in een vicieuze cirkel terecht. Dit probleem is heel gemakkelijk op te lossen omdat dutjes overdag niet lang moeten duren en dan geen invloed hebben op de nachtrust.

Een afbeelding van een jonge man die moeite heeft met inslapen.

Sufheid

Veel mensen voelen zich niet fris als ze wakker worden, 's ochtends of na een dutje, maar voelen zich eerder suf en dat is zeker niet wat je van een kort dutje zou moeten krijgen. Ons advies is om koffie te drinken en een douche te nemen, zodat je niet suf wordt.

Het beste uit je slaap halen na een trainingssessie

Om je herstel te maximaliseren en tegelijkertijd te voorkomen dat je nachtelijke slaapschema wordt verstoord, Je moet op de juiste manier profiteren van dutjes na de training.

Doe een dutje voor 3 uur 's middags

Het is het beste om voor 1 of 2 uur 's middags te trainen, te lunchen en dan een dutje te doen tot 3 uur 's middags. Dan heb je tot de avond genoeg tijd om alles te doen wat je moet doen en je lichaam genoeg tijd te geven om weer moe te worden, zodat je een goede nachtrust kunt hebben.

Een beeld van een jonge man die een dagdutje doet na de training.

Rehydrateren voor een dutje

Je moet rehydrateren voor je gaat slapen, anders word je suf wakker.. Ga ook door met rehydrateren zodra je wakker wordt. Drink niet alleen water, maar ook sportdrank om de nodige elektrolyten binnen te krijgen.

Een afbeelding van een jonge vrouw die water drinkt tijdens de training.

Verminder lawaai en verduister je kamer

Overdag is het moeilijker om in slaap te vallen, omdat er overal licht en lawaai om ons heen is. Probeer geluiden zoveel mogelijk te beperken en verduister de kamer volledig. Als je jezelf geen donkere en rustige ruimte kunt bieden voor een dutje, probeer dan oordopjes te gebruiken en een slaapmasker.

Een beeld van een jonge vrouw die de gordijnen van het raam sluit.

Val je af als je direct na de training slaapt?

Er zijn geen harde feiten die het antwoord op de vraag of je spiermassa verliest als je direct na de training slaapt, kunnen ondersteunen. Sommige personal trainers raden aan om wakker te blijven en te blijven bewegen om nog meer calorieën te verbranden en zo gewicht te verliezen.Anderen beweren dat het verbranden van calorieën zeker doorgaat na een training, of je nu slaapt of niet.

Wij geloven dat een dutje na de training geen kwaad kan, noch wat betreft het verbranden van calorieën, noch in het algemeen. De Het aantal calorieën dat je verbrandt hangt veel meer af van het soort training, kerntemperatuur en voeding. De kerntemperatuur van het lichaam kan ook bijdragen aan gewichtsverlies, dankzij intensieve lichaamsbeweging die de lichaamstemperatuur verhoogt.

Dus, hoe lang moet slapen na de training duren?

Hoe lang je moet slapen na de training hangt af van veel factoren. De eerste factor is het type training. Als je anderhalf uur lang bent blootgesteld aan grote fysieke inspanning, heb je zeker meer tijd nodig om te herstellen dan wanneer je een half uur licht jogt. 

Een afbeelding van een vrouw die een dutje doet na de training.

Dan hangt het af van het aantal trainingen per week, Want hoe vaker je traint, hoe meer vermoeidheid er optreedt. Het hangt ook af van je conditie, dieet en leeftijd. Dutjes na de training mogen niet langer dan een uur duren om diepe slaap te voorkomen, behalve in speciale gevallen.

Aanbevolen lectuur:
Mis het niet!
Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...
[instagram-feed feed=1]
Knop Sluiten

Mis het niet!

Ontvang de nieuwste recensies, speciale aanbiedingen, nieuwe releases en meer...

Door dit formulier te verzenden, meldt u zich aan voor onze mailinglijsten.
Bekijk onze privacybeleid.

Dit veld is voor validatiedoeleinden en moet ongewijzigd blijven.

nl_NLNederlands